با اعلام حکومت نظامی در کرهجنوبی، بیتکوین تا ۶۲ هزار دلار کاهش یافت
تصویب حکومت نظامی اضطراری در کره جنوبی باعث شد قیمت بیتکوین در صرافیهای Upbit و…
۱۳ آذر ۱۴۰۳
۲۱ مرداد ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
شرکت تولید کننده نیمهرسانای تایوان (TSMC)، با حمایت دولت آلمان اولین کارخانه چیپ اروپا را تاسیس میکند. اقدامی که از جمله تلاشهای قاره سبز برای کاهش وابستگی به واردات قطعات پیشرفته از آسیا است.
به گزارش پیوست، پاندمی و مشکلات زنجیره عرضه در چند گذشته باعث شد تا قدرتهای اقتصادی سراسر جهان از جمله اروپا و آمریکا به فکر استقلال بیشتر در یکی از صنایع کلیدی تکنولوژی باشند. چیپهای نیمهرسانا که بزرگترین تولیدکنندگان آن TSMC تایوان و سامسونگ کره هستند، در صنایع مختلف از خودروسازی تا گوشیهای هوشمند کاربرد دارند.
از این رو دولتهای بزرگ تخصیص یارانه برای احداث کارخانه تولید چیپ را در دستور کار خود قرار دادهاند. از این بین میتوان به یارانه ۵۳ میلیارد دلاری آمریکا و ۱۰ میلیارد دلار یارانه دولت هند اشاره کرد. هند اولین کارخانه تولید چیپ خود را تا پایان ۲۰۲۴ وارد فاز تولید میکند و دولتهای اروپا نیز بخش مهمی از بودجه ۱۴۵ میلیارد دلاری دیجیتال را به تولید و توسعه صنعت چیپ اختصاص دادهاند.
والاستریت ژورنال میگوید شرکت TSMC تایوان سرمایهگذاری ۳.۸ میلیارد دلاری برای احداث کارخانهای در آلمان را تایید کرده است. این کارخانه مجموعا با بودجه بیش از ۱۰ میلیارد یورو (۱۱ میلیارد دلار) راهاندازی میشود که یارانه بخش مهمی از آن به حساب میآید.
وزارت اقتصاد آلمان میگوید دولت این کشور از پروژه مذکور که در انتظار تایید اتحادیه اروپا است حمایت میکند. اتحادیه اروپا مدتی است که محدودیت تخصیص یارانه دولتی به پروژههای نیمهرسانا را کاهش داده است.
خبر احداث کارخانه TSMC چند هفته پس از آن منتشر میشود که برلین با ۱۰ میلیارد یورو یارانه دولتی در ازای ۳۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری شرکت اینتل برای احداث دو کارخانه تولید چیپ در شرق آلمان موافقت کرد. شرکت اینتل آمریکا در صورت موفقیت این طرح به یکی از بزرگترین سرمایهگذاران خارجی آلمان تبدیل میشود.
قاره سبز در جهت تقویت زنجیره عرضه تکنولوژیهای پیشرفته در داخل و کاهش وابستگی به کارخانههای خارجی میخواهد بازار سهم خود از بازار نیمهرسانا را دو برابر کند.
این اقدام تا حدی واکنش اروپا به قانون چیپ دولت بایدن است که ۵۳ میلیارد دلار بودجه را برای سرمایهگذاری در بخش نیمهرسانا در نظر گرفته و همچنین با ذیل قانون کاهش تورم نیز بستههای حمایتی دیگری را به سرمایهگذاری برروی تکنولوژی سبز اختصاص داده است.
اقدام استراتژیک اروپا همچنین نشانگر تلاش این قاره برای کاهش وابستگی به واردات از چین است. پس از حمله روسیه به اوکراین، دولتهای اروپا در جایگزین کردن این کشور به عنوان یکی از منابع اصلی انرژی به مشکل خوردند و به نظر قصد دارند از بروز شرایط مشابه در صورت تنشهای ژئوپیتلیک آینده جلوگیری کنند.
یکی از مهمترین تنشهای احتمالی، حمله چین به تایوان است. از نگاه مقامات اروپایی، چنین شرایطی تبعات اقتصادی سنگینی برای قاره سبز دارد. دوران همهگیری و مشکلات زنجیره عرضه حاصل از آن نیز درس بزرگی به سیاستگذاران اروپایی داده است.
آلمان ماه گذشته اولین متن سیاست استراتژیک خود در رابطه با چین را منتشر کرد و گفت با حمایت از صنایع استراتژی و تکنولوژیهای پیشرفته قصد دارد وابستگی اقتصادی و تکنولوژی به چین را کاهش دهد.
کارخانه TSMC آلمان در قالب یک پروژه تجاری مشترک با مشارکت چند کارخانه چیپ اتحادیه اروپا از جمله بوش (Bosch)، اینفینئون (Infineon) و NXP راهاندازی میشود. TSMC میگوید ۷۰ درصد از این پروژه تجاری مشترک متعلق به آنها بوده و تنها ۱۰ درصد تحت مالکیت سه شرکت دیگر است و اجرا نیز برعهده TSMC است.
مراحل ساخت احتمالا در نیمه دوم سال ۲۰۲۴ آغاز می شود و در سال ۲۰۲۷ میتوان انتظار اولین تولید این کارخانه را داشت.
با این حال شرکت TSMC با مشکلاتی مثل کاهش تقاضا، افزایش هزینه و کمبود کارکنان ماهر مواجه است. اما غول تایوانی هم همانند اروپا و آمریکا در تلاش است تا با پراکنده کردن تولیداتش در سطح جهان، از تاثیریپذیری خود نسبت به تنشهای ژئوپیلیتیک بکاهد.
این شرکت تایوانی بزرگترین تولیدکننده چیپهای پیشرفته جهان است و تولیدات شرکتهای الکترونیک بزرگی مثل اپل را میزبانی میکند و به تازگی قراردادی برای انحصار تولید چیپ ۳ نانومتری را برای آیفون جدید به امضا رسانده است. از این رو TSMC در حال احداث کارخانههای تولید چیپ متعددی خارج از تایوان و در کشورهایی مثل آمریکا و ژاپن است.
کارخانه تولید چیپ آلمان قرار است در منطقه دردسن از ایالت زاکسون ساخته شود. این منطقه از چند دهه پیش به عنوان مرکز صنعتی و تکنولوژی این کشور به شهرت رسیده است. این کارخانه به تولید چیپهایی با پیچیدگی کمتر اختصاص دارد که معمولا در صنعت خودرو به کار میروند.
به گفته افراد مطلع، یارانه دولت آلمان قرار است مشکلاتی مثل هزینه بالای فعالیت و نبود کارکنان ماهر مورد نیاز برای ساخت و فعالیت کارخانه را رفع کند.
کمبود کارکنان ماهر یکی از موانع اصلی توسعه این شرکت در خارج از تایوان است. ماه گذشته یکی از کارخانههای TSMC در آریزونا اعلام کرد به دلیل نبود نیروی ماهر در منطقه، نمیتواند طبق برنامه در سال آینده میلیادی به مرحله تولید برسد. به گفته متخصصان صنعتی، TSMC احتمالا در ژاپن و اروپا هم با مشکلات مشابهی روبرو میشود.
غول تایوانی قرار است در ازای احداث دو کارخانه تولید چیپ در آریزونا تا سرحد ۱۵ میلیارد دلار از دولت بایدن یارانه دریافت کند اما نگرانی TSMC از آن است که براساس مقررات آمریکا این شرکت باید سود کارخانهها را به اشتراکگذاشته و جزئیات دقیقی از فعالیتهای شرکت را ارائه کند.
این شرکت روز سهشنبه (۸ آگوست) اعلام کرد که تزریق سرمایه ۴.۵ میلیارد دلاری را به عنوان بخشی از سرمایهگذاری ۴۰ میلیارد دلاری خود در ایالت آریزونای آمریکا تایید کرده است.
حضور TSMC در اروپا علاوه بر پیشبرد برنامه خودکفایی قاره سبز، این شرکت را به خودروسازان بزرگ اروپایی و مشتریان اصلی خود نیز نزدیکتر میکند. کارخانههای خودرویسازی اروپا در دوران همهگیری به دلیل کمبود نیمهرسانای مورد نیاز برای تهویه هوا، کنترل موتور و دیگر امکانات خودرو با مشکل مواجه شدند. همین مساله میلیاردها دلار از درآمد خودروسازان را کاهش داد و حالا شاهد تلاش دولتها برای ساخت یک سیستم عرضه بهتر و انتقال کارخانه به مناطق نزدیک هستیم.