رهبر انقلاب: حوزههای علمیه باید در مورد رمزارزها نظر بدهند
رهبر انقلاب در دیدار با جمعی از مدیران، اساتید و طلاب جامعهالزهرا (س)، اعلام کردند:…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۷ تیر ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۹ بهمن ۱۴۰۱
زمستان کریپتو ادامه دارد، درآمد ماینرها کم شده و مشکلات اقتصادی جدی برای این صنعت به وجود آماده است. در نتیجه این اتفاقات، مقدار برق مصرفی شبکههای بزرگترین رمزارز جهان به شدت کاهش یافته است.
به گزارش پیوست، بر اساس برآوردهای دیجیکانومیست، که به بررسی جهان کریپتو میپردازد، مقدار برق مصرفی شبکه بیتکوین نسبت به اوج خود در ۱۱ ژوئن ۲۰۲۲، یکسوم کاهش یافته و حالا رقم ۱۳۱ تراوات-ساعت را برای یک سال آینده نشان میدهد. این حجم از مصرف همچنان با مصرف سالانه کشوری مثل آرژانتین برابری میکند و یک تراکنش معمولی بیتکوین به اندازه برق مصرفی ۵۰ روز یک خانوار معمولی آمریکا برق مصرف میکند.
کاهش برق مصرفی اتریوم یا «پول قابل برنامهنویسی» که پایه بسیاری از پروژههای نوین کریپتو محسوب میشود هم نزدیک به نصف رسیده و از 94 TWh به 46 TWh کاهش یافته است. این حجم مصرف با برق مصرفی قطر برابری میکند.
با این حال برق مصرفی هر دو شبکه به دلیل یکسانی کاهش یافته است. مصرف برق یک شبکه رمزارزی مربوط به استخراج یا ماینینگی است که مردم با استفاده از کامپیوترهای خاصی، در تولید و دریافت پاداش از طریق این شبکه شرکت میکنند. این فرایند با وجود حفظ امنیت شبکه، مقدار زیادی انرژی را هدر میدهد.
با ریزش قیمت رمزارزها، ارزش پاداش ماینرها نیز تقلیل رفته و در نتیجه مناطقی که برق گرانقیمتی دارند یا از ماینرهای قدیمی استفاده میکنند دیگر امکان سوددهی ندارند.
الکس دی ورایس، اقتصاددان هلندی دیجیکونومیست میگوید: «این اتفاق باعث بیکاری آنها شده و اول از همه نوبت آنهایی است که تجهیزات ضعیف دارند یا در شرایط نامساعدی (مثل تهویه نامناسب) فعالیت میکنند. از آنجا که تجهیزات استخراج بیتکوین کاربرد دیگری ندارند، مشکلی جدی پیش روی فعالان این حوزه است. اگر این ماشینها سوددهی نداشته باشند دیگر کاربردی هم نخواهند داشت. تنها کاری که میتوانید بکنید این است که به امید افزایش دوباره قیمت آنها را نگه دارید یا با قیمت خیلی پایین بفروشید.»
اما اتریوم را میتوان با کامپیوتر معمولی هم استخراج کرد. با این حال عمل استخراج تنها با استفاده از قدرتمندترین کارت گرافیکها سوددهی دارد و همین موضوع باعث کمبود کارت گرافیک و دشمنی گیمرها با این صنعت شده است. کاهش درآمد حاصل از ماینینگ سیلی از کارتهای دست دوم را روانه بازار کرده که البته به گفته دی ورایس، خرید آنها شبیه به قمار است.
او میگوید: «این ماشینها معمولاً به صورت شبانهروزی کار میکنند و اجزای آنها در این فرایند بسیار داغ میشود. این حرارت در بلندمدت به دستگاه آسیب میزند و طول عمر و بازدهی آنها را کاهش میدهد. در حال حاضر فقط کارت گرافیکهای قدیمی از سوددهی افتادهاند که یعنی این دستگاهها احتمالاً مدتی طولانی برای استخراج استفاده شدهاند.» با این حال کاهش تقاضا باعث شده قیمت دستگاههای جدید کاهش پیدا کند.
با اینکه طی یک هفته گذشته قیمت بیتکوین به ثباتی نسبی رسیده است، اما روند نزولی دیگر رمزارزها ادامه دارد. آخرین شوک بازار رمزارززها مربوط به بانک رمزارزی سلسیوس و بحران نقدینگی این شرکت در نتیجه برداشت سرمایه کاربران بود.
به مشکل خوردن سلسیوس شروع بهمنی بود که تمام این بخش را متاثر کرد: صندوق سرمایه چند میلیارد دلاری Three Arrows Capital (3AC) هم پس از سلسیوس با مشکل نقدینگی مواجه شد و شرکتهایی که وام بزرگ در اختیار 3AC گذاشته بودند تمهیدات اضطراری اتخاذ کردند.
دو شرکت دیگری که خدمات بانکمانند ارائه میدهند نیز از ارتباط با 3AC خبر دادهاند. فینبلاکس هفته گذشته اعلام کرد اقدامات این صندوق سرمایه بر «نقدینگی» تاثیر گذاشته و برداشت کاربران را به شدت محدود کرده و از ۵۰ هزار دلار به ۵۰۰ دلار کاهش داده و پرداخت سود را نیز متوقف کرده است.
شرکت Voyager که سودی ۱۲ درصدی در ازای سپردههای کریپتو ارائه میدهد نیز روز چهارشنبه (۲۲ ژوئن) از وام ۶۵۰ میلیون دلاری خود به 3AC خبر داد و این وام بیشتر از چهار برابر نقدینگی حال حاضر این شرکت است. Voyager افزود که در صورت عدم بازپرداخت کامل این وام تا صبح دوشنبه (۲۷ ژوئن)، این صندوق سرمایه را متخلف تلقی میکند. گزارشها نشان میدهد این شرکت نیز برداشتهای کاربران را متوقف کرده است.
بنکور (Bancor)، پروتکل اقتصاد نامتمرکزی که به عنوان یک صرافی عمل میکند، نیز گرفتار «ورشکستگی دو نهاد متمرکز بزرگ» شده و مجبور به محدود کردن برداشت کاربران شده و این باور حاکم است که منظور از این دو نهاد متمرکز، سلسیوس و 3AC باشد. کوینفلکس (CoinFLEX)، یکی دیگر از صرافیهای کریپتو، نیز روز پنجشنبه (۲۳ ژوئن) اعلام کرد به دلیل «شرایط وخیم بازار»، برداشتها را موقتاً متوقف کرده است.
با وجود شکستهای پیدرپی، یک شرکت بزرگ رمزارزی در صدد نجات این بخش است. صندوق Alameda Ventures، بازوی سرمایهگذاری رمزارزی متعلق به سمبنکمن فرید، مدیرعامل صرافی FTX، با ارائه وامهای چند میلیون دلاری، Voyager و صرافی BlockFi را از ورشکستگی نجات داده است. عملکرد این شرکت باعث مقایسه آن با بانک JP Morgan شده است. این بانک آمریکایی در دوران بحران اقتصادی سال ۱۹۰۷ دستبهکار شد و با خرید سهام شرکتها، از فروپاشی آنها جلوگیری کرد.
منبع: theGuardian