skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

پیش‌نویس سند ریال دیجیتالی رونمایی شد

۹ آبان ۱۴۰۱

زمان مطالعه : ۳ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۱۰ آبان ۱۴۰۱

پیش‌نویس سند ریال دیجیتالی به صورت رسمی از سوی بانک مرکزی برای دریافت نظر کارشناسان رونمایی شد.

به گزارش پیوست، در این سند توکن پول دیجیتالی بانک‌های مرکزی این‌گونه تعریف شده است: «گونه‌ای از پول دیجیتالی است که توسط بانک‌های مرکزی صادر شده و به صورت همتا به همتا مورد تبادل قرار می‌گیرد.»

طبق این سند ریال دیجیتالی در معماری ارائه‌شده از سوی بانک مرکزی، شکل دیجیتالی اسکناس بوده و جزئی از پایه پولی است، از این رو امتیاز انتشار آن در انحصار بانک مرکزی و مبتنی بر پشتوانه‌های قانونی، تعهد مستقیم بانک مرکزی خواهد بود.

واسطه‌های توزیع در این معماری، بانک‌ها و موسسات اعتباری دارای مجوز هستند که ارتباط کاربران نهایی را مدیریت می‌کنند. این واسطه‌ها می‌توانند دفتر کل زیرساخت ریال دیجیتالی یا همان پایگاه داده توزیع‌شده را نگهداری و به‌روزرسانی کنند.

معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی چندی پیش اعلام کرده بود هم‌اکنون ریال دیجیتالی به‌ صورت آزمایشی در حال اجراست و این مدل ریال از سوی دو بانک عامل ملی و ملت برای مصارف محدود در اختیار افراد محدودی قرار گرفته است.

طبق این سند، بانک مرکزی وظیفه مدیریت چرخه عمر ریال دیجیتالی و تعریف دسترسی بانک‌ها و مسدود و فعال‌سازی و تعریف و اعمال سیاست‌های کلان مدیریت زیست‌بوم ریال دیجیتالی را بر عهده دارد و متولی دفتر کل توزیع‌شده و مشارکت در تایید تراکنش‌ها و اجرای قراردادهای هوشمند است.

زیست‌بوم ریال دیجیتال بانک مرکزی
زیست‌بوم ریال دیجیتالی بانک مرکزی

بانک عضو متولی، احراز هویت کاربران و فعال‌سازی کیف ریال دیجیتالی را بر عهده دارند همچنین توسعه کیف ریال دیجیتالی و تبدیل کردن ریال دیجیتالی به سایر شکل‌های پول در کشور بر عهده این گروه از بانک‌هاست که در مرحله آزمایشی اجرای طرح ریال دیجیتالی این کار از سوی دو بانک ملی و ملت صورت گرفته است.

متولی دفتر کل توزیع‌شده و مشارکت در تایید تراکنش‌ها و توسعه و اجرای قراردادهای هوشمند بر عهده بانک عضو متولی است، بانک عضو عادی وظیفه احراز هویت کاربران و فعال‌سازی کیف ریال دیجیتالی، توسعه کیف ریال دیجیتالی، تبدیل کردن ریال دیجیتالی بانک مرکزی به سایر شکل‌های پول و آموزش و ترویج ریال دیجیتالی بر عهده این عضو است و کاربران نیز در نهایت تبادل ریال دیجیتالی را انجام می‌دهند.

توزیع ریال دیجیتالی

طبق این سند ریال دیجیتالی بانک مرکزی پس از طی مراحل قانونی و اخذ مجوزهای لازم در حجم مشخصی توسط بانک مرکزی تولید و در اختیار هیات عالی نظارت بر اندوخته اسکناس قرار می‌گیرد. ریال دیجیتالی تولیدشده پس از تامین پشتوانه‌های لازم توسط بانک مرکزی از زیرکلید هیات خارج و منتشر شده و از این مرحله به بعد هر واحد ریال دیجیتالی، بدهی مستقیم بانک مرکزی به دارنده آن تلقی می‌شود.

توزیع ریال دیجیتالی نیز از طریق دو سطح انجام می‌شود؛ در سطح اول ریال دیجیتالی در اختیار بانک‌ها قرار می‌گیرد و از طریق آنها در اختیار کاربران نهایی برای مصارف خرد قرار خواهد گرفت. از همین رو حساب ریال دیجیتالی برای بانک ماهیت بدهکار داشته و ریال دیجیتالی در گروه موجودی‌های نقد طبقه‌بندی می‌شود.

در لایه دوم یا سطح دوم نیز کاربران قرار می‌گیرند که ریال دیجیتالی در زمره دارایی نقدی آنها به شمار می‌آید.

انجام تراکنش ریال دیجیتالی

برای انجام تراکنش ریال دیجیتالی باید تراکنش‌ها توسط اعضای متولی صورت گیرد، مرحله بعد مرتب‌سازی تراکنش‌ها و مرحله سوم شامل اعتبارسنجی مجدد و در نهایت انجام تراکنش خواهد بود.

متن کامل پیش‌نویس سند ریال دیجیتال بانک مرکزی را اینجا دریافت کنید.
https://pvst.ir/deh

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو