دیوان عالی آمریکا قانون ممنوعیت تیکتاک را تایید کرد
دیوان عالی آمریکا قانون ممنوعیت یا فروش تیتتاک را در پرونده فرجامخواهی تیکتاک تایید کرد…
۲۸ دی ۱۴۰۳
۱۳ اسفند ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
دادههای بررسی تازهای از شرکت تحقیقاتی Pew نشان میدهد که برخلاف کشورهای توسعه یافته، مردم در کشورهای در حال توسعه دیدگاه مثبتی نسبت به شبکه اجتماعی و تاثیر آن بر وضعیت دموکراسی دارند. در این نظرسنجی که بین سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳ و در ۲۷ کشور انجام گرفته است، مردم بیشتر کشورها شبکه اجتماعی را چیز خوبی برای دموکراسی میدانند اما در کشورهایی مثل آمریکا، فرانسه، هلند و استرالیا وضعیت متفاوت است و بیشتر پاسخ دهندگان آن را برای دموکراسی مضر میدانند.
به گزارش پیوست، با این حال در کشورهای در حال توسعه مثل مکزیک، هند، برزیل و مالزی اکثریت پاسخ دهندگان تاثیر شبکههای اجتماعی بر وضعیت دموکراسی با مثبت برآورد کردهاند. هند در سال جاری میلادی میزبان انتخابات است و البته در سال گذشته یکی از بیشترین آمار قطع اینترنت و محدودیت دسترسی به شبکههای اجتماعی را به ثبت رسانده است.
دادههای Pew نشان میدهد که در ۲۰ کشور از ۲۷ کشور بررسی شده، اکثریت مردم میگویند که وضعیت دموکراسی در نتیجه شبکههای اجتماعی بهبود یافته است.
مردم به ویژه در اقتصادهای نوپا شبکه اجتماعی را برای دموکراسی مفید میدانند. براساس ارزیابی انجام گرفته رویکرد بسیار مثبتی در نیجریه و مکزیک به چشم میخورد و ۸ نفر از ۱۰ نفر (۷۷ درصد) معتقدند که شبکه اجتماعی بر دموکراسی تاثیر مثبتی داشته است.
اما همانطور که گفتیم در کشورهایی مثل هلند و فرانسه شرایط به سمت منفی شدن میرود و در همین کشورها نیز سطح نگرانی از اطلاعات وارونه و شایعهپراکنی به اوج میرسد. امانوئول مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، خواستار مقرراتی برای جلوگیری از انتشار اطلاعات وارنه در این کشور است. او همچنین در سال ۲۰۲۳ پیشنهاد قطع دسترسی به شبکههای اجتماعی در شرایط آشوب را داد.
در بین کشورهای بررسی شده اما مردم آمریکا کمتر از همه تاثیر شبکههای اجتماعی بر دموکراسی را مثبت برآورد میکنند. تنها ۳۴ درصد از بزرگسالان آمریکایی میگویند که شبکه اجتماعی چیز خوبی برای دموکراسی در ایالات متحده است و تقریبا دو برابر این تعداد (۶۴ درصد) به تاثیر منفی آن اشاره دارند.
در ایالات متحده نیز تاثیر شبکه اجتماعی در شایعهپراکنی و انتشار اطلاعات وارونه یکی از مباحث اصلی پیش از انتخابات است. شکافی در بین طرفداران دو حزب نیز به چشم میخورد. با اینکه اکثریت هردو حزب به تاثیر منفی شبکه اجتماعی اشاره میکنند اما جمهوریخواهها و افراد متمایل به طیف جمهوری جواه بیشتر از دموکراتها و افراد متمایل به حزب دموکرات از تاثیر بد شبکههای اجتماعی بر دموکراسی میگویند (۷۴ درصد در مقابل ۵۷ درصد.)
در ۱۴ کشور، جوانان بیشتر از بزرگسالان شبکههای اجتماعی را چیز خوبی برای دموکراسی برآورد میکنند.
این تفاوت به ویژه در لهستان به چشم میخورد و ۸۶ درصد از افراد زیر ۴۰ سال میگویند شبکه اجتماعی برای دموکراسی در این کشور مفید بوده و این نرخ در افراد ۴۰ ساله و بیشتر به ۵۶ درصد کاهش مییابد. این تفاوت دو رقمی در ۱۰ کشور دیگر نیز به چشم میخورد.
در ۱۳ کشور، بزرگسالانی که تحصیلات بیشتری داشتند به احتمال بیشتری شبکه اجتماعی را برای دموکراسی مثبت برآورد میکنند. برای مثال در آفریقای جنوبی، بین افرادی که تحصیلات بیشتری دارند در مقابل آنهایی که تحصیلات کمی دارند یک تفاوت ۲۲ درصدی در پاسخ به این سوال مشاهده میشود.
در برخی از کشورها، بزرگسالانی که درآمد بیشتری دارند بیشتر از کم درآمدها، شبکه اجتماعی را چیز خوبی برای دموکراسی برآورد میکنند. با این حال شرایط در بلژیک و ایالات متحده برعکس است.
آمار منتشر شده از سوی Pew نشان میدهد مردمی که عضو شبکه اجتماعی هستند و از آن استفاده میکنند بیشتر از غیرکاربرها تاثیر آن را مثبت برآورد کردهاند و به نظر تجربه استفاده از شبکههای اجتماعی بر رویکرد کاربران تاثیرگذار است.
در تمامی کشورهای بررسی شده، یک تفاوت ۱۰ درصدی بین کاربران شبکه اجتماعی و غیرکاربرها در پاسخ به این سوال به چشم میخورد. با این حال عدم پاسخ به این سوال در بین غیرکاربرها بیشتر از کاربران شبکه اجتماعی است.
برای مثال در اسرائیل، کاربران شبکه اجتماعی ۷۷ درصد بیشتری از غیرکاربرها از تاثیر مثبت میگویند اما یک چهارم از غیرکاربرها از پاسخ به این سوال اجتناب کردهاند که این نرخ در بین کاربران شبکه اجتماعی به ۵ درصد کاهش مییابد.
در لهستان، آفریقای جنوبی، استرالیا، ژاپن و جاهای دیگر نیز کاربران شبکهاجتماعی بیشتر از غیرکاربرها از تاثیر مثبت بر دموکراسی میگویند.