skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

بررسی گوشی تاشو گلکسی Z Fold 3؛ پروانه بال باز کرد

امید اعظمی عضو تحریریه

۶ آبان ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۱۰ دقیقه

شماره ۹۵

تاریخ به‌روزرسانی: ۲۷ شهریور ۱۴۰۱

گوشی هوشمند واژه‌ای آشنا برای همه مردم جهان است. شاید تا به امروز هزاران مدل از این گوشی‌ها از سوی شرکت‌های مختلف ساخته و روانه بازار شده باشد که بیشتر آنها فارغ از نام برند و مدل‌، شباهت زیادی به یکدیگر دارند. همین شباهت گوشی‌های هوشمند به یکدیگر و تکراری شدن طراحی‌ها، شرکت‌های سازنده را به سمت نوآوری و تولید نوع جدیدی از گوشی‌های هوشمند سوق داده است. پیدایش گوشی‌های هوشمند تاشو چندان شبیه به یک انقلاب بزرگ در عرصه تولید گوشی‌های هوشمند نبود اما حالا گوشی‌های تاشو در مسیر رشد و تکامل قرار دارند. بعد از تلاش‌های متعدد شرکت‌هایی مانند سامسونگ، موتورولا، مایکروسافت، هواوی، اوپو، تی‌سی‌ال و رویوله، حالا به گلکسی زد فولد ۳ آخرین دستاورد سامسونگ در تولید گوشی‌های هوشمند رسیده‌ایم. متن پیش رو تجربه یک‌ هفته‌ استفاده از آخرین گوشی تاشو سامسونگ است.

نقش و نگار

گلکسی زد فولد ۳ سومین نسل از گوشی‌های تاشوی سامسونگ است که به ‌صورت کتابی باز و بسته می‌شود. در حالت بسته با یک نمایشگر باریک و کشیده و در حالت باز با یک نمایشگر نسبتاً مربعی و بزرگ سروکار داریم. گلکسی زد فولد با این هدف طراحی شد که نیاز کاربران به گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ها را همزمان برآورده کند. هرچند نسخه‌های اولیه این محصول از این هدف فاصله داشت، اما رفته‌رفته با تکامل طراحی محصول، زد فولد‌ها هم به هدف خود نزدیک‌تر شدند. حالا گلکسی زد فولد ۳ شبیه‌ترین محصول به ایده‌آل سامسونگ از گوشی‌های تاشو است. اما همچنان جای کار وجود دارد و می‌توان انتظار محصولی به مراتب بهتر و کامل‌تر را داشت.

نمایشگر تاشونده گلکسی زد فولد ۳ تقریبا در هر زاویه‌ای امکان ثابت ماندن دارد.
نمایشگر تاشونده گلکسی زد فولد ۳ تقریبا در هر زاویه‌ای امکان ثابت ماندن دارد.

طراحی زد فولد ۳ تغییرات چشمگیری نسبت به نسل قبلی نداشته اما با این حال ۰.۵ میلی‌متر در حالت باز و ۰.۸ میلی‌متر هم در حالت بسته از ضخامت آن کم شده است. نسل جدید زد فولد کاهش وزن ۱۱ گرمی را هم تجربه کرده و حالا ۲۷۱ گرم وزن دارد. به این ترتیب کار کردن با نسخه جدید راحت‌تر شده و دست هم کمتر خسته می‌شود؛ اما همچنان وزن و ابعاد بزرگی دارد که البته اینها جزو خصوصیات این دستگاه به شمار می‌رود.
تغییر ظاهری دیگری که در گلکسی زد فولد ۳ رخ داده تغییر در چینش دوربین‌هاست. چینش دوربین‌های سری گلکسی زد فولد تقریباً هر سال و با معرفی نسخه جدید تغییر می‌کند.
در بخش نمایشگر و بدنه تغییر چندانی رخ نداده و فقط محافظ بدنه و نمایشگر به نسخه جدیدتر گوریلاگلس یعنی نسخه ویکتوس ارتقا پیدا کردند. اما جالب‌ترین تغییر گلکسی زد فولد ۳ نسبت به نسل قبلی، مجهز شدن این گوشی به گواهی IPX8 است. تلاش سامسونگ برای کسب گواهی مقاومت در برابر آب، آن هم برای یک گوشی تاشو با نمایشگری خمیده و آن لولای پیچیده، اتفاقی ستودنی است. اما باید در ادامه دید چقدر این گواهی در دنیای واقعی کاربرد دارد و آیا واقعاً گوشی‌های تاشوی سامسونگ در برابر نفوذ آب از خود مقاومت نشان می‌دهند یا خیر.

تبلتی در ابعاد گوشی

با نگاهی به میان‌تیتر بالا، روشن است که موضوع صحبت در اینجا نمایشگر تاشونده و منعطف گلکسی Z Fold 3 است. نمایشگر زد فولد ۳ در حالت باز ابعادی برابر با ۷.۶ اینچ دارد و در حالت بسته، ابعاد نمایشگر دوم، ۶.۲ اینچ است. نمایشگر اصلی و منعطف، نسبت تصویر عجیب ۱۱.۲ به ۹ دارد که به دلیل نزدیکی این اعداد به هم، در یک نگاه، مربعی‌شکل به نظر می‌رسد. اما نسبت تصویر نمایشگر دوم ۲۵ به ۹ است که این نمایشگر را به یکی از کشیده‌ترین نمایشگر‌های گوشی‌های هوشمند تبدیل کرده. بنابراین در این گوشی با دو نمایشگر کاملاً متفاوت طرفیم که هر کدام برای یکسری از کار‌ها مناسب و برای یکسری از کارها نامناسب هستند.

پورت USB Type C یک طرف گوشی و اسپیکر مکالمه و اسپیکر استریو در طرف دیگر این گوشی قرار گرفته‌اند.
پورت USB Type C یک طرف گوشی و اسپیکر مکالمه و اسپیکر استریو در طرف دیگر این گوشی قرار گرفته‌اند.

بیشتر محتواهای تصویری فعلی در چند نسبت تصویر خلاصه می‌شوند: نسبت تصویر یک به یک «۱:۱» برای عکس‌های اینستاگرام، نسبت تصویر ۴ به ۳ «۴:۳» برای تصاویر ثبت‌شده با گوشی‌های هوشمند و محتوای تلویزیون‌های قدیمی، نسبت تصویر ۱۶ به ۹ «۱۶:۹» برای محتوای مربوط به تلویزیون‌های جدید و نسبت تصویر ۱۸ به ۹ برای فیلم‌های سینمایی و محتوای نت‌فلیکس. حال بیایید وضعیت محتوای مربوط به این نسبت تصویر‌ها را با نمایشگر ۷.۶ اینچی گلکسی زد فولد ۳ با نسبت تصویر ۱۱.۲ به ۹ مقایسه کنیم و ببینیم آیا این نمایشگر برای پخش این محتواها مناسب است یا نه. برای این کار نمایشگر این گوشی را با مدل‌های دیگری از گوشی‌های هوشمند مانند گلکسی نوت ۲۰ اولترا، گلکسی اس ۲۱ اولترا و گلکسی زد فلیپ ۳ مقایسه می‌کنیم.
حالا با توجه به این اعداد و ارقام، جدول همین صفحه نشانگر آن است که هر کدام از این گوشی‌ها در نسبت تصاویر مختلف چه عملکردی دارند.

همان‌طور که مشاهده می‌کنید، گلکسی زد فولد ۳ در نمایش محتوا با نسبت تصویر «1:1»، «4:3» و «16:9» محتوای بیشتری نسبت به دیگر گوشی‌های هوشمند به کاربران نشان می‌دهد. در نمایش محتوا با نسبت تصویر «18:9» گلکسی زد فولد ۳ و دو گوشی معمولی نوت و اس تقریباً عملکرد مشابهی دارند اما گلکسی زد فولد ۳ در نمایش محتوا با نسبت تصویر «20:9» و «21:9» نسبت به دو گوشی گلکسی نوت و گلکسی اس، محتوای کمتری به کاربر نشان می‌دهد.

بنابراین، می‌توانید به فضای سیاه بالا و پایین نمایشگر گلکسی زد فولد ۳ به چشم اتلاف پول و هزینه نگاه کنید یا کاملاً دید متفاوتی به آن داشته باشید؛ چراکه هیچ گوشی هوشمندی محتوای بصری معمول را با این ابعاد و اندازه نشان نمی‌دهد. علاوه بر اینکه این نمایشگرها هنوز اول راه هستند و زمان زیادی لازم است تا نسبت تصویر آن به رسمیت شناخته شود و محتواهای بصری، متناسب با این ابعاد تولید شود. البته سامسونگ برای جبران مشکل نسبت تصویر این نمایشگر، امکانی قرار داده تا به ‌صورت انتخابی، هر اپلیکیشن و محتوایی را در حالت باز و بسته، Full Screen کنید. فارغ از اینکه محتوا به هم می‌ریزد یا نه، این گزینه می‌تواند مشکل فضای سیاه بالا و پایین نمایشگر را در بسیاری از اپلیکیشن‌ها برطرف کند.
جدا از بحث نسبت تصویر، نمایشگر ۷.۶ اینچی گلکسی زد فولد ۳ از پخش محتوای HDR10+ پشتیبانی می‌کند و نرخ تازه‌سازی ۱۲۰ هرتزی دارد.

همچنان شاهد همان ترکیب سه‌تایی دوربین‌های ۱۲ مگاپیکسلی سری فولد هستیم.
همچنان شاهد همان ترکیب سه‌تایی دوربین‌های ۱۲ مگاپیکسلی سری فولد هستیم.

نسبت تصویر به بدنه نمایشگر اصلی هم نزدیک به ۹۰ درصد است و حاشیه‌های آن به حداقل ممکن رسیده است. علاوه بر اینکه دوربین سلفی نمایشگر اصلی، زیر صفحه نمایشگر قرار دارد و هنگامی که از آن استفاده نشود، پیکسل‌های نمایشگر روی آن فعال می‌شود و محتوایی نسبتاً یکدست و بدون هیچ قسمت اضافه روبه‌روی کاربر قرار می‌گیرد. اگرچه تراکم پیکسلی قسمتی که دوربین سلفی قرار دارد بسیار پایین است و دوربین به راحتی دیده می‌شود، اما می‌توانیم این اقدام سامسونگ را یک حرکت رو به جلو تلقی کنیم و امیدوار باشیم که در نسل‌های بعدی این تکنولوژی پیشرفت کند. پیشرفت دیگر زد فولد ۳ نسبت به نسل قبلی زد فولد مربوط به نمایشگر دوم آن است. جایی که نمایشگر ۶.۲ اینچی حاشیه‌های کمتری دارد، محتوای بیشتری به کاربر نشان می‌دهد و حالا از نرخ تازه‌سازی ۱۲۰ هرتزی هم بهره می‌برد تا کاربر مجاب شود برای استفاده‌های عادی و روزمره از همان نمایشگر دوم استفاده کند و گوشی‌ را مدام باز و بسته نکند.

لبه تکنولوژی

محصولات پرچمدار سامسونگ همیشه در بحث تکنولوژی جزو برترین محصولات بازار بوده و هستند. گلکسی زد فولد ۳، به عنوان یک گوشی پرچمدار و البته لوکس، به پردازنده قدرتمند و پنج نانومتری اسنپ‌دراگون ۸۸۸ 5G مجهز است. این پردازنده یک هسته قدرتمند ۲.۸۴ گیگاهرتزی برای اجرای پردازش‌های سنگین دارد که سه هسته ۲.۴۲ گیگاهرتزی هم آن را پشتیبانی می‌کند و در کنار آنها چهار هسته ۱.۸ گیگاهرتزی که برای اجرای کارهای روزمره و عادی مورد استفاده قرار می‌گیرد. تراشه اسنپ‌دراگون ۸۸۸ به پردازنده گرافیکی Adreno 660 نیز مجهز است. این مشخصات سخت‌افزاری در کنار ۱۲ گیگابایت حافظه رم، گلکسی زد فولد ۳ را به یک غول اجرای بازی‌ها و برنامه‌های سنگین تبدیل می‌کند که در کنار نمایشگر باکیفیت و ۱۲۰ هرتزی آن می‌توانید ساعت‌ها غرق در محتوا و سرگرمی شوید.

به حد کفایت

سامسونگ در مورد دوربین‌های گلکسی زد فولد حساسیت‌های زیادی به خرج نمی‌دهد و با جسارت زیادی ایده‌های خود را روی آن پیاده می‌کند. در نسل اول گلکسی فولد، شاهد استفاده از دو دوربین سلفی ۱۰ و ۸ مگاپیکسلی در نمایشگر اصلی و یک دوربین سلفی ۱۰ مگاپیکسلی در نمایشگر دوم بودیم که جمعاً این گوشی را به سه دوربین سلفی مجهز می‌کرد. در نسل دوم یکی از دو دوربین سلفی داخل نمایشگر اصلی برداشته شد و یک دوربین سلفی ۱۰ مگاپیکسلی در نمایشگر اصلی و یک دوربین ۱۰ مگاپیکسلی هم در نمایشگر دوم قرار گرفت. حالا در نسل سوم از گوشی‌های گلکسی زد فولد، شاهد یک دوربین سلفی چهار مگاپیکسلی زیرنمایشگر در صفحه اصلی و یک دوربین ۱۰ مگاپیکسلی در نمایشگر دوم هستیم. همان‌طور که گفتیم دوربین سلفی چهار مگاپیکسلی زیرنمایشگر را باید یک قدم رو به جلو به حساب آورد و منتظر پیشرفت و بهبود آن ماند، وگرنه این قطعه سخت‌افزاری نه در ظاهر و نه در باطن هیچ شباهتی به یک دوربین گوشی هوشمند ندارد و بهتر است فعلاً قید آن را بزنید.
اما دوربین‌های اصلی گلکسی زد فولد در گذر زمان تغییر چندانی پیدا نکرده و تقریباً ثابت مانده است. از همان نسل اول تا نسل سوم، ترکیب سه‌تایی یک لنز واید، یک لنز اولتراواید و یک لنز تله‌فوتو حفظ شده است. لنز اولتراواید نسل اول ۱۶ مگاپیکسلی و دو لنز دیگر ۱۲ مگاپیکسلی بودند اما از نسل دوم به بعد هر سه لنز ۱۲ مگاپیکسلی هستند. طبیعتاً عکس‌های ثبت‌شده با این گوشی بهترین عکس‌های ثبت‌شده با یک گوشی هوشمند نیستند، اما کیفیت آن به قدری بالا هست که از خرید این گوشی پرچمدار هزار و ۵۰۰ دلاری پشیمان نشوید.

نمایشگر جذاب گلکسی زد فولد ۳ که همچنان انحنای وسط نمایشگر در آن وجود دارد و گاهی هم کاملا به چشم می‌آید.
نمایشگر جذاب گلکسی زد فولد ۳ که همچنان انحنای وسط نمایشگر در آن وجود دارد و گاهی هم کاملا به چشم می‌آید.

ترس نهادینه

گلکسی زد فولد ۳ در کمال تعجب باتری چهار هزار و ۴۰۰ میلی‌آمپرساعتی دارد که نسبت به نسل قبلی خود ۱۰۰ میلی‌آمپر هم کمتر شده است. با در نظر گرفتن این موضوع که حالا نمایشگر دوم این گوشی هم ۱۲۰ هرتزی است، می‌توانید حدس بزنید که نه تنها دوام و ظرفیت باتری نسبت به نسل قبلی بهبودی پیدا نکرده بلکه حتی مدت‌زمانی که کاربران می‌تواند در طول روز از گوشی استفاده کنند هم کمتر از نسل قبل شده است. ماجرا به همین‌جا ختم نمی‌شود و این گوشی باز هم با یک شارژر معمولی ۲۵ واتی شارژ می‌شود و هنوز خبری از یک شارژر فوق‌سریع در گوشی‌های پرچمدار سامسونگ نیست. به نظر می‌رسد با گذشت چندین سال، مدیران سامسونگ هنوز نتوانسته‌اند کابوس گلکسی نوت ۷ را از خواب شبانه خود بیرون کنند.


جمع‌بندی

گلکسی زد فولد ۳ یک گوشی حدوداً ۱۵۰۰ دلاری است که فارغ از مزایا و معایبی که دارد، قیمتش به مذاق هر کسی خوش نمی‌آید. در ایران هم این گوشی با قیمتی بیش از ۴۰ میلیون تومان، یک کالای لوکس به شمار می‌رود. اما اگر بحث قیمت آن را کنار بگذاریم، گلکسی زد فولد ۳، همان‌طور که سامسونگ می‌خواهد، هم یک تبلت و هم یک گوشی هوشمند پرچمدار است که تمام سعی خود را می‌کند تا نیاز کاربرانش را به بهترین شکل ممکن برطرف کند. اگر با ابعاد عجیب نمایشگر این گوشی احساس غریبی نکنید، از آنجا که این گوشی از قلم مخصوص به خودش هم پشتیبانی می‌کند، می‌تواند همزمان جانشینی برای تبلت‌ها و دیگر گوشی‌های پرچمدار سامسونگ باشد.

این مطلب در شماره ۹۵ پیوست منتشر شده است.

ماهنامه ۹۵ پیوست
دانلود نسخه PDF
https://pvst.ir/b41
امید اعظمیعضو تحریریه

شاید هیچ‌وقت صفت ماجراجو را در توصیف خودم به‌کار نبرده‌ باشم. اما وقتی به مسیری که آمدم نگاه می‌کنم، چیزی جز ماجراجویی نمی‌بینم. از تحصیل در رشته مهندسی نرم‌افزار و یک سال تجربه برنامه‌نویسی گرفته تا تجربه برگزاری استارت‌آپ ویکند بیرجند و سه سال مدیا مانیتورینگ در حوزه روابط‌عمومی و حالا تجربه جدیدی در پیوست و حوزه خبرنگاری. اما برای من ارزشمند‌تر از هر تجربه‌ای، دوستان خوبی بودند که در این مسیر پیدا کردم.

تمام مقالات

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو