دستگاههای ضعیف در امنیت سایبری به مرکز ملی فضای مجازی معرفی میشوند
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با تصویب مجلس مکلف شد با تکمیل ارزیابی و رتبه…
۲۲ آذر ۱۴۰۳
۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
فیسبوک ماهها پیش بزرگترین بلندگوی شبکه اجتماعی ترامپ را از او گرفت اما رئیسجمهوری سابق ممکن است این جایگاه را پس بگیرد. هیات نظارت فیسبوک که یک گروه خارجی شبیه به دادگاه عالی برای تصمیمگیری درمورد سیاستهای این شبکه اجتماعی است، امروز تشیکل جلسه میدهد تا حقوق ترامپ در فیسبوک را به او بازگرداند یا برای همیشه او را از حضور در این شبکه اجتماعی منع کند.
به گزارش پیوست به نقل از تکرانچ، این یکی از لحظات مهم تاریخ فیسبوک است چرا که این شرکت برای اولین بار به منظور اتخاذ یکی از مهمترین تصمیماتش از یک منبع خارجی استفاده میکند. فیسبوک در این طرح به گروه بزرگی از متفکران، دانشمندان و چهرههای سیاسی اجازه میدهد تا آینده چند ساله بزرگترین شبکههای اجتماعی را شکل دهند.
مارک زاکر برگ، مدیرعامل فیسبوک فورا پس از حمله به پایتخت در جریان انتخابات ریاست جمهوری، تعلیق حساب کاربری ترامپ در فیسبوک را اعلام کرد. ابتدا این تعلیق موقتی بود اما دو هفته بعد فیسبوک اعلام کرد که هیات نظارتی در این باره تصمیمگیری خواهد کرد. مارک زاکربرگ مدیرعامل فیسبوک در ماه ژانویه در متنی گفت: «ما باور داریم که اجازه ادامه فعالیت رئیس جمهوری در خدمات ما در این دوره بیش از حد خطرناک است.»
نیک کلگ، سیاستمدار سابق بریتانیا و نماینده ارشد امور بینالملل فیسبوک اظهار امیدواری کرد که این هیات از تصمیمات شرکت پشتیبانی کند و تعلیق ترامپ را «مجموعهای از حوادث غیرمنتظره دانست که نیازمند اقدام خاص بود.»
ترامپ در ۶ ژانویه و در دوران انتخابات با اظهاراتش در شبکههای اجتماعی به تنشها دامن زد و باعث خشونت شد؛ اما این مسئله تنها موضوع مشکل ساز مربوط به ترامپ نبود. در جریانهای پس از قتل جورج فلوید، مرد سیاه پوست غیرمسلحی که توسط پلیس مینیاپولیس کشته شد، ترامپ در شبکه اجتماعی اعلام کرد که «وقتی دزدی آغاز شود، تیراندازی هم آغاز خواهد شد»، تهدید به خشونتی با ریشههای نژاد پرستانه که فیسبوک اقدامی علیه آن نکرد و باعث اعتراضات داخلی در این شرکت شد.
رئیس جمهور سابق در چهار سال ریاست جمهوریاش بارها خط قرمز فیسبوک را رد کرد؛ اما حتی زمانی که دیگر شبکهها اجتماعی از او دلسرد شدند، پشت این تعریف که هر سخنی یک حرف خوب است پنهان شد.
زاکربرگ در اواخر سال ۲۰۱۹ برای دفاع از آزادی فیسبوک به جملهای از مارتین لوتر کینگ اشاره کرد. زاکربرگ گفت: «در دوران آشفتگی اجتماعی، نفس ما معمولا میخواهد آزادی بیان را سرکوب کند. ما پیشرفتی را میخواهیم که از آزادی بیان حاصل شود اما نه از تنش.» دختر کینگ به این موضوع اعتراض کرد.
کمتر از یک سال بعد، در حالی که دیگر همتایان فیسبوک پاسخ مشابهی به ترامپ داشتند و او دیگر رئیس جمهور نبود، زاکربرگ از ادعاهای آزادی بیان خود عقب نشینی کرد.
در سال ۲۰۱۹و ۲۰۲۰، فیسبوک هنوز کانون داغ شایعات، نظریههای توطئه و تندروی بود. این شبکه اجتماعی صدها هزار گروهک نظامی مسلح را میزبانی میکرد و دریایی از محتوای حامی کیوانان در این شبکه اجتماعی منتشر میشد و اعتقادی عجیب به واسطه فیسبوک به پدیده اصلی در سیاست تبدیل شد.
همین نیروها روز ۶ژانویه به پایتخت حمله کردند و یک روز خشونت بار رخ داد که مدیران فیسبوک با وجود ماهها فعالیت آزاد این افراد در پلتفرمشان آنرا خودجوش نامیدند.
هیات نظارتی فیسبوک اولین پروندههای خود را در اواخر ماه اکتبر آغاز کرد. فیسبوک میتواند پروندههایی مانند موضوع ترامپ را به این هیات ارجاع دهد؛ اما اعضا این شبکه اجتماعی نیز میتوانند درمورد تصمیمات فیسبوک در قبال سیاستهایی که روی آنها تاثیرگذار است به این هیات شکایت کنند. البته برای رسیدن به مرحله اعتراض ابتدا باید فرایند اعتراض رایج در فیسبوک و اینستاگرام را پشت سر بگذارند. پنج گروه متشکل از مجموعا ۲۰ عضو بررسی میکنند که آیا محتوای مورد نظر باید در پلتفرم باقی بماند یا خیر و در نهایت تصمیمگیری میکنند و هیات به طور کامل با یک رای اقلیت باید آنرا تایید کند. این هیات نظارتی در ابتدا تنها قدرت بازگردانی محتوای حذف شده روی فیسبوک و اینستاگرام را داشت اما از اواسط ماه آوریل این هیات درخواستهای مربوط به محتوای بحث برانگیزی که هنوز روی فیسبوک در دسترس بود را نیز پذیر شد.
ماه گذشته هیات نظارتی، پاملا کارلان، پروفسور استنفورد و دانشمند منتقد، ترامپ را که برای پیوستن به دولت بایدن از این هیات کنارهگیری کرد، جایگزین و حق رای را از او گرفتند. سوزان ناسل، مدیرعامل موسسه خیریه PEN حامی آزادی بیانی در نیویورک که جایگزین کارلان شده در اواخر ژانویه متنی را در روزنامه الای تایمز منتشر و تصریح کرد که شاید ممنوعیت دائم ترامپ «حس خوبی داشته باشد» اما این تصیمم در نهایت یک سابقه بسیار خطرناک است. ناسل دیرتر از آن به این هیات پیوست که در تصمیم گیری مربوط به ترامپ شرکت داشته باشد.
عمده تصمیمات اولیه این هیات به سمت بازگرداندن محتوای حذف شده متمایل بود و از حذف محتوا حمایت نشده بود. در حالی که دیگر تصمیمات این هیات با اعتراضات مردم نسبت به تصمیمات بخش نظارت بر محتوای فیسبوک هم صدا به نظر میرسد اما در مورد مسئله ترامپ این چنین نیست. برای مثال براساس رای این هیات حذف یکی از جملات معروف نازیها مزیتی نخواهد داشت زیرا گفتن این جمله به معنای استقبال از ایدئولوژی نازی نیست. این هیات میتواند در همه موارد پیشنهاداتی برای سیاستها ارائه کند اما فیسبوک متعهد به اجرای آنها نیست، تنها تصمیمات این هیات الزام اجرا دارند.
این هیات نظارتی با توجه به ماهیت فعالان بینالمللی، چهرههای سیاسی و دانشمندانی که در آن حضور دارند احتمالا نگاهی وسیعتر از یک شبکه اجتماعی دارند. هلی ترونینگ اشمیدت رئیس مشترک این هیات و نخست وزیر سابق دانمارک اعلام کرد که این پروژه از دیگر شرکتهای شبکه اجتماعی نیز که با راه و روش فیسبوک متفاوت هستند، استقبال میکند. اعضای این گروه خودشان را هیات نظارتی مینامند در حالی که همه این آنرا هیات نظارتی فیسبوک صدا میکنند.
ترونینگ اشمیدت گفت: «برای اولین بار در تاریخ، نظارت بر محتوا خارج از یک پلتفرم شبکه اجتماعی بزرگ انجام میشود. من بیتردید تنها همین موضوع را تاریخی میدانم».
تصمیم فیسبوک برای استفاده از منبع خارجی برای تصمیمگیریها یک آزمون است اما این آزمون تازه در ابتدای راه است. پرونده ترامپ به این دادگاه عالی مینیاتوری این فرصت را میدهد تا پیامی را منتقل، درصورت ممنوعیت ترامپ مشخص میشود که این هیات تا این اندازه قدرت دارد که یک رهبر جهانی را از شبکه اجتماعی دور نگه دارد و درصورت تصمیم گیری معکوس نشان میدهد تا این حد استقلال دارد که تصمیم شرکت مادر خود را رد کند.
اگر ترامپ بازگردد، این شرکت در مقابل طوفان خبری و اعتراض سهام داران شانه بالا انداخته و با اشاره به نظارت خارجی این تصمیم را توجیه میکند. اگر این هیات نیز ممنوعیت ترامپ را تایید کند، فیسبوک آسوده است که شخص دیگری یکی از بحثبرانگیز ترین تصمیمات این شرکت تا به امروز را تایید کرده است. یک بار هم که شده شرایط معامله برای فیسبوک برد-برد است.
منبع: TechCrunch