تپسیفود از اسنپفود به شورای رقابت شکایت کرد
تپسی در اعتراض به آنچه «اتخاذ رویههای ضد رقابتی در بازار سفارش آنلاین غذا توسط…
۱۲ آبان ۱۴۰۳
۱۷ اسفند ۱۳۹۸
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
دو هزار کسبوکار مشکوک به تخلف از میان ۵۰ هزار کسبوکار آنلاین رصد شده توسط پایشگر هوشمند از تیرماه گذشته تا ابتدای اسفند ماه شناسایی شده و اقدامات لازم برای رفع فعالیتهای غیر قانونی آنها صورت گرفته است.
مدیر سامانه پایشگر هوشمند مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، سارا جامی، با اعلام این خبر در گفتوگو با پیوست گفت: «این پایشگر طی یک دوره زمانی تقریبا ۹ ماهه با سناریوهایی که برایش تعریف شده بود با دقت ۸۰ درصد، به بررسی کسب وکارهای آنلاین پرداخت؛ در این بررسیها ۲ هزار کسبوکاری که فعالیت آنها به دلیل ارائه کالا و خدمات ممنوعه، جعل لگوی نماد اعتماد الکترونیکی یا درگاههای پرداخت بدون مجوز فعالیت مشکوک بود شناسایی شدند و تذکرهای لازم به آنها داده شد.»
طبق بررسیهای صورت گرفته از سوی پایشگر هوشمند، در فاز اول پایش حدود ۳۰ هزار کسبوکار فاقد نماد اعتماد الکترونیکی معتبر توسط خزشگرهای هوشمند مورد بررسی قرار گرفتند که از میان این تعداد کسبوکار بررسی شده حدود ۲۰۰ کسبوکار لوگوی نماد را جعل کرده بودند. با تمامی این کسبوکارها تماس گرفته شد و حدود ۸۵ درصد این متخلفان اعلام کردند که اقدامشان به دلیل ناآگاهی از ابعاد این موضوع بوده است و سعی در رفع اثر آن کردند و فقط ۱۵ درصد کسبوکارهای آنلاین اقدامی در این زمینه انجام ندادند. همچنین از میان ۲۰۰ کسبوکار تقریبا ۳۰ کسبوکار در زمینه جعل لوگوی نماد اعتماد متخلف شناخته و به مراجع قانونی معرفی شدند.
کسبوکارهای مشکوک به تخلف، توسط دستگاه های عضو کمیته نظارت بر کسبوکارهای اینترنتی مورد بررسی قرار گرفته و سپس اخطارهای نظارتی لازم برای آنها ارسال میشود. در یک دوره زمانی مشخص این کسبوکارها مجدد مورد بررسی قرار میگیرند و در نهایت، در صورت رفع نشدن مشکل، تعدادی از کسبوکارها بهعنوان متخلف قطعی شناخته میشوند.
اولین گزارش در مورد پایش کسب وکارهای آنلاین شهریور ماه ۹۸ از سوی رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی ارائه شد. در آن گزارش اعلام شد که در فاز اول بررسیهای پایشگر حدود ۳ هزار و ۵۰۰ وبسایت دارای نماد اعتماد مورد بررسی قرار گرفته بودند. در آن جلسه که با حضور سرپرست معاونت فضای مجازی دادستانی کل کشور برگزار شد قرار بود تا «سامانه پایشگر هوشمند برای نظارت سیستمی روی کسبوارهای اینترنتی» به راهحلی برای نظارت بهتر و کاهش وقوع جرم در فضای مجازی تبدیل شود. رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، علی رهبری، نیز چندی پیش در مورد نحوه برخورد با سایتهایی که نماد اعتماد را جعل میکنند گفته بود: «در مرحله اول کسبوکارها اخطار دریافت میکنند و در صورتی که به این اخطار توجه نکنند، از طریق دستگاههای نظارتی و قضایی با آنها برخورد خواهد شد.»
جامی با اشاره به اینکه پرونده این کسبوکارها به دلیل اینکه جعل نشان دولتی کرده بودند به کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه ارسال شده است گفت: «این کارگروه پس از طی روال قانونی مجازاتهای مربوطه از جمله فیلتر کردن را در مورد آنها لحاظ خواهد کرد.»
او اعلام کرد: «به زودی در گزارشی جداگانه وضعیت کسب و کارهای آنلاینی که اقدام به عرضه کالاهای ممنوعه کردهاند نیز تشریح میشود. در آن گزارش تعداد کسب و کارهای آنلاینی که اقدام به عرضه کالاهای ممنوعه کردهاند و اینکه چه تعدادی از آنها این تخلف را پس از تذکرات مرکز مرتفع کرده مشخص میشود.»
مدیر سامانه پایشگر هوشمند در پاسخ به این سوال که آیا فعالیت این سامانه ادامه خواهد یافت گفت: «این سامانه بر اساس سناریوهایی که ما برایش تعیین خواهیم کرد به فعالیت خود ادامه میدهد.»