استفاده از کارتخوان برای مودیان معاف از صدور صورتحساب الکترونیکی الزامی شد
مودیانی که از معافیت مالیاتی صدور صورتحساب الکترونیکی استفاده میکنند باید نسبت به نصب و…
۲۹ دی ۱۴۰۳
دورکاری در حال تبدیل شدن به یک هنجار است
۱۰ خرداد ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۱۲ دقیقه
شبکه اجتماعی لینکداین در گزارش سالانه ترندهای جهانی استعداد در سال ۲۰۱۹، چهار روندی که در حال متحول کردن محیطهای کاری هستند را مورد بررسی قرار داده است. این چهار روند که عبارتاند از مهارتهای نرم، انعطافپذیری کاری (دورکاری)، خط مشیهای ضد آزار و اذیت و شفافیت در پرداخت، پس از مصاحبه با رهبران شرکتها، گفتگو با کارشناسان و مشاهده فعالیتها در شبکه اجتماعی لینکداین شناسایی شده است. این گزارش، نظرسنجی ۵ هزار کارشناس استعداد در ۳۵ کشور را با دادههای رفتاری شبکه اجتماعی لینکداین برای در دستور کار قرار دادن این روندها ترکیب کرده است. این گزارش که پیش از شیوع ویروس کرونا در جهان جمعآوری شده، به اهمیت مقوله دورکاری در سال ۲۰۱۹ پرداخته است. اکنون با شیوع ویروس کرونا و قرنطینه اجباری، دورکاری به یکی از اصلیترین راهکارهای شرکتهای بزرگ تبدیل شده، بهطوری که شبکه اجتماعی توییتر برای تمام کارمندانش امکان دورکاری مادامالعمر را فراهم کرده است. اکنون در این گزارش، به بررسی روند دورکاری در سال ۲۰۱۹ از نگاه لینکداین میپردازیم. شبکه اجتماعی لینکداین در سال ۲۰۰۳ بر پایه تقویت روابط کاری افتتاح شد. این شبکه اجتماعی در سال ۲۰۱۹، ۶۳۰ میلیون عضو ثبت نام شده از ۲۰۰ کشور جهان داشت. لینکداین اکنون به شناختهشدهترین شبکه اجتماعی در حوزه personal branding و جستوجوی شغل تبدیل شده است.
بهگزارش پیوست، شبکه اجتماعی لینکداین در ابتدای این گزارش، از کارشناسان استعداد در مورد اهمیت این چهار روند در تحول محیط کسبوکار نظرسنجی میکند که نتیجه آن را در تصویر زیر میبینید. همانطور که مشاهده میکنید مهارتهای نرم با ۹۱ درصد جایگاه نخست این نظرسنجی را دارد. گویا کارشناسان معتقدند هرچند تکنولوژی روز به روز درحال پیشرفت است و ماشینها و رباتها در حال تبدیل شدن به جایگزینی برای نیروهای کار هستند اما همچنان مهارتهای نرم در سلطه انسانهاست و هیچ رباط و ماشینی نمیتواند مهارتهای نرم را بهتر از انسان انجام دهد. در درجه دوم انعطافپذیری شغلی یا همان قابلیت دورکاری دومین روند مهم از نگاه کارشناسان است که در بین کارجوها و همچنین کارفرمایان در حال رشد است.
ظهور اتوماسیونها و هوش مصنوعی، به این معنی است که مهارتهای سخت دیگر به تنهایی برای موفق شدن کافی نیستند. درحالی که نیمه عمر بسیاری از مهارتهای سخت در حال افول است، این مهارتهای نرم هستند که همچنان اهمیت دارند. با آن که شرکتها ارزشهای بالای مهارتهای نرم را درک کردهاند و بهدنبال جذب نیروهایی با مهارتهای نرم بالا میگردند اما هنوز هم با ارزیابی دقیق مهارتهای نرم مشکل دارند.
بر اساس دادههای رفتاری لینکداین، خلاقیت بیشترین تقاضا را در مهارت های نرم به خود اختصاص داده است. درحالیکه بسیاری از افراد خلاقیت را تنها به هنر و یا طراحی نسبت میدهند. خلاقیت مهارتی است که تقریبا در هر نقشی کاربرد دارد. به بیان ساده خلاقیت، حل مسائل به روشهای مبتکرانه است. مهارتی که ماشینها به سادگی قادر به تقلید از آن نیستند. بر اساس گزارش لینکداین، خلاقیت، متقاعدسازی، همکاری، انطباقپذیری و مدیریت زمان، مهارتهای نرمی هستند که شرکتها نیاز دارند، اما در یافتن آن به تکاپو میافتند. در ادامه برخی از اطلاعات مهم در زمینه مهارتهای نرم که کارشناسان استعداد در نظرسنجیهای لینکداین عنوان کردهاند را مشاهده میکنید.
با رهبران مصاحبه کرده و در مورد مهارتهای نرمی کـه سـازمان شـما بـرای موفقیت به آنها نیاز دارد بحث کنید تا ببینید کـدام مهارتهـا در برترین افراد سازمان شما وجـود دارد و آنهـا کـدام مهارتهـا را بـرای پاسـخ دادن بــه چالشهــای آینده لارم میداننـد. ابزاری مانند لینکداین اسکلیز اینسایتز میتواند جزئیاتی در مورد اینکه کارکنان شما در چه چیزی برتری و یا نقصان دارند به شما بدهد.
در کنار جستجو برای مهارتهای مورد نیاز شرکت، اطمینان پیدا کنید مدیران منابع انسانی و کارگزینی شما روی کدام مهارتهای نرم یک شغل خاص توافق دارند. از آنجایی که مهارتهای نرم از مهارتهای سخت ناملموستر هستند، مهم است که اطمینان حاصل کنید همگی در مورد مهارتهای نرم توافق نظر دارند.
ابزارهایی مانند کورو، پایمتریکس و سایر ابزارها اجازه میدهند کارجویان هنگام ثبت درخواست سریعا ارزیابی آنلاین شوند. این ابزارها با تجزیه و تحلیل چگونگی پاسخ کارجویان به پرسشها یا انجام بازی، مهارتهای آنان را به صورت نظاممند و با سوگیری کمتری ارزیابی میکند. این بینشها میتواند مصاحبه شما را به سمت نقاط قوت و ضعف یک کارجو پیش ببرد.
زمانی که صحبت از مهارتهای نرم است، امکان سوگیری در مصاحبههای بدون ساختار و پیوستگی وجود دارد. برای مثال، ممکن است کارجویی را ترجیح دهید که شما را به یاد خودتان میاندازد و بدون تعریف و اندازهگیری، این موضوع را به قدرت رهبری او ارتباط دهید.
پرسیدن سوالات رفتاری و موقعیتی در مصاحبهها، تا زمانی که از آنها به صورت منظم و پیوسته استفاده میکنید هیج اشکالی ندارد. مصاحبهگر را طوری
آموزش دهید تا سوالاتی را بپرسند که مناسب مهارت مورد نظر شماست. این کار به شما اجازه میدهد حتی اگر ارزشیابیها توسط مصاحبه کنندگان متفاوتی انجام گرفت، به آسانی قابل مقایسه باشند.
ایجاد سوالاتی برای محک زدن مهارتهای سخت در عین قرار دادن شرایطی متفاوت برای بررسی میزان مهارتهای نرم یک کارجو، بهترین روش برای ارزیابی مهارتهای نرم به شمار میرود. باید دید آیا کارجوها میتوانند خود را با تغییرات انطباق دهند، از بازخوردها درس بگیرند و رویکرد خود را داشته باشند.
بخش دورکاری این گزارش، با یک جمله از جیسون فلیپس، معاون ستاد نیروی انسانی شرکت سیسکو آغاز میشود: «دورکاری در حال تبدیل شدن به یک هنجار است. چالش این است که سازمانها چقدر سریع میتوانند شرایط آن را فراهم کنند. آن دسته از سازمانهایی که قادر به این کار هستند، در سه تا پنج سال آینده در حفظ استعدادهای برتر در موقعیت بسیار بهتری قرار خواهند گرفت.» همانطور که آقای فلیپس اشاره میکنند، دورکاری به یک هنجار تبدیل شده است. درحال حاضر بسیاری از شرکتها به دلیل شیوع بیماری کرونا دورکاری میکنند و هر کسی از گوشهای از شهر یا کشور وظایف خود را هماهنگ و همراستا با دیگر اعضای سازمان پیش میبرد. درواقع سرعت پیشرفت تکنولوژی انسانها را وادار به دورکاری میکند. همانطور که اکنون از خانه و از راه دور تمام کارها و وظایف را از طریق یک لپتاپ انجام میدهیم، پیش از آن نیز در مهمانیها یا در صف خرید لوازم خانه به ایمیل یا پیام کاری همکارمان پاسخ میدادیم. به گفته این گزارش، از سال ۲۰۱۶ آگهیهای شغلی لینکداین که به دورکاری اشاره کرده، ۷۸ درصد افزایش داشته است. حالا در آغاز دهه دوم قرن ۲۱، دورکاری به یکی از اصلیترین اولویتهای کارجویان در جهان تبدیل شده و از طرف دیگر کارفرمایان نیز خط مشیهای مربوط به دورکاری را در ردیفهای شغلی مورد ترفیع قرار میدهند. دورکاری میتواند باعث بهبود بهرهوری و باقیماندن در سازمان باشد اما مانند هر موضوع دیگری چالشهایی با خود به همراه دارد.
با وجود آنکه بیشتر شرکتهای حوزه آیتی اعلام میکنند که شرایط مختلفی از دورکاری (کار در مکانی دیگر و یا ساعت کاری منعطف) را ارائه میدهند؛ اما همچنان شرکتهای زیادی در صنعتهای دیگر وجود دارند که شرایط دورکاری در آنها وجود ندارد. البته برخی از کارها در صنعتهای دیگر حتی امکان دورکاری را هم ندارد. برای مثال جراح پلاستیک یا کارگر کارخانه نمیتوانند از خانه به فعالیت بپردازند. بنابراین جای تعجبی نیست اگر شرکتهای حوزه آیتی بیش از دیگر صنایع شرایط دورکاری داشته باشند. از بین کارشناسان استعداد شرکتهایی که در نظرسنجی شبکه اجتماعی لینکداین شرکت کردهاند؛ ۷۲ درصد از شرکتهایی که در حوزه نرمافزار و فناوری اطلاعات فعالیت دارند قابلیت دورکاری در هرشرایطی را دارند. علاوه بر آن ۲۴ درصد از دیگر شرکتهای شرکتکننده در این نظرسنجی عنوان کردهاند که تنها در شرایط خاص اجازه دورکاری به کارکنانشان میدهند. نکته قابل توجه آن که تنها ۴ درصد از شرکتهای حوزه فناوری امکان دورکاری به کارکنان خود نمیدهند.
در بین کارجویان نیز دورکاری اهمیت بالایی دارد. ۳۶ درصد از زنان و ۲۹ درصد از مردانی که در نظرسنجی شبکه اجتماعی لینکداین شرکتکردهاند؛ اظهار داشتند مشاغلی که امکان دورکاری در آنها فراهم باشد برایشان اولیت بالاتری دارد.
مزیتهای دورکاری از نگاه کارمند و کارفرما متفاوت از یکدیگر است اما تضادی با هم ندارند. همانطور که دورکاری میتواند باعث توازن بیشتر میان کار و زندگی شخصی کارمند باشد به همان میزان میتواند باعث افزایش بهرهروی در کسبوکار برای کارفرما باشد. براساس گزارش لینکداین، مطالعه دانشگاه استنفورد روی یک شرکت در کشور چین نشان داده که فراهم بودن شرایط دورکاری، باعث افزایش ۱۳ درصدی بهرهوری و کاهش ۵۰ درصدی ترک خدمت داوطلبانه شده است. این نتایج بهقدری موفقیت آمیز بود که شرکت مورد نظر شرایط دورکاری را برای تمام ۱۶ هزار کارمند خود فراهم کرد و در نتیجه آن بهرهوری این شرکت تا ۲۲ درصد افزایش یافت. در نهایت کارشناسان استعداد که در نظرسنجی لینکداین شرکت کردهاند معتقدند توازن میان زندگی شخصی و کاری از اصلیترین مزیتهای دورکاری محسوب میشود. جزئیات این نظر سنجی در تصویر زیر قابل مشاهده است.
نکتهای که باید آن را در نظر بگیریم این است که دورکاری تماما مزیت و خوب نیست. قطعا این شرایط هم مانند هر شرایط دیگری سختیها و مشکلات خودش را دارد. بهعنوان مثال شرکتهای بزرگی نظیر یاهو و آیبیام در گذشته دورکاری را بخاطر شرایط سخت و عدم پیوند تیمی کنار گذاشتهاند. البته ابزارهای تکنولوژی روز به روز بیشتر به حل اینگونه معظلات کمک میکنند. پلتفرمهای پیام فوری مانند اسلک و مایکروسافت تیمز و پلتفرمهای کنفرانس ویدئویی مانند وبکس، اسکایپ، گوگل دو و غیره ابزارهایی هستند که به بازسازی روابط کاری از راه دور کمک میکنند. کارشناسان استعداد در نظرسنجی لینکداین سه مورد پیوند تیمی، همکاری و نظارت بر کار را از اصلیترین چالشهای دورکاری عنوان کردهاند. همچنین این کارشناسان عنوان کردهاند که ابزارهای ارتباطی نوین نظیر پیامفوری و کنفرانسهای صوتی و تصویری بهترین راهکار برای غلبه بر این چالشها هستند.
لینکداین در این گزارش در انتهای بخش دورکاری به بیان ۶ گام موثر در ایجاد فرهنگ دورکاری میپردازد و توضیح مختصری درباره هرکدام میدهد که در ادامه میبینیم.
براساس پژوهشهای شرکت Werk، که یک شرکت نوپا در زمینه نرمافزارهای تحلیلگر است، از پرتقاضاترین انواع دورکاری میتوان به قابلیت انجام کار از راه دور در عین داشتن یک میز اختصاصی در شرکت، خودمختاری در فاصله گرفتن از محیط کار به دلایل شخصی برای چند ساعت و آزادی عمل در انتخاب ساعت کاری اشاره کرد. به گفته آنا ارباخ، همبنیانگذار و مدیر ارشد اجرایی شرکت Werk، برای شرکتها مهم است که درک کنند دورکاری تنها کار کردن از راه دور نیست. بلکه به معنای انعطافپذیری شرایط کاری است.
تجهیز کارکنان دورکار با فناوری مناسب آنها را مولد میسازد و محیط کاری بهینه برای نیروی دورکار به شما کمک میکند هزینه کمتری برای ساختمان شرکت بپردازید. با تیمهای فناوری اطلاعات و نیروی انسانی از ابتدا به خوبی کار کنید تا مطمئن شوید کارکنانتان را پشتیبانی کرده و از فضای کاری به صورت کارآمد استفاده میکنید.
کارکنان دورکار معمولا ممکن است احساس انزوا و یا دور ماندن از جمع کنند. کنفرانس ویدئویی و پیامهای فوری میتواند حس گفتوگوی زنده مانند به سمت میز کسی رفتن و یا گفتگو کردن در کنار دستگاه آب سردکن را بازتولید کند. این ابزارها تنها برای همکاری مفید نیستند بلکه میتوانند به تیمسازی نیز کمک کنند.
تیم های منابع انسانی معمولا متوجه میشوند که کارکنان خط مشیهای شرکت را نمیدانند. خط مشیهای دورکاری موجود در توضیحات ردیف شغلی، مصاحبههای با کارجویان و ملاقاتهای با کارمندان را ترویج کنید. انتظاراتی را لحاظ کنید، به پرسش ها پاسخ دهید و سوءتفاهمهای رایج را برطرف کنید.
مسأله فقط تغییر خط مشیها و یا فناوری نیست؛ فرهنگ کاری شما هم باید تغییر کند. کلاسهای آموزشی ترتیب دهید تا به مدیران کمک کنید تیمهای دورکار را رهبری کنند. آموزش باید بر روی ابعاد فنی و همچنین فرهنگی متمرکز باشد، مانند درگیر کردن کارکنان دورکار.
شما می توانید خط مشیهای دورکاری خود را طوری شکل دهید که مناسب زمینههای فرهنگی، نیازها و اهدافتان باشد. ضمن اینکه فناوری پیشرفت میکند و دورکاری را برای کارکنان بیشتری ممکن میسازد، خط مشیهای خود را بازنگری کنید و ببینید چطور میتوان آنها را فراگیرتر کرد. در انتها نگاهی بیاندازیم به اهمیت دورکاری در نقاط مختلف جهان در سال ۲۰۱۹.
شاید روزی که اعلام شد ویروس کرونا وارد کشور شده؛ کمتر کسی فکر میکند این شرایط تا به امروز که نزدیک به ۳ ماه از آن میگذرد طول بکشد. اما همانگونه که ناباورانه تا به اینجا به درازا کشیده معلوم نیست انتهای آن کجا خواهد بود. مردم نیز برخی بیخیال این شرایط شده، برخی همچنان مانند روز اول از آن میترسند و فرار میکنند و برخی دیگر بهناچار، خود و زندگیشان را با این شرایط وقف میدهند. حال که قرنطینه در برخی نقاط جهان تا زمانی نامعلوم ادامه دارد و دورکاری رفتهرفته به یکی از گزینههای اصلی استخدام و ادامه حیاط سازمانها و شرکتها تبدیل شده، بهتر است هرچه بیشتر با شرایط، فرهنگ و ابزارهای آن آشنا شویم تا شاید بتوانیم کمی بیشتر دوام بیاوریم.
لینک دریافت متن کامل گزارش لینکداین
لینک دریافت نسخه ترجمه شده توسط محمدرضا رازقندی