توسعه فضای استارتآپی کشور و شرکتهای دانشبنیان طی نیمه اول دهه ۹۰ این انتظار را…
۹ آبان ۱۴۰۳
جناب آقای …/ سرکار خانم ….
شما میتوانید به میزان X ریال از تسهیلات بانکی به منظور خرید کالای Z در همین لحظه دریافت کنید. شیوه بازپرداخت بستگی به خود شما دارد. نرخ بازپرداخت به صورت سالانه Y درصد است که در هر بازپرداخت از حساب شما کسر میشود. در صورتی که این تسهیلات را ظرف شش ماه به طور کامل بازپرداخت کنید، به صورت خودکار نرخ بازپرداخت برای شما نصف Y محاسبه میشود. شما در شرایطی واجد دریافت این تسهیلات شدهاید که نرخ سالانه برای عموم مشتریان Y+5 درصد است.
تصور کنید شما درصدد خرید کالای Z هستید و منابع کافی هم برای خرید آن ندارید. در این شرایط، ایمیل بالا را از بانک خودتان دریافت میکنید؛ این ایمیل حاوی یک پیشنهاد است که برای برآورده کردن هدف شما، یک خدمت بانکی (دریافت تسهیلات ویژه) را با مشخصاتی که دقیقاً برای شما طراحی شده است به شما
عرضه میکند. وجه تمایز و مزیت چنین بانکی ارائه محصولات و خدمات سفارشیسازیشده است و مدیریت ارتباط با مشتری در آن با استفاده از شخصیسازی محصولات پیشنهادی به مشتری صورت میگیرد؛ بدین شکل که ویژگیهای هر محصول بر اساس ویژگیهای مشتری هدف آن ترکیب شده و یک محصول منحصر به فرد میسازد. این امر محقق نمیشود مگر تغییراتی بنیادین در فرایندها و سازوکارهای تصمیمگیری در بانک روی داده باشد، آن هم به کمک فناوری. این بانک دسترسی به منابع اطلاعاتی جدیدی برای شناخت مشتری و تشخیص نیازمندیهای او دارد و تمامی این اطلاعات با کسب اجازه از مشتریان دریافت، ذخیره و پردازش و برای طراحی خدمات سفارشیسازیشده بانکی از آنها استفاده میشود؛ بنابراین این بانک یک بانک دیجیتالی است.
محور تحول بانکداری «شناخت» است؛ شناخت مشتری یکی از گلوگاههای ارائه خدمات بانکی متمایز به هر مشتری یا طبقات معینی از مشتریان است. بانکها که پیشتر از طریق طراحی شبکه شعب نسبت به شناخت مشتریان و ارائه خدمات بانکی (با یک سبد محصولات و خدمات بانکی محدود و مشابه سایر بانکها) به مشتریان اقدام میکنند، در بانکداری دیجیتالی از طریق ارتباطات دیجیتالی یک به یک، مشتریان را میشناسند و محصولات طراحیشده را به آنها عرضه میکنند. این فرایند با کمک فناوری کلانداده (Big Data) صورت میپذیرد. بانک، انبوه دادهها را در بسترهای مناسب کلانداده ذخیره میکند و سپس با استفاده از ابزارهای تحلیل نظیر هوش مصنوعی آن را تحلیل میکند. سپس این تحلیلها را مبنای تصمیمگیری خود قرار میدهد. چشمانداز فوق تمامی فرایندهای یک بانک اعم از فرایندهای اصلی و پشتیبان را دستخوش تغییرات میکند. یک بانک دیجیتالی با بهرهگیری از داده و فناوری، شیوه ارائه خدمات بانکداری را دگرگون میکند و موجب خلق تجربهای جدید برای مشتریان میشود. فناوری کلانداده یک زیرساخت لازم و ضروری برای پیادهسازی بانک دیجیتالی است اما کافی نیست …