ترجمه فارسی خودکار در دسترس توسعهدهندگان اندروید قرار گرفت
سایت اندروید با افزودن ترجمه خودکار این سایت به زبان فارسی تصمیمگرفته است استفاده از…
۱۰ آبان ۱۴۰۳
۹ آبان ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۰ آبان ۱۴۰۳
رفع ممنوعیت واردات آیفون به تعرفه بازرگانی ۹۶ درصدی گره خورده است. در ساعات اولیه رفع ممنوعیت فعالان حوزه موبایل معتقد بودند که امکان کاهش قیمت موبایل آیفون وجود دارد اما بعد از چند ساعت و با اعلام خبر تعرفه بازرگانی ۹۶ درصدی آیفون، این نگاه تغییر کرد. البته قبلتر به این موضوع اشاره شده بود که درصورت واردات آیفون، سود بازرگانی این برند ۹۶ درصد خواهد بود. با این شرایط قیمت آیفون ۸۰ میلیونی به حدود ۱۷۰ میلیون میرسد؛ اما بعد از چند ساعت سخنگوی دولت اعلام کرد که درمورد نرخ تعرفه واردات اشتباهی رخ داده که به زودی اصلاح میشود.
به گزارش پیوست، رفع ممنوعیت آیفون در کشور با حواشی زیاد همراه بود. در همان ساعات اولیه رفع ممنوعیت، قیمت آیفون ۱۳ به عنوان آخرین آیفون رجیستر شده با افزایش حدود ۴ میلیونی در بازار مواجه بود؛ بعد از رفع ممنوعیت واردات آیفون، تعداد زیادی از افراد به دنبال فروش آیفون ۱۳ و جایگزینی آن با آیفونهای جدیدتر بودند. در همین خصوص مدیرعامل شرکت کارینا همراه گستر، مهدی پیران گفت که چند ساعت بعد از اعلام واردات آیفون، قیمت آیفون ۱۶ حدود ۱۰ میلیون تومان در بازار موبایل افزایش یافت. البته همانطور که در سایت دیوار هم مشخص است در ساعات اولیه رفع ممنوعیت کاربران زیادی به سمت فروش آیفون ۱۳ رفته بودند.
دادههای دیوار تا پایان ۶ ماهه اول امسال نشان میدهد در میان همه مدلهای گوشی آگهی شده در دیوار آیفون ۱۳ با ۳۱ میلیون بازدید از مجموع آگهیهای این مدل و ۱.۶ میلیون اقدام به تماس با آگهیگذارها، محبوبترین مدل گوشی از نگاه کاربران دیوار بوده است.
بعد از گذشت چند ساعت از رفع ممنوعیت، دولت خبر از سود بازرگانی ۹۶ درصدی برای واردات موبایل داد. به گفته فروشندگان بازار موبایل، با وجود سود ۹۶ درصدی واردات موبایل آیفون، موبایلی که ۸۰ میلیون باشد، حدود ۱۷۰ میلیون در بازار به فروش میرسد. هر چند سخنگوی دولت بعد از چندساعت از اعلام تعرفه واردات آیفون گفت: «درمورد نرخ تعرفه واردات اشتباهی رخ داده که به زودی اصلاح میشود. آنچه امروز در جلسه هیات دولت مصوب شد رفع ممنوعیت واردات محصولات گوشی اپل بود.» اما این مصوبه برای همان روز بوده است و به نظر میرسد اخبار منتشر شده و واکنش بازار موجب چنین موضع گیری از سمت دولت شده است.
به گفته فعالان این حوزه، رفع ممنوعیت واردات درهرشرایطی حتی با تعرفه واردات بالا نیز بهتر است. در همین خصوص، مدیرعامل دیجیکالا، مسعود طباطبایی معتقد است که تصمیم رفع ممنوعیت واردات آیفون دیر گرفته شد اما تصمیم عاقلانهای بود، حتی با سود بازرگانی ۹۶ درصد واردات تصمیم منطقی است. او به پیوست گفت: من فکر میکنم سود بازرگانی بالا از ممنوعیت خیلی بهتر است زیرا دولت نگاهی به درآمد حاصل از واردات آیفون هم برای خودش دارد.
مدیرعامل دیجیکالا درباره تاثیر واردات آیفون بر خردهفروشی آنلاین به پیوست گفت: برآورد ما این است که حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار آیفون از بعد ممنوعیت آیفون در کشور وجود داشته باشد. پرفروشترین کالای دیجیکالا، آیفون بود اما سهم ما از آیفونهای ممنوع شده در این چند سال اخیر صفر بود؛ ما به این واسطه دچار خسارت شدیم.
به گفته طباطبایی، حدود یک میلیارد دلار واردات غیر رسمی آیفون به کشور بود که سهم دولت میتوانست حدود ۶۰۰ میلیون دلار از این عدد باشد. این عدد خسارت بزرگی برای کشور و فعالین این حوزه بود.
رئیس انجمن موبایل ایران، مهدی اسدی درباره زمان فروش آیفونهای ممنوع شده در بازار به پیوست گفت: ما تمام تلاشمان را میکنیم و با دولت همکاری میکنیم که در کوتاهترین زمان ممکن این موضوع نهایی شود و موبایل به دست مردم برسد.
به گفته اسدی، آیفون، ۱۰ درصد بازار موبایل را تحت پوشش قرار داده است اما در عمل ۴۰ درصد صنف درگیر این موضوع هستند. در این مدت که واردات آیفون ممنوع بود، بسیاری از واردکنندگان و فروشندگان کارشان را از دست دادند. او گفت: آسیبهایی که به لحاظ منافع ملی و صنفی با ممنوعیت آیفون به وجود آمده بود را دیدیم؛ اما در دولت جدید حرف ما را در وزارت ارتباطات، وزارت صمت، نهادهای نظارتی و امنیتی شنیدند و توانستیم به نتیجه برسیم.
یکی از اصلیترین چالشهای ممنوعیت واردات آیفون کمبود ارز بود اما به نظر میرسد درحال حاضر برای این موضوع برنامهای وجود داشته باشد زیرا سخنگوی دولت، فاطمه مهاجرانی درباره سازوکار منع رجیستری گوشیهای آیفون در حاشیه جلسه هیات دولت توضیح داد که این موضوع حل میشود و ارز واردات آیفون نیز تامین میشود.
در همین خصوص رئیس انجمن موبایل ایران گفت: به دلیل سابقهای که برای واردات موبایل بالای ۶۰۰ دلار به وجود آمده، به لحاظ منابع ارزی نگرانی وجود ندارد. برای واردات موبایل از ارز حاصل از صادرات خود یا غیر استفاده میشود. همچنین قیمت آیفون در بازار براساس عرضه و تقاضا است و بازار خودش را تنظیم میکند. آیفون در بازار با گرانی و افزایش قیمت مواجه نمیشود و با قیمت مصوب و معقول به دست مردم میرسد.
به گفته اسدی، بعد از ممنوعیت واردات آیفون ۱۴، حدود یک میلیون دستگاه در کشور فعال شد و امیدواریم به کمک دولت بحث تعرفه مشخص شود و با پرداخت هزینهها آن کالاهای رجیستر نشده هم رجیستر شوند. طبق گفته سخنگوی دولت این مصوبه شامل همه مدلهای آیفون است.
به گفته فعالان این حوزه، موبایلهایی که رجیستر میشوند و قبلا خریداری شدهاند، نیز با پرداخت تعرفه و مالیات رجیستر میشوند. درواقع اگر فردی آیفون ۱۶ را قبل از ممنوعیت ۸۰ میلیون خریده باشد با پراخت تعرفه به حدود ۱۰۰ ملیون ۵۰ میرسد.
خرداد ۱۴۰۳ بود که دولت سود بازرگانی واردات آیفون را ۹۶ درصد تعیین کرد در آن زمان اعلام شد در شرایطی است که ممنوعیت واردات آیفون لغو شود واردات این نوع موبایل با این سود انجام میشود اما بعد از گذشت مدتی اعلام شد این ممنوعیت مانند گذشته شامل مدلهای آیفون ۱۴ و بالاتر میشود پس خبری از سود بازرگانی ۹۶ درصد نیست. اما حالا بعد از گذشت حدود ۷ ماه از این خبر، واردات آیفون با سود ۹۶ درصد امکانپذیر شد.
مدیر فروش شرکت هما تلکام، مهدی کیانی معتقد است که قیمت کاذب موبایلهای قاچاق اپل به مرور کاهش میابد البته با سود بازرگانی که وجود دارد، رویه مسافری نیز صرفه اقتصادی زیادی ندارد.
افزایش قیمت آیفون ۱۳ در بازار به دلیل تقاضای زیاد و کمبود این کالا در بازار بود؛ به شکلی که آیفون ۱۳ دو سیمکارت نیز در بازار تمام شده بود اما الان افراد به دنبال فروش آیفون ۱۳ و جایگزینی آن با آیفون ۱ و ۱۵ هستند.
به گفته مدیر فروش شرکت هما تلکام، در ۲ سال اخیر مدلهای پرچمدار سایر برندها هیچ وقت نتوانستند جای آیفون را بگیرند؛ مخاطبان آیفون حاضر بودند به سمت آیفون تک سیمکارت هند بروند اما سمت سایر برندها نروند؛ به همین دلیل رفع ممنوعیت آیفون روی پرچمداران سایر برندها تاثیر زیادی ندارد. او گفت: اما ممکن است تاثیر رفع ممنوعیت آیفون روی مدل جدید پرچدار سامسونگ ۲۵ اولترا دیده شود.
ستار هاشمی صبح امروز (چهارشنبه ۹ آبان) در اکانت شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد: «مشکل رجیستری آیفون با تدییر دولت وفاق، حمایت رییسجمهور محترم و پیگیری فعالانه وزارت ارتباطات حل شد.» این خبر بعد از گذشت حدود ۲ سال یعنی اسفند ۱۴۰۱ درباره رجیستری آیفون منتشر شد.
اردیبهشت سال ۱۴۰۱، خبرهایی مبنی بر ممنوع شدن واردات آیفون به ایران منتشر شد و در بهمن همان سال اعلام شد که از شروع ماه اسفند «گوشی تلفن همراه با نشان تجاری اپل مدل ۱۴ و کلیه مدلهای بعد از آن جزء لیست کالاهای مجاز همراه مسافر و پستی ورودی به کشور هم نیستند.» اما بعد از اعلام این خبر در مرداد ۱۴۰۲، انجمن موبایل در ایران اعلام کرد که پس از ممنوعیت اعلام شده، بیش از ۱۲۰ هزار آیفون ۱۴ به ارزش بیش از ۱۵۰ میلیون دلار به صورت غیرقانونی وارد کشور شده است.