رهبر انقلاب: حوزههای علمیه باید در مورد رمزارزها نظر بدهند
رهبر انقلاب در دیدار با جمعی از مدیران، اساتید و طلاب جامعهالزهرا (س)، اعلام کردند:…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۱۸ مهر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
فعالین حوزه ماینینگ به اجرایی نشدن قوانین تصوب شده در این حوزه اعتراض کردند و نسبت به فرار ۶۵ هزار میلیارد ریال سرمایهگذاری در حوزه ماینینگ هشدار دادند.
به گزارش پیوست، در نشست خبری فعالان صنعت رمزارز ایران اعلام شد به دلیل محقق نشدن وعدهها و بخشهایی از مصوبات هیات وزیران و رویکرد دولت، صنعت ماینینگ روبه نابودی است و با خطر فرار سرمایه (مخصوصا کشورهای حاشیه خلیجفارس) مواجه شده است.
در این نشت خبری مسیح علوی مدیر ارشد ویراماینر (کرانه نیلگون تیس) از تبعات رویکرد و قانونگذاری بد در حوزه استخراج گفت. به گفته او: در حال حاضر شاهد هستیم که بی توجهی تصمیمگیرندگان به هشدارهای فعالان صنعت استخراج، عواقبی مانند بدتر شدن وضعیت شبکه برق کشور، خروج سرمایه و ناامیدی سرمایهگذاران این صنعت را بوجود آورده است.
امید علوی رئیس هیئت مدیره انجمن بلاکچین گفت: براساس مصوبه هیت وزیران رمزارز حاصله از استخراج باید در موضوع واردات استفاده شود. به همین ترتیب یا مستقیما باید واردات را رمزارز انجام شود یا در اختیار فردی که واردات انجام میدهد قرار گیرد. اما با این حال سازوکار و زیرساختی برای این کار وجود ندارد. به همین دلیل امکان فروش این داراییها وجود ندارد. از طرف دیگر ماینرها برق با نرخ بالایی برای استخراج این داراییها استفاده کردهاند. به این امید که مشمول معافیتهای مالیاتی شوند، اما به دلیل نبود زیرساخت ورود این داراییها به اقتصاد کشور این امکان وجود ندارد.
به گفته فعالان استخراج، تامین انرژی مورد نیاز این صنعت با قیمت منطقی و عادلانه عملا غیرممکن شده است. با این حال در ماههای گذشته راهحلی به نام تابلوی سبز بورس انرژی به عنوان یکی از روشها مطرح شده است. هرچند که بسیاری معتقد هستند بورس انرژی در حال حاضر با کمبود عرضه مواجه است، اما متقاضیان این تابلو علاوهبر قیمت خرید برق باید ۱۰ درصد تعرفه ماینینگ را هم در کنار مالیات بر ارزش افزوده و ترانزیت پرداخت کنند. موضوعی که برای مثال میتواند به ازای هر کیلووات ساعت ۲۰۰۰ تومان، بهای تمام شده را تا ۲۵ درصد قیمت خرید افزایش دهد.
در این مورد علی بابکنیا، رئیس کارگروه ماینینگ انجمن بلاکچین گفت: به صورت منطقی باید باتوجه به بهای معامله عوارض مشخص و اضافه شود اما در سازوکار تابلو دوم بورس انرژی اضافه شدن عوارض فارغ از بهای معامله و براساس نرخ اعلامی و مصوب همواره وجود داشته است و به نظر میرسد دیگر صنایع هم به این موضوع اعتراضی ندارند.
همچنین مسیح علوی در مورد فرار سرمایه از کشور گفت: ما شاهد کوچ دوم ماینرها هستیم. کوچ اول در سال ۹۸ و ۹۹ اتفاق افتاد و ماینرهایی که رویکرد دولت را به جای تسهیلگری، سنگاندازی دیدند، تصمیمگرفتد دستگاههای خود را به خارج از کشور منتقل کنند. از مقاصد این سرمایهها میتواند به روسیه و ازبکستان اشاره کرد و همینطور چین. که البته بعد از شروع محدودیتهای چین این افراد به سمت شمال آمریکا رفتند. اما در حال حاضر کوچ دوم ماینرها به سمت کشورهای حاشیه خلیج فارس است. کشور عمان، امارات و قطر در این بین بیشتری جذب را انجام میدهند. عمان در حال سرمایهگذاری ۲.۵ میلیارد دلاری در این حوزه است که براساس برنامههای اعلام شده قرار است تا سال ۲۰۲۵ تا یک گیگاوات برق به زیرساخت برق برای ماینینگ این کشور اضافه شود.
عیسی صالحیان دبیر کارگروه استخراج انحمن بلاکچین به عنوان راهحل در تعرفهگذاری وزارت نیرو گفت: صنعت استخراج به عنوان یک صنعت صادر کننده شناخته میشود. به این صورت که داراییهای تولیدی در این صنعت در غالب ارز میباشد، قیمت انرژی با نرخ صادراتی برای ماینینگ در نظر گرفته میشود. برای بدست آوردن این نرخ از میانگین نرخ صادرات به کشورهای مختلف استفاده میشود که در این مورد هیچ سقفی برای ماینینگ در نظر گرفته نمیشود. این در حالی است که در خصوص خوراک پتروشیمی سقفی ۵۰۰۰ تومانی وجود دارد. این موضوع زمانی مشکل ساز میشود که ما در ماینینگ با یک میانگین جهانی مواجه هستیم که باتوجه به جریانهای مختلف در دنیا (مانند جنگ روسیه و اوکراین) و خارج از مرزهای ایران هم شاهد تاثیر قابل توجه در نرخ انرژی ماینینگ هستیم که در سرمایهگذاریهای فعالان داخلی تاثیرگذار است.
بیانیه فعالان صنعت استخراج
در ابتدای این نشست خبری بیانیه در مورد مشکلات صنعت استخراج خوانده شد. از مهمترین موارد مطرح شده در این بیانیه میتوان به ۶۶۵ واحد احداث شده یا درحال احداث اشاره کرد که از این تعداد ۲۰۰ واحد به بهرهبرداری رسیدهاند و برق خود را به اندازه ۵۰۰ مگاوات توسط نیروگاههای گازی خود تامین یا انرژیهای تجدیدپذیر تامین کردهاند.
این بیانیه به ۵ مصوبه دولتهای دوازدهم و سیزدهم اشاره میکند که نتیجهای جز توقف رشد این حوزه و مرگ تدریجی این صنعت را به همراه نداشته است. همچنین در بیانیه فعالان حوزه استخراج گفته شده، برآورد میشود حدود ۶۵ هزار میلیارد ریال سرمایهگذاری در این حوزه در خطر نابودی قرار گرفته است که با توجه به تکنولوژی محور بودن حوزه استخراج رمز دارایی، عدم توجه به این حوزه میتواند ضررها و پشیمانیهایی را برای کشور به همراه بیاورد. بارها فریاد زدیم این حوزه با خرید انرژی به قیمت عادلانه میتواند هم به صنعت برق کمک کند هم بخش قابل توجهی از نیاز ارزی را مرتفع نماید.
این بیانیه خواسته فعالان را اینگونه توضیح میدهد: خواسته روشن و مشخص ما فعالان، جهت برون رفت از شرایط موجود و نجات صنعت استخراج در کوتاه مدت، انجام هر چه سریعتر وظایف مشخص شده برای وزارت خانهها و دستگاهها در مصوبات گذشته است که پس از سالها تاخیر همچنان ابلاغ و اجرا نشده است.