چگونه میتوان با هوش مصنوعی مولد سازمانها را متحول کرد
تحولات جدید در دنیای کسبوکار با ورود هوش مصنوعی مولد (Gen AI) در حال شکلگیری…
۱۹ مهر ۱۴۰۳
جزئيات طرح «تامین ارز با استفاده از جهش تولید صنعت استخراج رمرارز» منتشر شد:
۱۲ آبان ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
شرایط تحریم و وجود موانع برای نقل و انتقالات ارز، دولت و مجلس را برآن داشته تا در مصوبات خود در خصوص رمزارزها و نحوه استخراج آنان بازنگری کنند به گونهای که در طرحی که از سوی نمایندگان مجلس با عنوان «تامین ارز با استفاده از جهش تولید صنعت استخراج رمرارز» مطرح شده علاوه بر اینکه قیمت برق تحویلی به مراکز استخراج رمزارز تغییر کرده است بلکه شرایط ایجاد نیروگاه نیز برای این مراکز و استفاده از برق نیروگاهها نیز سادهتر از گذشته شده است.
به گزارش پیوست، براساس متن منتشر شده طرح «تامین ارز با استفاده از جهش تولید صنعت استخراج رمزارز» نمایندگان اعتقاد دارند که آییننامه ابلاغی هیات وزیران با توجه به بالا بودن قیمت گاز تحویلی به نیروگاههای برق جهت تولید رمزارز، اجازه تولید و مبادله این نوع را ارز را نمیدهد. در حالیکه اجازه صدور تاسیس نیروگاههای تولیدکننده برق برای تولید رمزارز فرصت خوبی را برای تامین برق مورد نیاز در ساعات اوج مصرف فراهم میکند که در کشور از این امکان استفاده نمیشود.
در متن این طرح نمایندگان وزارت صمت را برای تامین بخشی از برق مورد نیاز در ساعات اوج مصرف برق در طول سال، مکلف کردند تا به متقاضیان رمز ارز در نقاط مورد نظر وزارتخانه، مجوز احداث نیروگاه صادر و با صدور تاییدیه برای تحویل گاز یارانهای، برق این نیروگاهها را در ساعات اوج مصرف به قیمت مصوب خریداری کند. وزارت نیرو برای خرید برق این نیروگاهها در ساعات غیراوج مصرف تعهدی نخواهد داشت.
پیشنهاد مطرح شده در طرح مجلس کاملتر از بندی است که در مصوبه هیات وزیران به آن اشاره شده است. در مصوبه هیات وزیران تامین برق متقاضیان استخراج رمزارزها صرفاً با دریافت انشعاب برق از شبکه سراسری یا احداث نیروگاه جدید خارج از شبکه سراسری صورت میگیرد.
دولت مکلف شده است، براساس موضوع ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید در زمینه نفت، گاز و برق برای جبران اصل و سود سرمایهگذاری، طبق درخواست سرمایهگذار، به او پرداخت ارزی یا ریالی داشته یا در پایانههای صادراتی به آنها نفت خام تحویل داده یا در نقاطی از کشور که شبکههای موجود اجازه انتقال را خواهد داد، به سرمایهگذار گاز یا برق تحویل دهد. حالا انتخاب نحوه مصرف گاز و برق از جمله استفاده در تولید رمزارز یا فروش در بازار داخلی در اختیار سرمایهگذار باشد. این در حالی است که طبق مصوبه هیات وزیران فقط تاکید شده بود که «مصرف برق و گاز برای استخراج رمزارزها در ساعات و زمان اوج مصرف ممنوع است و وزارتخانههای نیرو و نفت زمان اوج مصرف را در طی سال به واحدها ابلاغ خواهند کرد.»
آنطور که نمایندگان تعیین کردند، کلیه صنعتگران دارای مجوز استخراج رمزارز جهت بهرهمندی از حاملهای انرژی با نرخ صنعتی مکلف هستند تمام درآمد ناشی از تولید محصول خود را مطابق دستورالعملهای بانک مرکزی در سامانه نیما یا سایر سامانههای معرفی شده بانک مرکزی عرضه کند یا براساس دستورالعملهای موجود صرف واردات موارد اولیه، ماشین آلات، تجهیزات یا کالاهای اساسی کند.
میزان برق یا گاز یارانهای تحویل شده متناسب با ارز وارد شده به سامانه یا واردات خواهد بود. نظارت بر این فرآیند باید براساس دستورالعمل مصوب وزارت صمت و بانک مرکزی با مشورت اتاق بازرگانی ظرف یک ماه تنظیم و ابلاغ میشود.
طبق مصوبه هیات وزیران که هماکنون برای استخراج رمزارز به آن استناد میشود در صورتی که تولید کنندگان رمزارز، ارز حاصل از استخراج را در سامانه نیما عرضه کنند تنها مشمول مشوقهای مالیاتی خواهند شد.
براساس طرح مجلس کلیه صنعتگران دارای مجوز استخراج رمزارز جهت بهرهمندی از حاملهای انرژی با نرخ صنعتی مکلف هستند تمام درآمد ناشی از تولید محصول خود را مطابق دستورالعملهای بانک مرکزی در سامانه نیما یا سایر سامانههای معرفی شده بانک مرکزی عرضه کند
همچنین براساس طرح پیشنهادی مجلس وزارت نفت مکلف است به ازای رمز ارز تولید و مبادله شده توسط برق تولیدی نیروگاههای متصل به شبکه در تولید رمز ارز در سامانه نیما یا سامانههای دیگر تحت نظارت بانک مرکزی، گاز موردنیاز را به قیمت گاز تحویلی به عنوان خوراک پتروشیمیها تحویل دهد. قیمت گاز مصرفی مازاد برارز مبادله شده، معادل کمترین قیمت گاز صادراتی است.
وزارت نیرو نیز مکلف است به ازای ارز تولید و مبادله شده، برق تحویلی را به قیمت صنعتی محاسبه و مازاد برآن را معادل کمترین قیمت برق صادراتی محاسبه و وصول کند. این در حالی است که در مصوبه هیات وزیران تعرفه برق متقاضیان استخراج فرآوردههای پردازشی رمزنگاریشده یا رمزارزها با قیمت متوسط ریالی برق صادراتی با نرخ تسعیر سامانه نیما که توسط وزارت نیرو تعیین و اعلام میکند، محاسبه و اعمال میشود. این بند از مصوبه هیات دولت مورد انتقاد بسیاری از فعالان این حوزه قرار گرفته است.
استفاده از سازوکار انرژی و قراردادهای دوجانبه بین تولیدکنندگان برق و فعالان صنعت استخراج رمزارز برای فروش و انتقال برق با استفاده از ترانزیت برق در شبکه سراسری با رعایت مقررات حاکم برآن امکان پذیر است.
براساس ماده ۶ این طرح تامین حاملهای انرژی متقاضیان صنعت استخراج مرز ارز تابع رویههای موجود در کشور در ساعات غیراوج مصرف برق و گاز، مشابه سایر صنایع با تعرفه صنعتی برق و گاز (قیمت گاز به عنوان خوراک پتروشیمیها) محاسبه و وصول میشود. تامین برق و گاز از شبکه سراسری با رعایت ضوابط فنی و قراردادی موجود و با موافقت سازمانهای مربوطه امکانپذیر است.
همچنین براین اساس دولت مکلف است قیمت گاز تحویلی به نیروگاههایی را که صرفا برای تامین برق رمزارز احداث شده یا میشوند یا نیروگاههای موجودی که صرفا مبادرت به تولید رمز ارز میکنند را در ساعات اوج مصرف گاز و برق معادل کمترین قیمت گاز صادراتی و در بقیه ساعات معادل قیمت صنعتی گاز محاسبه و دریافت کند. دولت همچنین مکلف شد تا قیمت گاز تحویلی به نیروگاههای موضوع این تبصره در شعاع ۲۵۰ کیلومتری پالایشگاههای گاز را با ده درصد و در شعاع دویست و پنجاه کیلومتری تا پانصدکیلومتری با پنج درصد تخفیف نسبت به کمترین قیمت گاز صادراتی، محاسبه و دریافت کند. دولت مکلف است قیمت برق واحدهای تولید رمز ارز را درساعات اوج مصرف برق معادل حداقل قیمت صادراتی برق محاسبه و دریافت کند.
این طرح همچنین برای نیروگاههای استخراج رمزارز تکالیفی تعیین کرده است. براین اساس کلیه نیروگاههای کوچک مقیاس(تولید پراکنده) متصل به شبکه سراسری که متعهد به تامین برق در ساعات اوج مصرف هستند امکان اخذ مجوز و احداث مزارع استخراج رمزارز را با تعرفه گاز صنعتی دارند.
تعرفه گاز نیروگاههای غیرمتصل به شبکه سراسری معادل کمترین نرخ گاز صادراتی است. کلیه نیروگاههای موجود (با شرط افزایش ظرفیت تولید یا راندمان) و نیروگاههای جدید التاسیس (با شرط اتصال به شبکه سراسری)مشروط به تامین برق در ساعت اوج مصرف، میتوانند برابر شرایط این قانون از تعرفه گاز صنعتی بهرهمند شوند.
نیروگاههای فعال در صنعت استخراج رمزارز و متقاضی استفاده از گاز با تعرفه صنعتی همچنین با رعایت ضوابط ابلاغی وزارت نیرو مکلف به اتصال به شبکه سراسری بوده و در صورت ابلاغ و درخواست وزارت نیرو مبتنی بر تزریق و تحویل بخشی از ظرفیت برق تولیدشده در دوره اوج مصرف به شبکه سراسری با قیمت خرید و رعایت بند ت ماده ۴۸ قانون برنامه ششم توسعه است.
به منظور صرفهجویی در انرژی، وزارت صمت مکلف است با تایید سازمان استاندارد، لیست دستگاههای تولید رمزارز مجاز و دارای اصالت و کیفیت کافی را مشخص و اعلام کند. الزام تولیدکنندگان رمز ارز به استقرار در شهرکهای صنعتی یا مناطق ویژه اقتصادی فاقد وجاهت قانونی است.
هر چند این طرح نسبت به مصوبه هیات وزیران کاملتر است اما با توجه به اینکه به صورت عادی به مجلس ارائه شده است نمیتوان انتظار داشت که در یک دوره زمانی کوتاه مدت به نتیجه برسد.