ترامپ میخواهد کریپتو را به یک اولویت ملی تبدیل کند
بلومبرگ در گزارشی به نقل از افراد مطلع میگوید دونالد ترامپ، رئيس جمهور منتخب آمریکا…
۲۸ دی ۱۴۰۳
۲۱ آذر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
مالک اندروید براساس رای هیات منصفهای در سن فرانسیسکو از اپیک گیمز، سازنده بازی محبوب فورتنایت، شکست خورد. این شکست ممکن است دوقطبی اپل و گوگل در فروشگاههای اپلیکیشین را به چالش بکشد و این صنعت ۲۰۰ میلیارد دلاری شکل و شمایل تازهای به خود بگیرد. هردو شرکت به تازگی تغییراتی را در اکوسیستم خود اجرایی کردهاند و به گفته مدیرعامل اپیکگیمز، مالیات ۳۰ درصدی این دو غول تکنولوژی روزهای آخر خود را سپری میکند.
به گزارش پیوست، اپیک گیمز سالها است به سلطه دو غول تکنولوژی بر آنچه به دست کاربران موبایلی میرسد اعتراض دارد و پس از ناکامی در مقابل اپل، این بار یک هیات منصفه فدرال را متقاعد کرده است که گوگل عملکرد غیرمنصفانهای در این حوزه دارد. طبق سازوکار فعلی، تمامی ارائه دهندگان بازی و اپلیکیشن باید یک مالیات تا سرحد ۳۰ درصد را به اپل و گوگل پرداخت کنند و در iOS به هیچ عنوان امکان دور زدن سیستم پرداخت اپل وجود ندارد.
بلومبرگ میگوید نظر هیات منصفه سن فرانسیسکو که روز دوشنبه اعلام شد ممکن است سلطه دوجانبه اپل و گوگل بر این صنعت را به چالش بکشد و دست توسعه دهندگانی که در حال حاضر گزینه چندانی به جز پرداخت مالیات ۳۰ درصدی به غولهای تکنولوژی ندارند را بازتر کند.
رگولاتورها پیش از این هم سازوکار فروشگاههای اپلیکیشن را هدف نقد قرار دادهاند و اپل بالاخره با اجبار اتحادیه اروپا امکان نصب اپلیکیشن خارج از اپ استور را برای کاربران اروپایی فراهم کرد.
تیم سویینی، مدیرعامل اپیک گیمز، در مصاحبهای پس از اعلام حکم هیات منصفه گفت: «تیکههای دومینو دارند سقوط میکنند و میتوان پایان ۳۰ درصد را دید.»
با این حال اپل در سال ۲۰۲۱ در پرونده مشابهی بر اپیک گیم پیروز شد. در پرونده گوگل اما مشتریان نیز امکان اظهار نظر درمورد جهان اپلیکیشنها را داشتند. در مذاکراتی که حدود چهار ساعت به طول انجامید، هیات منصفه رای به آن داد که گوگل با فعالیت ضد رقابتی به اجبار سیستم مالیاتی خود را به توسعه دهنگان تحمیل کرده است.
رای هیات منصفه نتیجه یک جدال قضایی است که از سال ۲۰۲۰ و پس از حذف فورتنایت از فروشگاه اپل و گوگل آغاز شد. فورتنایت در آن زمان به شکل مخفیانه یک سیستم پرداخت بومی را در اختیار کاربران خود قرار داده بود. این شرکت سعی داشت تا از این طریق، سهم ۳۰ درصدی اپل و گوگل از درآمد اپلیکیشنها را دور بزند که نهایتا به حذف بازی این شرکت از فروشگاهها منجر شد. اپیک گیمز در پاسخ به این اتفاق از هردو شرکت شکایت کرد.
گوگل همچنین به دلیل قرارداد خاص با شرکت اسپاتیفای و کاهش کمیسیون این شرکت نیز هدف نقد قرار دارد و از وزارت دادگستری ایالات متحده نیز از این شرکت به دلیل فعالیت ضد رقابتی در یکی از مهمترین پروندههای تکنولوژی عصر حاضر شکایت کرده است.
تصمیم روز دوشنبه هیات منصفه تصریح میکند که گوگل نباید استفاده از سیستم پرداخت خود را برای اپلیکیشنهایی که در فروشگاه این شرکت عرضه میشوند اجباری کنند و توافق ویژه برای یک سری از توسعه دهندگان نیز ممنوع است.
پاول سوانسون، از وکلای شرکت حقوقی Hollan & Hart در حوزه تکنولوژی و انحصار، میگوید: «یکی از پیامدهای فوری این تصمیم، تحولی در بازار است و غولهای تکنولوژی باید برای جلوگیری از مسئولیت قانونی، امتیازاتی مثل دسترسی بیشتر، شرایط بهتر و گزینههای بیشتر را در اختیار توسعه دهندگان بگذارند.»
این پرونده نیز همانند بسیاری از پروندههای مربوط به غولهای تکنولوژی، قدرت بیش از اندازه این شرکتها را به چالش میکشد.
سویینی معتقد است که با توجه به رای صادره و فشارهای روز افزون بر گوگل، این شرکت باید تغییراتی در نحوه عملکرد خود اعمال کند و پس از آن فشار بازار باعث میشود تا اپل نیز واکنش نشان دهد. او میگوید: «باید اتفاق مشابهی را در اپل نیز انتظار داشت.»
به گفته مدیرعامل اپیک گیمز، این تحولات در نهایت به نفع مصرفکنندگان است:«تبعات اقتصادی روشنی وجود دارد. وقتی شما یک مالیات ۳۰ درصدی از اکوسیستم حذف کنید، مصرفکنندگان نیز قیمت بهتری را پرداخت میکنند. یا کیفیت و گزینهها بهتر میشوند.»
اپیک گیمز در این دادگاه به توافق گوگل با توسعهدهندگان معروفی مثل اکتیویژن بلیزارد و نینتندو اشاره کرد که درنتیجه آن این شرکتها مالیات کمتری را پرداخت میکنند. به گفته سویینی، از این پس تمام توسعه دهندگان باید خواستار چنین توافقی باشند.
رای این هیات منصفه و تبعات آن، یکی از بازارهای مهم تحت سلطه اپل و گوگل را به چالش میکشد. شرکت تحقیقاتی Sensor Tower پیشبینی میکند که بازار مخارج درون اپلیکیشین در سال آینده میلادی به ۱۸۲ میلیارد دلار و سال ۲۰۲۵ نیز به ۲۰۷ میلیارد دلار برسد.
قانون بازارهای دیجیتال اتحادیه اروپا یکی از مهمترین تحولات اخیر در این بازار است. براساس همین قانون، اپل برای اولین بار مجبور شد تا امکان نصب اپلیکیشن از فروشگاههای شخصثالث و استفاده از سیستمهای پرداخت دیگر را در این منطقه فراهم کند.
هردو شرکت پیش از لازمالاجرا شدن این قانون در سال آینده، تغییراتی را به اجرا گذاشتهاند. اپل در حال حاضر به اپلیکیشینهایی مثل فضاهای ذخیره ابری، کتابخوانها و اپلیکیشنهای مشاهده ویدیو، اجازه میدهد تا مشترکان خود را برای پرداخت به وبسایت دیگری ارجاع دهند. درنتیجه بخشی از درآمد اپل کاهش مییابد.
سیاستهای هردو شرکت پیرامون پرداخت کمیسیون در اپلیکیشنهای اشتراکی نیز تغییر کرده و برای مثال اپل به اجبار به اپلیکیشنهای دوست یابی هلند اجازه میدهد تا از سیستمهای پرداخت خارجی استفاده کنند. باید دید که این تغییرات ممکن است در نتیجه فشار بیشتر رگولاتوریها و سیستم قضایی به یک تحول فراگیر بدل شود. امکان نصب از منابع شخص ثالث به ویژه برای کاربران ایرانی اپل که به دلیل تحریم اپاستور امکان نصب بسیاری از اپلیکیشنهای ایرانی را ندارند مفید خواهد بود.