توسعه فضای استارتآپی کشور و شرکتهای دانشبنیان طی نیمه اول دهه ۹۰ این انتظار را…
۹ آبان ۱۴۰۳
کسبوکارهای نوپا که این روزها همه آنها را با نام استارتآپ میشناسند نسبت به سالیان گذشته تاثیرگذاری قابل توجهی بر اقتصاد و ایجاد اشتغال کشور داشتهاند. برای نمونه بر اساس اعلام فعالان کسبوکارهای نوپا، تولیدکنندگان اپلیکیشن در یکی از فروشگاههای فروش اپ تنها از طریق فروش محتوا و اپلیکیشن در پنج سال اخیر ۸۰ میلیارد تومان درآمد داشتهاند یا از سوی دیگر در یک سال گذشته فعالان حوزه استارتآپی نزدیک به دو هزار نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم شغل راه انداختهاند.
اما اکثر قریب به اتفاق این استارتآپها با مشکلات عدیدهای در حوزه نیروی انسانی مواجهاند. مشکلاتی اعم از تامین نیروی متخصص یا توان نگهداری آنها در فضای کسبوکار و این صرف نظر از کسبوکارهایی است که هسته اصلی فعالیتشان بر تعداد بالای نیروهای انسانی مشارکت دادهشده در کسبوکار استوار است.
به علت ویژگیهای خاص و منحصربهفرد فضای غالب بر این حوزه نیاز به نیروی انسانی با تخصص بالا در راستای حفظ چابکی استارتآپ و کاهش هزینه نیروی انسانی و همچنین کارایی بالاتر از اهمیت بسزایی برخوردار است. از طرفی با توجه به اینکه غالب این شرکتها نوپا هستند هنوز از ساز و کار جبران خدمات مدون و راضیکنندهای برای ماندگار شدن نیروی انسانی برخوردار نیستند که این امر به نرخ بالای جابهجایی نیروی انسانی متخصص در آنها منجر شده و نیز خود برای آنها هزینههای مصاحبه و جذب را بالاتر از حد معمول خواهد برد.
از طرف دیگر با توجه به مسائل فراوان ناشی از خلأهای قانونی موجود در فضای مجازی، حفاظت از داراییهای معنوی، مشکلات در جذب سرمایه مورد نیاز، نرخ بالای شکست استارتآپها و… مشارکت نیروی انسانی در این کسبوکارها میزان ریسکپذیری بالاتری را طلب میکند که این امر در طولانیمدت و در صورت فقدان عوامل انگیزشی کافی میتواند منجر به جدایی نیروی انسانی از شرکت و تحمیل هزینههای بسیاری به کسبوکار شود.
سخن آخر اینکه با ورود دستگاههای دولتی و ایفای نقش پررنگتر حمایتی علیالخصوص در هموار کردن قانون و تسهیل فضای کسبوکار برای استارتآپها، میتوان امید داشت کسبوکارهای نوپا به بستری مناسب برای بهبود وضعیت اشتغال در کشور تبدیل شوند.