skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

با وجود وعده وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات:

اینترنت به تمام سیستان و بلوچستان نرسید

سونیتا سراب‌پور نویسنده میهمان

۲ مرداد ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۸ دقیقه

©عکس: همشهری

بدون اینترنت ماندن برخی روستا‌های سیستان و بلوچستان و قطعی سریالی اینترنت در همان بخش‌هایی هم که دارای اینترنت است، بسیاری از کاربران و کسب‌وکارها در این استان را جان به لب کرده‌ است. نبود اینترنت با کیفیت و عدم دسترسی تمامی مردم سیستان و بلوچستان به این تکنولوژی به عنوان یکی از نیازهای اساسی این روزها، در حالی رخ می‌دهد که ۴ ماه پیش وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با حضور در مجلس اعلام کرد که با اختصاص هزار میلیارد تومان به استان سیستان و بلوچستان در تلاش برای محرومیت‌زدایی ارتباطی از این استان تا پایان اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۰ هستند. هرچند این زمان به دلیل انجام نشدن وعده‌ها دوباره تمدید و به اواخر تیرماه موکول شد؛ اما حالا خبر می‌رسد که اتصال کامل روستاها و بخش‌های مختلف سیستان‌وبلوچستان به عنوان یکی از استان‌های پهناور کشور به اینترنت به عمر دولت دوازدهم نمی‌رسد.

به گزارش پیوست، سیستان و بلوچستان در کنار تمام محرومیت‌هایی که با آنها در چند سال گذشته به سختی کنار آمده، حالا با محرومیت اینترنت هم روبه‌رو است. این اتفاق در حالی رخ می‌دهد که حداقل در پنج‌ سال اخیر در این استان کسب‌وکارهایی شکل گرفته‌اند که توانسته‌اند محصولات مختلف و جاذبه‌های موجود در این استان گرمسیری را به واسطه اینترنت و شبکه‌های اجتماعی به سایر کاربران در استان‌های مختلف نمایش دهند و از این طریق دست به درآمدزایی بزنند.

طبق گزارش فصلی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی که سال گذشته منتشر شد، سه استانی که  کمترین ضریب نفوذ اینترنت در آنها دیده می‌شود، استان سیستان و بلوچستان با ۶۳.۷۰ درصد، کرمان با ۸۰.۹۲ درصد و کردستان با ۸۴.۲۷ درصد است.

وضعیت ضریب نفوذ اینترنت در استان‌های مختلف که سال گذشته توسط رگولاتوری منتشر شد. سیستان و بلوچستان در بین تمام استان‌ها کمترین ضریب نفوذ اینترنت را دارد.

تا کنون انتقاد‌های زیادی به نبود اینترنت باثبات و با کیفیت در این استان‌ها و مخصوصا سیستان و بلوچستان مطرح شده است. برای نمونه دی ماه سال گذشته نماینده زابل با طرح سوالی از وزیر ارتباطات از محروم ماندن دانش‌آموزان این استان‌ها و مخصوصا استان سیستان و بلوچستان از آموزش مجازی انتقاد کرد. در مقابل این سوال انتقادی هم وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با حضور در جلسه علنی مجلس اعلام کرد که با اختصاص هزار میلیارد تومان به استان سیستان و بلوچستان در تلاش برای محرومیت‌زدایی ارتباطی از این استان است.

۱۰ روز ماموریت ویژه در سیستان و بلوچستان

سال گذشته و در حالی که شیوع کرونا باعث شده بود بسیاری از کارها از طریق دورکاری و به کمک اینترنت انجام شود و بسیاری از مدارس نیز تعطیل شدند و  از طریق شبکه‌های مجازی از جمله شبکه اجتماعی اختصاصی وزارت آموزش و پرورش یعنی شاد، دوره‌های درسی خود را می‌گذراندند، ویدئوهایی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که نشان می‌داد دانش‌آموزان در سیستان و بلوچستان برای رساندن خود به یک سیگنال ارتباطی باید چنان مسیرهای غیرقابل عبوری را طی کنند که حتی ممکن است جانشان نیز به خطر بیفتد.

با بالا گرفتن انتقادهای کاربران از اتصال ضعیف و در بسیاری مواقع عدم اتصال مردم و دانش‌آموزان استان سیستان و بلوچستان به اینترنت و شبکه ملی اطلاعات، محمدجواد آذری جهرمی در یک گفت‌وگوی زنده اینستاگرامی به ارائه گزارشی از وضعیت ارتباطات در این استان پرداخت. او اعلام کرد که تنها ۴ درصد کل این استان هیچ گونه ارتباطی از نوع تلفن‌ثابت، همراه و اینترنت ندارند و بسیاری از روستاهای این استان هم هیچ‌گونه دسترسی براساس اینترنت ثابت ندارند. او در همین گفت‌وگوی زنده هم از برنامه خود برای حضور ۱۰ روزه در استان سیستان و بلوچستان گفت تا با برنامه‌ریزی‌های جدی، محرومیت‌زدایی ارتباطی در این استان تا پایان اردیبهشت سال ۱۴۰۰ رقم زده شود.

در نهایت او اواسط اسفند ماه به سیستان و بلوچستان سفر کرد و طبق وعده خود ۱۰ روز هم در آنجا ماند تا به صورت مستقیم شاهد پیشرفت کار باشد. او در چند  توییت خبر از اتصال اینترنت در چندین استان سیستان و بلوچستان را نیز داد. همچنین او در یک توییت مهم دیگر از همکاری با قرارگاه خاتم‌الانبیا برای توسعه اینترنت در استان سیستان و بلوچستان گفت. همان زمان سعید محمد، فرمانده قرارگاه خاتم‌الانبیا نیز که بعدها در اردیبهشت سال ۱۴۰۰ خود را کاندیدای ریاست جمهوری کرد، در توییتر خود با انتشار عکسی کنار وزیر ارتباطات نوشت که قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء در چابهار با امضای تفاهم نامه با وزارت ارتباطات مسئولیت توسعه اینترنت در تمام روستاهای استان را با اجرای ۱۱۹۷ کیلومتر فیبرنوری؛ پذیرفت.

توییت سعید محمد از سیستان و بلوچستان و اطلاع رسانی در مورد تفاهم با وزارت ارتباطات برای توسعه اینترنت در این استان.

اواخر اردیبهشت ماه وقتی در حاشیه رونمایی ابررایانه سیمرغ از آذری جهرمی در مورد وعده‌اش برای اتصال تمام روستاهای استان‌ سیستان و بلوچستان به اینترنت پرسیده شد او اعلام کرد که  به دلیل مشکل در تامین تجهیزات این پروژه یک ماه از انجام خود عقب است و یک ماه و نیم دیگر به پایان خواهد رسید، یعنی پایان تیر ماه.

حالا در اوایل مرداد ماه خبر می‌رسد که طرح اتصال تمام استا‌های سیستان و بلوچستان به اینترنت به عمر دولت دوازدهم نمی‌رسد.

طبق پیگیری پیوست از میان ۳هزار و ۴۴۲ روستا در سیستان و بلوچستان، ۸۰۰ روستا هنوز ارتباطی با اینترنت ندارند و قرار است ۴۰۰ روستای دیگر تا نیمه مرداد به اینترنت متصل شوند که در مورد آن هم اما و اگرهای بسیاری وجود دارد. بر این اساس به‌دلیل تاخیر بالای پیمانکار فیبر( مخابرات و قرارگاه خاتم‌الانبیا)  و همچنین عدم انجام تعهدات استان در فراهم کردن برق و جاده دسترسی، دسترسی کامل سیستان و بلوچستان به اینترنت تا پایان عمر دولت دوازدهم که چند روزی هم از آن باقی نمانده امکان‌‌پذیر نیست.

اینترنتی برای عکس یادگاری؟!

درگاه یکپارچه اطلاعات روستایی (دیار) نشان می‌دهد با اینکه گفته می‌شود هنوز ۸۰۰ روستا در سیستان و بلوچستان در انتظار دسترسی به اینترنت هستند در همان روستاهایی هم که اینترنت رسیده، پوشش یکپارچه ایجاد نشده است. برای نمونه روستای سراوان با داشتن ۹۶ هزار و ۶۱۰ نفر جمعیت هنوز ۴۹.۲ درصد این روستا به هیچ پوششی دسترسی ندارند یا در روستای نیک شهر با ۱۰۹ هزار و ۷۰۳ نفر جمعیت و به تعبری ۲۹ هزار ۳۵۹ خانوار هنوز ۵۵.۷ درصد این روستا تحت پوشش ارتباطی قرار نگرفته‌اند.

وضعیت پوشش و عدم پوشش ارتباط در استان‌های مختلف استان سیستان‌وبلوچستان از طریق سایت www.diiar.ir قابل مشاهده است.

جالب اینجاست که مناطقی هم که تحت پوشش قرار گرفته‌اند، در عین داشتن اینترنت به گفته شهروندانشان اینترنت واقعی ندارند.  نوید برهان‌زهی، شهروندی در سیستان و بلوچستان که به کمک شبکه‌های اجتماعی به فروش صنایع دستی زنان در سیستان و بلوچستان کمک می‌کند در گفت‌وگو با پیوست می‌گوید بسیاری از مناطقی هم که اینترنت دارند با وزش یک باد و افتادن دکل‌ها ارتباطشان قطع می‌شود و برای یک هفته یا بیشتر عملا هیچ دسترسی به اینترنت ندارند، این در حالی است که در چند سال اخیر بسیاری از کسب‌وکارها بر پایه اینترنت در این استان شکل گرفته است.

براساس آنچه او توضیح می‌دهد قطعی اینترنت در استان سیستان و بلوچستان بسیار بالاست و مسئولان برای حل مشکل ارتباطی در این استان تنها وعده می‌دهند.

او با اشاره به وعده وزیر ارتباطات برای اتصال همه استان‌های سیستان و بلوچستان به اینترنت تا آخر اردیبهشت ۱۴۰۰ به پیوست می‌گوید: «از همان ابتدا که این وعده داده شد من به عنوان یک شهروند با توجه به شناختی که از وضعیت راه‌های روستا در سیستان و بلوچستان داشتم می‌دانستم در عرض ۴ ماه دولت نمی‌تواند تمام این روستا را به اینترنت متصل کند؛ اما تعجبم این است که چرا دولت این وعده را داده و حالا به آن عمل نکرده است.» برهان‌زهی تاکید می‌کند که اگر در ۸ سال یا ۴ سال گذشته دولت زیرساخت‌های اتصال به اینترنت را در سیستان و بلوچستان فراهم می‌کرد، می‌توانست در ۴ ماه گذشته بهره‌برداری درست آن را کلید بزند. او با انتقاد از اینکه اگر از ابتدا پوشش صددرصدی اینترنت در سیستان و بلوچستان امکان پذیر نبوده چرا دولت وعده آن را داده است می‌گوید: «اینکه بگویند در ۴ ماه اینترنت را به سیستان و بلوچستان می‌رسانند که مناطق دارای اینترنتش هم دارای مشکل است، عکس‌های یادگاریشان را بگیرند و در نهایت بعد از پایان مهلت اصلی و تمدید شده بگویند امکان نهایی کردن طرح تا پایان کار دولت دوازدهم امکان‌پذیر نیست، توهین به مردم این استان است.»

به نظر می‌رسد سیستان و بلوچستان با توجه به شرایط منطقه‌ای و عمل نکردن پیمانکار طرح رساندن فیبر به تمام روستا‌ها به این زودی‌ها دارای اینترنت با ثبات و با کیفیت نمی‌شود و باید دید دولت آینده برای این مشکلات همیشگی سیستان در بخش مختلف مخصوصا نداشتن پوشش کامل اینترنت چه راه‌حلی می‌اندیشد. در این بین بسیاری  نگرانند با توجه شیوع کرونا و عدم توسعه اینترنت در برخی شهرها و روستا‌ها، دانش‌آموزان و دانشجویان با سفر به مرکز شهر یا جانشان در خطر بیفتد یا به صورت کلی قید ادامه تحصیل را بزنند.

https://pvst.ir/ajc
سونیتا سراب‌پورنویسنده میهمان

    سال ۸۵ و با انتخاب رشته‌ دانشگاهی که نقشی در آن نداشتم وارد حوزه روزنامه‌نگاری شدم و حالا عاشق این کارم. ۱۲ سال است که به صورت تخصصی در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات کار می‌کنم؛ ۸ سال از این مدت به کار در تحریریه روزنامه‌های دنیای اقتصاد و ایران گذشت و با روزنامه‌های سرمایه، هم‌میهن، همشهری و اعتماد نیز همکاری داشتم. از سال ۹۷ مسیر فعالیتم تغییر کرد و در نهایت رسیدم به تحریریه پیوست.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو