skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

مهاجران و اتباع دارای کارت آمایش همچنان از خدمات بانکی محروم خواهند بود دستورالعمل وزارت اقتصاد در نحوه ارائه خدمات بانکی به اتباع خارجی از ادامه ممنوعیت‌ها حکایت دارد

۱۶ دی ۱۴۰۱

زمان مطالعه : ۵ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۱۷ دی ۱۴۰۱

اتباع خارجی و مهاجران به ایران با وجود دستورالعمل جدید شورای عالی مبارزه‌ با پولشویی همچنان قادر به بهره‌مندی از خدمات بانکی نیستند و ارائه خدمات بانکی به اتباع خارجی کماکان برای مهاجرانی که مدرک آمایش، دفترچه اقامت یا دفترچه پناهندگی دارند ممنوع است. وزارت اقتصاد با ابلاغ این دستورالعمل عمده مهاجران افغانستانی‌ را از بیشتر خدمات نظام بانکی کشور محروم کرده است.

به گزارش پیوست، در آخرین جلسه شورای عالی مقابله و پیشگیری از جرائم پولشویی و تامین مالی تروریسم دستورالعمل نحوه ارائه خدمات بانکی به اتباع خارجی در موسسات اعتباری ابلاغ شد. در این دستورالعمل نشانی از تغییر در ممنوعیت‌های گذشته نظام بانکی برای افراد خارجی دیده نمی‌شود و همچنان اتباع خارجی در دایره خدمات بانکی کشور جایی ندارند.

در دستورالعمل وزارت اقتصاد در نحوه ارائه خدمات بانکی به اتباع خارجی در موسسات اعتباری، اشخاص خارجی در کشور به سه گروه عمده تقسیم شده‌اند. گروه یک عبارت از اشخاص حقیقی و حقوقی دارای مدرک شناسایی دفترچه اقامت ویژه یا مجوز اقامت، گذرنامه مشروط به وزارت امور خارجه و نمایندگی دیپلماتیک و کنسولی دولت‌های دیگر و نیز افراد دارای مجوز سرمایه‌گذاری خارجی هستند. ارائه خدمات بانکی به گروه یک مطابق قوانین و مقررات و چارچوب رویه‌های ناظر بر اشخاص ایرانی مجاز شمرده است و این گروه به سیاق گذشته محدودیتی در استفاده از خدمات بانکی نخواهند داشت.

گروه دو نیز عبارت‌اند از: اشخاص حقیقی دارای مدرک آمایش، دفترچه اقامت یا دفترچه پناهندگی و همچنین گذرنامه مشروط بر داشتن یکی از مجوزهای اقامت شامل روادیدهای خانواده، سرمایه‌گذاری، حق کار و پروانه اقامت خانواده و تحصیلی. به طور کلی، بخش عمده اتباع خارجی کشور که اکثر آنان افغانستانی هستند در این گروه جای می‌گیرند و بر اساس ماده ۱۳ این دستورالعمل ارائه هرگونه خدمات پایه به صورت غیرحضوری و آنلاین برای این افراد ممنوع است و همچنین خدمات بانکی‌ای چون افتتاح حساب جاری، فروش ارز، اجاره صندوق امانات و نقل و انتقالات الکترونیکی برون‌مرزی کلان و متوسط به این گروه ارائه نمی‌شود. این افراد با تایید هیات تصمیم‌گیری کشوری می‌توانند انتقال الکترونیکی برون‌مرزی خرد داشته باشند.

همچنین در ماده ۱۴ این دستورالعمل در صورت وجود حساب تجاری و مدرک معتبر کسب‌وکار و «شناسایی مضاعف» ارائه خدمات بانکی ابزار پذیرش و افتتاح و پذیرش اعتبارات اسنادی تا سطح مبالغ متوسط مجاز شمرده شده است. در ماده ۱۵ نیز ارائه خدمات بانکی به اشخاص خارجی گروه دو به احراز منشاء وجوه نقد در موارد درخواستی بیش از سقف مقرر، اعمال آستانه در مبالغ برداشت از طریق درگاه‌های پرداخت غیرحضوری و مبالغ خرید از کارت و غیره منوط شده است. از طرفی در ماده ۱۶ افتتاح حساب غیرتجاری انفرادی و مشترک و ریالی و ارزی به نام هر فرد متعلق به گروه دو در بیش از دو موسسه اعتباری غیرمجاز اعلام شده است. بر محدودیت جغرافیایی نیز در این دستورالعمل تاکید شده و خدمات بانکی هم تنها در شهر مبدأ مورد پذیرش است و افراد گروه دو از خدمات بانکی در شهر دیگر محروم شده‌اند.

گروه سوم نیز شامل اشخاص حقیقی با مجوز اقامت کمتر از ۹۰ روز با انواع روادیدهای جاری در کشور می‌شود که به روال گذشته می‌توانند از خدمات بانکی مشخصی استفاده کنند.

با این حال، در تابستان امسال بود که با مسدودی همراه‌بانک غیرایرانی‌ها و ممنوعیت ارائه خدمات بانکی به اتباع خارجی بار دیگر مساله ارائه خدمات بانکی به اتباع خارجی به صدر اخبار آمد. در این سال‌ها نبود سازوکار قانونی برای عرضه خدمات بانکی به اتباع خارجی به خصوص افغانستانی‌ها کار را به جایی رسانده که خرید و فروش کارت‌های بانکی ایرانی‌ها در میان افغانستانی‌ها به رویه عادی برای انجام کارهای بانکی تبدیل شده است. اخذ کد شهاب و کد یکتا برای احراز اطلاعات هویتی اتباع به مثابه شناسه هویت الکترونیکی بانکی این افراد تلقی شده است. اتباع داخلی و خارجی برای دریافت کد شهاب به کد ملی یا کد فراگیر که متولی آن وزارت کشور است نیاز دارند. بسیاری از اتباع خارجی هنوز این کد را دریافت نکرده‌اند و به همین علت نیز در تابستان حساب آنها مسدود شد.

وزارت کشور نیز در پاسخ روزنامه شرق درباره مسدودی حساب اتباع خارجی در آن زمان اعلام کرد، جزئیات ارائه خدمات بانکی به اتباع خارجی به بانک مرکزی ابلاغ شده است. در این پاسخ وزارت کشور مشکل جاری را وجود اختلاف نظر بر سر بانک اطلاعاتی اتباع، نحوه ارائه کد یا شناسه اختصاصی و اقدامات ناهماهنگ سیستم بانکی دانسته یود.

این وزارتخانه عنوان کرده بود موضوع مودر نظر در دستور کار شانزدهمین نشست کمیسیونی ساماندهی اتباع خارجی قرار گرفته و با دعوت از نماینده بانک مرکزی دستگاه‌های خدمات‌رسان موظف شده‌اند نسبت به ارائه خدمات به اتباع خارجی مجاز اقدام کنند و مصوبه این جلسه به بانک مرکزی ابلاغ و بر برطرف کردن مسدودی بانک‌ها و ارائه خدمات به جامعه اتباع خارجی تاکید شده است.

در ادامه علی صالح‌آبادی رئیس کل بانک مرکزی وقت درباره ارائه خدمات بانکی به اتباع خارجی گفته بود: «اتباع خارجی بایستی کد یکتا را از مرجع قانونی دریافت کنند و آن کد مبنای تمام خدمات دریافتی اتباع خارجی از شبکه بانکی تلقی می‌شود. از همین رو بخشنامه‌ای به شبکه بانکی کشور در خصوص نحوه ارائه خدمات به اتباع خارجی ابلاغ شده است.»

از طرفی مهرماه امسال ابوالفضل ابوترابی عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس در گفت‌وگو با پیوست خبر داده بود، نمایندگان مجلس می‌خواهند با ارائه طرحی به مجلس برای تشکیل «سازمان ملی اقامت» نه تنها مشکل صدور کارت بانکی مهاجران خارجی را رفع کنند بلکه امکان استفاده آنها از سایر خدمات و سرویس‌های داخل کشور با شرایط خاص را نیز فراهم کنند.

اکنون بعد از گذشت چند ماه از وعده‌های مقام‌های مسئول کشوری برای رفع مشکل اتباع خارجی به خصوص افغانستانی‌ها در استفاده از خدمات بانکی، با بررسی دستورالعمل وزارت اقتصاد نشانی از تغییر در رویه گذشته دیده نمی‌شود. به این ترتیب همچنان نظام بانکی کشور مجاز به ارائه خدمت بانکی به اتباع خارجی مورد بحث نیست و بخش عمده اتباع خارجی با ممنوعیت بهره‌گیری از خدمات بانکی روبه‌رویند.

https://pvst.ir/dvn

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو