توسعه فضای استارتآپی کشور و شرکتهای دانشبنیان طی نیمه اول دهه ۹۰ این انتظار را…
۹ آبان ۱۴۰۳
«ما» ایرانیها برای انجام کارهایی که در بیشتر نقاط دنیا مرسوم است روشهای خاص خود را داریم؛ یک نمونه ساده آن پخت اسپاگتی است. اسپاگتی در حقیقت نوعی پاستای استوانهای نازک و کشیده است که از آرد تهیه میشود. معمولاً ما به همه انواع پاستاهای غیر ورقهای ماکارونی میگوییم و برخلاف روش مرسوم دنیا، ابتدا آن را «دم» میکنیم و سپس میخوریم. بدین ترتیب میتوانیم ادعا کنیم آنچه بر سر سفره یا روی میز قرار دارد یک غذای ایرانی است. غذایی که به نمونههای خارجی شباهت دارد و با آنها همخانواده است، اما همان نیست. این مثال در بسیاری از وجوه زندگی ما وجود دارد به گونهای که وقتی یک گردشگر خارجی وارد ایران میشود و پس از مراوده با مردم تعجب میکند که چرا، این تفاوت در روش- که ماهیت پدیدهها را نیز تغییر میدهد- جدا از آن چیزهایی است که در فرهنگ ما به صورت اختصاصی وجود دارد. در حقیقت آنچه ما به تنهایی داریم شاید در نظر دیگران جالب باشد اما آنها را شگفتزده نمیکند. آنچه شگفتی میآورد روش متفاوت در انجام کارهای معمول دنیاست.
یکی دیگر از همین تفاوتهای عمده اینترنت است. پدیدهای جهانی که کمتر کسی در دنیای مدرن با آن آشنا نیست.
مارشال مکلوهان، استاد شناختهشده ارتباطات، که با جمله «رسانه پیام است» شهرتی جهانی یافت، سالها پیش از پیدایش اینترنت گفته بود: «رسانه بعدی، هرچه که باشد، میتواند گسترش خودآگاهی باشد، تلویزیون به عنوان محتوای آن نه به عنوان محیط آن را هم شامل خواهد شد و تلویزیون را به «یک هنر» تبدیل خواهد کرد.» تقریباً تمامی پیشبینیهای این عبارت تاکنون محقق شدهاند. مکلوهان رسانههای الکترونیکی را امتداد حواس (دستگاه عصبی) انسان میدانست و دنیای حاصل از ارتباط تلویزیونی را «دهکده جهانی» نامید.
اکنون که نزدیک به ۴۰ سال از مرگ مکلوهان میگذرد و ما ایرانیها به هر طریق توانستهایم به اینترنت دست یابیم این رسانه را دقیقاً امتداد حواس خود میبینیم. اینترنت ادامه «ما» است، آنچنان که میتوانیم آن را متفاوت از اینترنتی که در آمریکا، چین، برزیل، آلمان و غیره وجود دارد ببینیم. در حقیقت میتوانیم از «اینترنت ایرانی» سخن بگوییم. اینترنتی که تمامی مشخصات زندگی «ما» را در خود دارد. هم هست و هم نیست. هم کارها را تسهیل میکند و هم دردسرهای فراوان دارد. بستری است که برای دسترسی به امکاناتش باید از روشهای غیرمعمول استفاده کرد. دهها ناظر و ناظم دارد و در نهایت آنچه میخواهیم- و نمیخواهند- در آن رخ میدهد. مخالفانش از صبح تا شب از آن استفاده میکنند و هر لحظه ضدش سخن میگویند. اینترنت امتداد حواس «ما» است و برای همین نمیتوانیم رهایش کنیم.