رهبر انقلاب: حوزههای علمیه باید در مورد رمزارزها نظر بدهند
رهبر انقلاب در دیدار با جمعی از مدیران، اساتید و طلاب جامعهالزهرا (س)، اعلام کردند:…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۱۷ مرداد ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
فعالان حوزه لندتک معتقدند رشد اقتصاد دیجیتال مطابق انتظارها نبوده و نقدینگی سخت به کسبکارها میرسد. آنها معتقدند باتوجه به بازیگران خصولتی، لندتک خیلی دست بازی ندارد. همچنین گفته شد باید از تجربه بدبرندینگ لیزینگ درس گرفت و استفاده از فناوریهایی مانند بلاکچین برای مدیریت ریسک و افزایش امنیت کارایی دارد.
به گزارش پیوست، در بخش نخست رویداد لندتک ایران فعالان این حوزه به بررسی مهمترین چالشهای موجود صنعت لندتک، همگرایی با دیگر فناوریها مانند بلاکچین و سناریوهای پیش رو پرداختند.
آرمین فرهنگ از بخش همکاریهای سازمانی و سرمایهگذاری دیجی پی اعلام کرد: نقدینگی در دسترس در حال کمتر شدن است. لندتکها تحت تاثیر تغییرات قیمتی هستند. همچنین در بانکها و موسسات مالی ارزش رسمی وامها در حال کاهش است و سختتر نقدینگی به کسبوکارها میرسد.
او با مقایسه دادههای شاپرک گفت: رشد اقتصاد دیجیتال براساس انتظار نبوده و سهم معاملات دیجیتال به سال ۹۹ و کرونا برگشته است. از مهمترین ترندها، تغییرات تکنولوژی است که یکی از بخشهای مهم آن به دولت دیجیتال برمیگردد. به این صورت که با افزایش شفافیت در دادهها، فرصتهای بیشتری هم خلق میشود.
همچنین به گفته فرهنگ، باتوجه به گزارشها، ایران فراگیری مالی خوبی در سطحهای اولیه دارد. ایران از نظر دسترسی به حساب بانکی امتیاز ۹۰ را از کربنکینگ گرفته است که البته در لندتک این عدد بسیار کمتر است. حدود ۴۰ درصد کاربران ایرانی معتقدند در زمان نیاز نمیتوانند بدهی ایجاد و مشکل خود را برطرف کنند و عملا دسترسی به این تسهیلات ندارند.
آرین افشار مدیر ارشد رشد تارا، جامعه هدف این پلتفرم را دهک ۵ تا ۸ جامعه اعلام کرد. به گفته او سواد مالی در میان دهک ۴ تا ۸ مهمتر میشود و بیشتر از ۷۰ درصد از جمعیت کشور سواد مالی ندارند. به گفته او کاربران تارا برای تامین هزینههای واجب مانند گوشت و برنج بیشتر از تارا استفاده میکنند هرچند که استفاده از تارا برای سرمایهگذاری در ابعاد کوچک مانند رمزارزها هم کاربرد دارد. همچنین به گفته افشار کاربران در این روش به رتبه اعتباری اهمیت میدهند چراکه این رفتار مالی روی آینده تاثیرگذار است.
سهراب ثامتی مدیرعامل زربان معتقد است رمزارز تنها بخشی از خدمات بلاکچین به حساب میآید و در حقیقت این فناوری یک فضای محاسباتی بسیار امن است که در آن دو سرویس عمده رواج دارد. یکی رمزارزها به عنوان تراکنشهای غیرقابل سانسور و بازگشت و دیگری امکان وضع قرارداد غیرقابل نقض میان افراد.
او با مقایسه شبکههای مختلف بلاکچینی به حجم بالای تراکنشهای اتریوم به نسبت دیگر شبکهها اشاره میکند که روزانه به ۶ میلیارد دلار میرسد. البته به گفته او این موضوع نباید با خرید و فروش رمزارز اشتباه گرفته شود و به دلیل فضای محاسباتی بلاکچین بوجود آمده است.
به گفته ثامنی اهمیت این فضای محاسباتی در اپلیکیشنهای غیرمتمرکزی مانند یونی سواپ بیشتر مشخص میشود. بررسی دادهها نشان میدهد این اپلیکیشن که یک صرافی غیرمتمرکز است به عنوان بخشی از اتریوم، روزانه تراکنشهای بیشتری به نسبت بیتکوین دارد و مردم حاضرند هزینه بیشتری برای این فضای محاسباتی بپردازند. البته به گفته او بعد از یونی سواپ و در رتبهبندی اپلیکیشنها، حجم بسیار زیادی در اختیار لندتکها است و رتبههای دوم و سوم را به خود اختصاص دادهاند.
بابک مقدم قائم مقام کیپا هم اجزای بازار لندتک ایران را شامل احراز و اعتبار سنجی، تامین اعتبار، مدیریت تضامین، پذیرندگان، مدیریت نکول و کلاهبرداری اعلام کرد. به گفته او بازیگران این بازار هم شامل صادرکننده اعتبار، قانونگذار، سیستم بانکی، مرجع اعتبارسنجی، نهاد وثیقه کننده میشود که در این چرخه شاهد حضور بازیگران خصولتی هستیم و عملا لندتک خیلی دست بازی برای فعالیت ندارد.
او در این راه و برای سالهای آینده دو سناریوی توسعه متصور است. یکی مبنتی بر سیستم بانکی و دیگری توسع غیرمتمرکز بر مبنای بخش خصوصی ذیل اصل ۴۴ قانون اساسی. به گفته او: اگر سناریو دوم اتفاق بیفتاد مواردی مانند تامین مالی فرد به فرد، نئوبانک مبتنی بر لندتک، شبکهای از cspها در بخص خصوصی، سیستم هوشمند توثیق الکترونیک، تجمیع دادهها و استفاده از AI در اعتبارسنجی فردی و جمعی هم میتواند اتفاق بیفتاد.
آرش لرستانی مدیرعامل آپسان به نقش مهم کرونا در تحول صنعت پرداخت، اشاره کرد. به گفته او: چالش کرونا صنعت پرداخت را در سال ۲۰۱۹ متحول کرد و دیجیتال لندینگ در این سالها شکل گرفت. BNPL هم از همین سالها رشد و به عنوان ابزار پرداخت شکل گرفتند. در گذشته تنها امکان پرداخت با پول نقد، کارت و چک بود که امروزه دیجیتال ولت، کریپتو ،BNPL یا ایکامرس هم اضافه شده است و پیش بینی میشود در آینده متاورس، ماشین به ماشین و بایومتریک هم به این لیست اضافه شوند.
البته او معتقد است در بازار ایران خیلی نمیتوان گفت ما BNPL ارائه میدهیم. تامین مالیها باید به صرفه باشد و در این میان تعاریفی مانند بدون کارمزد و بهره بودن خیلی دیده نمیشود. بد نیست از مدلهای موجود در دنیا برای ابتدای کار کپی کنیم.
بنیانگذار ایفا سارا شاهرخی نیز با اشاره به پروژه زاگرس این پلتفرم اعلام کرد: در زاگرس ۱۱ استان داریم که گفته میشود در سالهای آینده ۸ میلیون مهاجرت از سمت این استانها اتفاق میافتاد. ۴۵ درصد از آب کشور در زاگرس قرار دارد که منابع در حال نابودی هستند. همچنین زاگرس ۷۰ درصد از دام ایران را در اختیار دارد که استفاده از روشهای سنتی در این حوزه آسیبهایی را به دنبال دارد. ما سعی داریم با استفاده از میکروفایننس و سرمایهگذاری صبور به توانمندسازی افراد کمک کنیم و جامعه هدف خود را روستاییان قرار دادهایم.
به گفته او در این مسیر چالشهایی مانند نبود فرصت بهبود زندگی و خروج از چرخه فقر، ناکارآمدی بخش غیرانتفاعی و سرعت بالای نابودی محیط زیست وجود دارد. به گفته شاهرخی ایفا با ایجاد اشتغال به واسطه تامین مالی جمعی و ارائه تسهیلات خرد به عنوان یک سازمان مردم نهاد فعالیت میکند.
شاهرخی جمعیت روستاییان را یک چهارم کل جمعیت اعلام کرده که به گفته او از این تعداد ۴۹ درصد را کشاورزان تشکیل میدهند. این پلتفرم در ۲۳۰ روستا فعال است و تاکنون ۱۷۰۰ طرح تامین مالی به ارزش ۴۵ میلیارد تومان انجام داده است. ایفا سعی دارد با استفاده از روشهایی مانند میکروفایننس و سرمایهگذاری صبور که درر دنیا هم مرسوم هستند، به مدرنسازی مشاغل و توانمندسازی این مناطق کمک کند.
علی نوروزی مدیرعامل متین خودرو از تجربیات خود در بد برندینگ لیزینگ گفت. به گفته او مهمترین مشکلات شامل محدود بودن لیزینگ به یک کالا و مشخصا خودرو، وابستگی به تولیدکنندگان خودرو و شرکتهای تولیدکننده در کنار نادیده گرفتن تقاضای بازار برای شرکتهای خصوصی تامین خودروی لیزینگی و مشکلات زیرساختی بود. روندی که به گفته او در نهایت با کلاهبرداری برخی شرکتهای لیزینگ همراه و به بدبرندینگ لیزینگ در ایران منجر شد.
البته او در زمینه لندتک هم هشدار داد کلاهبرداری در برخی پلتفرمهای این حوزه در حال شکلگیری است و میتواند در این مورد ۲۰ سایت را لیست کند.