ترامپ میخواهد کریپتو را به یک اولویت ملی تبدیل کند
بلومبرگ در گزارشی به نقل از افراد مطلع میگوید دونالد ترامپ، رئيس جمهور منتخب آمریکا…
۲۸ دی ۱۴۰۳
۲۴ مهر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
بانک مرکزی رهنگاشت حوزه فینتک را تدوین میکند، این سند رویکرد بانک مرکزی به حوزه دادههای باز، بانکداریباز، رگتک، لندتک، رمزارزها و نوآوری در حوزه پرداخت را مشخص خواهد کرد.
به گزارش پیوست، در جلسهای که به دعوت معاونت فناوریهای نوین بانک مرکزی و با حضور فعالان این حوزه از جمله نماینده انجمن فینتک و انجمن بلاکچین برگزار شده بود، بانک مرکزی تصویر کلی این رهنگاشت و مسیر کلی آن را برای آنان تشریح کرد.
در این جلسه بانک مرکزی با ارائه برنامه زمانی تا انتهای سال ۱۴۰۴ اهداف خود را به صورت سالانه مشخص کرده است. این برنامه در ۴ لایه زیرساخت، مقرره، مجوز و اجرا دستهبندی شده است. در لایه زیرساخت تا پایان سال، بانک مرکزی به دنبال حاکمیت داده و یک نهادی متولی برای حوزه فینتک در بانک مرکزی است که هردو مورد برای یکپارچهسازی تصمیمات در بدنه حکومت پیشنهاد شده است.
بانک مرکزی در نظر دارد در این سند راهبرد توسعهای رگولاتوری را به استفاده و توسعه استفاده از دادههای باز و بانکداریباز را مشخص کند.
پیش از این نیز بانک مرکزی تلاش کرده بود تا سند بانکداری باز را به تصویب برساند اما به نظر میرسد آن سند که در کمیسیون بانکداری باز بانک مرکزی نهایی شده بود حال در چارچوب رهنگاشت فینتک قرار خواهد گرفت.
از دیگر مواردی که در این رهنگاشت به آن پرداخته شده موضوع نوآوری در مدلهای پرداخت است. پرداخت در ایران به پرداخت با کارت خلاصه شده است و با وجود برنامه های بانک مرکزی و شبکه بانکی کشور برای استفاده از ابزارهای مختلف هنوز راهکار جامعی برای تنوع بخشی در ابزارهای پرداخت مطرح نشده است. هر چند بانک مرکزی در نظر دارد با توسعه سیستم کهربا تا حدودی موجب تنوع در استفاده از ابزارهای پرداخت شود اما حال در این ره نگاشت مسیر کلی حرکت ابزارهای پرداخت را مشخص خواهد کرد.
از دیگر مواردی که در این رهنگاشت مورد توجه قرار گرفته میتوان به موضوع لندتک اشاره کرد. رویکرد کلی این رهنگاشت ارائه تسهیلات خرد از طریق لندتکها است. در کنار موضوع لندتکها به اعتبارسنجی نیز توجه شده است.
تغییر مدل اعتبارسنجی از ابتدای سال مورد توجه بانک مرکزی قرار گرفته است و معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی نیز پیشتر اولویت بانک مرکزی در سال ۱۴۰۲ را اعتبارسنجی عنوان کرده بود. همچنین مدیرعامل شرکت مشاوره رتبهبندی اعتباری ایران اعلام کرده است: مدل جدید اعتبار سنجی به زودی شکل اجرایی به خود خواهد گرفت و اکثریت افراد جامعه را تحت پوشش قرار میدهد.
رگ تک و ساپ تک (Sup Tech) نیز از دیگر موضوعات مورد توجه قرار گرفته در رهنگاشت بانک مرکزی است. همچنین در این رهنگاشت سعی شده تا در مورد مبادلات رمزارزها در کشور راهبرد شفافیت را پیشگیرد. همچنین در تامین ارز واردات؛ راهبرد توسعهای و ایجابی، و در مورد استفاده از رمزارزهای استخراجی در تامین ارز واردات هم راهبرد توسعهای و ایجابی در این رهنگاشت در نظر گرفته شده است.