انجمن شرکتهای پرداخت الکترونیک در نامهای سرگشاده به رئيسجمهور نسبت به اعمال سلیقه و تاخیر…
۱ اردیبهشت ۱۴۰۴
۲ اردیبهشت ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
گزارشی از بلومبرگ میگوید حجم سرمایهگذاریهای خطرپذیر در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در سهماهه نخست سال میلادی جاری (۲۰۲۵) رشد قابل توجهی داشته است. طبق این گزارش مجموع سرمایهگذاریهای خطرپذیر به ۶۷۸ میلیون دلار رسیده است که بالاترین میزان آن پس پایان سال ۲۰۲۳ تا به امروز است.
به گزارش پیوست، دادههای پلتفرم Magnitt نشان میدهد که این رشد در پی بهبود چشمانداز اقتصادی ناشی از کاهش نرخ بهره رخ داده است. همچنین میانگین ارزش معاملات افزایش یافته که نشان میدهد بسیاری از سرمایهگذاران به جای سرمایهگذاری در استارتآپهای کوچک، به سراغ استارتآپهای بزرگ میروند.
براساس این آمار عربستان سعودی با جذب ۳۹۱ میلیون دلار، صدرنشین منطقه منا (خاورمیانه و شمال آفریقا) است و همچنین در میان بازارهای نوظهور جهان در رتبه نخست قرار دارد. امارات متحده عربی نیز حدود نیمی از این مبلغ را جذب کرده است.
برخلاف روند نزولی جذب سرمایه در سایر بازارهای نوظهور، منطقه خاورمیانه به لطف فعالیت چشمگیر صندوقهای ثروت ملی و برگزاری رویدادهایی در ریاض و دبی، پویایی خود را حفظ کرده است. با این حال، شرکت Magnitt هشدار داده است که سیاستهای تعرفهای ایالات متحده و کاهش قیمت نفت میتواند این روند را تحت تاثیر قرار دهد و تصمیمگیری سرمایهگذاران، بهویژه در صندوقهایی مانند صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان (PIF) را با تردید مواجه سازد.
فیلیپ باهوشی، مدیرعامل و بنیانگذار Magnitt، میگوید این فضای عدم قطعیت میتواند سه حوزه را تحت تاثیر قرار دهد: اختصاص سرمایه از سوی سرمایهگذاران محدود به صندوقهای VC، تمایل صندوقها برای سرمایهگذاری، و توانایی استارتآپها در جذب سرمایه. با این حال، سرمایه داخلی قوی و سیاستهای حمایت دولت از استارتآپها، همچنان موقعیت منطقه را برای رشد بلندمدت حفظ کردهاند و بخشهای فناورانه همچنان جذابیت بالایی برای سرمایهگذاری دارند.
از میان صنایع، صنعت فینتک با جذب ۵۷ درصد از کل سرمایه خطرپذیر در سهماهه نخست، پیشتاز صنایع گزارش شده است. در این میان جذب سرمایه ۱۶۰ میلیون دلار توسط استارتآپ Tabby از عربستان نقش مهمی در پیشتازی بخش فینتک داشته است. همچنین حوزههای نرمافزار سازمانی و فناوری آموزشی نیز رشد قابلتوجهی را تجربه کردند، در حالی که بخشهای تجارت الکترونیک و خردهفروشی دچار افت شد.
از جمله سرمایهگذاران فعال این دوره نیز میتوان به Blue Pool Capital، Wellington Management، و شرکتهای سعودی STV و Hassana Investment اشاره کرد. علاوه بر رشد سرمایهگذاری، منطقه خاورمیانه و آفریقا در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۵ شاهد رکوردشکنی در تعداد ادغام و اکتسابها بود و تعداد کل معاملات به ۲۱ مورد رسید؛ بیش از دو برابر مدت مشابه سال گذشته. مصر و امارات هر یک با ۹ معامله، بیشترین سهم را در این آمار داشتند.