skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

خواسته امیر ناظمی، رئیس سازمان فناوری اطلاعات از وزیر ICT دولت سیزدهم:

توسعه اینترنت ثابت و گسترش فیبرنوری، می‌تواند دستاور وزیر ارتباطات بعدی باشد

سونیتا سراب‌پور نویسنده میهمان

۵ مرداد ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۶ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۱۱ دی ۱۴۰۰

بیش از دو دهه از ورود اینترنت به کشور می‌گذرد؛ اما همچنان دسترسی به اینترنت پرسرعت و با کیفیت رویای ایرانیان است. امیر ناظمی، معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و رئیس سازمان فناوری اطلاعات با بیان اینکه میزان دسترسی به اینترنت در این دولت با توجه به زیرساخت‌هایی که دولت یازدهم ایجاد کرده بود افزایش پیدا کرده، تاکید می‌کند کیفیت اینترنت ثابت در کشور به دلایلی همچون انحصار مخابرات، بهبود نیافته است. او می‌گوید اگر وزیر دولت سیزدهم می‌خواهد از خود یادگاری به جای بگذارد، باید برای حل مشکل اینترنت ثابت و گسترش سرویس فیبرنوری در کشور اقدام کند. ناظمی تاکید می‌کند وزیر آینده باید با انجام این کار و با حفظ اکوسیستم استارت‌آپی که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت دوازهم برای رشد آن زحمت زیادی کشیده است، اقدام به افزایش سهم اقتصاد دیجیتال در تولید ناخالص داخلی کند.

به گزارش پیوست، در چند سال گذشته هرگاه صحبت از کیفیت پایین و رشد کند اینترنت ثابت در کشور براساس تکنولوژی‌های مانند فیبرنورری یا VDSL به میان آمده است همیشه یک پای نرسیدن به این اینترنت باکیفیت انحصاری بوده که مخابرات در ارائه خدمات زیرساختی خود به شرکت‌های اینترنتی ایجاد کرده است. طبق آخرین گزارش سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، ضریب نفوذ اینترنت ثابت در کشور با داشتن چیزی در حدود ۱۰ میلیون مشترک به ۱۲.۶۱ درصد رسیده است و این در حالی است که ضریب نفود در بخش اینترنت سیار به اشباع رسیده و با بیش از ۱۰۰ میلیون مشترک به حدود  ۸۴ درصد رسیده است.

با تمام این‌ها امیر ناظمی، معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و رئیس سازمان فناوری اطلاعات اعلام می‌کند که باید وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هفتم، سهم اقتصاد دیجیتال را در تولید ناخالص داخلی بالا ببرد. این اظهارات او در حالی مطرح می‌شود که عمده سرعت دسترسی کاربران به اینترنت پرسرعت ثابت به ۲ مگابیت بر ثانیه هم نمی‌رسد. ناظمی در پاسخ به این سوال که با توجه به نبود زیرساخت‌های مناسب در اینترنت ثابت چگونه می‌توان انتظار رشد اقتصاد دیجیتال در دولت آینده را داشت به پیوست می‌گوید: «ما در وزارت ارتباطات دو راه بیشتر نداشتیم یا اینترنت با کیفیت را به صورت محدود به دست افرادی محدود برسانیم، یا میزان دسترسی به اینترنت را با کیفیتی متوسط بالا ببریم تا همگان امکان دسترسی به این سرویس را داشته باشند.» به باور او در نهایت هم همین شرایط باعث شد میزان محتوا و ارایه خدمات و در کل رشد اکوسیستم استارت‌آپی در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات کلید زده شود.

او اعلام می‌کند که در این ۴ سال گسترش دسترسی با گسترش خدمات که همان اکوسیستم استارت‌آپی است افزایش قابل توجه‌ای یافته است. طبق گفته ناظمی تعداد نصب اپلیکیشن‌های ایرانی که در شروع وزارت ارتباطات دولت دوازدهم یعنی سال ۹۶، زیر ۱۰۰ میلیون بوده که حالا به ۷۵۰ میلیون بار نصب فعال در کشور رسیده است. طبق برآورد‌های او اگر تعداد کاربران تلفن‌همراه در کشور را ۸۴ میلیون نفر در نظر بگیریم، یعنی روی هر گوشی بیش از ۹ اپلیکیشن ایرانی نصب شده است. ناظمی تاکید می‌کند اگر چه در دولت یازدهم با آزادسازی نسل 4G و 3G  تلفن‌همراه پا گرفتن کسب‌وکارهای نوپا شروع شد؛ اما رشد اصلی آنها براساس آمارهایی که خود شرکت‌های استارت‌آپی منتشر می‌کنند از سال ۹۶ اوج گرفته است که این هم به خاطر افزایش دسترسی‌ها به اینترنت بوده است. طبق اعلام نظر او رشد اکوسیستم استارت‌آپی یعنی پا گرفتن اقتصاد دیجیتال در کشور، اقتصادی که در سال ۹۶ میزان تاثیرش در رشد تولید ناخالص ملی صفر بوده و در سال ۹۸ به ۶.۵ درصد رسیده است.

گذاشتن یک یادگاری

ناظمی معتقد است وزیری موفق است که از خودش یک یادگاری باقی بگذارد. به گفته او برای مثال وقتی به هر دوره سیر تحول نگاه شود، هر وزیر یک یادگار از خودش به جا گذاشته است مانند رشد پست، ورود موبایل، توسعه زیرساخت و… به گفته او اگر در دوره وزیر ارتباطات دولت یازدهم شکست انحصار 4G و 3G به یادگار گذاشته شد، در دوران فعلی و از سمت وزیر ارتباطات دولت دوازدهم رشد اکوسیستم استارت‌آپی به یادگار گذاشته شده است که با افزایش میزان دسترسی‌ها به اینترنت رقم خورده است. طبق اداعای ناظمی اگر وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت سیزدهم هم می‌خواهد از خود یک یادگاری به جای بگذارد باید مشکل توسعه اینترنت ثابت را حل و به رشد سهم اقتصاد دیجتال در تولید ناخالص داخلی با حمایت از شرکت‌های زیرساختی، تولید‌کنندگان محتوا، استارت‌آپ‌ها کمک کند.

او در این مورد توضیح می‌دهد: «یکی از بزرگترین مشکلات بر سر توسعه اینترنت ثابت، انحصار مخابرات است که در دولت فعلی وزیر ارتباطات با تلاش‌های فراوان در نهایت  ماه گذشته لایحه بازپسگیری داکت و سیم مسی از مخابرات را از سمت دولت دریافت و به مجلس ارسال کرد. حال انتظار می‌رود که وزیر ارتباطات هفتم با پیگیری این لایحه در مجلس زیرساخت‌هایی که مخابرات باید در اختیار شرکت‌های اینترنتی می‌گذاشت را از او گرفته و با تاسیس شرکتی جدید یا در اختیار گذاشتن این امکانات به شرکت زیرساخت  برای ارایه به شرکت‌های اینترنتی شرایط توسعه شبکه آنها را فراهم کند.» همچنین ناظمی به مصوبه‌ای تازه تصویب شده در سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اشاره می‌کند که براساس آن نهادهایی که زیرساخت فیرنوری داشته باشند می‌توانند در غالب یک FCP فعال در بخش B2B به شرکت‌های اینترنتی فیبرنوری خود را واگذار کنند. طبق ادعای ناظمی اجرای این مصوبه توسط وزیر ارتباطات بعدی به توسعه شبکه فیبرنوری در کشور کمک شایانی می‌کند.

ناظمی در این مورد به پیوست توضیح داد: «در چند سال گذشته علاوه بر مخابرات، شهرداری هم برای توسعه شبکه‌ فیبرنوری شرکت‌های اینترنتی موانعی ایجاد می‌کرد. حال رگولاتوری با رایزنی‌های متعدد موفق شده است با ارائه پروانه FCP به شهرداری تهران و همچنین وزارت نیرو امکان استفاده از فیبرهای نوری گسترده این بخش‌ها را برای شرکت‌های اینترنتی فراهم کند.» ناظمی همچنین تاکید می‌کند پروژه شکست خورد ایرانیان‌نت نیز با تغییر در سهامدارانش که عمده مشکل این شرکت بود، می‌تواند از این زیرساخت‌ها استفاده و به اپراتور بزرگی در دسترسی کاربران به فیبرنوری تبدیل شود.

ناظمی باور دارد که اگر وزیر آینده دسترسی به فیبر را همگانی و با پیگیری لایحه رفع انحصار از مخابرات در مجلس و پیگیری مصوبه جدید رگولاتوری باعث توسعه اینترنت ثابت شود و اقدام به ایجاد شبکه‌های اختصاصی براساس نیاز کاربران کند، می‌تواند این اتفاق را به نام خود به یادگار بگذارد.

همچنین ناظمی انتظارش از وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت سیزدم فراهم کردن شرایط به ادامه رشد اکوسیستم استارت‌آپی و حمایت از آنها عنوان می‌کند. او تاکید می‌کند که وزیر ارتباطات آینده باید برای ایجاد تحول دیجیتال در کشور وکیل مدافع استارت‌آپ‌‌ها، ارائه‌کننندگان خدمات، زیرساخت و محتوا باشد چرا که این بخش‌ها با سیاست‌های مختلف امکان پیش‌روی ندارند. او در این زمینه می گوید:‌ «اشتباه راهبردی که در ۴ سال گذشته شورای عالی فضای مجازی برای سیاست‌گداری در این حوزه انجام داد که در بسیاری از مواقع مانع ایجاد کرد این بود که این حوزه‌ها را شورا از هم منفک می‌بیند و فکر می‌کند که باید سیاست‌های مستقلی برای هر کدام در نظر بگیرد و این در حالی است که این تفکر اشتباه است.» آنطور که ناظمی می‌گوید وزیر آینده باید برای تغییر رویکرد شورای عالی فضای مجازی نسبت به این حوزه نیز تلاش‌های انجام دهد.

https://pvst.ir/akh
سونیتا سراب‌پورنویسنده میهمان

    سال ۸۵ و با انتخاب رشته‌ دانشگاهی که نقشی در آن نداشتم وارد حوزه روزنامه‌نگاری شدم و حالا عاشق این کارم. ۱۲ سال است که به صورت تخصصی در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات کار می‌کنم؛ ۸ سال از این مدت به کار در تحریریه روزنامه‌های دنیای اقتصاد و ایران گذشت و با روزنامه‌های سرمایه، هم‌میهن، همشهری و اعتماد نیز همکاری داشتم. از سال ۹۷ مسیر فعالیتم تغییر کرد و در نهایت رسیدم به تحریریه پیوست.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو