skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

آشناسازی غریبه‌ها

۹ آبان ۱۴۰۳

زمان مطالعه : ۳ دقیقه

شماره ۱۲۸

توسعه فضای استارت‌آپی کشور و شرکت‌های دانش‌بنیان طی نیمه اول دهه ۹۰ این انتظار را میان فعالان بخش خصوصی ایجاد کرد که به‌تدریج فعالیت این شرکت‌ها نیز در تولید ناخالص داخلی تاثیرگذار باشد و اقتصاد دیجیتالی رشد چشمگیری پیدا کند، اما داده‌ها مشخص کرد فعالیت‌ شرکت‌های نوپای نوآوری که ما بیشتر آنها را با عنوان استارت‌آپ می‌شناسیم، هیچ سنخیتی با صنایع بالغ‌شده از قبیل فولاد، نفت و پتروشیمی ندارد از همین رو ارزشی که خلق می‌کنند به صورت واضح در تولید ناخالص داخی نمود نمی‌یابد.

طبق آمار بانک مرکزی در خصوص تولید ناخالص داخلی بر حسب فعالیت‌های اقتصادی، در فصل زمستان ۱۴۰۲ تولید ناخالص داخلی در بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات ۲۲۲ هزار و ۶۲۳ میلیارد ریال؛ در گروه صنایع و معادن ۱۱ میلیون و ۶۸۷ هزار و ۳۹۳ میلیارد ریال؛ و نفت و گاز دو میلیون و ۹۱۷ هزار و ۷۹۲ میلیارد ریال بوده است. مقایسه این ارقام نشان می‌دهد سهم ارتباطات و فناوری اطلاعات از تولید ناخالص داخلی در مقایسه با حجم اقتصاد کلی کشور بسیار اندک است و با وجود فعالیت‌هایی که در این بخش صورت گرفته هنوز به نقطه مطلوبی نرسیده است.

در اصل جداافتادگی نوآوری و خلاقیت از بخش صنایع بالغ‌شده، سنتی یا متداول موجب شد هر کدام از این بخش‌ها جداگانه عمل کنند و عملکردشان تاثیری بر یکدیگر نگذارد.

بخش استارت‌آپی کشور به گونه‌ای عمل می‌کرد که به نظر می‌رسید در سیلیکون‌ولی مستقر است و ایده‌های بلندپروازانه‌ای مطرح می‌کرد و از سویی صنایع ما در گیرودار رفع مشکلات روزانه خود از طریق بسترهای نوآوری بودند. در واقع بزرگی اقتصاد متداول موجب شده بود استارت‌آپ‌ها جسارت نزدیک شدن به آنها را پیدا نکنند، از سویی حجم فعالیت صنایع بالغ چنان بود که خود را بسیار بزرگ‌تر از آن می‌دیدند که از استارت‌آپ‌ها و کسب‌وکارهای نوپا در رفع مشکلات‌شان کمک بگیرند و معمولاً آنها را با عینک «بچه‌سوسول‌هایی می‌دیدند که جرات ورود به سایت معدنی یا نفتی ندارند و فقط حرف‌های قشنگ می‌زنند».

از سویی توجه دولت در قانون جهش تولید دانش‌بنیان به شرکت‌های استارت‌آپی و دانش‌بنیان‌ها به گونه‌ای بود که اگر این شرکت‌ها از حدی بزرگ‌تر می‌شدند دیگر کمک و حمایتی از آنها صورت نمی‌گرفت و از طرف دیگر، شرکت‌های بزرگ را تشویق به سرمایه‌گذاری در این شرکت‌ها نمی‌کرد و همین امر به دوپارگی اقتصاد متداول و فضای دانش‌بنیان دامن می‌زد.

تقریباً از ابتدای دهه جدید قدم‌های تغییر برداشته شد، دولت با تغییراتی که در قانون جهش تولید دانش‌بنیان ایجاد کرد سرمایه‌گذاری شرکت‌های بالغ یا فعالان بخش اقتصاد متداول در بخش‌های نوآوری را به حساب مالیات پرداختی آنها گذاشت و برای‌شان اعتبار مالیاتی تعریف کرد. دولت سعی کرد با این تصمیم میان نسل Z و نسل بالغ صنایع، دوستی برقرار کند و فضایی فراهم آورد تا آنها زبان یکدیگر را بفهمند. تشویق‌هایی که در قالب اعتبارهای مالیاتی به شرکت‌های بزرگ تخصیص پیدا کرد سبب شد به‌تدریج شرکت‌های بزرگ به فکر همکاری با استارت‌آپ‌ها یا سرمایه‌گذاری در آنها بیفتند و از این کسب‌وکارها در تکمیل زنجیره ارزش خود کمک بگیرند.

صنایعی مانند صنایع سنگ آهن، ساختمان، غذایی و بهداشتی به سمت سرمایه‌گذاری در استارت‌آپ‌ها حرکت کنند؛ هرچند این چرخه هنوز تکمیل نشده است و به زعم خود این شرکت‌ها هنوز در مرحله اولیه هستند اما اگر این چرخه به حرکت خود ادامه دهد می‌توان امیدوار بود اکوسیستم نوآوری جانی دوباره گیرد و دوباره از خاک برآید.

این مطلب در شماره ۱۲۸ پیوست منتشر شده است.

ماهنامه ۱۲۸ پیوست
دانلود نسخه PDF
https://pvst.ir/jbw

مهرک محمودی روزنامه‌نگاری را از حوزه سینما شروع کرد و در مدت کوتاهی پس از آن، با این سودا که روزنامه‌نگار باید در تمامی بخش‌ها فعالیت کند براساس یک اتفاق خیلی ساده وارد حوزه اقتصادی شد و در روزنامه‌های صدای عدالت، آزاد، ابرار اقتصادی، فرهنگ آشتی، همشهری اقتصادی و غیره به عنوان خبرنگار فعالیت کرد. همانطور که زندگی همیشه براساس اتفاق‌های ساده جلو می‌رود، فعالیت خود را به صورت نیمه وقت در در هفته‌نامه عصرارتباط در حوزه تجارت و بانکداری الکترونیکی آغاز کرد و پس از مدتی این فعالیت نیمه وقت به یک فعالیت تمام وقت تبدیل و ۹ سال به طول انجامید اما باز هم براساس یک اتفاق آنجا را ترک کرد. حال سال‌هاست که پیوست خانه مهرک محمودی است؛ اما تجارت و بانکداری و دولت الکترونیکی تبدیل به حوزه‌های مورد علاقه او شده‌اند.

تمام مقالات

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو