مدیرعامل صبانت: شهرداری در کابلکشی فیبر دستاندازی میکند
صبانت با همکاری ایرانسل کار پوشش ۷۰۰ هزار خانوار و کسبوکار به فیبر نوری…
۳۰ اسفند ۱۴۰۳
از دوره هفتم سازمان نظام صنفی رایانهای تهران و کشور تقریباً یک سال گذشته است و حالا سوالهای زیادی درباره مسیر پیش روی این نهاد صنفی، چالشهای پیش رو و برنامههای جدید آن مطرح است. در شرایطی که فناوری اطلاعات و ارتباطات نقش کلیدی در اقتصاد دیجیتال ایفا میکند، انتظار میرود نصر بیش از گذشته در سیاستگذاریها، تنظیمگری و حمایت از فعالان این حوزه تاثیرگذار باشد. در گفتوگوی اختصاصی با علی حکیمجوادی، رئیس نصر تهران و کشور، درباره مهمترین اولویتهای دوره هفتم، تعامل با دولت و بخش خصوصی و آینده این سازمان صنفی صحبت کردهایم.
نصر در سال ۱۴۰۳ چه اقداماتی را در اولویت قرار داد؟در طول این سالها بین اعضای سازمان فاصله افتاده بود و در حقیقت خیلی از آنها در جریان تحولات سازمان نبودند. یکی از اولویتهای ما در این دوره همراه کردن اعضا با یکدیگر بود و اولویت راهبردی ما بحث تنظیم روابط با دولت بوده و هست. در این راستا مکاتبات زیادی با رئیسجمهور پزشکیان و معاون اول ایشان آقای عارف انجام دادیم تا بخشی از مطالباتی را که اعضای صنف دارند از طریق آنها پیگیری کنیم. در واقع جایگاهی را که از نصر انتظار میرود در زمینه ارتباط مستقیم با مدیران ارشد قوه مجریه داشته باشد ما سعی کردیم برقرار کنیم. بسیاری از مطالباتی را که احساس میکردیم باید در ردههای بالاتر وزارتخانهها اتفاق بیفتد نیز از طریق خود رئیسجمهور و معاون اول او پیگیری میکنیم.
برای مثال بابت یکسری تغییرات نرخ ارز و بحثهایی از این دست مکاتباتی را با دولت پیش بردیم. البته هنوز هم میدانیم که فاصله زیادی با ایدهآلها داریم. چون ما در حکم بازوی اجرایی دولت با توجه به شعار سال هم که استفاده از مشارکت مردمی برای بحث تولید بوده است باید بیشتر تلاش کنیم. با پدافند غیرعامل نیز تعامل بسیار خوبی داشتیم که منجر به امضای تفاهمنامه شد. از طرفی در حوزه آموزش هم با دانشگاه علمیکاربردی همکاریهایی را شکل دادیم و امیدواریم بتوانیم بهزودی با سازمان فنی و حرفهای آموزش مهارتی و کوتاهمدت را، به منظور رفع کمبود نیروی انسانی که به دلیل مهاجرت افراد متخصص طی سالهای اخیر اتفاق افتاده، پوشش بدهیم.
در ادامه وارد ساماندهی فریلنسرها شدیم. این هم یکی از موضوعاتی است که در کشور به آن توجهی نشده است. فریلنسرهایی که در خارج از کشور و در داخل کشور فعالیت میکنند نیاز به ساماندهی و هدایت دارند. به نظرم در آینده نزدیک بخش زیادی از پروژهها و اقدامات بخش خصوصی را فریلنسرها انجام خواهند داد. از سوی دیگر بعضی از بخشها متولیهای متعددی در خود دولت دارند. به خصوص در حوزههای نو و لبه تکنولوژی. حالا چندین سازمان و تشکل وجود دارد که خودشان را متولی هوش مصنوعی میدانند و هر کدام برای خودشان سندی تدوین میکنند. قطعاً بحث بعدی ما تنظیم این سازمانهاست. من معتقدم کارگروه اقتصاد دیجیتال دولت میتواند در این زمینه کمککننده باشد. خیلی از موضوعات در کارگروه قابل بحث است. در واقع ما به عنوان بازوی کارگروه اقتصاد دیجیتال در کمیسیونهای تخصصی و کارگروههای ذیل آن میتوانیم آییننامهها و اسناد مختلف را تدوین کنیم. حجم کاری که در سرفصل تنظیم روابط با دولت داریم بهشدت بالاست. هر روز موضوعی جدید مطرح میشود که ما را درگیر میکند.
با تمام این اتفاقهای جدیدی که هر روز برای کسبوکارها پیش میآید و اقداماتی که از قبل پیگیر آن هستید، اولویت نصر در سال ۱۴۰۴ چه موضوعی است؟به نظر من مهمترین اولویت رساندن نصر به جایگاه اصلی خود است که یکی از مراجع مهم برای بخش خصوصی باشد و بخش خصوصی بتواند مشکلات خود را از طریق نصر حل کند و مسیرش را توسعه دهد. برای تبدیل شدن به سازمان نظام مهندسی فناوری اطلاعات باید این امر را جدی بگیریم. ۲۰ سال از احداث این سازمان میگذرد؛ این اساسنامه کمک میکند تا بخشهای توسعهنیافته را به کمک اعضا برطرف کنیم.
رویکرد نصر در برابر اتحادیه کسبوکارهای مجازی چگونه است؟ما سازمانی داریم که با دولت و بخشهای حاکمیت مواجه است. معتقدیم همه دوستانی که در انجمنها و تشکلها هستند، باید عضو نصر شوند که بتوانیم مسائل آنها را حل کنیم. به دلیل اینکه خیلی از کارها تخصصی شده است برخی معتقدند این تشکلها باید حفظ شوند. من مخالفتی با این موضوع ندارم. به نظرم نصر باید جایگاه خود را به عنوان سازمانی که در حقیقت پنجره ورودی بخش خصوصی به دولت است تقویت کند. این اتحادیهها هم میتوانند کمککننده باشند اما محدود به حوزه خود هستند و خیلی نمیتوانند وارد بخشهای دیگر بشوند. ما همیشه اعلام کردهایم که از انجمنهای مختلفی که تشکیل شده یا در حال تشکیل هستند استقبال میکنیم و آماده همکاری با آنها هستیم.
نامهای از سمت نصر منتشر شد که نوشته شده بود شرکتها قبل از ثبت باید در نصر عضو شوند. هدف نصر از این اقدام چه بود؟متاسفانه برخی از دوستان در فضای مجازی برداشت بدی از این جریان کرده بودند. قانوناً اکثر شرکتیها برای انجام برخی از فعالیتها مانند شرکت در مناقصه باید عضو نصر میشدند. اگر ما آمار دقیقی از شرکتهای فناوری اطلاعات بخواهیم، آمار دقیقی وجود ندارد. در تهران برخی از شرکتها همدیگر را میشناسند. در شهرستانها حتی خیلی از شرکتها تاسیس میشوند اما به فعالیت ادامه نمیدهند. وقتی با سازمان برنامه راجع به رتبهبندی صحبت میکنیم، از ما آمار دقیقی از شرکتها میخواهند که آمار درستی در دست نیست. قبل از تشکیل دولت چهاردهم ما جلساتی برای نظم بخشیدن و ساماندهی برگزار کردیم. دانستن اینکه چند شرکت داریم، در چه حوزههایی فعال هستند، کجا مستقر هستند.
جایگاهی را که از نصر انتظار میرود در زمینه ارتباط مستقیم با مدیران ارشد قوه مجریه داشته باشد ما سعی کردیم برقرار کنیم. البته میدانیم که فاصله زیادی با ایدهآلها داریم
ما شرکتهایی داریم که در جنوب ایران ثبت شدهاند اما در تهران فعالیت دارند. احساس من این است که ما باید به دولت در این ساماندهی بدون محدودیت کمک کنیم. عدهای خبر از یک میلیون فعال فناوری اطلاعات میدهند. آمار این یک میلیون از کجا گرفته شده است؟ در راستای قراردادی که با سازمان فناوری اطلاعات داریم برای بحث اطلس فناوری اطلاعات نیاز به این دیتاها داشتیم. برای دریافت دیتای منسجم بهویژه شرکتهای فعال در حال مکانیزه کردن این روند هستیم تا برای کسانی که نیاز به دیتا دارند بهراحتی در دسترس باشد. این به معنی هیچگونه محدودیت برای کسانی که میخواهند عضو نصر بشوند نیست. به نظرم این کار به منظور تسهیل مجموعهها انجام شده و میشود. تحقق این اهداف در راستای ساماندهی است که بدانیم با چه بازاری و با چه حجمی مشغول کار هستیم. برداشت بعضی از دوستان انحصارطلبی بود. ولی من همیشه گفتهام یک پزشک تا شماره نظام پزشکی نداشته باشد اجازه طبابت ندارد. در حقیقت ذهنیت و هدف ما با برداشت دوستان متفاوت بوده است.
نصر در مورد خسارت شرکتها به دلیل بسته بودن کارگزارهای دولتی در تعطیلات و تاخیر در قراردادها و تعهدات آنها چه اقداماتی انجام داده است؟یکی از موضوعاتی که در قالب مکاتبههایی با آقای عارف پیگیری کردم، همین مساله بود. طبق خواهش ما و فوریت موضوع ایشان در اسرع وقت در وزارت صمت، سازمان برنامه و وزارت ارتباطات که وزارتخانه مستقیم ماست در حال پیگیری این موضوع هستند.
سال ۱۴۰۴ نصر چه اقداماتی برای بهبود وضعیت کسبوکارهای حوزه فناوری انجام خواهد داد؟با توجه به آینده کشور که بخش عمده آن متکی به فناوری و اطلاعات است کارهای زیادی باید انجام شود. حالا فناوری در لایهلایه زندگی افراد در جریان است و همه امور تحت لوای فناوری رخ میدهد. اکنون حتی در بخش معدن هم به فناوری نیاز است. در بحث تحول دیجیتالی و استفاده از ابزارهای فناوری اطلاعات با دوستانمان در وزارت صمت نیز گفتوگوهایی کردهایم.
برای افزایش بهرهوری در فناوری اطلاعات سرمایهگذاریهای زیادی نیاز است که این سرمایهگذاری از سمت بخش خصوصی محقق میشود. اما اینکه از سمت دولت محدودیتهایی وجود دارد و تحریمها هم خود بخشی از این محدودیت هستند، از دید ما پنهان نیست. به دلیل مشکلات مالی دولت از عهده سرمایهگذاری روی شرکتها برنمیآید و یکی از موضوعاتی که در تلاشیم عملی شود، حضور سرمایهگذاران خارجی در شرکتهای داخلی است. باید به بخش خصوصی انگیزه داد تا حداکثر بهرهوری و درآمدزایی رقم بخورد. همین موضوع یکی از راهکارها و محورهای نجات کشور است که اقتصاد دولتی به اقتصاد هوشمند و اقتصاد بخش خصوصی تبدیل شود. اکنون یک فرصت طلایی برای کوچک کردن ابعاد دولت فراهم شده است. خیلی از کارهایی که دولت انجام میدهد، بخش خصوصی و ابزارهای فناوری هم امکان انجام آن را دارند. اگر بتوانیم حجمی از دیتاهایی را که به صورت جزیرهای تولید میشود و هر سازمانی در خود ذخیره میکند با حفظ حریم خصوصی و امنیت دادهها در خدمت توسعه سیستم درآوریم اتفاق خوبی رخ میدهد. با توجه به ظرفیتهای کشور من امیدوارم؛ دولت تا اینجای مسیر به ما کمک کرده است و با همراهی بخش خصوصی امیدواریم یکپارچه و زیر یک پرچم مشکلات را حل کنیم.