درآمدهای فرابورس از سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت و سپردههای بانکی است
بازار فرابورس به مرز ۳ هزار همت رسید و بازار نوآفرین نیز از زمان آغاز…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۱ بهمن ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
سرمایهگذاری خطرپذیر در چند سال گذشته رو به افول بود اما این عدد در ایران افزایشی بود. بخشی از این اتفاق به دلیل شکلگیری CVCها و حضور صنایع بزرگ در عرصه سرمایهگذاری خطرپذیر بود. رئیس هیات مدیره انجمن سرمایهگذاری خطرپذیر گفت که در سال ۱۴۰۲ برآورد ما این است که حجم سرمایهگذاری خطرپذیر بیش از ۵ همت بوده است.
به گزارش پیوست، سیدمحمد حسین سجادی نیری، رئیس هیات مدیره انجمن سرمایهگذاری خطرپذیر در نشست روسای پارکهای علم و فناوری سراسر کشور که با موضوع روشهای تامین مالی و ظرفیت سرمایهگذاری در پارکهای علم و فناوری در محل صندوق نوآوری و شکوفایی برگزار شد گفت: پارکها متولیان توسعه اکوسیستم و اقتصاد دانشبنیان هستند و توسط صندوق پژوهش و فناوری و CVCها و صندوقهای محلی میتوان با ظرفیت قانون جهش این توسعه را انجام داد. در سال ۱۴۰۲ حدود ۶ همت مبلغ تسهیلات، بیش از ۲۰ همت ضمانتنامه، ۴۰۷ فقره سرمایهگذاری خطرپذیر و ۲ هزار ضمانتنامه از جهت تعداد بود.
سجادی نیری اشاره کرد: برخی از نهادهای دیگر، در کنار صندوقهای پژوهش و فناوری به تامین مالی مشغول هستند و درحال حاضر حدود ۲۰ CVC (سرمایهگذاری خطرپذیر شرکتی) مجوز گرفتهاند. تعدادی از سکوهای تامین مالی جمعی شرکتهای CVC و صندوقهای جسورانه بورسی، عضو انجمن صندوقهای سرمایهگذار خطرپذیر هستند.
در ادامه برنامه، سیاوش ملکیفر، معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به اقدامات دانشگاه MIT توضیح داد: فارغالتحصیلان این دانشگاه تا امروز حدود ۳۰ هزار شرکت تاسیس و بیش از ۴.۶ میلیون نفر را استخدام کردهاند که درآمد سالانه آنها حدود ۱.۹ تریلیون دلار است. اگر این شرکتها را در کنار هم یک کشور فرض کنیم، رتبه دوازدهم اقتصاد دنیا در رتبهبندی تولید ناخالص داخلی را تشکیل میدهند؛ در بین این شرکتها حدود ۵۰ یونیکورن وجود دارد.
او با تاکید بر این نکته که دانشگاهها میتوانند موتور محرک اقتصاد دانشبنیان باشند گفت: پارکهای علم و فناوری خلق شدهاند تا موتور محرک اکوسیستم نوآوری کشور باشند، اما آیا برآوردی از اثرات اقتصادی دانشگاهها را اندازهگیری کردهایم؟ ما از دانشگاهها و مراکز آموزشی به عنوان مراکز هزینهای یاد میکنیم که دولت باید نفت بفروشد تا در دانشگاهها مصرف شود؛ اما باید به این نکته توجه شود که دانشگاهها میتوانند موتور محرک اقتصاد دانشبنیان باشند.
ملکیفر گفت که دانشگاه کمبریج برای کمک به کارآفرینی برنامههای متعددی دارد که یکی از آنها استارت است. دانشگاه در سال ۲۰۱۴ یک صندوق سرمایهگذاری جسورانه با سرمایه نیم میلیارد پوندی راهاندازی کرده که ظرف ۱۰ سال گذشته روی ۴۰ شرکت سرمایهگذاری کرده و در بین آنها ۴ یونیکورن دیده میشود. این ۴۰ شرکت روی هم رفته ۲۵۰۰ نفر اشتغال ایجاد کرده اند و این صندوق تا الان ۷ خروج موفق داشته است.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: تسهیلات این صندوق به شرکتها ۱۰ همتی شده و تاکنون ۷۵ همت به شرکتها پرداخت شده است.
او ادامه داد: ۶ سال است که در صندوق فعالیت داریم و تاکنون روسای شهرکهای صنعتی که امروز تعداد آنها بالغ بر ۱۰۰ شهرک شده است، پیگیر مسائل شرکتهای دانش بنیان نبودهاند. روسای پارکهای علم و فناوری همواره پیگیر مسائل و رفع چالشهای شرکتهای دانشبنیان بوده و هستند. سرمایه صندوق در سال گذشته با محدودیتهای زیادی روبهرو بود؛ چون منابع صندوق دست شرکتها بود و ما نتوانستیم جوابگوی نیازهای شرکتها باشیم و برخی از شرکتها اذیت شدند.
در این نشست محمدصادق خیاطیان، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: پارکها به عنوان کلیدیترین محور این زیرنظام هستند و ما در حال حاضر در این اکوسیستم ضعف داریم و نیازمند نقشآفرینی بیشتر پارکها در این اکوسیستم هستیم، در حالی که ما به سیاستهای نوآورانه در این اکوسیستم کمتر توجه کردیم.
به گفته خیاطیان، زایش و رویش شرکتهای دانشبنیان باید از پارکهای علم و فناوری صورت بگیرد و باید از این موضوع دفاع کرد ولی درباره اینکه توقع داشته باشیم که خروجی پارکها را در شاخصهای اقتصادی بسنجیم، نیاز به تامل بیشتر دارد. روسای پارک ها باید ظرفیت های قانون جهش را بشناسند و آن را برای مسولان استانی خود تبیین کنند.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی با تاکید بر ضرورت بینالمللی شدن پارکهای علم و فناوری گفت: هدف این نیست که پارکهای علم و فناوری در کشور دیگری شعبه بزنند بلکه هدف این است که پارکها صادرات محور شوند و خوشبختانه امروز به بلوغ خوبی در این حوزه رسیدهایم.
او با اشاره به برنامه تولید فراسرزمینی گفت: براساس این برنامه اگر شرکتهای دانشبنیان ریشه تولید را در کشور حفظ کنند و ۱۰ درصد آخر فعالیت خود را مثل بستهبندی و غیره در کشور مقصد فراهم انجام دهند، صندوق به این شرکتها تسهیلات ارائه میدهد. در همین این راستا پارکها، شرکت هایی که قابلیت این مدل تولید را دارند، شناسایی و به ما معرفی کنند.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی گفت که سه حوزه تکنولوژی هوش مصنوعی، بایوتکنولوژی و امنیت غذایی اولویت صندوق است و اگر شرکتها در این حوزه فعالیت کنند، صندوق به شرکتها خدمات و تسهیلات ارائه میدهد.
او با اشاره به برنامه رویش در صندوق نوآوری گفت: در این برنامه هدف خلق شرکتهای دانشبنیان است. تامین مالی یکی از نیازهای شرکتها است و ما با ظرفیت خوبی به این بخش ورود کردهایم. صندوق از طریق واسطهگری صندوق پژوهش و فناوری به شرکتها تسهیلات ارائه میدهد. همچنین پارکهای علم و فناوری محور و راهبر صندوقهای پژوهشهای فناوری هستند و صندوقها باید به این موضوع توجه کنند.
او گفت که ما نیازمند تقویت سواد مالی کارآفرینان هستیم و آمادگی داریم با برگزاری دورههای آموزشی، سواد مالی کارآفرینان را تقویت کنیم. پارکها میتوانند این دوره ها را برگزار کنند و ما از آنها حمایت میکنیم.
در این نشست حسین سیمایی صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت که پارکهای علم و فناوری نقش کلیدی در توسعه اقتصاد دانشبنیان و پیوند میان دانشگاه و صنعت ایفا میکنند. پارکها حلقه واسط مهمی برای تحقق ایده ارتباط دانشگاه و صنعت هستند.
وزیر علوم گفت: این مجموعهها نهتنها به رشد اقتصادی کمک میکنند، بلکه با ایجاد فرصتهای شغلی برای فارغالتحصیلان دانشگاهی، انگیزه ماندگاری نخبگان را تقویت کرده و در کاهش مهاجرت که پدیدهای نامطلوب برای کشور است، موثر هستند. این اعتبار انگیزهای مضاعف برای مدیران پارکها خواهد بود تا روند توسعه این مراکز را سرعت بخشیده و مسیر اشتغال جوانان خلاق و نوآور را هموارتر کنند.
سیمایی صراف با اشاره به سفر اخیر خود به عراق و دیدار با مقامات این کشور توضیح داد: پارکهای علم و فناوری برای بسیاری از کشورهای همسایه، از جمله عراق، پدیدهای جذاب محسوب میشوند. برخی از مقامات عراقی از چند پارک علمی ما بازدید کردهاند و علاقه زیادی به بهرهمندی از تجربیات جمهوری اسلامی ایران نشان دادند.
وزیر علوم در پایان تاکید کرد: ما به دنبال گسترش همکاریهای علمی و فناورانه در منطقه هستیم و ایجاد ارتباط موثر میان پارکهای علم و فناوری ایران و کشورهای همسایه را از اولویتهای خود میدانیم.