skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

مدیر فروش شرکت هما تلکام: احتمال واردات آیفون‌های ممنوع شده وجود دارد

۲۷ دی ۱۴۰۲

زمان مطالعه : ۵ دقیقه

مهدی کیانی، مدیر فروش شرکت هما تلکام گفت که ممنوعیت واردات آیفون کالای قاچاق را زیاد کرده است. به گفته او تخمین زده می‌شود که برای آیفون ۱۴ حدود ۱۵۰ هزار عدد و آیفون ۱۵ با توجه به جدید بودن آن حدود ۳۰ هزار عدد به صورت قاچاق وارد کشور شده باشد. او گفت که احتمال واردات آیفون‌های ممنوع شده وجود دارد.

مهدی کیانی، مدیر فروش شرکت هما تلکام
مهدی کیانی، مدیر فروش شرکت هما تلکام

به نظر شما هدف از ممنوعیت واردات آیفون چیست؟

در زمان تصمیم‌گیری برای ممنوعیت واردات آیفون، یعنی سال ۱۴۰۱،  میزان واردات تلفن‌همراه به کشور سالانه حدود ۴.۵ میلیارد دلار بوده است که از این مقدار حدود ۱.۵ میلیارد دلار آن به گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار  بود که ۹۰ درصد آن برای واردات گوشی‌های آیفون استفاده می‌شد. ایده اصلی ممنوعیت واردات آیفون در وضعیت تحریم‌ و جنگ اقتصادی حفظ منابع ارزی کشور بوده است. دلیل عمده بعدی، استفاده از  حدود یک میلیارد دلار ذخیره منابع ارزی برای واردات خودرو بوده که از دید دولت اولویت بیشتری برای واردات و نیاز کشور  داشته است. البته گمانه‌زنی‌های دیگری هم وجود دارد که شاید امکان ارتباط ماهواره‌ای گوشی‌های آیفون دلیل این ممنوعیت بوده است. اما با توجه به آنکه این گوشی‌ها در واقع این امکان را به صورت استفاده عمومی نداشته و بیشتر جهت SOS و در خواست نجات و اضطراری در منطقه آمریکای شمالی مورد استفاده قرار گرفته  و در منطقه خاورمیانه عملیاتی نبوداین نظرات مردود است.

آیا به هدف مورد نظر رسیده‌اند؟

در ابتدا قرار بوده تمام گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار مشمول این طرح باشند که در عمل این اتفاق نیفتاده و ارزبری از طریق برندهای دیگر تا حدی ادامه داشته است.  همچنین با توجه به عدم تحقق واردات مناسب خودرو، استفاده از این ذخیره ارزی برای واردات خودرو نیز موفقیت آمیز نبوده است.

چه نهادی واردات آیفون را ممنوع کرده است؟

ممنوعیت موبایل‌های آیفون ابتدا چندین بار در مجلس شورای اسلامی مطرح شد و سپس با دستور معاونت محترم ریاست جمهوری آقای مخبر، عدم  ورود کالاهای لوکس رسما ممنوع شد.

تاثیر ممنوعیت واردات آیفون بر سایر برندها چیست؟

حذف یک برند که در واقع حجم قابل توجهی از فروش، چه در بازار جهانی و چه در بازار داخلی را داراست، باعث افزایش فشار و رقابت در دیگر لایه‌های قیمتی بازار می‌شود. به این صورت که با نبود فروش مناسب در لایه قیمتی بالای ۶۰۰ دلار، رقابت در لایه‌های پایین‌تر قیمتی منجر به اشباع بازار و کاهش شدید سود فروش سایر برندها می‌شود. همچنین در کنار این موارد، ممکن است این ممنوعیت در درازمدت باعث ایجاد انحصار در برند های خاص شود.

تاثیر ممنوعیت واردات بر شرکت‌های واردکننده چیست؟ 

کالاهای پرچمدار یا به تعریف دولت کالاهای لوکس، همیشه در سبد وارد‌کنندگان نقش مهمی برای تامین سود و بقا در شرایط بازارهای آشفته داشته اند. ممنوعیت واردات آیفون عملاً باعث کاهش سود و افزایش ریسک شرکت‌های واردکننده شده است. زیرا در شرایطی که برندهای پرفروش دیگری مثل سامسونگ و شیائومی به دلیل افزایش رقابت حاشیه سود کمی دارند ممنوعیت واردات گوشی‌های آیفون باعث کاهش ریسک پذیری شرکت‌های وارد کننده در تامین بازار شده است.

آیا با ممنوعیت واردات مردم از این برند استفاده نمی‌کنند؟ 

در عمل طرح ممنوعیت واردات آیفون باعث تحمیل هزینه‌های بیشتر به مردم شده است.  زیرا همزمان با ممنوعیت واردات آیفون حجم قاچاق این محصولات در ایران به شدت افزایش یافته در حالی که هیچ  خدمات پس از فروشی ندارند و همچنین راه‌های مختلف برای دور زدن رجیستری، به طور مثال استفاده از دانگل‌های سیم کارت‌دار و یا تقلب در ثبت شناسه رهگیری کالا در بازار مشاهده شده است و در جریان است.

آیا امکان بازگشایی واردات وجود دارد؟

تحریم داخلی در وضعیت تحریم‌های خارجی راه حل مناسبی برای دراز مدت نیست و تبعات منفی متفاوتی دارد. بازگشایی کنترل شده واردات قطعا عملیاتی است و توصیه می شود. البته با تغییر دیدگاه و اشخاص در  دولت  و مجلس و درخواست عمومی مردم به نظرم می‌آید در آینده نه خیلی دور و نه خیلی نزدیک امکان‌پذیر خواهد .

مهم‌ترین چالش‌های واردات و توزیع آیفون چیست؟ 

واردات گوشی‌های آیفون به دلیل گران بودن و خرید نقدی از تامین کنندگان خارجی نیاز به سرمایه اولیه بالایی دارد و با توجه به آنکه در کشور ما عموماً بیشتر از نسخه دو سیم کارت فیزیکی آیفون به علت عدم راه اندازی Esim توسط اپراتور های تلفن همراه استفاده می‌کنند دسترسی به این گوشی‌ها محدودتر است. همچنین با توجه به اینکه خرید این کالا عموماً به صورت مستقیم از شرکت مادر انجام نمی‌شود امکان دریافت خدمات برای این گوشی‌ها دشوار است که البته این محدودیت تنها مربوط به برند آیفون نیست.

فکر می‌کنید ممنوعیت واردات در صرفه‌جویی ارز موثر بوده است؟

به طور مستقیم بله. البته دولت جهت واردات موبایل‌های بالای ۶۰۰ دلار ارزی تامین نمی‌کند و توسط دیگر صادرات کنندگان غیر نفتی تامین می‌شود اما با توجه به واردات به صورت قاچاق و هزینه‌های دیگری که این ممنوعیت بر بازار گذاشته است تاثیر این صرفه‌جویی مثبت ارزیابی نمی‌شود. و دولت درآمد زیادی در این رابطه از دست داده است. گوشی‌های آیفون کیفیت ساخت بالایی دارند و عملاً میزان خرابی آنها بسیار پایین است که خود این امر باعث صرفه‌جویی در مصرف ارز برای دولت و هزینه‌های خدمات برای شرکت‌های گارانتی و مردم در دراز مدت می‌شود.

از میزان واردات آیفون ١۵ برآوردی دارید؟

تخمین زده می‌شود که برای آیفون ۱۴ حدود ۱۵۰ هزار عدد و آیفون ۱۵ با توجه به جدید بودن آن حدود ۳۰ هزار عدد به صورت قاچاق وارد شده باشد.

اگر واردات را مجاز در نظر بگیریم، فکر می‌کنید سود دولت از حقوق قانونی بازار آیفون چقدر باشد؟

اگر یک میلیارد دلار واردات قبل از ممنوعیت را در نظر بگیریم سود واردات و با نرخ ۲۵ درصد حقوق و سود بازرگانی و گمرکی به همراه مالیات ارزش افروده و عوارض بیمه و خدمات حمل و نقل در  رویه تجاری حدود ۸ هزار میلیارد تومان خواهد بود .

https://pvst.ir/gz9

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو