سرپرست معاونت رادیویی رگولاتوری: فعال نشدن 5G در گوشیهای وارداتی روند رجیستری آنها را تغییر میدهد
سرپرست معاونت امور رادیویی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از الزام برندهای مختلف تلفن…
۱۱ آذر ۱۴۰۳
۱۶ فروردین ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
کمپین «کنارهمیم» اعطای وام به کارگران روزمردی که در پلتفرمهای آنلاین به مشغول به کار هستند را آغاز کرده است. به گفته مدیرسایت مهربانه تاکنون به ۲۵ نفر از پلتفرم سفارش آنلاین غذای خانگی «مامانپز» وام ۲ میلیون تومانی با بازپرداخت ۶ ماهه تعلق گرفته و روند وامدهی به ۱۵۰ نفر از رانندگان تپسی نیز آغاز شده است.
به گزارش پیوست، همزمان با شیوع ویروس کرونا در کشور در اواخر اسفندماه سال ۹۸، سرویس تامین سرمایه جمعی «مهربانه» با هدف اعطای وام۲ میلیون تومانی با بازپرداخت ۶ ماهه به کارگران روزمزدی که در پلتفرمهای آنلاین فعالیت میکنند و این روزها با کاهش درآمد شدید مواجه شدهاند، کمپین «کنارهمیم» را راهاندازی کرد. منابع مالی این کمپین نیز به صورت داوطلبانه از افراد و شرکتها تامین میشود. حال پس از گذشت تقریبا یک ماه و نیم از فعالیت این کمپین، علی شهلا، مدیرسایت مهربانه در مورد آخرین وضعیت کمپین «کنارهمیم» به پیوست گفت: «تاکنون پلتفرم مامانپز ۲۵ نفر را به ما معرفی کرده است که به آنها وام دادیم. ۱۵۰ نفر را تپسی به ما معرفی کرد که روند وامدهی آنها آغاز شده است و امیدواریم تا آخر هفته هم این وامها به این افراد پرداخت شود. با اسنپ هم در حال مذاکره هستیم و به زودی نهایی میشود. چون خود اسنپ قرار است مبلغ خوبی را به این کمپین اعطا کند و سپس وامدهی به رانندگان آنها هم آغاز میشود.»
جمعآوری مبلغ برای کمپین «درکنارهمیم» تا پایان فروردینماه همچنان ادامه دارد و اگر این وضعیت ادامه داشته باشد، امکان دارد تمدید شود.
علی شهلا،مدیرسایت مهربانه
او در مورد اینکه روند وامدهی به چه صورت است، بیان کرد: «روند وامدهی به این صورت است که کسبوکارهای آنلاین افرادی که واقعا به وام نیاز دارند را به ما معرفی کردند، ما آنها را به بانک معرفی کردیم و حال این افراد باید مدارک لازم را به پستبانک یا بانک رسالت تحویل دهند. هرکسی هم که به این بانکها مراجعه کرده و مدارک خود را تحویل داده، خیلی سریع وام خود را دریافت کرده است.»
شهلا همچنین از پلتفرمهای آنلاین که با کارگران روزمزد در ارتباط هستند و میتوانند از آنها حمایت کنند دعوت به همکاری میکند. او تاکید کرد: « جمعآوری وجوه در پلتفرم مهربانه تا آخر فروردین همچنان ادامه دارد و اگر این وضعیت ادامه داشته باشد، امکان دارد تمدید شود. با توجه به اینکه مبلغی که مردم یا کسبوکارها حمایت میکنند، به حسابشان بازمیگردد، بنابراین از افرادی که مبلغ اضافه دارند و میتوانند با این پول مشکل خانوادهای را حل کنند، برای کمک به این کمپین دعوت میکنیم.»
او در ادامه درمورد همکاری با صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری و میزان وامهای اعطاشده توسط این صندوق به کارگران روزمزد گفت: «ما به صورت مستقیم با صندوق همکاری نداریم. صندوق نوآوری و شکوفایی وامهایی را برای حمایت از کسبوکارهای نوپا در نظر گرفته بود. ما به کسبوکارها پیشنهاد دادیم تا اگر از صندوق وام دریافت کردند و تاحدی مشکلاتشان برطرف شد، مبلغی را به پروژه باهمیم اختصاص دهند. چون وقتی صندوق میخواهد وامی به کسبوکاری اعطا کند، اطلاعاتی از تعداد کارمندان بیمهشده آن کسبوکار دریافت میکند و حمایتها به کارمندان سازمانی و بیمهشده تعلق میگیرد. بنابراین ما به این کسبوکارها پیشنهاد دادیم تا اگر مشکلات کارمندان بیمهشده و سازمانیشان حل شد، از طریق کمپین کنارهمیم به کارگران روزمزد هم کمک کنند.»
مهربانه علاوه بر کمپین «کنارهمیم» در همکاری با سازمانهای خیریه و کمپینهای دیگر پروژههایی در ارتباط با مقابله با کرونا تعریف کرده است. علی شهلا در مورد این پروژهها توضیح میدهد: «هماکنون تمرکز مهربانه روی پروژههایی است که مرتبط با کرونا است و همکاری خیلی خوبی با کمپین نفس برای خرید ماسک آغاز کردیم. استقبال هم نسبتا خوب بوده و مبالغی که جمعآوری شده بیشتر از میانگینی است که معمولا برای پروژهها جمع میشود. پروژه دیگری با ۳ خیریه تعریف کردیم که در استان فارس و استان تهران از کودکان کار حمایت میکنند. قرار است با مبالغ جمعآوری شده برای این کودکان اقلام بهداشتی خریداری شود.»
شهلا در ادامه افزود: «اخیرا هم پروژه دیگری برای کسبوکار «توانیتو» راهاندازی کرده بودیم. این کسبوکار به خاطر مشکلاتی که بخشی از آن مربوط به کرونا و بخش دیگر به سرمایهگذار مرتبط میشد، در آستانه تعطیلی قرار گرفته بود. خیلی استقبال خوبی از این پروژه شد و در کمتر از یک هفته مبلغ ۶۰ میلیون تومان جمعآوری شد.»
به گفته شهلا مهربانه آمادگی دارد تا هم به صورت مستقیم و هم به صورت پیشفروش خدمات از کسبوکارهای آنلاینی که نیاز به کمک دارند،حمایت کند. او در توضیح بیشتر این حمایتها بیان کرد: «کسبوکارهای نیازمند هم میتوانند در مهربانه پروژه تعریف و کمکهای مستقیم از سمت کاربران را دریافت کنند و هم خدمات خود را پیشفروش کنند. یعنی کسبوکاری هستند که خدمات ارائه میدهند اما با این اوضاع نمیتوانند خدمات خود را عرضه کنند. آنها میتوانند خدمات خود را در پلتفرم مهربانه پیش فروش کنند و پس از پایان این شرایط خدمات را به کاربران تحویل دهند.»