مدیرعامل شب: میانگین رزرو سفرها از ۲۷ روز به ۹ روز رسیده است
مدیرعامل «شب»، پلتفرم فعال در حوزه گردشگری و رزرو اقامتگاه معتقد است شرایط اقتصادی و…
۲۶ دی ۱۴۰۳
۲۸ فروردین ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
خبر احتمال سرمایهگذاری همراه اول روی دیجیکالا در فضای راکد سرمایهگذاری کشور منفجر شد. پس از سرمایهگذاری ایرانسل روی اسنپ حالا نوبت همراه اول با یک حاکمیت شرکتی نیمه سنتی است که به سمت تجارتهای مدرن الکترونیکی حرکت کند. بیش از ۱۰ اپراتور بزرگ مخابراتی در دنیا روی شرکتهای تجارت الکترونیکی سرمایه گذاری کردهاند و همگرایی سرویسهای تجارت الکترونیکی و مخابراتی در نهایت موجب بهبود سرویسها شده است.
به گزارش پیوست، حضور اپراتورهای مخابراتی در حوزه تجارت الکترونیکی یک توسعه استراتژیک است که میتواند جریان درآمد این شرکتها را گسترش دهد و نهتنها رشد پایدار این شرکتها را تضمین میکند بلکه دادههای حاصل از این تجارتها میتواند فرصتهای بینظیری را در کسبوکار برای این شرکتها ایجاد کند. این فرصتها محدود به جریان درآمد و ایجاد کسبوکارهای جدید نیستند و میتوانند وفاداری، تعامل مشتریان و حتی وابستگی آنها را تضمین کنند. در خارج از ایران که بازار اپراتورها رقابتیتر است با این تعامل، امکان نفوذ در بازارهای جدید و توسعه جغرافیایی نیز فراهم میشود. در واقع اپراتورها با ایجاد یک اکوسیستم دیجیتال، میتوانند رشر سریعی را در مناطق جدید تجربه کنند.
البته این مشارکت را میتوان یک تعامل برنده و بهطور پیشفرض موفق دانست زیرا پلتفرمها و زیرساختهای دیجیتالی در اپراتورها، میتوانند منجر به توسعه پایدار در کسبوکارهای تجارت الکترونیکی شوند.
در این مطلب نگاهی داریم به خریدهای بزرگ اپراتورهای موبایل که تعداد آنها خصوصاً در سالهای اخیر افزایش پیدا کرده و علاوه بر اروپا و آمریکا در مناطقی مانند خاورمیانه، آمریکای لاتین و آفریقا که اقتصادهای در حال رشدی دارند نیز قابل توجه است.
سینگتل که یک شرکت مخابراتی در سنگاپور است در سال ۲۰۱۴ سهام استارتآپ لازادا (Lazada) را به مبلغ ۳.۱ میلیارد دلار خریداری کرد. لازادا یکی از غولهای تجارت الکترونیکی در جنوب شرق آسیا است و این خرید یک حرکت استراتژیک برای Singtel بود تا به بازار در حال رشد تجارت الکترونیکی در جنوب شرقی آسیا دست یابد. البته سینگتل در ابتدا سهام کنترلی لازادا را خریداری کرد و سپس به تدریج مالکیت آن را در طول زمان بدست آورد. لازادا بعداً بخشی از گروه علی بابا شد و موقعیت استراتژیک سینگتل را بیشتر کرد. در مقابل نیز سینگتل از زیرساختهای مخابراتی خود برای حمایت از توسعه لازادا کمک گرفت.
گروه MTN که یک شرکت مخابراتی چندملیتی در آفریقای جنوبی است ۴۰ میلیون دلار در جومیا، پلتفرم تجارت الکترونیک سرمایهگذاری کرد. گروه MTN با این سرمایهگذاری تلاش کرد پلتفرم مالی خود را با قابلیتهای تجارت الکترونیک جومیا ترکیب کند تا یک تجربه خرید یکپارچه ارائه دهد. البته این تعامل به صورت خرید انجام نشد و در قالب یک سرمایهگذاری نهایی شد. با این تعامل MTN توانست به بازارهای چندین کشور آفریقایی مانند غنا، زامبیا و نیجریه نفوذ کند. جومیا قصد داشت به \”آمازون آفریقا\” تبدیل شود و خدمات خرید آنلاین، لجستیک و پرداخت را ارائه دهد. سرمایهگذاری MTN به جومیا کمک کرد تا فعالیتهای خود را در کشورهای مختلف آفریقایی گسترش دهد.
در سال ۲۰۲۰ شرکتChunghwa تلکام، بزرگترین ارائه دهنده خدمات مخابراتی در تایوان، بخش عمده سهام momo.com، به مبلغ تقریبی ۳۰۰ میلیون دلار را به دست آورد. مومو دات کام یک پلتفرم تجارت الکترونیکی تایوانی است. هدف از این قرارداد ایجاد یک اتحاد استراتژیک، استفاده از زیرساخت شبکه گسترده چانگوا و پلتفرم تجارت الکترونیکی momo.com بود. صرف نظر از اینکه این خرید توانست تجربه مشتریان را بهبود دهد و خدمات نوآورانهای برای آنها ایجاد کند. جالب است بدانید به دلیل خرید کسبوکار مومو دات کام درآمد این شرکت مخابراتی به ازای هر مشتری ۳. ۵ درصد افزایش یافته است.
سافتبنک ژاپن در سال ۲۰۰۰ در زمانی که علی بابا هنوز یک شرکت نوپا بود، ۲۰ میلیون دلار روی آن سرمایهگذاری کرد که در آن دوره عدد قابل توجهی برای علیبابا بود. اکنون ارزش سهام این شرکت در علیبابا به ۸. ۵ میلیارد دلار میرسد سافتبنک اکنون میخواهد این سهام را از طریق یک شرکت زیرمجموعه خود به نام Skybridge عرضه کند.
تلفونیکا در سالهای گذشته مالکیت کامل یک پلتفرم تجارت الکترونیک به نام Tuenti را بدست آورد. در واقع این معامله از جنس خرید بود و ماهیت سرمایهگذاری نداشت. Tuenti در ابتدا به عنوان یک شبکه اجتماعی شروع به کار کرد اما بعداً فعالیت خود را به تجارت الکترونیکی گسترش داد. این شرکت خدماتی مانند برنامههای تلفن همراه، محتوای دیجیتال و خرید آنلاین را ارائه میدهد. خرید تلفونیکا به تونتی اجازه داد تا محصولات و سرویسهای دیجیتال خود را را در خدمات مخابراتی ادغام کند.
در سال ۲۰۱۵ شرکت Bharti Airtel که یک شرکت مخابراتی هندی است ۵۰ میلیون دلار در اسنپدیل سرمایهگذاری کرد. شرکت Snapdeal در حوزه تجارت الکترونیک فعالیت میکند و در گذشته نیز سرمایهگذاریهای بزرگی از سوی علی بابا و فاکسکان روی آن انجام شده بود. البته ماهیت سرمایهگذاری ایرتل کمی متفاوت بود و این شرکت قصد داشت از پایگاه مشتری و شبکه توزیع Snapdeal برای ارتقای خدمات تلفن همراه خود استفاده کند. با این شرایط سرمایهگذاری به نفع هر دو شرکت بود.
تلفونیکا از طریق صندوق سرمایهگذاری خود و در همراهی با شرکت Caixa Capital TIC حدود ۳ میلیون یورو روی استارتآپ addFleet سرمایهگذاری کردند. این استارتآپ یک شرکت متخصص در سیستمهای هوشمند حمل و نقل و لجستیک است که در زمینه ایجاد شبکههای حمل و نقل پایدار و کارآمد فعالیت میکند.
Orange یک اپراتور بزرگ مخابراتی فرانسوی است که با Deezer شریک شد. دیزر یک پلتفرم پخش موسیقی و تجارت الکترونیکی است و پس از این معامله اورنج سرویس پخش موسیقی دیزر را در بستههای مخابراتی خود ادغام کرد و به مشترکین امکان دسترسی به یک کتابخانه بزرگ موزیک را داد. این همکاری باعث افزایش ارزش پیشنهادی اورنج و توسعه تعامل مشتریان با پلتفرم دیزر شد.
سرمایهگذاری تلهنور نروژ در Shohoz یک سرمایهگذاری فرامرزی بود که در یک پلتفرم تجارت الکترونیک و حملونقل بنگلادشی انجام شد. پلتفرم شوهوز خدماتی مانند بلیط اتوبوس، تحویل غذا و خرید آنلاین ارائه میکند. سرمایهگذاری Telenor با هدف رقابل در بازارهای نوظهور انجام شد که باعث بسترسازی برای حضور آتی تلهنور در بازارهای پرجمعیت آسیایی میشود.
گروه MTN سرمایهگذاریهای گستردهای را بهویژه در بازارهای آفریقایی و آسیایی آغاز کرده است و اعلام کرده روی ۲۱ پلتفرم تجارت الکترونیک در حوزههایی مانند لجستیک، املاک، استخدام و غیره سرمایهگذاری میکند. این پلتفرمها مجموعا دارای ۲۴۴ میلیون مشتری در سراسر آفریقا هستند. یکی از این معاملات سرمایهگذری MTN روی Takealot بود که در قبال آن ۳۰ درصد سهام این شرکت را بدست آورد. Takealot یکی از بزرگترین پلتفرمهای تجارت الکترونیک در آفریقای جنوبی است.
شرکتهای بزرگ در حوزه تجارت الکترونیکی تلاش میکنند به عنوان یک راهحل نهایی برای مشتریان خود فعالیت کنند و تجربه یکپارچهای از خرید و تعامل با دنیای دیجیتال ارائه دهند. به این معنی که کاربران زمانی که یک سرویس با کیفیت را از یک ارائه دهنده دریافت میکنند تمایل دارند سایر سرویسها را نیز با همان کیفیت و از همان منبع دریافت کنند. به همین دلیل است که یک بازار بزرگ و در حال رشد برای سرویسهای متنوع ایجاد میشود که میتوانند خدمات متفاوتی را در قالب سوپر اپها به متقاضیان ارائه دهند. شاید به همین دلیل است که اپراتورهای مخابراتی در سراسر دنیا ترجیح میدهند درآمدهای هنگفت خود را در تجارت الکترونیکی سرمایهگذاری کنند تا علاوه بر ایجاد یک مجرای درآمدی جدید بتوانند همچنان به یک سود پایدار با رشد نمایی دست پیدا کنند.