رهبر انقلاب: حوزههای علمیه باید در مورد رمزارزها نظر بدهند
رهبر انقلاب در دیدار با جمعی از مدیران، اساتید و طلاب جامعهالزهرا (س)، اعلام کردند:…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۹ دی ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
انجمن بلاکچین برای کاهش ریسک دارایی رمزارزی مبتنی بر تتر کاربران ایرانی پیشنهاد مشاوره به صرافیهای رمزارزی را مطرح کرده است اما صرافیها از این پیشنهاد استقبال نکردهاند.
به گزارش پیوست، ریسک نگهداری تتر در ایران، با اعلام خبر همکاری بنیاد تتر با نهادهای نظارتی بینالمللی، افزایش یافته و صحبتهایی از احتمال مسدود شدن آدرس کیفپول کاربران مطرح شده است. رئیس کارگروه تبادل انجمن بلاکچین در جلسهای با برخی از کسبوکارها پیشنهاد مشاوره برای کاهش این ریسک را مطرح اما به نظر میرسد صرافیها استقبال نکردهاند.
وابستگی بالای بازار رمزارزها در ایران به تتر در سالهای گذشته بیشتر شده است و فعالان معتقدند یکی از دلایل افزایش این وابستگی، جایگاه جهانی تتر است. اما باتوجه به دادههای صرافیهای داخلی، تتر بخش قابل توجهی از تعداد و حجم معالات را به خود اختصاص داده است. موضوعی که میتواند در صورت مسدودسازی عمومی آدرسها توسط بنیاد تتر، منجر به بروز مشکل برای کاربران ایرانی شود و حجم قابل توجهی از دارایی آنان از بین برود.
مرتضی موذنی، رئیس کارگروه تبادل انجمن بلاکچین در گفتوگو با پیوست تتر را فاجعه خاموش ایران میداند. به گفته او: بنیاد تتر اعلام کرد به صورت خودجوش، قصد دارد آدرسهای کشورهای مورد تحریم را مسدود کند. اما در مرحله اول اشخاص حقیقی و حقوقی مورد تحریم، احتمالا شامل حال این اقدامات بنیاد تتر خواهند شد. همچنین به صورت تئوری این امکان برای بنیاد تتر وجود دارد تا برای عموم کاربران تحریمها را اجرا و آدرسهای آنها را مسدود کند.
هرچند این ریسک برای بازار رمزارزها در ایران وجود دارد اما به نظر میرسد امکان کنترل آن به دست صرافیها، تاحد قابل توجهی وجود دارد. به گفته موذنی، کارگروه تبادل انجمن بلاکچین در جلسهای با برخی از صرافیها، اطلاعرسانی در مورد مشاوره برای دور ماندن آدرسهای صرافیها از نظارت نهادهایی مانند چینآنالیسیس یا گلسنود انجام داده، اما این پیشنهاد از طرف کسبوکارها رد شده است. او معتقد است، ما در مورد تتر با یک فاجعه خاموش در ایران مواجه هستیم. چراکه اگر کیف پول سرد یا گرم صرافیها مسدود یا فریز شود، مبالغ چند میلیون دلاری از بین میرود.
او در ادامه گفت: صرافیها با استفاده از کیفپولهای خود در حال ارائه خدمت به کاربر نهایی هستند و در این شرایط باید برای نگهداری دارایی کاربران از روشهایی استفاده کنند که تا جای ممکن ریسک کاهش پیدا کند و از رادار نهادهایی مانند چینآنالیسیس دور بمانند. این کار امکانپذیر است و راههای زیادی دارد اما در مقابل برای صرافی هزینه هم دارد.
خطر از بین رفتن یا بروز مشکل برای دارایی کاربران در تمامی پلتفرمهای معاملاتی وجود دارد. اما موضوع مهم این است که شرایط و قوانین پلتفرم برای این مواقع چه راهکارهایی را در نظر گرفته است و به همین دلیل بهتر است کاربران قبل از ثبتنام و واریز دارایی به هر پلتفرم تبادل، ابتدا این صفحه را مطالعه کرده تا از ریسک نگهداری دارایی در صرافی مطلع شود. رئیس کارگروه تبادل انجمن بلاکچین در این مورد گفت: اگر کاربری دارایی خود را در پلتفرمهای تبادل نگهداری میکند، پلتفرم در صورت بروز مشکل برای این دارایی مانند فریز شدن، باید پاسخگو باشد. این موضوع در فرآیند خود تنظیمگری دیده شده است و کسبوکارها در مقابل نگهداری دارایی کاربران مسئول هستند. البته کاربران هم باید بدانند که صرافی محل معامله است و محل سرمایهگذاری نیست. حتی برای مواردی مانند استیکینگ، صرافی محل مناسبی نیست و بهتر است این اقدامات در بسترهایی که برای استیکینگ طراحی شدهاند انجام شوند.
او در پایان گفت: در این بین، نگهداری ریال در مقابل رمزارز در صرافی متفاوت است. سیستم بانکی کشور موظف است امنیت ریال را در شبکه بانکی تضمین کند. اما برای رمزارز اینگونه نیست. حتی برای رمزارزهایی مانند بیتکوین هم که امکان فریز شدن آنها وجود ندارد و نهایتا فلگ میشود، صرافی محل مناسبی برای نگهداری نیست. البته نگهداری این داراییها برای صرافیها هم شامل ریسک نگهداری میشود و سودآور است.