نایب رئیس رمزارز انجمن فینتک: چرا خبری از سازمان پدافند غیرعامل نیست
بعد از تجربه حمله بیسابقه به یکی از بزرگترین صرافیهای رمزارزی ایران، موجی از همدلی…
۲۸ تیر ۱۴۰۴
۳۰ تیر ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
تبلیغات در حوزه رمزارزها طبق مصوبه کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی تنها برای ارائه دهندگان دارای مجوز و تحت شرایط مشخص امکان پذیر است با این وجود تبلیغ رمزداراییها در رسانههای پر مخاطب و پلتفرمها همچنان ممنوع خواهد بود.
به گزارش پیوست، مصوبه «مقررات تبلیغات رمزدارایی» با هدف پوشش فقدان ضوابط اختصاصی که منجر به اغواگری، کلاهبرداری و تضییع حقوق کاربران شده در جلسه ۱۴۰۳/۱۱/۲۴ کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی به تصویب رسیده و در تاریخ ۴ تیرماه ابلاغ شده است.
براساس متن این مصوبه «مقررات تبلیغات رمزداراییها» با پیشنهاد وزارت ارشاد و در راستای نظامنامه رمزارز به تصویب رسیده است. این در حالی است که اسفندماه سال گذشته و پس از تاریخ تصویب این مصوبه، وزارت ارشاد تبلیغ رمزارز در همه رسانههای داخلی شامل چاپی، دیجیتال و فضای مجازی را به دلیل ماهیت پر ریسک این فضا و صیانت از حقوق مردم، ممنوع اعلام کرد.
در این مصوبه، ارائه دهندگان خدمات رمزدارایی دارای مجوز از تنظیمگران بخشی برای تبلیغات مجاز اعلام شدهاند. البته باتوجه به تنوع کاربرد رمزداراییها (تامین مالی جمعی یا اوراق بهادار) این مصوبه شرط تبلیغات را دریافت مجوز تنظیمگر بخشی و مشخص شدن شرایط تبلیغات به دست این تنظیمگران اعلام کرده است. اما تا زمان صدور مجوز، تبلیغات سکوهای مورد تایید خودتنظیمگری ممنوع است.
«مقررات تبلیغات رمزدارایی» ارائه دهندگان خدمات رمزدارایی را ملزم به اعلام شفاف مخاطرات، ویژگیها و فرصتهای سرمایهگذاری در این بازار برای کاربران کرده است.
دومین ماده این مصوبه برای نظارت تنظیمگران بخشی هم الزاماتی را مشخص کرده است. بر این اساس، تبلیغات باید با بیان قابل فهم برای عموم، ارائه پیوندهایی مانند سفیدنامه برای اطلاعات کامل رمزداراییها، شفافیت در درج مخاطرات و پرهیز از مقایسه با دیگر بازارهای مالی باشد.
همچنین وعده پرداخت سود ثابت یا رشد قیمتی، قرار نداشتن رمزدارایی در فهرست هشدار نهادهای خودتنظیمگر، کلیه معاملات و توکنهای اهرمی از جمله مواردی هستند که تنظیمگران باید در نظارت خود جلوی تبلیغات آنها را بگیرند.
«مقررات تبلیغات رمزدارایی» تبلیغات کاربرد رمزدارایی به عنوان ابزار پرداخت یا به عنوان جایزه را هم ممنوع و تنظیمگران بخشی را موظف به نظارت بر آنها کرده است. همچنین دیگر الزامی که تنظیمگران با آن مواجه هستند، الزام به انتشار از طریق نهاد مجوزدار (کانون تبلیغاتی) است.
البته در سومین ماده این مصوبه، تبلیغ ارائه دهندگان خدمات رمزدارایی در رسانههای محیطی و مجازی از جمله مطبوعات و خبرگزاریهای رسمی، رسانه ملی، رسانههای نمایش خانگی و ابرسکوها ممنوع اعلام شده است. هرچند در تبصره این ماده، تبلیغات در این بسترها برای دارندگان مجوز از تنظیمگران بخش بلامانع اعلام شده.
این در حالی است که مصوبه وزارت ارشاد و صداوسیما را ملزم به اطلاعرسانی درباره مخاطرات و منافع رمزداراییها میکند که باید تا ۳ ماه پس از ابلاغ این سند انجام شود.
اعلام عمومی سکوهای مجاز ارائه خدمات رمزداراییها ماده ۵ این مصوبه است که تنظیمگران بخشی را موظف به ارائه اسامی و رتبه اعتباری سکوهای مجاز میکند. دیگر موضوعات این حوزه مانند آگهیهای کار هم بخش دیگری از این مصوبه است که براساس آن تنها آگهیهای جذب و استخدام برای سکوهای دارای مجوز قابلیت انتشار دارند و البته این موضوع منوط به احراز هویت کسبوکار به دست ارائه دهندگان خدمات کاریابی شده است.
همچنین مصوبه «مقررات تبلیغات رمزدارایی» هرگونه تشویق یا پیشنهاد سرمایهگذاری در استخراج رمزدارایی را در فضای مجازی و رسانهها مشخصا ممنوع اعلام کرده است.