skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

مدیرعامل نوبیتکس: ریسک فعالیت در حوزه رمزارز هیچ وقت صفر نیست

سمانه سمیع تحریریه

۸ دی ۱۴۰۲

زمان مطالعه : ۵ دقیقه

این روزها رگولاتوری بیش از دوره‌های دیگر مصمم بر تنظیم‌گری حوزه رمز ارزهاست. در شرایط فعلی سه سند برای تنظیم گری حوزه رمزارز روی میز قرار گرفته است. ره‌نگاشت بانک مرکزی، پیش‌نویس سند رمزدارایی‌های مجلس، قانون جدید بانک مرکزی. حالا امیرحسین راد مدیرعامل نوبیتکس در این اپیزود از ایستگاه پیوست علاوه بر اینکه بر مرور سندهای تدوین شده در حوزه رمزارز می‌پردازد به این نکته نیز اشاره می‌کند که ریسک فعالیت در حوزه رمزارز هیچ وقت صفر نمی‌شود.

بازار رمزارز در ایران با فراز و فرود زیادی همراه بوده است اما با وجود تمامی این چالش‌ها همچنان طرفداران پروپاقرص خود را حفظ کرده است، امیرحسین راد در این اپیزود از ایستگاه پیوست علاوه بر اینکه بر مرور سندهای تدوین شده در حوزه رمزارز می‌پردازد به این نکته نیز اشاره می‌کند که ریسک فعالیت در حوزه رمزارز هیچ وقت صفر نمی‌شود.

به گزارش پیوست، امیرحسین راد مدیرعامل نوبیتکس درباره وضعیت قانون‌گذاری رمزارزها در ایران به مهرک محمودی سردبیر پیوست می‌گوید: قانون‌گذاری و قانونمند شدن چند مسیر مختلف دارد. یکی از این مسیرها خودتنظیم‌گری کسب و کارها بر اساس قوانین موجود است.

او ادامه می‌دهد: در این حالت بخشی از ریسک‌های کسب و کاری پوشش داده می‌شود و کسب و کارها خود استانداردهای بیزینس‌شان را تدوین می‌کنند. اما خودتنظیم‌گری، قانونمندی محدودی است، در صورتی که برای رگوله شدن باید پشتوانه محکم قانونی وجود داشته باشد که همه کسب و کارها به سمت آن بیایند، با خود تنظیم‌گری لزوما نمی‌توان ضمانت اجرایی فراهم کرد.

بانک مرکزی به صورت ذاتی نهادی محافظه‌کار است

راد در پاسخ به قانونمندی از طریق بانک مرکزی در کسب و کارهای رمزارزی هم می‌گوید: خواسته یا ناخواسته بانک مرکزی در ایران متولی حوزه رمزارزها معرفی شده است، اما اگر به تجربه موفق کشورهای دنیا در این زمینه نگاه کنیم، در این کشورها بانک مرکزی متولی نبوده است. چون بانک مرکزی نمی‌تواند توسعه رمزارزها را به عنوان اولویت خود ببیند و وظایف سنگین‌تری بر دوش دارد و بر اساس وظایف ذاتی خود نهادی محتاط و محافظه‌کار است. در واقع رمزارزها برای توسعه نیاز به فضایی دارند که امکان حضور و ایفای نقش داشته باشند.
او ادامه می‌دهد: البته بحث رمز ارز با رمزپول‌ها متفاوت است، اگر رمزپول را به شکل جدیدی از پول درنظر بگیریم، متولی آن بانک مرکزی است. اما رمزدارایی‌ها به صورت عام خیر. چون لزوما، رمزارزها گزینه‌ای برای پرداخت نیستند و حکم دارایی جدید یا سرمایه‌گذاری دارند و این قسمت حوزه تخصصی بانک مرکزی نیست. به نظر من بهتر است رگولاتوری بانک مرکزی بیشتر به بخش پرداختی متمرکز شود.
راد در زمینه قانون رمزدارایی هم که در مجلس پیش‌نویس شده است می‌گوید: فعلا کلیات آن تصویب شده، در کل می‌توانم بگویم به این موضوع کلان‌تر نگاه کرده و از این جهت بهتر است که به انتشار توکن در داخل کشور اشاره کرده و متولی را در حوزه تبادل، وزارت اقتصاد گذاشته و تکلیف با رگولاتورها را مشخص کرده است. اما به نظرم باید با بخش خصوصی تعامل بیشتری داشته باشند و خیلی مهم است رویکرد هر قانون مشخص شود.

راد ادامه می‌دهد: بعضی قانون‌ها صرفا محدودیت هستند، مثل قانون مبارزه با قاچاق، اما بعضی قانون‌ها توامان رویکرد توسعه‌ای هم دارند در زمینه قوانین رمزارزها هم باید رویکرد توسعه‌ای وجود داشته باشد، اما این بخش در قانونگذاری ما کمرنگ است و برای تقویت آن نیاز به نگاه توسعه‌گرانه و بلندنظرتری احساس می‌شود.
مدیرعامل نوبیتکس در زمینه ره نگاشت هم توضیح می‌دهد: از نظر اینکه بانک مرکزی این سند را مکتوب کرده، امر مثبتی است که رگولاتوری تکلیف را مشخص کرده، اما اینکه قانونگذار در بخش‌هایی در نقش مجری هم وارد شده، منطقی نیست. بانک مرکزی شخصا نباید ابزار، توسعه بدهد بلکه باید فضا را باز کند تا کسب و کار خصوصی ابزار را توسعه دهد.

طبق گفته راد، به صورت ذاتی بانک مرکزی بابت توسعه فین‌تک ذینفع نیست و طبیعی است اگر این نهاد انگیزه‌ای برای توسعه آن نداشته باشد. راد درباره اینکه بهتر است کسب و کارهای رمز ارزی چارچوب محور باشند یا یا لایسنس محور(مجوز محور) هم توضیح می‌دهد: در چارچوب محور از یک سایزهایی بزرگتر نمی‌‌توان فعالیت کرد، در واقع اگر بخواهیم کسب و کارها نقش جدی‌تری در صنعت ایفا کنند به نظرم رویکرد مجوز محور بهتر است.

ایران یک کشور تحریم شده است و سیستم بلاکچین شفاف!

طبق گفته راد، ایران به هر حال جزو کشورهای تحریمی است و دارایی‌های ایرانی‌ها همیشه در معرض بلوکه شدن قرار دارد، او توضیح می‌دهد: این موضوع باید هم از سمت کاربران و هم صرافی‌ها مورد توجه قرار بگیرد و حواسشان به نکات امنیتی باشد. به هر حال ایران یک کشور تحریمی است و بلاکچین یک سیستم شفاف، کاربران و صرافی‌ها شاید بتوانند با کارهایی این ریسک را کم کنند، اما ریسک هرگز صفر نمی‌شود. ما در کشور تحت تحریم زندگی می‌کنیم و به هر حال با این ریسک زندگی می‌کنیم.
راد در بخش پایانی گفت‌وگو در سوال اینکه آیا اندازه بازار رمزارز ایران به قدری بزرگ هست که بتوان در GDP و صادرات واردات از آن استفاده کرد، هم می‌گوید: یک روزگاری ایران سهم ۱۰ درصدی در ماینینگ بیت‌کوین داشت، اگر حالا هم دولت در این راه، زیرساخت‌ها را آماده کند،می‌توان زیر ۵ میلیارد دلار روی آن حساب کرد. به شرطی که زیرساخت‌ها فراهم شود. حالا در همین کشورهای همسایه مثل امارات سرمایه‌گذاری یک میلیارددلاری روی این حوزه می‌شود. ما هم روزهای طلایی در این بازار داشتیم که متاسفانه به دلیل تعلل در صدور مجوزها از بازار عقب مانده‌ایم.

https://pvst.ir/gti
سمانه سمیعتحریریه

    همه‌چیز از یک مطلب به اسم «اسپایدرزن» که در دوره ارشدم نوشته بودم شروع شد. درحالی که ۱۰ سال کارمند آژانس هواپیمایی بودم در همان روزها احساس کردم چقدر نوشتن را دوست دارم. از دی ۹۸ با کار در آژانس روابط عمومی پرسش و تولید محتوا شروع کردم. بعد از مدتی نوشتن بخش شرکت‌گردی پیوست را به عهده گرفتم و حالا خبرنگار ثابت پیوستم و دقیقا اینجا و در همین نقطه احساس می‌کنم از اینکه به پیوست، پیوستم خوشحالم.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو