بررسی ساعت هوشمند گلکسی واچ ۴؛ جهش بزرگ سامسونگ
طراحی زیبای سامسونگ گلکسی واچ ۴، نرمافزار هوشمند، رابط کاربری جدید و حسگر سلامت دقیق،…
۵ شهریور ۱۴۰۱
اهمیت زمان چنان در ذات انسان تنیده شده که حتی افعالی که به کار میبریم در گرو زمان گذشته، حال و آینده است. اهمیت زمان و مفهوم آن برای انسان مدرن و اغلب فراموشکار، جدیتر و متفاوت شده است. خواب، بیداری، استراحت، قرارها، کار، همه و همه وابسته به این عنصر دیرینه و حیاتی است. حالا انسان بنده زمان است و این دایرههای کوچک دور مچ دست یا زنجیرشده به لباس یا آویخته به دیوار، کنترل همه چیز را در دست دارند. چه آن موقع که تنها یک وظیفه داشتند و چه حالا که دستیار شخصی انسانها شدهاند و کمترین و کوچکترین وظیفهشان نشان دادن زمان است. حالا ساعتهای هوشمند به انسانها یادآوری میکنند که تولد همسرتان نزدیک است، پیامی از طرف یک دوست قدیمی رسیده، کمی دیگر برای جلسه کاری باید به آن طرف شهر بروید، مدت زیادی بیتحرک بودهاید و بهتر است کمی قدم بزنید. حالا ساعتها به مفهومی فراتر از آنچه در گذشته بودهاند تبدیل شدهاند. در این نوشته قصد داریم با بررسی دو ساعت هوشمند، قابلیتها و تواناییهای این ابزارهای پرطرفدار را محک بزنیم. نسخه کوچک ساعت هوشمند گلکسی واچ اکتیو ۲ (Galaxy Watch Active 2) را دفتر سامسونگ در ایران و نسخه کوچک ساعت هواوی واچ جیتی ۲ (Huawei Watch GT 2) را دفتر هواوی در ایران در اختیار پیوست قرار دادهاند.
شرکت سامسونگ، به عنوان پرفروشترین برند گوشی تلفن همراه در دنیا، در بازارهای بزرگ دیگری غیر از گوشیهای هوشمند نیز حضور فعال و پرقدرتی دارد. سامسونگ علاوه بر بازار گوشیهای هوشمند، در بازار ساعتهای هوشمند نیز با رقیب سرسخت و دیرینه خود یعنی اپل رقابت میکند. اپل که در عرصه فروش تلفن همراه پس از سالها رقابت با سامسونگ بر سر جایگاه اول، حالا باید برای رسیدن به جایگاه دوم با هواوی به رقابت بپردازد، جایگاه ثابت و محکمی در بازار ساعتهای هوشمند دارد. اپل در سهماهه سوم سال 2019 با نزدیک به ۴۸ درصد از بازار فروش ساعتهای هوشمند در رتبه اول این بازار قرار دارد. این در حالی است که سهم سامسونگ در رده دوم تنها ۱۳.۵ درصد و فیتبیت در جایگاه سوم ۱۱.۳ درصد بوده است. اگرچه این آمار فرمانروایی مطلق اپل را نمایان میکند، اما آمار درصد رشد فروش همان سال، رشد ۷۳ درصدی فروش ساعتهای سامسونگ و رشد ۵۱ درصدی ساعتهای اپل را نشان میدهد. این آمار بیانگر رشد چشمگیر فروش ساعتهای سامسونگ و در صورت تداوم، نشانگر به خطر افتادن جایگاه اپل است. اما هواوی که به تازگی وارد بازار ساعتهای هوشمند شده است میکوشد تا سهمی از این بازار را به دست آورد و مانند بازار تلفنهای هوشمند خود را به بالای جدول فروش برساند.
ساعت گلکسی واچ اکتیو 2 در دو نسخه ۴۰ و ۴۴ میلیمتری عرضه شده که نسخه کوچکتر در اختیار پیوست قرار گرفته است. ضخامت این ساعت نسبت به نسلها و مدلهای قبلی بیشتر است اما با کوچکتر شدن ابعاد، ساعت شکل و فرم مناسب به خود گرفته و راحت روی دست مینشیند. ساعت هواوی واچ جیتی ۲ نیز در دو نسخه 42 و 46 میلیمتری عرضه شده و نسخه 42 میلیمتری این ساعت در اختیار ما قرار گرفته است. بستهبندی و محتوای داخل جعبه هر دو محصول نشاندهنده کیفیت بالا و پرمیوم بودن این دو ساعت است. داخل هر دو جعبه علاوه بر ساعت و یک جفت بند، شارژر وایرلس هم گذاشته شده. راهاندازی اولیه ساعت هواوی سریعتر از ساعت سامسونگ انجام شد. با اینکه هر دو ساعت در دسته سبکوزنها قرار میگیرند اما ساعت هواوی با وزن 29 گرم، بسیار سبکتر از ساعت سامسونگ 37 گرمی است. اگرچه ساعت هواوی، دو میلیمتر قطر بیشتری نسبت به ساعت سامسونگ دارد، اما ضخامتش به اندازه ۱.۵ میلیمتر کمتر است. بند هر دو ساعت به راحتی و به وسیله پین کوچکی که بالای بندها از داخل تعبیه شده از بدنه ساعت جدا میشود. داخل جعبه هیچکدام از ساعتها بند اضافی قرار نگرفته است اما در هر دو استفاده از کاستوم بند امکانپذیر است. نسخه کوچک ساعت سامسونگ نسبت به نسخه کوچک ساعت هواوی امکانات به مراتب بیشتری دارد، اما به لحاظ قیمت هم ساعت سامسونگ قیمت به مراتب بیشتری دارد.
ساعت گلکسی واچ اکتیو۲ از سنسورهای پیشرفتهای بهره میبرد و به وسیله آنها تا 39 حرکت مجزای ورزشی را تشخیص میدهد. از این میان هفت حرکت متداول به طور خودکار توسط گلکسی واچ اکتیو ۲ تشخیص داده میشود که عبارتاند از: راه رفتن، دویدن، دوچرخهسواری، قایقرانی، الیپتیکال (اسکیواره)، شنا و تمرینات پویا. هواوی واچ جیتی ۲ با اینکه حرکات ورزشی را خودکار تشخیص نمیدهد، اما طی هر حرکت ورزشی، میزان کالری و مدتزمان فعالیت را میسنجد، میزان ضربان قلب را در لحظه نمایش میدهد و حداکثر میزان مصرف اکسیژن (Vo2Max) را محاسبه میکند. اما فارغ از دنیای سلامت که البته دستبندها و مچبندها بسیار کاملتر و دقیقتر از ساعتها عمل میکنند، موارد دیگری هستند که جذابیت ساعتها را چندین برابر میکنند. گلکسی واچ اکتیو ۲ به لطف سیستمعامل بهینهشده تایزن 4، به اپلیکیشنهای متعددی از جمله تقویم، ساعت هشدار، ایمیل، پخشکننده موسیقی، آلبوم تصاویر، ساعت جهانی، پیامها، تماسها، مخاطبان، سامسونگ health، آبوهوا، بیکسبی و گلکسی استور دسترسی دارد. همچنین با وجود گلکسی استور روی ساعت نصب اپلیکیشنهای متعدد مانند یوتیوب، ضبط صدا، بازیهای مختلف و موارد دیگر نیز امکانپذیر است. البته به تازگی، با شرایط پیچیدهای که سیاست به دنیای فناوری تحمیل کرده، نصب اپلیکیشنها به صورت مستقیم از طریق ساعت ممکن نیست. همچنین سامسونگ به صورت رسمی اعلام کرد که پرداخت ریالی برای کاربران ایرانی غیرفعال شده، اما همچنان استفاده از برنامههای رایگان امکانپذیر است. اکتیو ۲ به لطف اسپیکر و میکروفونی که دور بدنه خود دارد به قابلیت مکالمه و تماس، پاسخ دادن صوتی به پیامها و استفاده از فرمانهای بیکسبی مجهز است. با همه اینها اکتیو ۲ باتری زیادی مصرف میکند و اگر از همه قابلیتهای ساعت در طول روز استفاده کنید به سختی تا روز بعد دوام میآورد. البته این ساعت مدلهای مختلفی از ذخیره باتری دارد، اما با همه اینها، امکان استفاده از تمام قابلیتها به مدت طولانی وجود ندارد.
کنار بدنه ساعت سامسونگ دو دکمه قرار گرفته که دکمه بالایی بزرگتر و بیضیشکل و دکمه پایینی کوچکتر و گرد است. دکمه بالایی وظیفه بازگشتن به منوی قبلی و دکمه پایینی نقش دکمه هوم یا منوها را بر عهده دارد. دکمه هوم وظایف دیگری هم بر دوش دارد. با فشردن طولانی این دکمه منوی خاموش و با دو بار فشردن، بیکسبی ساعت فعال خواهد شد. همچنین با نگه داشتن دکمه هوم و کشیدن صفحه به سمت چپ، میتوان از صفحه ساعت اسکرینشات گرفت. سمت راست واچفیس ویجتهای مختلف قرار دارد که میتوان آنها را شخصیسازی کرد. سمت چپ واچفیس نیز شما را به منوی نوتیفیکیشنها خواهد برد. در نهایت اگر از لبه بالایی نمایشگر انگشت خود را به سمت پایین بکشید، Quick Panel باز خواهد شد که در صفحه اول این منوی سهصفحهای، دسترسی سریع به حالت شب، تنظیم نور صفحه، تنظیمات صدا، Don’t Disturb، Always on Display و منوی تنظیمات قرار دارد. در صفحه دوم، حالت تئاتر، چراغقوه، حالت ذخیره باتری، حالت هواپیما، Water Lock و وایفای جای گرفته. در صفحه سوم و آخر نیز اتصال به هنذفری بلوتوثی، موقعیت مکانی، منوی تنظیمات باتری، Find my Phone و Sound Mode قرار دارد. یکی از جذابیتهای ساعت سامسونگ این است که اگر واچفیس ساعت را به هر چهار جهت بچرخانید، نمایشگر در همان جهت مورد نظر به نمایش درخواهد آمد.
ساعت هواوی مانند ساعت سامسونگ دو دکمه سمت راست بدنه خود دارد که دکمه اول منوی لیستی برنامهها را نشان میدهد و دکمه پایین برای باز کردن برنامههای مختلف یا نوتیفیکیشن پنل قابل ست کردن است. مدل کوچکتر جیتی ۲ یعنی مدل ۴۲ میلیمتری امکانات بسیار کمتری نسبت به مدل ۴۶ میلیمتری دارد. این ساعت در مقایسه با گلکسی واچ اکتیو ۲ از لحاظ ماندگاری باتری بدون شک حرف اول و آخر را میزند. در شرایطی که در دنیای دستبندهای سلامت با وجود صفحهنمایشهای بسیار کوچکتر و امکانات و قابلیتهای محدودتر، رقابت بر سر طول عمر یکهفتهای باتری است، ساعت هواوی واچ جیتی ۲ در حالت استفاده نرمال تا سه روز و در حالت استندبای تا هفت روز شارژدهی میکند. هواوی هم با توجه به وضعیت سختی که بر اثر نقض تحریمهای ایران برایش پیش آمده، کاربران ایرانی را برای استفاده از واچفیسهای مختلف در شرایط دشواری قرار داده و از لوکیشن ایران و آیدی ایرانی عملاً وصل شدن به Huawei Cloud و استفاده از این واچفیسها امکانپذیر نیست.
سامسونگ حضور پررنگتر و قدمت بیشتری در بازار ساعتهای هوشمند داشته و بر همین اساس به پختگی و تجربه کافی در این حوزه دست پیدا کرده است. هواوی اما هنوز در مرحله آزمون و خطا قرار دارد. از طراحی، امکانات و ابزارهای مکمل محصولات هواوی میتوان به این مساله پی برد که هواوی هنوز بر سلیقه مخاطبانش در این حوزه تسلط کافی پیدا نکرده است. اپلیکیشنها رابط بین دستبندها، هدفونها، ساعتها و گوشیهای هوشمند هستند. هرچه این رابطهای کاربری کاربردیتر باشند، حس یکپارچگی بیشتری بین این دو محصول حس میشود. اپلیکیشن Galaxy Wearable که رابط بین گجتهای سامسونگ با گوشیهای هوشمند است از امکانات و قابلیتهای کاملی برخوردار است. این اپلیکیشن از سه منوی Home، Watch faces و Discover بهرهمند است. در منوهای دوم و سوم طیف وسیعی از واچفیسها و برنامههای کاربردی برای دانلود موجود است. اما در منوی Home تمامی تنظیمات مربوط به ساعت هوشمند قرار دارد. نوتیفیکیشنها، برنامهها، ابزارکها، تنظیمات صدای اعلان و نمایشگر، بیکسبی و سایز تنظیمات در این منو قرار گرفته است. همچنین امکان انتقال فایل صوتی و تصویری از گوشی به حافظه داخلی ساعت نیز وجود دارد. از طرف دیگر هواوی گجتهای سلامت را در اپلیکیشن Health پشتیبانی میکند.
منوهای اول و دوم این برنامه در اختیار بخش سلامت و فعالیتهای ورزشی است. منوی آخر بخش مشخصات فردی کاربر و تنظیمات اپلیکیشن است و منوی سوم بخش Devices قرار دارد که لیست گجتهای هواوی متصل به برنامه را نشان میدهد. در این لیست علاوه بر نام گجتهای متصل در صورتی که از گوشیهای هوشمند هواوی یا آنر استفاده کنید و با اکانتی متعلق به کشوری غیر از ایران ورود کرده باشید، گزینه Watch faces فعال میشود و استفاده از واچفیسهای مختلف و متنوع را برای کاربر امکانپذیر میکند. درون گزینه ساعت اما گزینههای متنوع و زیادی پیش روی کاربر قرار نگرفته است و بهجز فعال/غیرفعالسازی پایش میزان خواب، پایش مداوم ضربان قلب، تست استرس، زنگ هشدار، موزیک، آبوهوا و نوتیفیکیشنها گزینه و انتخاب دیگری وجود ندارد.
ساعتهای هوشمند به ابزاری فراتر از آنچه باید باشند تبدیل شدهاند و به نوعی نقش گوشیهای هوشمند را ایفا میکنند. تفاوت میان مدلها و برندهای مختلف به قدری پایین آمده که انتخاب بین آنها برای کاربر سخت و سختتر شده است. قابلیتها و امکانات Samsung Galaxy Watch Active 2، این ساعت را به گزینهای تمامعیار تبدیل کرده اما ضعف باتری کاربر را به سمت بررسی گزینههای دیگر سوق میدهد. ساعت Huawei Watch GT 2، اگرچه قابلیتها و ویژگیهای محدودتری دارد، اما دوام بالای باتری این ساعت، کاربرانی را که از خالی شدن شارژ گجتهای هوشمند رنج میبرند راضی نگه میدارد. علاوه بر آن ساعت هواوی قیمت پایینتری نسبت به ساعت سامسونگ دارد. طراحی، استایل، امکانات و ویژگیهای این دو محصول، آنها را به گزینههای جذابی در برابر سایر رقبا تبدیل کرده است. نظر شما در این باره چیست؟