skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

شرکت‌های ICT‌ بازار سرمایه بیش از ۱۱ هزار میلیارد تومان سود دادند

میثم قاسمی تحریریه

۴ مرداد ۱۴۰۱

زمان مطالعه : ۵ دقیقه

۱۶ شرکت ICT‌ حاضر در بازار سرمایه در پایان سال ۱۴۰۰ بیش از ۱۱ هزار میلیارد تومان سود داشته‌اند که بیش از ۴۳ درصد این سود مربوط به همراه اول است.

به گزارش پیوست، از میان ۲۴ شرکت که زمینه کاری آنها ارتباطات و فناوری اطلاعات است و سهام‌شان در بورس و فرابورس ایران عرضه شده است، مجمع عمومی سالانه ۱۶ شرکت تا پایان تیر امسال برگزار شد که صورت‌های مالی تصویب‌شده این شرکت‌ها نشان می‌دهد در مجموع این شرکت‌ها بیش از ۱۱ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان سود داشته‌اند. این سود مربوط به شرکت‌هایی است که سال مالی آنها پایان اسفندماه است.

سال مالی ۶ شرکت ICT بورسی در پایان شهریور یا آذرماه است. همچنین مجمع عمومی سالانه گروه فن اوا به دلیل به حد نصاب نرسیدن سهامداران، برگزار نشد؛ اما با توجه به اینکه فن اوا، هیچ سودی در صورت‌های مالی خود ثبت نکرده و زیان‌ده است، تاثیری در مجموع سودده شرکت‌های ICT ندارد. همچنین شرکت پیشگامان فن‌آوری و دانش آرامیس (تپسی) که خرداد امسال وارد بازار دوم فرابورس شد، هنوز به مرحله خرید و فروش سهام و برگزاری مجمع سالانه عمومی نرسیده است.

سوددهی شرکت‌های ICT

بالای جدولی‌ها

بیشترین سوددهی در میان شرکت‌های ارتباطات و فناوری اطلاعات مربوط به همراه اول است که نزدیک پنج هزار میلیارد تومان سود در پایان سال مالی ۱۴۰۰ داشته است. این در حالی است که مدیرعامل همراه اول می‌گوید به دلیل ثابت ماندن تعرفه مکالمه تلفن همراه در طول سالیان گذشته و همچنین عدم اجازه برای افزایش قیمت بسته‌های اینترنت همراه، این شرکت با کاهش حاشیه سود روبه‌رو شده و ممکن است در آینده دچار زیان‌دهی شود. همراه اول در مجمع عمومی سالانه خود، ۵۰ درصد سود سالانه را میان سهامداران تقسیم کرد.

شرکت های‌وب که به عنوان یک FCP‌ شناخته می‌شود، هرچند با فاصله زیاد نسبت به همراه اول، اما در نهایت رتبه دوم سوددهی را در میان شرکت‌های ICT‌ در اختیار دارد. این شرکت بیش از ۱۷۰۰ میلیارد تومان سود خالص در پایان سال مالی ۱۴۰۰ به ثبت رساند هرچند تنها ۱۰ درصد آن را میان سهامداران تقسیم کرد و بقیه سود را برای افزایش سرمایه نگه داشت. های‌وب که در سال‌های اخیر رشد شتابانی داشته و در زمینه‌های مختلفی سرمایه‌گذاری کرده است، در میان فعالان بورسی جایگاه مناسبی دارد؛ اما همچنان قیمت هر سهم آن پایین است. موضوعی که ابراز نارضایتی سهامداران در مجمع را به دنبال داشت.

شرکت خدمات انفورماتیک به عنوان بازوی اجرایی بانک مرکزی در حوزه بانکداری الکترونیکی نیز سال گذشته سودده بود و بخش عمده سود خود را میان سهامداران تقسیم کرد. همچنین پست‌بانک که در سال‌های گذشته زیان‌ده بود در سال ۱۴۰۰ به سوددهی رسید و بیش از ۱۲۰۰ میلیارد سود داشت که مقدار کمی از آن را تقسیم کرد و بخش بیشتر را در حساب‌های خود نگه داشت.

پرداختی و نرم‌افزاری در میانه

میانه جدول سوددهی شرکت‌های بورسی، با همکاران سیستم آغاز می‌شود که یک شرکت نرم‌افزاری است. سه شرکت پرداخت الکترونیکی،‌ یک اپراتور اینترنت ثابت و یک شرکت نرم‌افزاری که اکثریت سهام آن متعلق به همکاران سیستم است نیز دیگر شرکت‌های میانه این جدول را تشکیل می‌دهند.

حضور آسیاتک در بین شرکت‌هایی که بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان سود داده‌اند از نکات مهم این بخش است. آسیاتک امسال اولین مجمع عمومی سهامداران خود را برگزار کرد و به هر سهم خود تنها ۷۰ ریال سود نقدی داد و بقیه سود را برای طرح‌های توسعه‌ای شرکت، ذخیره کرد.

در میان شرکت‌های پرداختی که در میانه جدول سوددهی قرار دارند، رتبه به‌پرداخت ملت بالاتر از دیگران است. این شرکت که بخش بزرگی از بازار پرداخت الکترونیکی کشور را در اختیار دارد، اندکی بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان سود داشته است که البته این شرکت هم درصد کمی از سود خود را میان سهامداران تقسیم کرد. آسان پرداخت پرشین (آپ) نیز به عنوان یکی دیگر از شرکت‌های پرداختی بورس، فقط ۱۰ درصد سود خود را تقسیم کرد ولی تجارت الکترونیک پارسیان (رتاپ) نزدیک ۵۰ درصد سود سالانه را به سهامداران داد.

از نظر تقسیم سود در میان شرکت‌های متوسط سوددهی، جایگاه همکاران سیستم (سیستم) و شرکت زیرمجموعه‌اش یعنی سپیدار سیستم آسیا (سپیدار) بیشترین تقسیم سود را داشتند.

ته‌جدولی‌ها

یک‌سوم پایانی این جدول مربوط به شرکت‌هایی است که سود کمتری دارند. برخی از این شرکت‌ها با اسم و رسم بزرگ، ناتوان از سوددهی مناسب هستند و برخی دیگر کوچک و پرتوان‌اند.

رایان هم‌افزار (رافزا) که یک شرکت تولیدکننده نرم‌افزارهای بورسی و مدیریت مالی است و مدیران آن بیشتر اقتصادی هستند تا IT از جمله شرکت‌هایی است که به نسبت اندازه خود سود خوبی داشته و در عین حال درصد بالایی از آن را نیز میان سهامداران تقسیم کرده است. این شرکت با سود نقدی (DPS) ۳۸۰ تومانی، بهترین شرکت ICT حاضر در بازار است.

در مقابل باید به جایگاه داده‌پردازی ایران (مداران) توجه کرد. شرکتی با سابقه بسیار طولانی که گرچه قراردادهای مهمی به دستش می‌رسد اما در نهایت نتوانسته است جایگاه درخوری در این بازار داشته باشد.

در این جدول احتمالاً مهم‌ترین نکته، حضور شرکت مخابرات ایران (اخابر) در انتهای جدول است. به قول اهالی فوتبال، مخابرات یکی از فانوس‌به‌دستان جدول است که فاصله‌ای تا سقوط ندارد. مخابرات در پایان سال مالی ۱۴۰۰ کمتر از ۳۴ میلیارد تومان سود داشت که تازه این میزان سود نیز پس از فرایند حسابرسی در صورت‌های مالی این شرکت، نمایان شد و پیش از آن اصلاً سودی وجود نداشت. وضعیت مخابرات که بارها در رسانه‌ها مطرح شده در نهایت به اینجا رسید که این شرکت با استفاده از تمام سود سالانه و انباشته خود، ۷۹ ریال به هر سهم سود تخصیص داد.

در انتهای این جدول اما گروه فن آوا قرار دارد که گرچه مجمع سالانه‌اش به دلیل به حد نصاب نرسیدن سهامداران برگزار نشد، اما صورت‌های مالی آن نشان می‌دهد نه تنها زیان‌ده است بلکه زیان هر سهم از ۳۱ ریال سال ۹۹ به ۳۹ ریال افزایش پیدا کرده است.

بقیه شرکت‌های ICT حاضر در فرابورس و بورس، در نیمه اول سال مجمع سالانه ندارد.

https://pvst.ir/ct7
میثم قاسمیتحریریه

    سال ۸۱ رشته مهندسی را رها کردم به شوق روزنامه‌نگاری. از همان سال تاکنون، در حوزه‌های مختلفی مانند سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، گردشگری، ورزشی و... در رسانه‌هایی مانند همشهری، حیات‌نو، توسعه، عصر ارتباط و... کار کرده‌ام. از میانه سال ۹۲ و پس از حدود ۳ سال دوری از حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات، به پیوست آمدم و دوباره روزنامه‌نگار این رشته شدم.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو