شرکت علیبابای چین از نسخه جدید مدل متنباز Qwen3 رونمایی کرد
در شرایطی که رقابت میان مدلهای هوش مصنوعی روز بهروز داغتر میشود، علیبابا با عرضه…
۱ مرداد ۱۴۰۴
۲ مرداد ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
در یک رویداد با حضور چهرههای مطرح فناوری و قانونگذاران آمریکایی، دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، با صدور چند فرمان اجرایی سیاستی جاهطلبانه برای رهبری جهانی آمریکا در حوزه هوش مصنوعی را تصریح کرد. براساس این طرح که به عنوان «برنامه اقدام هوش مصنوعی» (AI Action Plan) شناخته میشود، دولت ایالات متحده کاهش مقررات، گسترش زیرساخت انرژی برای دیتاسنترها، افزایش صادرات فناوری و حذف آنچه «سوگیری ایدئولوژیک» در مدلهای زبانی خوانده شده است، تلاش میکند.
به گزارش پیوست، این طرح فرایند صدور مجوز را تسهیل میکند و همچنین استانداردهای محیط زیستی را برای پروژههای زیرساخت هوش مصنوعی در حاشیه قرار میدهد و همچنین طرحهایی که مقررات سخت برای فناوریهای نوظهور در نظر بگیرند را از بودجه دولت فدرال محروم میسازد. با این حال دولت ترامپ به جنگ دستهای از ابزارهای هوش مصنوعی، که از آنها به عنوان «هوش مصنوعی ووک» یاد میکند، خواهد رفت.
این برنامه، که توسط مشاور ارشد فناوری و سزار کریپتو کاخ سفید، دیوید ساکس و دیگر بازیگران شاخص سیاستگذاری فناوری تهیه شده، نشاندهنده چرخشی کامل نسبت به رویکرد نظارتی دولت پیشین جو بایدن است و سعی دارد ایالات متحده را به قطب بیرقیب توسعه هوش مصنوعی در جهان بدل کند.
ترامپ در سخنرانی خود اعلام کرد: «از امروز به بعد، سیاست رسمی ایالات متحده این است که هر کاری برای پیشتازی در هوش مصنوعی انجام دهد. رقابت هوش مصنوعی را آمریکا کلید زد و من به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده امروز اینجا هستم که بگویم آمریکا قرار است پیروز این رقابت باشد.»
طرح جدید دولت آمریکا مجموعهای از اقدامات اجرایی را شامل میشود که مهمترین آنها موارد زیر است:
در قالب این طرح، بودجههای فدرال به ایالتهایی که به گفته دولت، «مقررات محدودکننده» در حوزه هوش مصنوعی دارند، تعلق نخواهد گرفت. این رویکرد بهویژه ناظر به ایالتهایی چون نیویورک است که در تلاشند تا با تنظیم مقررات سختگیرانه شرکتهای فناوری را مسئول نگه دارند.
ترامپ همچنین در صحبتهای خود هشدار داد که بزرگترین تهدید، شکست در رقابت این عرصه است و نه فقط تهدید مستقیم از سوی دشمنان. او به همین منظور خواستار بازنگری اساسی در سیاستهای صادراتی آمریکا شد. در بخشی از طرح اقدام هوش مصنوعی، وزارت بازرگانی مامور شده است تا برنامهای با عنوان «برنامه صادرات هوش مصنوعی آمریکای» تدوین کند.
این برنامه باید در مدت ۹۰ روز نهایی شود و مجموعهای از ابزارهای سختافزاری، نرمافزاری و کاربردی هوش مصنوعی را در اختیار متحدان مورد تایید ایالات متحده قرار دهد. سازمانهای صادراتی چون بانک صادرات-واردات آمریکا، آژانس توسعه تجاری و نهاد سرمایهگذاری بینالمللی مامور اجرای این برنامه خواهند بود.
همزمان، دولت ترامپ بخشی از محدودیتهایی را که دولت بایدن در آوریل گذشته برای صادرات تراشههای هوش مصنوعی به چین اعمال کرده بود، کاهش داده است. این اقدام در راستای توافق تجاری ماه ژوئن است و در مقابل پکن نیز ارسال مواد معدنی حیاتی به آمریکا را از سر گرفته است.
بخشی دیگر از فرمانهای اجرایی ترامپ به شدت بر مبارزه با آنچه «سوگیری ایدئولوژیک» در مدلهای زبانی توصیف میشود، تمرکز دارد. فرمان اجرایی ترامپ که روز چهارشنبه به امضای او رسید از آژانسهای فدرال میخواهد تا خدماتی را که «صداقت و دقت را قربانی جبههگیریهای ایدئولوژیک میکنند» کنار بگذارند. در این فرمان به مواردی اشاره میشود که طبق ادعای دولت ترامپ چتباتها حقایق را برای همخوانی با سیاستهای گوناگونی، برابری و شمول تغییر دادهاند.
او در سخنرانی خود سوگند خورد که دولت ایالات متحده از این پس تنها «با مدلهایی کار میکند که بهدنبال حقیقت، انصاف و بیطرفی مطلق باشند.»
درنتیجه آژانسهای فدرال تنها مجاز هستند با شرکتهایی قرارداد منعقد کنند که مدلهای هوش مصنوعیشان عاری از سوگیری سیاسی، زبان متنوعمحور یا ملاحظات اقلیمی باشند. برای مثال، واژگان مرتبط با تغییرات اقلیمی، تنوع یا برابری باید از چارچوبهای مدیریت ریسک مدلها حذف شود.
این جبههگیری باعث واکنش برخی گروههای جامعه مدنی شده است. سمیر جین، معاون سیاستگذاری «مرکز دموکراسی و فناوری» در این باره میگوید: «دولت نباید در جایگاه وزارت حقیقت برای هوش مصنوعی ظاهر شود یا تاکید کند که مدلهای هوش مصنوعی تفسیر خاص [دولت] از واقعیت را بازتاب دهند.»
با این حال، مقامات دولت ترامپ تاکید دارند که اداره خدمات عمومی (GSA) معیارهایی برای ارزیابی سوگیری در مدلهای هوش مصنوعی تنظیم خواهد کرد تا در صورت مغایرت با این معیارها، از مدلهای خاطی در خدمات فدرال استفاده نشود.
در قلب طرح اقدام هوش مصنوعی شاهد نگرانیهایی پیرامون زیرساخت انرژی ایالات متحده هستیم. دیتاسنترها که قلب تپنده هوش مصنوعی را تشکیل میدهند مصرف انرژی بالایی دارند و با اینکه بسیاری از فعالان محیط زیستی درمورد تولید فزاینده انرژی و آلودگی احتمالی هشدار دادهاند، به نظر توسعه زیرساخت انرژی در تمامی انواع آن به یکی از ضرورتهای رقابت هوش مصنوعی تبدیل شده و در نتیجه اولویت دولت فعلی ایالات متحده خواهد بود.
مقامات میگویند تامین برق پایدار برای دیتاسنترهای هوش مصنوعی از لحاظ امنیت ملی اهمیت دارد. طرح اقدام هوش مصنوعی در همین راستا برای تضمین امنیت ملی خواستار:
شده است.
ترامپ نیز در صحبتهای با اشاره به تسهیل استفاده از تمام منابع برای تولید برق گفت: «ما همه اشکال انرژی از جمله گاز طبیعی، نفت و زغالسنگ زیبا و پاک را آغاز میکنیم. ما همان حرفهای معروف کمپین را خاهیم گفت حفاری کن عزیزم حفاری و بساز عزیزم بساز!»
این جبههگیری نهتنها به تقویت استقلال انرژی اشاره دارد، بلکه نشانگر درهمتنیدگی شدید سیاست هوش مصنوعی ترامپ با دکترین سنتی انرژیمحور جمهوریخواهان است.
یکی دیگر از بخشهای برجسته این طرح، دستور به بازنگری در پروندههایی است که کمیسیون تجارت فدرال (FTC) در دوران بایدن آغاز کرده بود. این پروندهها تحقیقاتی را در مورد مشارکت مایکروسافت با اوپنایآی و آمازون با انتروپیک شامل میشود.
براساس برنامه جدید دولت ترامپ، دولت باید از «نظریههای حقوقیای که نوآوری در هوش مصنوعی را بیش از حد محدود میکنند» اجتناب کند. همچنین دفتر برنامه تراشهها در وزارت بازرگانی که قبلا با متحدان ایلان ماسک پاکسازی شده بود، وظیفه احیای تولید تراشههای بومی را بر عهده خواهد گرفت.
صدور این فرمانها نقطه عطف مهمی در سیاستگذاری هوش مصنوعی ایالات متحده به شمار میرود. ترامپ با تکیه بر شعارهای «میهنپرستانه»، فناوری را بخشی از هویت ملی و رقابت جهانی معرفی میکند. این در حالی است که دستورهای اجرایی او نگرانیهایی درباره تضعیف مقررات ایمنی، بیاثر شدن نظارت بر محتوا و آسیب به حقوق مولفان ایجاد کرده است.
ترامپ با اشاره به بحثهای حقوقی پیرامون استفاده از دادههای دارای حقنشر در آموزش مدلها گفت: «وقتی شخصی کتابی میخواند، صاحب آن نمیگوید قانون کپیرایت را نقض کردی. شما فقط دانش بهدست آوردهاید. چرا در مورد هوش مصنوعی اینگونه نباشد؟»
طرح اقدام هوش مصنوعی دولت ترامپ، بهویژه با تمرکز بر صادرات، زیرساخت و حذف موانع قانونی، نویددهنده جهش فناورانه برای آمریکا است. اما در عین حال، نگرانیهایی درباره کیفیت، بیطرفی، و نظارت بر توسعه این فناوری را به همراه خود دارد.
این طرح، اگرچه برخی متحدان صنعت فناوری مانند انویدیا، AMD و حتی ایلان ماسک را خشنود میکند، اما منتقدان هشدار میدهند که حذف حفاظتهای ایمنی میتواند راه را برای سواستفاده از هوش مصنوعی هموار سازد و باعث تضعیف اعتماد عمومی نسبت به این فناوری و نظارت دولتی شود. علاوه بر این نگرانیهایی نسبت به تاکید ترامپ بر استفاده از تمامی منابع انرژی و تبعات محیط زیستی آن عنوان شده است.
مسیر آتی توسعه هوش مصنوعی در آمریکا به تعادلی حساس میان سرعت، رقابت، آزادی نوآوری و محافظت از منافع عمومی بستگی دارد و این رویکرد علاوه بر ایالات متحده ممکن است بر سیاستگذاری در جهان نیز تاثیر بگذارد. آنچه امروز بهعنوان «برنامه اقدام» کلید خورد، ممکن است به زودی به سیاست کلان جهانی رنگ و بوی متفاوتی بخشد.