skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

بخش خصوصی از قیمت‌گذاری دستوری گله کرد؛ نماینده مجلس نپذیرفت

علی مومنی علی مومنی نویسنده میهمان

۱۵ آذر ۱۴۰۲

زمان مطالعه : ۵ دقیقه

رئیس انجمن تجارت الکترونیک و مدیرعامل اسنپ باور دارند قیمت‌گذاری دستوری، مشکلات غیر قابل انکاری برای اقتصاد دیجیتال ایجاد کرده است اما مجتبی رضاخواه، نماینده مجلس، این نظر را قبول ندارد.

به گزارش پیوست، نیما قاضی، رئیس انجمن تجارت الکترونیک در نشست قیمت‌گذاری دستوری و آینده اقتصاد دیجیتال گفت: اثرات قیمت‌گذاری دستوری را باید در چند بخش ببینیم. وقتی قیمت‌گذاری می‌کنیم بازارهای شفاف تحلیل می‌رود و بازارهای غیر شفاف قدرت می‌گیرند. مثلا در بازار حمل و نقل، دلالی سیاه زیاد می‌شود، به شکلی که قابل ردگیری نیست.

او ادامه داد: تامین‌کننده‌ها نیز انگیزه‌های خود را برای تامین بیشتر از دست می‌دهد. تعداد اتوبوس‌های فعال در کشور نسبت به سال ۹۷ سی درصد کاهش یافته است زیرا انگیزه تامین‌کننده از بین رفته است.

با مرگ نوآوری مواجه می‌شویم

محمد خلج قاسم‌آبادی، مدیرعامل اسنپ نیز گفت: در برنامه هفتم به دنبال دو برابر کردن سهم اقتصاد دیجیتال کشور هستیم و این به معنی این است نیازمند سرمایه‌گذاری مناسبی در این حوزه هستیم. طبیعی است هدف‌گذاری خوبی انجام شده است و می‌شود آن را بالا برد اما در عمل قیمت‌گذاری دستوری جذابیت فعالیت در این حوزه را از بین می‌برد. در این شرایط نمی‌‌توان آینده‌ای برای اقتصاد دیجیتال متصور بود. در این شرایط با مرگ نوآوری مواجه می‌شویم.

مدیرعامل اسنپ همچنین گفت: خاصیت پلتفرم‌ها شفافیت است که مزیت‌های زیادی دارد اما آسیب‌هایی نیز به همراه دارد. مثلا افراد می‌توانند به راحتی از صفحه اسکرین‌شات بگیرند و قیمت را با جاهای دیگر مقایسه کنند. قیمت‌گذاری دستوری منافع کاربر را تامین نمی‌کند. قیمت‌گذاری بر مبنای عرضه و تقاضا باعث شد هنگام باز شدن مدارس، متوسط قیمت ما کم شده بود. در خیلی ساعات قیمت می‌تواند پایین‌تر از چیزی باشد که قیمت دستوری تعیین کرده‌ است.

خلج افزود: آیین‌نامه قیمت تاکسی‌های اینترنتی به عنوان یک مدل کارآمد که روی قیمت‌گذاری شناور تکیه کرده یک مدل کارآمد در مورد قیمت‌گذاری رقابتی است. ما سعی می‌کنیم کاربر راننده‌مان، متوسط حقوقش در ساعات مختلف، ثابت باشد. نمی‌شود راننده در یک ساعت ۱۰۰ هزار تومن درآمد به دست بیاورد و در ساعات بارانی و ترافیک، درآمدش ۱۰ هزار تومان باشد.

قیمت‌گذاری دستوری نیاز به منطق دارد

مرتضی زمانیان، عضو هیات علمی دانشکده مدیریت، علم و فناوری دانشگاه امیرکبیر نیز گفت:‌ نمی‌توان اساس قیمت‌گذاری دستوری را در اقتصاد انکار کرد اما در استفاده از آن به قدری بد عمل کرده‌ایم که  کاش وجود نداشت. اگر بیش از اندازه بخواهیم از قیمت‌گذاری دستوری استفاده کنیم آثار بدی خواهد داشت.

او در مورد انواع قیمت‌گذاری در اقتصاد گفت: سه نوع قیمت‌گذاری در اقتصاد داریم، نوعی از آن قیمت‌گذاری سنتی و تنظیمی است که برای جلوگیری از انحصار انجام می‌دهند. همچنین کالاهای خاصی نیز شامل قیمت‌گذاری می‌شوند تا رفاه جامعه تامین شود، کالاهایی مثل نان و دارو. سومین نوع قیمت‌گذاری، حمایتی است که طی آن دولت برای حمایت از یک صنعت، کف قیمت را تضمین می‌کند.

این عضو هیات علمی دانشگاه امیرکبیر ادامه داد: باید مشخص شود قیمت‌گذاری برای چه انجام می‌شود. در جاهایی قیمت‌گذاری هیچ معنایی ندارد. مثلا قیمت‌گذاری دستوری کل صنعت هواپیما را زمین‌گیر کرده است. اگر از مسئولانی که این تصمیم را گرفته‌اند بپرسید اصلا نمی‌دانند علتش چیست.  سوخت هواپیما تقریبا رایگان است و می‌خواهند با منطق حمایتی از صنعت هواپیمایی حمایت کند. تقریبا همه جای دنیا این اتفاق می‌افتد اما قیمت‌گذاری آزاد است.

زمانیان بیان کرد: آیا اساسا می‌‌شود برای پلتفرم‌ها قیمت‌گذاری کرد؟ اگر قرار باشد اتفاق بیفتد نباید به شکل قیمت‌گذاری دستوری باشد. مثلا باید سقف قیمتی تعیین شود یا حاشیه سود مشخص شود.

نبود قیمت‌گذاری و نارضایتی اجتماعی

مجتبی رضاخواه، نماینده تهران در مجلس یازدهم و رئیس فراکسیون اقتصاد دیجیتال و حکمرانی داده با سه مهمان دیگر نشست موافق نبود و باور داشت اگر قیمت‌گذاری، دستوری نباشد بسیاری از افراد معترض می‌شوند. او در این رابطه گفت:‌ وقتی از لفظ دستوری برای قیمت‌گذاری استفاده می‌شود، بار منفی دارد. حاکمیت باید زندگی مردم را بهبود بدهد و قیمت‌گذاری یک ابزار است. سوال این است از این ابزار خوب استفاده می‌کنیم یا خیر. اگر قیمت‌گذاری دستوری نباشد مردم اعتراض خواهند داشت مانند بنزین در سال ۹۸.

این نماینده مجلس ادامه داد: بودجه ۱۴۰۲ حدود ۴۰ میلیارد دلار است. ما با قیمت‌گذاری در بنزین و گازوییل ۵۰ میلیارد دلار یارانه داده‌ایم.
در دو کالا بیشتر از کل بودجه کشور یارانه می‌دهیم اما به این راحتی نمی‌توانیم آن را قطع کنیم زیرا باعث نارضایتی اجتماعی می‌شود. در مورد صنعت هوایی که تحریم است، اگر حاکمیت حمایت نمی‌کرد، شکست می‌خورد.

رضاخواه گفت: سال ۹۶ که از آمریکا برگشتم استارت‌آپی دانش‌بنیان راه‌اندازی کردم و به طور کامل با این فضا آشنا هستیم اما به باور من قیمت‌گذاری چالش اصلی این حوزه نیست. شاید یکی از ۶ چالش اصلی در اقتصاد دیجیتال باشد. اقتصاد دیجیتال قرار است بهره‌وری را افزایش دهد.

او افزود‌: باید قبول کرد کارهایی هست که بخش خصوصی از پس آن برمی‌آید. مثلا اسنپ قیمت را شفاف کرده و خدمات را قابل دسترس‌تر کرده است. این کار از پس حاکمیت برنمی‌آید. افرادی که وارد حاکمیت می‌شوند در این موضوعات تخصص ندارند.

https://pvst.ir/glu
علی مومنی
علی مومنینویسنده میهمان

    در دانشگاه علامه اقتصاد خوانده‌ام با اینکه هیچ گاه عاشق آن نبودم. اولین بار در میانه دوره کارشناسی بود که در یک دوره چند ساعته روزنامه‌نگاری اقتصادی شرکت کردم که البته آورده‌ای نداشت اما سودای روزنامه‌نگار شدن را به سرم انداخت. حالا در پیوست می‌نویسم و حوزه‌‌های مورد علاقه‌ام اینترنت، اقتصاد دیجیتال و عرصه‌هایی است که اینها به عالم سیاست گره می‌خورند.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو