تتر در خطر حذف از لیست صرافیهای بینالمللی قرار گرفت
تتر به عنوان پرمصرفترین استیبلکوین بازار ارزهای دیجیتال نتوانسته مجوزهای فعالیت براساس قوانین میکا (MiCA)…
۱۷ مهر ۱۴۰۳
۱۸ اسفند ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
بانک مرکزی و بورس با سختگیریهایی که در برابر اعطای مجوز به سندباکسها دارند نوآوری را میکشند و دلیل اصلی این روحیه ریسکگریزی بیشتر مدیران دولتی است. صرافی مزدکس بعد از هشتماه نامهنگاری و بیش از صد و خوردهای جلسه که با سازمان بورس داشت، هنوز موفق نشد که وارد سندباکس شود. فلسفه سندباکس این بود که طرحی را که نوآورانه است با قوانین فعلی وارد این فضا کند. مدیرعامل مزدکس ادعا میکند بزرگترین مشکل ما در ایران نداشتن یک زیرساخت قانونی و ارتباط با دنیا است.
محمد قاسمی بنیانگذار و مدیرعامل مزدکس، درباره نقطه تفاوت مزدکس با سایر صرافیها و با تاکید بر بازار سرمایه گفت:« قبل از ما صرافیهای زیادی در ایران فعالیت میکردند و واقعا هم بعضی از آنها خوب کار کردند. باتوجه به پیش زمینه کاری ما که در بازار سرمایه و تکنولوژی بازارهای مالی به مدت دو دهه فعالیت بود، سعی کردم از بعد تکنولوژی مالی کمکی به رشد و توسعه بازار سرمایه کنم. بلاکچین که آمد چند سالی مطالعه کردم که چه خدماتی میتوانیم روی این بستر دهیم با توجه به اینکه شعار بیتکوین این بود که این تکنولوژی میخواهد بازارهای مالی را تحت تاثیر قرار دهد، خواستیم از آن زیرساخت استفاده کنیم که یکی از بحثهای نوآوری در بازار مالی بود در دنیا شروع شده بود و آن هم بحث مربوط به توکنایز بود و آوردن بستری برای اینکه بازارهای مالی بتوانند 24 در هفت معامله شوند و یکسری امکانات به آنها اضافه شود. ما سعی کردیم از آن بستر و فضا برای این موضوع استفاده کنیم.
قاسمی در پاسخ به این سوال که کم ریسک بودن یا و رگوله شدن راحتتر حوزه کاری مذکور، دلیل ورود او به این حوزه بود یا علت دیگر داشت، توضیح داد:« قطعا بحث رگولیشن مهم است. من فکر نمیکنم در دنیا بازار رمزارزها بازاری باشد که دولتها اجازه دهند مارکت بزرگی تشکیل دهند؛ زیرا هسته اصلی آن بر این اساس شکل گرفته که رگولیشن در آن راحت نباشد اما بازار داراریی دیجیتال یا رمز ارزشها از زیرساخت بلاکچین برای اینکه آن دارایی یک سری ویژگی متفاوت و کاربردیتر پیدا کند، استفاده میکند.»
او درباره ارائه پنج توکن بهادار در مزدکس گفت:« باید یک شاخص مثبت و منفی داشته باشیم. ما الان برای توکنایز کردن محدودیت نداریم. ما تا یک ماه دیگر میتوانیم 20 صندوق دیگر را توکنایز کنیم؛ زیرا فرایند اتوماتیک شده و خیلی از کارها را انجام دادهایم. این پنج توکن پایلوتی بود که به سازمان بورس نشان دهیم توکنایز کردن چه ویژگیهایی دارد. یعنی یک MVP از آن آورده بودیم.»
قاسمی درباره علت تمرکز بر همین پنج مورد اضافه کرد:« آن پنج مورد هرکدام نماینده یک کلاس دارایی هستند؛ طلا، زعفران، صندوق آماری یا اهرمی، صندوق فیکس این کام، صندوق طلا. ما خواستیم انواع کلاسهای دارایی که میتوانیم را نشان دهیم.»
مدیرعامل مزدکس گفت:« متاسفانه بعد از حدود هشت ماه و کلی نامهنگاری و بیش از صد و خوردهای جلسه که با سازمان بورس داشتیم هنوز وارد سندباکس نشدیم. دلیل اصلی آن روحیه ریسکگریزی کلیه مدیران دولتی است. فلسفه سندباکس این بود که طرحی را که نوآورانه است با قوانین فعلی وارد سندباکس کنند. متاسفانه سندباکسهایی که در بانک مرکزی و بورس شکل گرفته، این را لحاظ نمیکنند و چندین برابر مجوز معمولشان سختگیری میکنند و عملا نوآوری را میکشند. سندباکسهای فعلی هیچ کاربردی برای نوآوری ندارد.»
اودرباره چالشهای سندباکس توضیح داد:« در فرایند سندباکس اول طرح را به دبیرخانه ارائه میکنیم. در آن بخش چهار کمیته فقهی، کسبوکار، حقوقی و فنی داریم. طرح ما در بخش حقوقی چالش داشت. بااینکه رفتار درست این است که اول وارد سندباکس شویم و بعد چالشهای حقوقی را حل کنیم اما اجازه این کار را نگرفتیم حتی چند موردی را که تذکر داده بودند را هم حل کردیم. مثلا ماKYC لایتی داشتیم زیرا میخواستیم به ورود سرمایهگذار خارجی کمک کنیم؛ یا ورودی با تتر باشد اما گفتند ریال باشد و ما ریال را هم اضافه کردیم. ما دیدیم مقداری پول از بازار سرمایه خارج شده و به بازار کرپتو رفته است ما از طریق خواستیم کسایی که در بازار کرپتو هستند کلاس دارایی از جنس بازار مالی ایران داشته. متاسفانه آن مسیر را هم بستند و گفتند حتما باید مشتری سجامی باشد البته ما هم اجرا کریم اما هنوز به نتیجه نرسیدیم.»
قاسمی با اشاره به این نکته که از طرح ما در کشورهای دیگر استقبال شد ادامه داد:« خوشبختانه کشورهای همسایه از طرح ما خیلی استقبال کردند و قوانین مشخصی هم برای ورود سندباکس دارند. طبیعتا جذب سرمایه و بازار کامودیتیها هم برای همان کشورها خواهد بود. در توکنهای بهادار، هر توکنی که دارایی پایه داشته باشد مقدور است. اما کامودیتیها یکی از بهترین بخشهاست؛ مثلا مس، فولاد و املاک میتواند توکنایز شود.»
او در پاسخ به این سوال که آیا مزدکس در پنج سال آینده به 10 صرافی رمزارز بزرگ دنیا تبدیل میشود پاسخ داد:« من خیلی امیدوارم که این اتفاق بیفتد زیرا ما با شرکتهای بزرگ دنیا در آمریکا و اروپا جلساتی داشتیم. بزرگترین مشکل ما در ایران نداشتن یک زیرساخت قانونی و ارتباط با دنیا است.»
قاسمی درباره این نکته که خودشان بستر ریالی را فراهم نکردند و با تترلند همکاری کردند توضیح داد:« نمیخواستیم وارد حوزه دیگران شویم که کارشان را خوب انجام میدهند. ما رفتیم از آنهایی که سرویس بهتری داشتند خدمات گرفتیم به جای اینکه خودمان ایجادشان بکنیم و برای اینکه نخواهیمKYC سنگینی به عهده مشتری بگذاریم زیرا هدف جذب سرمایه برای این بازار بود.»
او درباره ارائه API اختصاصی به مشتریها توضیح داد:« دیدگاه ما این بود که با این API ها همکاری بیشتری با پلتفرمها ایجاد کنیم. همین کاری که با تترلند انجام دادیم؛ یعنی ما دسترسی را فراهم کردیم که روی زیرساخت ما خلق ارزش کنند.»
مدیرعامل مزدکس درباره سوددهی به مشتریها گفت:« ما سود ریالی نیاوردیم همان کاری که صرافی های دنیا در بخشش تتر و بیت کوین انجام میدهند به شکل آزمایشی انجام دادیم. یعنی عمومی نکردیم و به یکسری افراد خاص اعطا کردیم. دلیل آن هم این است که ما برای توکنهای امنیتی نیاز به نقدینگی داریم. قراردادهایی که با شرکتهای مختلف بستیم یک قسمت از نقدینگی را خودشان میآورند وقسمت دیگر باید مشتریها وارد کند. ما الان با پلتفرمهای وامدهی مذاکره میکنیم که از سرمایهای که جذب کردیم وامهای خرد دهند؛ یعنی سعی کردیم برای دارایی بازار سرمایه این فضا را ایجاد کنیم.»
او درباره شباهت صفحه مزدکس به بایننس توضیح داد:« زمانی که ما صفحه مزدکس را طراحی کردیم دامین بایننس را خودم گرفتم و جزو اولین کسایی بودم که روی آن کار کردم. بایننس یکی از مهمترین صرافیهای تاثیرگذار و پیشرو دنیا است. قطعا هرکسی که میخواهد در این راستا کار کند سعی میکند از لیدر الگوبرداری کند.»
قاسمی درباره الزامات پلیس فتا در این حوزه تشریح کرد:« بعضی از الزامات خوب است اما به هرحال آنها رگولاتور نیستند و و اینکه الزامات میدهند کار درستی نیست و الزامات را باید رگولاتور بدهد. نگرانیهایی وجود دارد که اتفاقاتی که در سایر کشورها افتاد در صرافیهای ایران نیفتد اما باید ساختار مناسبی پیدا شود. بعضی از آیتمهای این الزامات را به راحتی نمیشود اجرایی کرد مثل اینکه شرکت حتما باید تضامنی شود.»
درنهایت او درباره شرایط سرمایهگذاری گفت:« در شرایط فعلی بازارها مالی ما دیگر جذابیت ندارند زیرا تورم زیاد است و بیشتر هم خواهد شد. قطعا بازارهای کالایی که رگولاتور نمیتواند دخالت کند جذابیت بیشتری دارند.»