ترامپ میخواهد کریپتو را به یک اولویت ملی تبدیل کند
بلومبرگ در گزارشی به نقل از افراد مطلع میگوید دونالد ترامپ، رئيس جمهور منتخب آمریکا…
۲۸ دی ۱۴۰۳
۲۲ دی ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
دو رقیب دیرینه فناوری در بالاترین سطح جهان جدال دیرینه خود را ادامه میدهند. در این جدال تنگاتنگ ردموندیها برای مدت کوتاهی جایگاه اول را از اپل ربودند و به نظر هوش مصنوعی و پیشتازی مایکروسافت در این عرصه باعث نزدیکتر شدن این رقابت شده است. اپل که در این دو قطبی اولین شرکتی است که ارزش آن برای مدتی از سرحد ۳ هزار میلیارد دلار نیز عبور کرد به تازگی با فشارهای تازهای از جانب چین و رگولاتوریهای آمریکا روبرو است.
به گزارش پیوست، رقابت دو غول آمریکایی که مجموع ارزش آنها در حال حاضر از GPD ژاپن هم فراتر رفته روز پنجشنبه برای مدت کوتاهی با پیشتازی مایکروسافت همراه شد و این شرکت با ارزشگذاری ۲.۸۷ هزار میلیارد دلار کمی بالاتر از اپلی قرار گرفت که در ساعات اولیه روز یک درصد از ارزش خود را از دست داد.
با این حال در ادامه روز اپل دوباره جایگاه اول را با ۲.۸۹ هزار میلیارد دلار از مایکرویافت ۲ هزار و ۸۶۰ میلیارد دلار دلاری پس گفت. برای درک بهتر ابعاد این ارزشگذاری در نظر بگیرید که تولید ناخالص داخلی ژاپن، سومین کشور ثروتمند جهان، براساس آخرین آمار سال ۲۰۲۲ حدود ۴.۲ هزار میلیارد دلار بوده است.
این سطح از ارزشگذاری را حداقل در سمت مایکروسافت و در یک سال گذشته تا حد زیادی مدیون هوش مصنوعی هستیم. ردموندیها مدتی است که به عنوان حامی اصلی اوپنایآی در جهان فناوری شناخته میشوند و از این فناوری در جای جای اکوسیستم نرمافزاری خود استفاده کردهاند.
اپل نیز که با وجود نقش نسبتا کمرنگ در حوزه هوش مصنوعی دستی بر آتش AI داشته و بی سروصدا یک مدل متنباز را منتشر کرده است، سلطه سنگینی بر یکی از اکوسیستمهای مهم موبایلی یا همان iOS دارد. شرکتی که سال گذشته برای اولین بار در جهان ۳ هزار میلیارد دلاری شد اما سال نوی خوبی نداشته و از یک سو در چین، یکی از بزرگترین بازارهای خود، با تهدید دولتی و رقابت تازهای از جنس هواوی روبرو است و از سوی دیگر پس از شکست گوگل، همتایش در اکوسیستم اندرویدی، از اپیکگیمز با فشارهای تازه رگولاتوری برای انحصارزدایی از آیفون روبرو است.
رقابت اپل و مایکروسافت به عنوان کهنهکاران فناوری به دهه ۱۹۸۰ برمیگردد، زمانی که استیو جابز و استیو وازنیاک، شرکت بیل گیتس را به سرقت «حس و حال» نرمافزار کامپیوتری مکینتاش متهم کردند. اپل در آن پرونده مهم از سازنده ویندوز شکست خورد و ردموندیها از همان دوران سلطه سنگین خود بر بازار کامپیوترهای خانگی را حفظ کردند.
مدتی بعد مایکروسافت اما در پرونده مهم دیگری هدف رگولاتوری ضدانحصار ایالات متحده قرار گرفت، همین مساله باعث شد تا جایگاه این شرکت در کامپیوترهای خانگی را دیگر در حوزه مرورگرها و صنعت جستجو مشاهده نکنیم.
در سال ۲۰۱۰، بالاخره شرکت استیو جابز به لطف موفقیت آیفون توانست از ارزش بازار مایکروسافت پیشی بگیرد و رقیب دیرینه نتوانست موفقیت خود در صنعت کامپیوتر را در حوزه موبایل تکرار کند، شکستی که باعث شده تا اپل از آن زمان تا به امروز به جز در دوران خاصی مثل همهگیری و مشکلات زنجیره عرضه، پیشتازی خود را حفظ کند.
با این حال رقابتی که حالا ابعاد آن دیگر با دهه ۱۹۸۰ قابل مقایسه نیست و هزاران میلیارد دلار را در قلب خود دارد بر سر یک پیچ مهم تاریخی است، مایکروسافت پیشتازی را در صنعت داغ هوش مصنوعی به دست گرفته و علاوه بر شهرت محصولات این شرکت و پیوند نزدیک با مهمترین استارتآپ این عرصه، تقاضا برای قدرت رایانشی نیز به اوج تاریخی رسیده و مایکروسافت در کنار گوگل و آمازون به عنوان یکی از سه ستون رایانشی جهان، نفع زیادی را برای خود متصور میشود.
از سوی دیگر اپل هم حالا بازار جدیدی را با یک سختافزار تازه پیش روی خود دارد. شاید چشم انداز پیش روی ویژن پرو و هدست واقعیت مجازی این شرکت به اندازه هوش مصنوعی جذاب به نظر نرسد اما اگر عصر «رایانش فضایی» به واقعیت بدل شود، سازنده آیفون با توجه به سلطه سنگینی که بر ذهن و قلب طیف گسترده مخاطبان دارد احتمالا به مهمترین بازیگر این بازار تبدیل میشود. افزون بر این، سروصداهایی پیرامون هوش مصنوعی نیز از کوپرتینو به گوش میرسد و به نظر اپل در حال توسعه مدل زبانی بزرگی برای عرضه چتبات در دستگاههای این شرکت است.
باید دید رقابت این دو غول سنگین وزن صنعت فناوری آیا به خلق تجربه بهتری برای کاربران و اقبال مجدد آنها منجر میشود و یا بازیگران جدید بخشی از بازار این دو کهنهکار را از آن خود میکنند. فایننشال تایمز میگوید که اپل و مایکروسافت علاوه بر ارزشگذاری بازار، از لحاظ ارزش تجاری یا اندوخته پولی هم در رقابت تنگاتنگی با یکدیگر هستند.