زمان عرضه اولیه دیجیکالا وابسته به تصمیم مدیران است
«گروه تجارت الکترونیک دیجیکالا» با در اختیار داشتن ۱۰ شرکت زیرمجموعه در شرایطی در بورس…
۲۴ دی ۱۴۰۳
۸ تیر ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
بورس در هفتهای که گذشت بیش از سایر نماهادی آیتی و آیسیتی برای نماد اخابر پرچالش و عجیب و غریب بود. مجمع عمومی سالانه شرکت مخابرات ایران لغو شد و آمارهای ضد و نقیضی از این شرکت به گوش رسید.
به گزارش پیوست، شاخص کل بورس و اوراق بهادار در این هفته ۱.۳ درصد افت داشت و وضعیت اکثر نمادهای حوزه فناوری هم بدتر از این نبود. اما پرحاشیهترین نماد این هفته اخابر بود. مجمع عمومی عادی سالانه شرکت مخابرات که قرار بود دوشنبه ۶ تیر برگزار و در آن به تصویب صورتهای مالی، انتخاب هیات مدیره و تطابق اساسنامه شرکت با نمونه اساسنامه سازمان بورس پرداخته شود، به یکباره لغو شد.
اگرچه لغو مجمع به خودی خود اتفاق عجیبی نیست و در ماهی که گذشت دو بار برای همراه اول هم اتفاق افتاد اما معمولاً لغو مجامع از چند روز قبل در کدال اطلاعرسانی میشود. این در حالی است که اطلاعیه لغو مجمع اخابر تنها یک روز قبل از مجمع در کدال منتشر شد و سایت شرکت مخابرات نیز جمعه (سه روز قبل از مجمع) خبر لغو را منتشر کرده بود. موضوع آنجا عجیب میشود که به نظر میرسد شرکت مدیریت فناوری بورس هم از این اتفاق بیاطلاع بوده و با وجود لغو برگزاری مجمع، روز یکشنبه نماد اخابر را متوقف کرد!
در مورد علت لغو این مجمع شایعاتی رواج یافته که نمیتوان به آنها استنادی کرد اما اشاره به برخی آمار و ارقامی که طی یک ماه اخیر از سوی مخابراتیها اعلام شده خالی از لطف نیست.
۱۳ تیرماه مجید سلطانی مدیرعامل مخابرات اعلام کرد با وجود تصویب نهایی مصوبه تعرفه تلفن ثابت در شورای رقابت و کمیسیون تنظیم مقررات در خرداد سال گذشته، ستاد تنظیم بازار همچنان تعرفهها را افزایش نداده و شرکت مخابرات ایران تنها در ۹ ماهه منتهی به سال گذشته متحمل زیان ۳۳۰۰ میلیارد تومانی شده است.
زیان مخابرات در حالی ۳۳۰۰ میلیارد تومان اعلام شد که اردیبهشت امسال ابراهیم محمودزاده، رئیس هیات مدیره شرکت مخابرات ایران، درباره زیان مخابرات در سال گذشته گفت: «سال ۱۴۰۰ با توجه به اینکه هزینهها را کنترل و طبق برنامه عمل کردیم اما با وجود افزایش سنگین هزینهها، تقریباً ۲۲۰۰ میلیارد تومان زیان کردیم. البته فعلاً پیشنویس اولیه صورتهای مالی تهیه شده است که با توجه به حسابهایی که داریم، احتمالاً به حدود ۲ هزار میلیارد تومان برسد.» زیانی که رئیس هیاتمدیره اعلام کرده تقریباً همان چیزی است که در صورت مالی حسابرسینشده آمده است زیان ۲۲۹۳ میلیارد تومانی در سال منتهی به اسفند ۱۴۰۰.
اما نکته عجیب، صورت مالی حسابرسیشده شرکت مخابرات است که به کل زیاندهی این شرکت در سال ۱۴۰۰ را منکر میشود. بر اساس این گزارش، اخابر در سال مالی ۱۴۰۰ بیش از ۳۳ میلیارد تومان سود خالص داشته که خلاف گفتههای مقامات این شرکت و صورت مالی حسابرسینشده شرکت مخابرات است.
همه این عدد و رقمها در کنار لغو ناهماهنگ و خلقالساعه مجمع، این سوال را در ذهن ما پررنگ میکند که واقعاً در شرکت مخابرات چه میگذرد؟
آسیاتک که در تیرماه تنها یک روز سبز به خود دیده است در این هفته زیر ۱۵۰۰ تومان هم قیمت خورد. این عرضه اولیه سال ۱۴۰۱ همچنان یکی از نمادهای پرتراکنش بازار سهام ایران است و میانگین ارزش معاملات روزانه آن در این هفته بیش از ۳۱.۵ میلیارد تومان بود. برخلاف آسیاتک که روزهایی منفی را پشت سر میگذارد، اپرداز وضعیتی صعودی دارد و در این هفته رشدی پنج درصدی را به ثبت رسانده است.
در این هفته اکثر شرکتها صورتهای مالی خرداد خود را منتشر کردند. که در این میان عملکرد شرکتهای رایانهای قابل توجه بوده است. درآمد خرداد توسن در حالی رشدی ۱۲۵ درصد نسبت به خرداد ۱۴۰۰ داشته که کل درآمد سه ماه نخست این شرکت به بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان رسیده که ۵۷ درصد بیشتر از سال قبل بوده است. همکاران سیستم هم این هفته گزارش فعالیت خرداد خود را منتشر کرد که رشدی ۷۰ درصدی نسبت به درآمد پارسال و رشدی ۴۲ درصدی را در مقایسه با اردیبهشت نشان میدهد.
سپ، بزرگترین شرکت رایانهای بورس، نیز این هفته بعد از توقف به دلیل افشای اطلاعات در آخرین معاملاتی هفته قبل بازگشایی شد. پرداخت الکترونیک سامان کیش که این هفته افزایش سرمایه ۶۰ درصدی خود را به ثبت رساند در خردادماه بیش از ۳۵۰ میلیارد تومان درآمد داشته است.
اما مداران پربازدهترین نماد گروه رایانهای بود. دادهپردازان ایران در این هفته بیش از ۱۸ درصد به سهامدارانش سود داد. تاپکیش هم در این هفته از انعقاد یک قرارداد مهم خبر داد و ۴۰ هزار دستگاه کارتخوان به فروش رساند.
از دیگر اتفاقات مهم این هفته میتوان به برگزاری مجمع سالانه مبین وانکیش اشاره کرد. این شرکت که به دلیل تعطیلی سرویسهای ارزشافزوده در سال ۹۸ زیانده شده بود حالا به گفته مدیرانش، با تعریف مدلهای جدید و متنوع درآمدی به ریل بازگشته است و به حوزههای مختلفی از جمله اگریگریتور، فینتک و بازی و سرگرمی وارد شده است. در مجمع سالانه شرکت «مبین وان کیش» ۵۰ ریال سود برای هر سهم تقسیم کرد. بر اساس صورتهای مالی، EPS (سود هر سهم) این شرکت ۱۳۳ ریال است.
سلمان نصیرزاده، کارشناس بازار سهام، با اشاره به اینکه در حوزه آیسیتی سه گروه زیرساخت، فناوری و کاربرد اطلاعات فعال هستند گفت: عمده شرکتهای بازار که در این حوزه پذیرش شدند در حوزه زیرساخت اطلاعات فعال هستند و میتوانیم به شرکتهای مخابرات، همراه اول، های وب، آسیاتک و… اشاره کنیم.
او با اشاره به ضریب نفوذ بالای نمادهای این حوزه گفت: شرکتهایی که در این حوزه فعالیت میکنند میتوانند شرایط خوبی داشته باشند اما یکی از مشکلات فعلیشان قیمتگذاری دستوری است.
نصیرزاده در پایان توضیح داد: این موضوع به خصوص برای شرکتهایی مثل همراه اول و مخابرات ایران با توجه به تورم و هزینههای اغلب ارزی مشکلات زیادی به وجود آورده و قطعاً با خروج از سیاستهای دستوری این نمادها میتوانند وضعیت بهتری داشته باشند.