رئیس کل بانک مرکزی: کارگزاریهای رمزارزی ماهانه ۳۵ هزار میلیارد تومان تراکنش دارند
رئیس کل بانک مرکزی تراکنشهای ماهانه کارگزاریهای رمزارزی را معادل ۳۵ همت و ۱۰ میلیون…
۵ آذر ۱۴۰۳
۱۵ تیر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
دسترسی پذیری بیشتر، خلق تجربه کاربری روانتر، نبود نیاز به نصب چندین اپلیکیشن مجزای بانکی، عدم نیاز در به خاطر سپردن رمزهای مختلف در اپهای مختلف، تنها بخشی از خدماتی است که فعالان حوزه پرداختسازی آن را نتیجه سالها تلاش و فعالیت خود در این حوزه میدانند، علیرغم این مزایا فعالان حوزه بانکی معتقدند پرداختسازها هنوز ارزش افزودهای خلق نکردهاند و نمیتوانند بابت این سرویس از بانکها کارمزد بخواهند.
به گزارش پیوست، علیرضا هوشمند دبیر کارگروه پرداختسازی نصر، در پنل پرداختسازی و راههای نرفتهاش که در هجدهمین رویداد فیناپ برگزار شد، در ابتدای رویداد به تعریف مفهوم پرداختسازی پرداخت و گفت: پرداختسازی ذیل کمیسیون فینتک تشکیل شده و با هدف بهبود کسب و کارهای این حوزه شکل گرفته است.
او ادامه داد: گرچه سرویسهای پرداختسازی در اپلیکیشنهای معروف مثل آپ، همراه کارت، ایوا و امثال آن قرار دارند و روند کارت به کارت را تسهیل کردهاند، اما سالهاست که بانکها به شرکتهای پرداختساز کارمزد نمیدهند و هزینههای این سرویس چالش بزرگی را برای فعالان این حوزه ایجاد کرده است. هوشمند گفتوگو را با طرح سوالی از فرهاد اینالویی معاون فناوری اطلاعات بانک ایران زمین آغاز کرد که چرا بانکها بابت سرویس کارت به کارت به پرداختسازها کارمزد نمیدهند.
فرهاد اینالویی، معاون فناوری اطلاعات بانک ایران زمین در پاسخ به سوالی درباره دلیل پرداخت نکردن کارمزد به سرویس کارت به کارت از سوی بانکها گفت: اشکال کار از بیزینس مدل پرداختسازهاست. در واقع هر کسی که سرویس میگیرد باید پول پرداخت کند. شما به عنوان پرداختساز باید ارزش افزوده ایجاد کنید تا بتوانید از خود کاربر پول بگیرید. خود بانکها اپ مستقل دارند و هر کس میتواند از اپ بانک خود استفاده کند.ارزش افزوده پرداختساز مهم است. مدل کسب و کار را درست کنید و از سرویس گیرنده واقعی کارمزد بگیرید.
اینالویی تاکید کرد: این مسیر در دراز مدت پاسخگو نیست و اگر اپها به دنبال سرویس کارت به کارت هستند پس یعنی برای تکمیل سبدشان به آن احتیاج دارند. در بانکداری دیجیتال این مدل که از بانکها کارمزد کارت به کارت بخواهید درست نیست. ما باید عادت کنیم از سرویس گیرنده پول بگیریم.
محمدمهدی تقیپور مدیرعامل شرکت بهپرداخت در انتقاد از صحبتهای اینالویی ادامه داد: گرچه میپذیریم چرخه کارمزد معیوب است، اما ما یک هویت قدرتمند به نام بانک داریم که در برخی جاها هزینههای سربار زیادی دارند. همه بانکها اپ کاربردی و آسان ندارند و دیگر نمیتوان با هزینههای سنگین سختافزاری شبکه ATM را افزایش داد. مگر میتوان سهم پرداختسازها را در افزایش تعداد کارت به کارت و تسهیل امور کاربران نادیده گرفت؟ وقتی پرداختسازها درصد کارت به کارت را بالا بردهاند، دسترسی مشتری و افزایش مشتری را برای بانکها بیشتر کردهاند، پس طبیعی است که سهمی در کارمزد کارت به کارت داشته باشند.
او ادامه داد: اگر کارت به کارت آنقدر محبوب شده چون پرداختسازها به توسعه این بازار کمک کردهاند. نمیتوان اپهای پرداخت، مازاد بر هزینه کارت به کارت، از کاربران کارمزد بگیرند. اگر یکی از اپها این کار را بکند، با برخورد قانونی مواجه میشود پس به این سادگی نمیتوان راجع به این موضوع صحبت کرد.
مهرداد حداد مدیر امور فناوریهای نوین بانک پاسارگاد هم در پاسخی مشابه اینالویی، معاون فناوری اطلاعات بانک ایران زمین گفت: پرداختسازها با اینکه میدانند سهمی از کارت به کارت ندارند اما از بانکها این سرویس را میخواهند. در اصل این پرداختسازها هستند که از بانک سرویس میخواهند، ما از آنها نخواستهایم که حالا بخواهیم به آنها کارمزد بدهیم. هر کسی که سرویس میخواهد بابت این سرویس باید کارمزد بدهد. هر وقت پرداختساز توانست سهمی به بانک اضافه کند میتواند آنجا صحبت کارمزد کند.
محمدحسین کاشی مدیرعامل پرداخت الکترونیک سداد در انتقاد به این پاسخ گفت: هر کاربری گاه بالای پنج کارت دارد، نمیتوان از کاربران خواست در گوشی خود چندین اپ را نصب کنند.
کاشی ادامه داد: بسیاری از گوشیها توانایی نصب اپهای مختلف را ندارند، فراموشی رمز و مشکلات زیادی بوده که پرداختسازها آنها را رفع کردهاند، نمیشود به این سادگی این همه پتانسیل و سالها زحمات این تیمها را نادیده گرفت. این طور نیست که هر کس فقط از یک کارت استفاده کند. نوآوری در خدمات بانکی سرمایه میخواهد و ما باید به طور کل از سمت کارت به سمت حساب بانکی برویم.
حمیدرضا نوروزی، معاون اداره نظارت نظامهای پرداخت بانک مرکزی، هم در این باره گفت: در روز حدود ۲۳ میلیون تراکنش کارت به کارت در کشور انجام میشود، که حدود ۵ میلیون تراکنش در هاب فناوران شکل میگیرد که میزان مبلغی آن نزدیک سه و نیم همت است. برای بانک مرکزی ایجاد تعادل در این بازار و مسئله امنیت مهم است. برای ما مهم است که در بازار رقابت ایجاد کنیم و نوآوری و ارزش افزوده جدید فعالان این حوزه میتواند به خلق درآمد بیانجامد.
به گفته او، در واقع طبق قانون موجودیت پرداختسازها شکل گرفته است ولی خودشان باید با نوآوری به راههای خلق درآمد فکر کنند.