skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

مدیرکل فناوری اطلاعات و ارتباطات بیمه مرکزی:

در آینده به سراغ هوش تجاری می‌رویم

۳۰ مرداد ۱۳۹۷

زمان مطالعه : ۱۶ دقیقه

شماره ۵۹

تاریخ به‌روزرسانی: ۱۸ دی ۱۳۹۸

سازمان فناوری اطلاعات ماه گذشته در یک نشست خبری نتایج ارزیابی دور سوم بررسی خدمات الکترونیکی دستگاه‌های اجرایی را اعلام کرد. بر اساس نتایج، بیمه مرکزی به عنوان دستگاه برتر در ارائه خدمات الکترونیکی معرفی شد. یکی از بارزترین خدمت الکترونیکی بیمه مرکزی سامانه سنهاب است. به تازگی نیز بخش فاوای بیمه مرکزی به مرکز بدل شده است که اتفاق مهمی قلمداد می‌شود. در مورد سیستم سنهاب و دیگر خدمات الکترونیکی بیمه مرکزی با قاسم نعمتی، مدیر کل فناوری اطلاعات و ارتباطات، گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

بخش فاوای بیمه مرکزی به مرکز تبدیل شده است. چه دیدی در بیمه تغییر کرد که باعث شد این تغییر و تحولات رخ دهد؟ پیش از سال ۹۰ پروژه‌هایی داشتیم که زمینه‌ساز فعالیت‌های کنونی ما بود و در سال ۹۰ پروژه‌‌ سنهاب آغاز شد. واژه سنهاب برگرفته از سامانه نظارت و هدایت الکترونیکی بیمه است. این نظارت و هدایت دو وظیفه اساسی بیمه مرکزی در صنعت بیمه است. طبق قوانین تاسیس بیمه مرکزی، بیمه مرکزی نقش نظارت و هدایت صنعت بیمه را دارد. بنابراین ما پروژه جامعی را در نظر گرفتیم. هدف ما این بود که واحدهای مختلف بیمه مرکزی را مکانیزه کنیم و با جمع‌آوری اطلاعات و آمار دقیق فعالیت‌های نظارت و هدایت را انجام دهیم. سنهاب بر محوریت این دو موضوع شکل گرفت. پیش از سال ۹۰ بیمه مرکزی هیچ نرم‌افزار مکانیزه‌ای برای نظارت بر صنعت بیمه نداشت. تمام نرم‌افزارها، نرم‌افزارهای اتوماسیون اداری بودند. یعنی تا آن زمان فقط اتوماسیون اداری پیاده‌سازی شده بود؟ بله. اتوماسیون داخلی بیمه مرکزی بود و ما با دریافت سی‌دی یا کاغذ از شرکت‌های بیمه و ورود اطلاعات در نرم‌افزارهای عمومی کار نظارت را انجام می‌دادیم. بیمه مرکزی تنها سازمان نظارتی بر صنعت بیمه است و در بازار هم نرم‌افزار نظارتی که بیمه مرکزی بتواند از آن بهره‌مند شود وجود ندارد. از طرف دیگر بیمه یک حوزه فنی است و تعداد شرکت‌های آی‌تی که در این زمینه فعالیت کنند خیلی کم است و شاید از تعداد انگشت‌های یک دست هم کمتر باشند. پس از سال ۹۰ تصمیم گرفتیم خودمان با کمک شرکت‌های بیرونی و تیم داخلی آی‌تی بیمه مرکزی نرم‌افزار تولید کنیم و این اتفاق افتاد و حوزه نرم‌افزاری بیمه مرکزی شکل گرفت. در حوزه‌های زیرساخت شبکه و ارتباطات، شبکه‌ اختصاصی صنعت بیمه بین بیمه مرکزی و تمام شرکت‌های بیمه ایجاد شد. به خاطر مباحث امنیتی از اینترنت خارج شدیم. از طرفی هم...

شما وارد سایت نشده‌اید. برای خواندن ادامه مطلب و ۵ مطلب دیگر از ماهنامه پیوست به صورت رایگان باید عضو سایت شوید.

وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

این مطلب در شماره ۵۹ پیوست منتشر شده است.

ماهنامه ۵۹ پیوست
دانلود نسخه PDF
http://pvst.ir/gh

مهرک محمودی روزنامه‌نگاری را از حوزه سینما شروع کرد و در مدت کوتاهی پس از آن، با این سودا که روزنامه‌نگار باید در تمامی بخش‌ها فعالیت کند براساس یک اتفاق خیلی ساده وارد حوزه اقتصادی شد و در روزنامه‌های صدای عدالت، آزاد، ابرار اقتصادی، فرهنگ آشتی، همشهری اقتصادی و غیره به عنوان خبرنگار فعالیت کرد. همانطور که زندگی همیشه براساس اتفاق‌های ساده جلو می‌رود، فعالیت خود را به صورت نیمه وقت در در هفته‌نامه عصرارتباط در حوزه تجارت و بانکداری الکترونیکی آغاز کرد و پس از مدتی این فعالیت نیمه وقت به یک فعالیت تمام وقت تبدیل و ۹ سال به طول انجامید اما باز هم براساس یک اتفاق آنجا را ترک کرد. حال سال‌هاست که پیوست خانه مهرک محمودی است؛ اما تجارت و بانکداری و دولت الکترونیکی تبدیل به حوزه‌های مورد علاقه او شده‌اند.

تمام مقالات

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو