ترامپ میخواهد کریپتو را به یک اولویت ملی تبدیل کند
بلومبرگ در گزارشی به نقل از افراد مطلع میگوید دونالد ترامپ، رئيس جمهور منتخب آمریکا…
۲۸ دی ۱۴۰۳
۱۹ آذر ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۴ آذر ۱۴۰۳
کمیته فقهی بورس توکنایز کردن دارایی را به رسمیت شناخت و طبق مصوبه این کمیته عرضه توکنیهایی که نشاندهنده مالکیت دارنده بر سهم مشاعی از مال یا حق است در بورس بلامانع دانست. در این مصوبه توکن به عنوان مال شناسایی شده است.
به گزارش پیوست، بر اساس مصوبه و بررسیهای کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار معامله این مدل از توکنها تابع احکام فقهی معامله دارایی مرتبط با آن است. به عنوان مثال اگر توکن مربوط به املاک باشد معامله آن بر اساس قواعد فقهی معامله املاک است.
در این مصوبه تاکید شده است در عرضه توکن، امکان تحویل مال یا حق معینی که توکن مرتبط با آن است باید وجود داشته باشد.
بر اساس همین مصوبه آن دسته از توکنهایی که نشان دهنده مالکیت دارنده آن بر مال یا حق معین نیستند از نظر ملاحظات فقهی صحیح نیست.
در چارچوب سیاستگذاری و تنظیمگری بانک مرکزی در حوزه رمز پولها نیز تاکید شده بود: «استفاده از هر گونه رمزدارایی اعم از نگهداری، خرید و فروش و بکارگیری انواع توکن «اوراق بهادار» و توکن «کاربردی» تابع مقرراتی است که حسب مورد توسط دستگاههای ذیربط از جمله سازمان بورس و اوراق بهادار تصمیمگیری و اطلاعرسانی میشود.»
مجید پویانمهر، دبیر کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهاداردر گفتوگو با خبرگزاری بورس اعلام کرد: بررسی ابعاد فقهی توکن در سال ۱۴۰۲ در دستور کار کمیته تخصصی فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار قرار گرفت و بعد از بررسی زوایای اجرایی و حقوقی آن، کمیته تخصصی فقهی آن را به تصویب رساند.
پویانمهر در مورد ابعاد فقهی انتشار توکن اعلام کرد: ابعاد فقهی در خصوص انتشار توکن تابع سه رکن اصلی«ماهیت فقهی دارایی موضوع توکن»، «ابعاد فقهی معاملات آن دارایی» و «ضرورت وجود دارایی به عنوان مبنای انتشار توکن» است.
پویانمهر افزود: با توجه به اهمیت این موضوع، کمیته فقهی سازمان بورس ابعاد آن را بررسی و مقررات انتشار آن را بررسی کرده است. توکن ورقه بهادار (سند) الکترونیکی است که نماینده ارزش، مالیت، منافع، مالکیت و حقوق ناشی از مالکیت یک دارایی مشهود یا نامشهود دارای ارزش و مورد پذیرش عمومی است.
او در مورد مزایای توکن برای بازار سرمایه گفت: فراهم کردن زمینه معاملات داراییهای خرد و همگن، افزایش سهولت دسترسی به این داراییها و معاملات آنها و همچنین تسهیل فرایند جذب منابع در بازار سرمایه برای رفع نیازهای تامینمالی از جمله مزیتهای استفاده از توکن است.
به گفته پویانمهر: توکن در بازارهای مالی، به عنوان یک مال شناخته میشود. توکن نشاندهنده یک امر با ارزش از قبیل مالکیت بر یک دارایی، مالکیت بر منافع دارایی یا برخورداری از حقوق خاص مربوط به یک دارایی است. همچنین، دارنده توکن میتواند حق تصرف در دارایی معین مرتبط با آن را داشته باشد یا اینکه توکن بدون حق تصرف در دارایی معین مرتبط با آن باشد.
او در ادامه گفت: با تبدیل دارایی به توکن، امکان تقسیمبندی دارایی معین به قسمتهای بسیار کوچک فراهم میشود و در نتیجه، اشخاص متعدد میتوانند با سرمایههای مختلف از سرمایهگذاری و معامله آن منتفع شوند. همچنین تبدیل دارایی به توکن امکان افزایش نقدشوندگی محصولات در بازارهای مالی را فراهم میکند.
در سند رمزپولهای بانک مرکزی تاکید شده بود که امکان استفاده از توکنهای تعریف شده در خارج از زیستبوم بسته خود آنها وجود ندار همچنین کاربران این توکنها نباید از این توکنها به عنوان ابزار پرداخت استفاده کنند و امکان مبادله نظیر به نظیر توکنها نیز وجود ندارد.