مشکل فنی بانکی موجب تاخیر در تسویه پرداختیارها شد
براساس اطلاعیه پرداختیارهای زرینپال، وندار و جیبیت، تسویه پرداختیاری امروز، یکم آذر ۱۴۰۳، با تاخیر…
۱ آذر ۱۴۰۳
رئیس کمیسیون رمزارز و بلاک چین سازمان نظام صنفی رایانهای:
۳۰ دی ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۱۰ دقیقه
قطع برق در تهران و چند شهر دیگر در هفتههای اخیر واکنشهای بسیاری ایجاد کرد. برخی از مسئولان وزارت نیرو از جمله رضا اردکانیان، وزیر نیرو استخراج رمزارزها در کشور را علت خاموشیهای اخیر دانستند. حالا در نشست «استخراج رمزارزها» در سازمان نظام صنفی رایانهای کشور فعالان این حوزه معتقد هستند که خاموشیهای اخیر به مسئله استخراج رمزارزها ارتباطی ندارد و در شرایط تحریمی استخراج رمزارز فرصت طلایی است و نباید این فرصت را از دست داد. به گفته رئیس کمیسیون رمزارز و بلاکچین سازمان نظام صنفی در دوسال گذشته وزارت نیرو کشور را از دو میلیارد دلار سرمایه رمزارزی محروم کرده است.
به گزارش پیوست، برات قنبری، دبیرکل سازمان نصر کشور در این نشست با بیان اینکه اقتصاد کشور نفت محور و بانک محور است و باید به سمت اقتصاد دانشبنیان حرکت کنیم، گفت: «در سازمان نصر کشور که شامل ۱۸ هزار شرکت و مجموعه فعال است، بنا را براین گذاشتیم تا وارد حوزه بلاکچین و رمزارز شویم. در روزهای اخیر دلایل خاموشی و کمبود انرژی مطرح بود و این موضوع را به ماینینگ و رمزارز ربط میدادند.»
او ادامه داد: «در برنامههای توسعه کشور همواره ایجاد ظرفیت جدید برای بحث انرژی پیشبینی میشود، چون انرژی موتور محرکه اقتصاد و صنایع است و گسترش ظرفیت انرژی از الزامات توسعه کشور است. اخیرا کمبود انرژی و خاموشیها را به رمزارز ربط داده بودند. در زمان خاموشیهای تهران، میزان کمبود انرژی دوبرابر مصرف انرژی رمزارزها بود. این موضوع نشان میدهد که مشکل خاموشیها از استخراج رمزارزها نیست. بحث مدیریت انرژی و مشکل عدم کنترل و برنامهریزی تقسیم بار و میزان بار شبکه است. به نظر میرسد ما نتوانستیم میزان مصرف و نیاز را در زمانهای مختلف برآورد کنیم.»
به گفته قنبری سازمان نصر کشور تلاش کرده تا با مسئولان تصمیمگیر هماهنگیهایی انجام دهند تا با وزارت نیرو به تفاهم برسند؛ اما چون بحث مخالفت وزارت نیرو با این صنعت نوپا وجود دارد، سازمان نصر نتوانسته در این زمینه به توافق برسد. او همچنین بیان کرد: «در حالی که قرار بود جدول زمانی و مکانی مورد توافق جهت تامین برق این صنعت به همراه قیمتهای پیشنهادی توسط وزارت نیرو در ۱۵ آذر ارسال شود، این اتفاق تاکنون نیفتاده است.»
براساس گفتههای دبیرکل سازمان نصر کشور در شرایطی که کشور دچار تحریم است، مسئولان اجرایی نباید با خودتحریمی جلوی گسترش این صنعت را بگیرند بلکه باید به این صنایع نوپا پرداخت و با نگاهی مثبت به سرمایهگذاری خارجی و داخلی مشکلات را حل کرد زیرا با دستورالعملهای ده سال پیش نمیتوان تصمیمگیری کرد.
عباس آشتیانی، رییس کمیسیون رمز ارز و بلاکچین نظام صنفی در این نشست با اشاره به اینکه بخش خصوصی نیمی از ظرفیت تولید کشور را در زمینه رمز ارز بر عهده دارد و گفت: «رمزارزها برای کشور اهمیت استراتژیک بسیاری دارد. موضوعی که مورد اقبال عموم قرار میگیرد، مخالفت با جهش تولید آن به هر دلیلی محکوم است؛ اما دروغ وزارت نیرو درمورد دلیل خاموشیها از کجا نشأت گرفت؟ پیک تابستان امسال ۵۸هزار مگاوات بود و پیک زمستان ۴۲ هزار مگاوات بوده است.»
او در ادامه اضافه کرد: «از طرفی مرکز مطالعات وزارت نیرو به صورت مرتب جداولی را درمورد پیش بینی ظرفیت و پیک مصرف تهیه میکند. این مرکز به وزارت نیرو اعلام کرده بود که سال ۹۹ در ایران حدود ۶۳ هزار مگاوات پیک خواهیم داشت. وزارت نیرو موظف است در این مورد برنامهریزی کند و از نیروگاهدارهایش حمایت کند تا برای موضوعی که خودش از پیش میدانست غافلگیر نشود؛ اما باز هم وزارت نیرو غافلگیر شد.»
به گفته آشتیانی سخنگوی صنعت برق کشور پیشتر اعلام کرده بود که ۳۱۰ مگاوات ظرفیت قانونی استخراج رمزارز داریم و حدود ۳۰۰ مگاوات ظرفیت غیر قانونی کشور است. او تاکید کرد که هیچ افتخاری در ۳۱۰ مگاوات استخراج قانونی کشور نیست و دولت افرادی را در آمار محاسبه میکند که قبل از مصوبه هیات وزیران اقدام به سرمایهگذاری در دستگاههای استخراج رمزارزها کرده بودند.
او همچنین بیان کرد: «هماکنون این افراد مجبور هستند با هر تعرفه ظالمانهای با دستگاه خود کار کنند. نکته مهم این است که چند سرمایهگذار جدید حاضر است پس از تعرفههای تبعیض آمیز وزارت نیرو در این صنعت وارد شود؟ باید بگویم که این عدد نزدیک به صفر است.»
سخنگوی صنعت برق کشور پیشتر اعلام کرده بود که ۳۱۰ مگاوات ظرفیت قانونی استخراج رمزارز داریم و حدود ۳۰۰ مگاوات ظرفیت غیر قانونی کشور است،دولت افرادی را در آمار محاسبه میکند که قبل از مصوبه هیات وزیران اقدام به سرمایهگذاری در دستگاههای استخراج رمزارزها کرده بودند.
عباس آشتیانی، رئیس کمیسیون رمزارزها و بلاکچین سازمان نظام صنفی
او در ادامه صحبتهای خود به تعرفه برق تعیین شده توسط دولت اشاره کرد و گفت: « دولت تعرفه را ۹۶۵ تومان اعلام میکنند. هشت ماه از سال این مقدار نصف میشود و چهار ماه از سال هم ۲ برابر میشود. اول که تعرفه ۹۶۵ تومان هم با پنهانکاری به مردم اعلام میشود، تعرفه متوسط نرخ صادراتی است. زمانی که تعرفه ۹۶۵ تومان اعلام شد، دلار ۱۴ هزار تومان بود. در صورتی که وزارت نیرو تعرفه را اینطور اعلام میکند تا سرمایهگذار، سرمایهگذاری کند و بعد تعرفه را افزایش میدهد و آن فرد هم مجبور میشود به سرمایهگذاری تن دهد. آیا این امنیت سرمایهگذاری است؟»
به گفته آشتیانی در کل جهان ظرفیت برقی که برای استخراج رمز ارزها استفاده میشود، ۱۲ هزار و ۶۰۰ مگاوات است و اگر هم به ۳۰۰ مگاواتی که سخنگوی صنعت برق اعلام میکند، نگاه کنیم درمییابیم که سهم ایران ۲.۴ درصد است . او تاکید کرد که سهم ایران با در نظر گرفتن آمار استخراج غیرقانونی هم در دنیا به ۵ درصد هم نمیرسد.
آشتیانی همچنین بیان کرد که درکشور ۳۶ درصد برق در صنایع، ۳۱ درصد در خانگی، ۱۴ درصد کشاورزی و ۲ درصد معابر مصرف میشود و در این زمینه گفت: «وقتی میگوییم در ایران ۶۰۰ مگاوات ظرفیت استخراج رمز ارزهاست. نسبت به پیک زمستانه این عدد ۰.۷ درصد است. ایا این عدد اندک عامل خاموشی میشود و مازوت سازی را توجیه میکند؟ هدف این است تا سو مدیریت خود را به گردن استخراج رمزارزها بندازند.»
او ادامه داد: «وقتی سیاست کشور، افزایش جمعیت است، بدون رشد اقتصادی چطور همچنین کاری امکانپذیر است؟ صنعت استخراج یک نعمت است. دولت تا امروز کشور را از دو میلیارد دلار سرمایه رمز ارزی محروم کرده است. در این زمینه تعرفهگذاری تبعیضآمیز کردند و ماینرها را از قانونی فعالیت کردن به سمت زیرزمینی فعالیت کردن سوق دادند.» به اعتقاد آشتیانی صنعت استخراج رمزارز و حوزه بلاکچین و رمزارز محضر شفافیت است و درآمدهایش کاملا قابل محاسبه است و فقط کافی است مانند دیگر صنایع به آن نگاه کنند.
او همچنین در پاسخ به سوال پیوست درمورد مصوبه مجلس درمورد «تامین ارز با استفاده از جهش تولید صنعت استخراج رمزاز» با بیان اینکه این طرح توسط سازمان نصر تهیه شده گفت: «این طرح با هماهنگی سازمان نظام صنفی و برخی نمایندگان مطرح شد و هماکنون در کمیسیون انرژی مورد بررسی قرار میگیرد. این طرح کمی تغییر کرده و باید کمی روی تعرفه پیشنهادی برق و نقشی که ارزآوری این محصول برای کشور دارد، تمرکز کنیم. هنوز طرح نابالغ است و امیدواریم همچنان از بخش خصوصی و متولیان برای بررسی این طرح بهره ببرند.»
او ادامه داد: «موضوع دیگر بعد از این طرح، تعیین تعرفه و رفع تعرفه تبعیض آمیز بود. وزارت نیرو با کمک سازمان نظام صنفی موظف شد تا تعرفه براساس جدول زمان و مکان را مشخص کند؛ اما وزارت نیرو تاکنون در این زمینه همکاری نکرد.»
سازمان نظام صنفی رایانهای کشور با همکاری اعضای خود و همچنین شبکه شتاب در حال تدوین برنامههای آموزشی درحوزه رمزارز است تا اطلاعات درست به مردم برسد
عباس آشتیانی، رئیس کمیسیون بلاکچین و رمزارز سازمان نظام صنفی
آشتیانی با بیان اینکه سازمان نظام صنفی همچنین بحث آموزش درمورد رمزارزها را مطرح کرده تا از آموزشهای غلط در شبکههای اجتماعی جلوگیری شود، گفت: «هماکنون همه مردم در مورد بیتکوین و رمزارز شنیدند. مسئولیت آموزش براساس قانون به عهده حاکمیت است؛ اما در این زمینه ضعف داشتند. متاسفانه شرکتهای کلاهبردار هم در حال رشد هستند که اطلاعات غلطی به مردم در مورد بیتکوین میدهند و حجم پروندهها در پلیس فتا و قوهقضاییه در حال افزایش است.» به گفته آشتیانی سازمان نظام صنفی رایانهای کشور با همکاری اعضای خود و همچنین شبکه شتاب در حال تدوین برنامههای آموزشی هستند. او تاکید کرد که قطار تکنولوژی به سرعت در حال حرکت است و نیاز است تا در روند قانونگذاری چابکی و پویایی ایجاد شود.
در ادامه این نشست همچنین فریدالدین معصومی، نماینده سندیکای تولید برق کشور با بیان اینکه مجموعه سندیکای تولید برق ۳۶ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاه کشور را در اختیار دارد و پنجاه درصد تولید برق دست آنهاست، گفت: «جمع داراییهایی سندیکا ۲۲ و نیم میلیارد یورو است. اعدادی که در مصاحبههای وزارت نیرو مطرح شد، اعداد دقیقی نیستند. در حال حاضر پیک امسال حدود ۳۸ هزار مگاوات هست و طبق آماری که وزارت نیرو منتشر میکند، بالای ۱۲ هزار مگاوات ظرفیت بلااستفاده داریم.» براساس گفتههای معصومی اعداد و ارقام نشان میدهد که اتفاقاتی در وزارت نیرو باید رخ میداد که نیفتاد و وزارت نیرو در این زمینه بهانه میآورد.
او همچین بیان کرد: «موضع من این است که خاموشیها ربطی ماینیگ اخیر ندارد و ما میتوانیم از ظرفیت بلااستفاده نیروگاهها، استخراج رمزارز را افزایش دهیم. بسیاری از مشکلات بخش خصوصی و دولتی را میتوانیم با استخراج رمزارز حل کنیم. اتفاقاتی در کشور رخ داده که میترسم رمزارزها در این میان قربانی شوند. قیمت برق از سال ۹۴ تا الان ثابت مانده و تمام شاخصهای کشور نشان میدهد که در تمام اقلام رشد قابل توجهی داشتیم. وزارت نیرو هم حاکم است هم تصدیگری میکند. یعنی هم نیروگاه دارد و هم قیمت تعیین میکند.»
به گفته معصومی اگر بخش خصوصی حمایت میشد، میتوانست مشکل رمزازر را حل کند و رمزارز هم میتوانست ارزآوری وزارت نیرو را حل کند و به جایی برسند که هم مشکلات ماینرها حل شود و هم مشکلات وزارت نیرو. به اعتقاد معصومی نباید اجاز دهیم تا فرصت استفاده از رمزارزهااز دست برود.
در ادامه این نشست، امیرحسین سعیدی نائینی، بنیانگذار سازمان نظام صنفی با بیان اینکه پدیده رمزارز بیش از ۱۰ سال است که در دنیا مطرح شده است؛ اما در کشور بعد از تعلل دولت و مسئولان بخش مردمی وارد این عرصه شدند، گفت: «در حالی که آمریکا جنگ اقتصادی علیه ایران را شروع کرده و از سلاح تحریم در این زمینه استفاده کرد و همچنین کشور نیاز مبرم به ارز دارد، پیشبینی میشد که دولت با تمام قوا از نخبگان این حوزه استقبال و فضا را برای آنها آماده کند؛ اما مخالفتهای علنی وزیر نیرو آغاز شد.»
او در ادامه اضافه کرد: «پس از مخالفت وزیر نیرو، گزارشهای غیرعلمی در این زمینه منتشر کردند تا آنجا که گفتند از مساجد برای استخراج رمزارز استفاده میشود. درحالی که دستگاه ماینینگ صدا و حرارت بسیاری تولید میکند و نمیتوان در مساجد چنین دستگاههایی به کار برد. سپس علیه پیشتازان این صنعت القابی چون دزد برق را به کار بردند.»
به گفته نائینی در این مدت جامعه متخصصان و متعهد کشور سکوت نکردند و وارد کارزار شدند که این به عقب نشینی وزارت نیرو منجر شد؛ اما این عقبنشینی اینطور نبود که از موضع خود کوتاه بیاد، بلکه مصوبهای در حوزه تعرفه ابلاغ کردندکه این صنعت را به سمت نابودی کشاند. او با بیان اینکه اگر ارز دیجیتال را در کشور تولید نکنیم، باید از کشورهای خارجی تهیه کنیم، این سوال را مطرح کرد که چرا باید معادل آن را به کشورهای خارجی بپردازیم و آن را وارد کنیم در حالی که خودمان میتوانیم رمزارز تولید کنیم؟
نائینی در ادامه صحبتهای خود با اشاره به اینکه آنها در سازمان نظام صنفی حق ورود به مسائل سیاسی را ندارند؛ اما این اتفاقی که رخ داده، هیچ منطقی ندارد، گفت: « استخراج رمزارزها برای حل مشکلات ایرانیان به وجود آمده وارزآوری میکند و میتوان تحریمها را دور زد؛ اما دولت و مسئولان اقبالی به آن نشان نمیدهند.»