هوش مصنوعی و رباتهای مخرب؛ طراحی نوین و پیچیده حملات سایبری
استفاده از هوش مصنوعی در طراحی حملات سایبری هم دیده میشود. رباتهای مخرب که به…
۱۹ مهر ۱۴۰۳
۲۱ فروردین ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۱۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۹ فروردین ۱۴۰۳
شبکههای اجتماعی، پلتفرمهایی که میلیونها نفر را به یکدیگر وصل میکنند. با اینحال، اگر محتوا یا پروفایلهایی متضاد با علایق شما نمایش داده شود آیا باز هم این پلتفرم فضای موردعلاقهتان خواهد بود؟ قطعا خیر! خوشبختانه، الگوریتم شبکههای اجتماعی کاری میکنند تا پلتفرمها براساس انتظارات کاربران جلو برود و محتوایی را نشان دهد که علاقه زیادی به مصرف آن دارید. اطلاع از نحوه کارکرد الگوریتم شبکههای اجتماعی موجب میشود کاربران بهویژه کاربرانی که از حسابهای کاربری برای درآمدزایی استفاده میکنند موثر باشد.
به گزارش پیوست، الگوریتمها، تجربه شبکه اجتماعی را برای کاربر سرگرمکننده و راحت میکنند. همچنین طراحی الگوریتمهای هر یک از شبکههای اجتماعی با یکدیگر متفاوت است و در هر یک معیارهایی برای دیده شدن بیشتر وجود دارد. میزان علاقهمندی به محتوا، ارتباط محتوا با یکدیگر،تازگی، رفتار کاربران با محتوا از جمله تعداد لایک و دفعات ارسال آن و همچنین زمان بارگذاری محتوا از جمله اصلیترین معیارهای الگوریتمهای شبکههای اجتماعی است.
الگوریتم شبکههای اجتماعی مجموعهای پیچیده از قوانین و محاسبات است که پلتفرم شبکههای اجتماعی از آن برای اولویتبندی محتوای فید کاربر استفاده میکند. رفتار گذشته کاربر، ارتباط محتوا و محبوبیت پستها برخی از معیارهای حیاتی الگوریتم است که شبکههای اجتماعی از آن استفاده میکنند.
الگوریتم شبکههای اجتماعی، محتوای راه یافته به فیدتان را براساس رفتار قبلی تعیین میکند. الگوریتم مشخص و معیارهای رتبهبندی آن در پلتفرم شبکههای اجتماعی متفاوت است. حالا الگوریتم شبکههای اجتماعی چطور کار میکند؟
بیایید با واقعیتی سرگرمکننده آغاز کنیم! هیچ کاربری در شبکههای اجتماعی محتوای مشابهی با دیگران در فید روزانه خود نمیبیند. پلتفرم شبکههای اجتماعی چطور مطمئن میشوند که محتوای نمایشداده شده، مخصوص همان کاربر طراحی شده است؟
الگوریتمها در همه شبکههای اجتماعی، فیدهای شما را جالب و تعاملی نگه میدارند. الگوریتم به زبان ساده، توالی دستورالعملهای برنامهنویسی شده برای ارائه محتوا براساس رفتار گذشته و تعاملات شما در پلتفرم شبکههای اجتماعی است.
مرتبط بودن، معیاری کلیدی است که روی الگوریتم تاثیر میگذارد. هرچه بیشتر با نوع خاصی از محتوا در شبکههای اجتماعی تعامل برقرار کنید، احتمال بیشتری وجود دارد تا الگوریتم، محتوای مشابهی را در فید به شما نمایش دهد.
پلتفرمهای اجتماعی غیر از مرتبطبودن، تاکید زیادی روی محتوای دوستان، دنبالشوندگان و ارتباطات شما دارند. با اینحال، الگوریتم از آن طرف نیز عمل کرده و محتوای نامناسب برای شما را فیلتر میکند. برای مثال، اگر دوست یا ارتباطی دارید که پستهایش را دنبال نمیکنید، الگوریتم شبکههای اجتماعی همه آن محتوا را برای شما غربال میکند.
محتوای اسپانسری یا همان تبلیغات، محتوایی پولی است که مجموعهای خاص از مخاطبان را هدف میگیرد. متا، توییتر و دیگر پلتفرمهای شبکه اجتماعی، محتوای اسپانسری نشان میدهند که بازتاب ذائقه و علاقه شما است.
در نمونهای پلتفرم با محتوای اسپانسری مرتبط با فناوری و نرمافزار، تعدادی از کاربران را سرگرم میکرد. چرا؟ زیرا این تعداد از کاربران تعامل زیادی با این نوع محتوا دارند و الگوریتم مطمئن میشود که فید آنها با علایق آنها متناسب است. تصویر زیر نمونهای از محتوای اسپانسری در فید یک کاربر است:
همه پلتفرمهای شبکه اجتماعی، الگوریتمی دارند که چندین معیار رتبهبندی را شامل میشود. شما هرگز نمیتوانید همه سیگنالهای رتبهبندی را تعیین کنید، اما میتوانید استراتژی محتوای خود را طوری بچینید که سهم دیدهشدنتان در شبکه اجتماعی بالا برود.
در ادامه، سیگنالهای رتبهبندی مخصوص هر پلتفرم را معرفی میکنیم.
فیسبوک رهبر پلتفرمهای اجتماعی است که ۲.۹ میلیارد کاربر در سرتاسر دنیا دارد. فیسبوک با چنین تعداد کاربری، پلتفرم مهمی برای برندها و بازاریابها محسوب میشود تا با پیروزی بر الگوریتم به دامنه مخاطبان گستردهتری دست یابند. بنابراین، سیگنالهای رتبهبندی زیر را هنگام طراحی استراتژی بازاریابی در نظر بگیرید:
یوتیوب به لطف سیگنالهای رتبهبندی خود میتواند کاربر را ساعتها نگه دارد. سیگنالهایی که از قرار زیر است:
الگوریتمهای یوتیوب بر مدل پیشنهاددهنده هوش مصنوعیمحوری تکیه دارد که محتوا را برای ارائه پیشنهادی شخصیسازی شده به هر کاربر فیلتر میکند. سیگنالهای رتبهدهی اصلی که الگوریتم یوتیوب در نظر میگیرد، شامل تجربه، تخصص، اعتماد و اعتبار میشود.
همچنین، یوتیوب بهطور مداوم محتوای معتبر و معتمد را از محتوای گمراهکننده جدا کرده و به کاربران آموزش میدهد تا اطلاعات اشتباه در هر سطحی را متوجه شوند.
برنامه اینستاگرام به ۳ بخش فید، ریل و اکسپلور تقسیم شده است. هر بخش، الگوریتم مخصوص خود را دارد که برای نمایش محتوای شخصیسازی شده به هر کاربر طراحی شده است.
محتوای جدید حسابهای کاربری دنبال شده و پیشنهادی براساس فعالیت قبلیتان در بخش فید و استوریها نمایش داده میشود. ساده بهنظر میرسد، نه؟
حالا، الگوریتم چه نقشی در این فرآیند دارد؟
الگوریتم اینستاگرام نقش پررنگی در این بخش ایفا کرده و با رتبهبندی محتوا براساس چندین معیار، فید و استوریها را برای شما جالب نگه میدارد. معیارهای رتبهدهی عبارتند از:
کاربران از بخش اکسپلور برای پیدا کردن محتوای جدید استفاده میکنند. این محتوا شامل پیشنهادهایی براساس چندین سیگنال میشود مانند محتوایی که اخیرا دیدهاید، لایک کردهاید یا کامنت گذاشتهاید.
برای مثال، فرض کنیم بهتازگی چند ریل از حساب کاربری @XYZ لایک کردهاید. اینستاگرام به همه کاربرانی دیگری نگاه میکند که محتوای @XYZ را پسندیدهاند. بنابراین، اگر بخش عمدهای از کاربران لایککننده محتوای @XYZ، محتوای حساب کاربری @ABC را نیز پسندیده باشند، اکسپلور اینستاگرام دفعه بعدی پستهای جدید و بیشتری از حساب کاربری @ABC نیز به شما نمایش میدهد.
الگوریتم اینستاگرام اساسا محتوای مربوط به علاقه شما را بدون درک کامل از محتوای هر پست نشان میدهد.
ویژگی ریلز اینستاگرام به گونهای طراحی شده تا محتوای سرگرمکننده برای کاربران فراهم کند. ریلز مشابه بخش اکسپلور، محتوای کاربرانی را نشان میدهد که دنبال نمیکنید. الگوریتم، ریلهایی را استخراج میکند که به زعم آن مورد علاقه شما است و طوری مرتب میکند که باور دارد مناسب شما است.
با اینحال، تمرکز اصلی ریلها روی سرگرمی است. اینستاگرام از کاربران نظرسنجی میکند که کدام ریل سرگرمکننده یا مفرح است تا با استفاده از بازخورد آنان، توانایی پیشبینی محتوای سرگرمکننده برای کاربران را بهبود دهد. همچنین، الگوریتم تولیدکنندگانی را اولویت قرار میدهد که کوچکتر هستند.
حیاتیترین پیشبینی که الگوریتم انجام میدهد، میزان احتمالی است که شما ریل را تا آخر ببینید، آن را لایک کنید و به صفحه صوت آن بروید. صفحه صوت مانند پروکسی عمل میکند، زیرا شاید بخواهید ریل خود را با الهام از آن بسازید.
توییتر از چند نشانه برای رتبهدهی محتوا روی پلتفرم خود استفاده میکند. نشانههایی که شامل موارد زیر میشود:
الگوریتم لینکدین نیز مانند هر پلتفرم شبکههای اجتماعی دیگری، روی افزایش تعامل و اولویتبندی محتوای مرتبط برای میلیونها کاربر خود تمرکز دارد. سیگنالهای حیاتی رتبهدهی لینکدین شامل موارد زیر میشود:
پینترست در بحث الگوریتم کمی با دیگر پلتفرمها متفاوت است و روی سیگنالهای مهم زیر تمرکز دارد:
تیکتاک مجموعهای از معیارهای خود را دارد که تاکید بیشتری را روی محتوای جدید، به جای افراد فالوشده، میگذارد. سیگنالهای رتبهدهی مهم برای تیکتاک شامل موارد زیر است:
پلتفرم تیکتاک، ترجیحات شما و تغییرات آن در طول زمان را براساس چنین دادههایی تجزیه و تحلیل میکند. تیکتاک براساس این تجزیه و تحلیل، ویدیوها را برای هر کاربر رتبهبندی میکند.
اطلاع از زبان محتوای موردعلاقه، دستهبندی موردعلاقه و غیره با این اطلاعات سادهتر میشود.
تیکتاک برخلاف پلتفرمهای دیگر، دنبالکنندگان را سیگنالی برای رتبهبندی در نظر نمیگیرد. در عوض، الگوریتم تیکتاک طوری کار میکند که محتوای تازه را براساس علاقه شما نمایش دهد و به افرادی که دنبال میکنید، اهمیتی نمیدهد.
حالا که از نحوه کار کردن الگوریتمهای شبکه اجتماعی مطلع شدیم. مرحله بعدی، تسلط بر مهارت پیادهسازی الگوریتم در استراتژی محتوایتان است. شیوه دقیق این کار به شرح زیر انجام میشود:
الگوریتمهای شبکه اجتماعی تکیه زیادی روی ارتباط و کیفیت محتوا دارد. این سیگنالها حیاتیاند زیرا هدف الگوریتم، نمایش محتوایی است که مورد علاقه کاربر باشد. کیفیت محتوا در بین همه معیارهای رتبهبندی، اصلیترین برای هر پلتفرمی است.
بنابراین، نکته کلیدی برای گذشتن از آزمایش کیفیت، ارائه محتوایی است که مخاطب از شما میخواهد. محتوا بسته به خواسته کاربر میتواند سرگرمکننده، الهامبخش یا آموزشی باشد.
برای نمونه، اگر اینفلوئنسر محبوبی در اینستاگرام هستید، پس مخاطب انتظار ایده فشن و راهنمایی استایل از پستهایتان دارد. اگر کانال یوتیوبی دستسازه دارید، مخاطب انتظار محتوایی درباره نکات و ترفندهای ساده ساخت دستی هرچیزی را میکشد.
نکته مهم این است که محتوا مرتبط با مخاطب باشد. همچنین، مطمئن شوید محتوای ساخته شده شما با انتظارات مخاطب تطابق داشته و بازخورد بگیرد. این معیار بسیار مهمی برای تعیین کیفیت محتوا در همه پلتفرمهای شبکه اجتماعی است.
در تصویر زیر، محتوای پلتفرم معماری و طراحی با هوش مصنوعی، به نام دیزاین میدجرنی، را در پروفایل اینستاگرام میبینید:
آنها فقط به معماری و طراحی با هوش مصنوعی نپرداختهاند، بلکه کاملا صفحه خود را جالب نگه داشتهاند تا مخاطب با آنها تعامل برقرار کند.
تعامل با مخاطب، معیار مهمی برای رتبهبندی در الگوریتم شبکههای اجتماعی است. بنابراین، چطور باید آن را بهدست آورید؟
البته، کلید جذب لایک، اشتراکگذاری و کامنتهای بیشتر، ایجاد محتوایی است که مخاطب را به تعامل وا دارد. رویکرد ساده اما موثر برای افزایش تعامل، درخواست کردن آن است.
سوالی را در کپشن بپرسید یا اولین کامنت را به ایجاد تعامل اختصاص دهید. دیزنیپلاس در اینستاگرام به شکل زیر عمل میکند:
دیزنیپلاس در پست بالا، تعامل دنبالکنندگان را با سوال کوییزمانند خود در کپشن بالا میبرد. این برند هربار با مخاطب تعامل برقرار میکند و جرقه آن را با کوییز، سوال و روندهای محبوب بین طرفداران میزند.
پلتفرمهای شبکه اجتماعی، موضوعات ترند را اولویت قرار میدهد، زیرا مخاطب را بیشتر درگیر میکند. در نتیجه، هدف الگوریتمها نمایش بیشتر از چنین محتواهایی برای کاربران است تا به اسکرول کردن در فیدهایشان ادامه دهند.
همراه شدن با هر روندی ضروری نیست، اما پرداختن به روندهای مطابق با پیام برندتان، ارزشمند است.
همراه شدن با هر روندی ضروری نیست، اما پرداختن به روندهای مطابق با پیام برندتان، ارزشمند است.
از ابزارهایی مانند گوگل ترند برای این کار استفاده کنید. گوگل ترند، روندهای آنلاین را بهطور کلی شناسایی میکند و از برنامههای سوشال لیسنینگ برای درک اتفاقات در داخل صنعت شما بهره میبرد.
همچنین میتوانید از طریق هشتگ، روندها را دنبال کنید و هشتگهای ترندی را در محتوای خود قرار دهید. با روندهای ریل اینستاگرام نیز میتوانید پیش بروید. شرکت ASOS، در بازی ریلهای ترند و نمایش محصولات استفاده شده توسط افراد بسیار موفق بوده است.
ASOS در ریل بالا، ویدیویی را از مشتری به اشتراک گذاشته که ژاکت وینتیج جدیدی را پوشیده و قرار است بهزودی در وبسایت رونمایی شود.
میتوانید از روشهایی برای ادغام صوت و افکتهای ترند با ویدیوهای کوتاهی به سبک تیکتاک و ریلز اینستاگرام استفاده کنید. بدین ترتیب، نمایش محتوا و تعامل با مخاطب افزایش مییابد.
هیچ راهی برای فریب الگوریتم و گرفتن بازدید زیاد در شبکههای اجتماعی بدون ارائه ارزش به بینندگان وجود ندارد. بنابراین، چه بازاریاب باشید و چه مالک کسبوکار، سروکله زدن با محتوا کلید درک روشهای تعامل بهتر با مخاطب است.
اول از همه، ببینید مخاطب به دنبال چه اطلاعاتی میگردد. همچنین، ببینید رقبای نزدیکتان چه چیزهایی در شبکههای اجتماعی به اشتراک میگذارند.
سپس، قالبهای محتوایی متنوع را مانند تصویر، نظرسنجی، ویدیو و استوری آزمایش کنید تا ببینید کدام یک بیشترین تعامل را برای شما میآورد. عملکرد آزمایشهای محتوایی خود را تجزیه و تحلیل کنید.
متریکهای عملکردی مانند reach، تعامل و کلیک را برای ارزیابی بهتر زیرنظر بگیرید.بدین ترتیب، متوجه میشوید که مخاطب چه نوع محتوایی را بیشتر دوست داشته است.
زمانی که محتوایی با بهترین عملکرد را پیدا کردید، از آن نوع بیشتر بسازید تا نمایش بیشتری در فید بگیرید.
بارگذاری محتوا نقش پررنگی در رتبهدهی محتوا توسط الگوریتم شبکههای اجتماعی در فید دنبالکنندگان شما دارد. تازگی (recency) اصلیترین مولفهای است که روی نمایش پستهای شبکه اجتماعی اثر میگذارد.
عموما، جدیدترین پستها نسبت به آنهایی اولویت دارد که روزها و هفتهها از تاریخ ارسالشان گذشتهاست. پستهای تازهتر در رتبههای بالای فید قرار میگیرند.
در نظرگرفتن زمان بهینه برای ارسال محتوا در شبکههای اجتماعی برای افزایش احتمال دیده شدن و برقراری تعامل با مخاطب ضروری است. با اینحال، یادتان باشد که صرف ارسال پست در بهترین زمانها تضمین کننده برقراری تعامل با مخاطب نیست.
گرچه پست کردن در زمان بهینه میتواند توجهات را جلب کند، سرنوشت اصلی پستهای شما به کیفیت آنها بستگی دارد. هر حساب کاربری در شبکههای اجتماعی، زمان بهینه خود را برای بارگذاری پست دارد.
تسلط بر الگوریتم شبکههای اجتماعی برای هر کسبوکار و فردی که در بستر دیجیتال امروزی میخواهد موفق شود حیاتی است. شما با فهمیدن چگونگی کارکرد الگوریتم و بهکارگیری ابزار و استراتژیهای مناسب میتوانید دیده شدن، reach و تعامل خود در شبکههای اجتماعی را بالا ببرید.
با اینحال، الگوریتمها پیوسته در حال تکامل هستند و بهروز ماندن با آخرین روندها و تغییرات دشوار است.