skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

رسانه‌ها باید اکوسیستم استارت‌آپی را بیشتر نقد کنند

علی مومنی علی مومنی نویسنده میهمان

۱۹ مرداد ۱۴۰۲

زمان مطالعه : ۷ دقیقه

حاضران در پنل رابطه رسانه و استارت‌آپ‌ها که تپسل به مناسبت روز خبرنگار برگزار کرد باور دارند رسانه‌ها باید بیش از گذشته به نقد اکوسیستم استارت‌آپی کشور بپردازند.

به گزارش پیوست، امیر مستکین، سردبیر دیجیاتو در این پنل گفت: در ده دوازده سال گذشته رسانه‌ها و اکوسیستم به رشد همدیگر کمک کردند. رسانه‌ها به دیده شدن و جا افتادن مفهوم استارت‌آپ در جامعه کمک کرده‌اند. در لایه استارت‌آپ‌های متوسط و کوچک رسانه به آنها برای بزرگ شدن بیشتر نیز کمک کرده است.

مهرک محمودی، سردبیر ماهنامه پیوست نیز گفت: اکوسیستم رسانه و استارت‌آپ جدا از یکدیگرند و نقش‌های متفاوتی دارند. وظیفه رسانه اطلاع‌رسانی و وظیفه استارت‌آپ کسب سود است. یک جاهایی می‌توانند به هم کمک کنند و یک جایی بر عکس. اگر منِ رسانه فک کنم چیزی که منتشر میکنم به نفع کاربر عمومی و به ضرر استارت‌آپ باشد ممکن است منتشرش کنم.

باید بیشتر نقد کنیم

محمودی در مورد لزوم مطالبه‌گری بیشتر گفت: روزنامه‌نگاری توسعه به رشد یک صنعت و فناوری کمک می‌کند و در این ده سال رسانه‌ها با این مدل به استارت‌آپ‌ها کمک کردند. خصوصیت این نوع روزنامه‌نگاری این است بخش‌های مفید را بولد میکنیم تا رشد کنیم. اما از الان باید بازی فرق کند. باید روی صندلی خبرنگاری انتقاد کنیم و مطالبه گری را بالاتر ببریم.

هادی مرادی، سردبیر رسانه دی‌ام برد گفت: در این سال‌ها هم رویکرد رسانه بیشتر حمایتی بوده و هم نگاه کسب‌وکار به رسانه‌. همچنین دید درست و پخته نسبت به رسانه در واحد‌های روابط عمومی سازمان‌ها شکل نگرفته است. نه نحوه درست برخورد با رسانه را بلدند و نه ظرفیت پذیرش نقد دارند. صرفا انتقاد را نباید به چشم عناد دید. این فرهنگ باید در سمت کسب‌وکار درست شود و این به رشد رسانه و صنعت کمک می‌کند.

مهرک محمودی همچنین گفت: مشکل از جایی پیش می‌آید که خبرنگار رسانه بخواهد محبوب باشد. در این مدت که کار کرده‌ام محبوب نبوده‌ام، شاید چون قلم تیزی داشته‌ام. ما با روابط عمومی‌ها کار می‌کنیم ولی دوست‌مان نیستند. به هر حال من خبرنگارم و اگر تصمیم بگیرم با کسب‌وکار دوست شوم دیگر نمی‌توانم خبرنگار باشم. در اکوسیستم استارت‌آپی هیچ روابط عمومی دوست من نیست اما با همه آنها کار می‌کنم.

سردبیر دیجیاتو نیز باور داشت باید بیشتر نقد کرد. مستکین گفت:‌ رسانه‌ها توانسته‌اند نقد کنند و قبول ندارم فقط با مدل توسعه‌ای کار کردیم. در سمت رسانه و شرکت‌ها رشد داشتیم اما رشد رسانه بیشتر بوده است. ما باید برویم سمت نگاه منتقدانه‌تر. رسانه نه بستنی فروشی است و نه پیتزا فروشی که بقیه بخواهند از آن راضی باشند.

احمد عطارزاده، مدیر مارکتینگ تپسل از حاضران پرسید: در مقابل هجمه‌ای که به این صنعت می‌شود و اتهاماتی که وارد می‌کنند، هیچکدام از این رسانه‌ها حرفی زدند یا جوابی دادند؟

هادی مرادی در پاسخ به این سوال گفت: نقد وظیفه رسانه است و بیشتر باید به آن سمت رفت. قدم بعدی رسانه‌های حوزه کسب‌وکار باید این باشد که بیش از این به سمت نگاه نقادانه برویم. یک موقع نقد از کسب‌وکار می‌کنیم در حمایت از کاربر و یک موقع نقد از حاکمیت در حمایت از کسب‌وکار. در هر دو سمت باید تقویت شویم. در مورد اتفاقات اخیر گزارشی نداشتیم چون احساس کردیم این موضوع خیلی به ما نزدیک نیست.

مستکین نیز در پاسخ به عطارزاده گفت: پیشنهاد می‌کنم این اتفاقات را به یک ماه گذشته محدود نکنیم و یک سال گذشته را ببینیم. اینطوری اگر نگاه کنیم رسانه‌ها نقش بزرگی داشتند و خیلی خوب عمل کردند، حتی هزینه‌اش را هم دادند.

سردبیر پیوست نیز پاسخ داد:‌ اگر استارت‌آپ‌ها اشتباه می‌کنند نباید تاوانش را رسانه‌ها بدهند. کسب‌وکار نباید انتظار داشته باشد رسانه اشتباهش را جبران کند. همینطور که اگر من چیز اشتباهی بنویسم و لغو مجوز شوم کسب‌وکار نمی‌تواند کاری کند. در این روند کسب‌وکارها رسالت خود را فراموش کردند و فکر کردند ناجی اجتماعی هستند. اما کدام کسب‌وکاری فیلتر شد و رسانه‌ها پشت آنها نایستادند؟ این رسالتی بود که باید انجام می‌دادیم و دادیم.

عطارزاده نیز در تایید این حرف گفت:‌ این یک ضعف پی‌آری است و بچه‌ها حس می‌کنند کنشگر اجتماعی هستند.

اولویت رسانه تاثیرگذاری است نه کسب درآمد

مدیر مارکتینگ تپسل در ادامه پنل پرسش دیگری را مطرح کرد و گفت: اگر رسانه را یک کسب‌وکار بدانیم می‌توان حداکثر کردن تاثیرگذاری را اولویت گذاشت. اما در این ده سال برخی رسانه‌ها فقط اولویت‌شان پول بوده است. مسیر راحت این است که پول بگیرند و رسانه را برای کسب‌وکار فرش کنند. این را به عنوان یک آفت شناسایی می‌کنید؟

سردبیر دیجیاتو در پاسخ به این سوال گفت: رسانه نمی‌تواند کسب‌وکار نباشد اما متفاوت است و اولویتش نباید پول در آوردن باشد، بلکه باید تأثیرگذاری بیشتر است. در رسانه‌هایمان داریم کسانی را که می‌خواهند از آدم‌ها قاب عکس درست کنند. ما در دیجیاتو همیشه مواظب بودیم این برداشت نشود که کسی یا شرکتی را می‌خواهیم پروموت کنیم. رسانه‌های تکنولوژی تا حد زیادی سالم کار می‌کنند. در جامعه رسانه‌های تخصصی، ما موفق‌ترین‌ها بوده‌ایم که اینطوری به بطن جامعه نفوذ کرده‌ایم.

سردبیر پیوست نیز پاسخ داد: رسانه یک کسب‌وکار است. باید به نیروی انسانی حقوق دهیم و آنها را مدیریت کنیم. باید بتوانیم برای کسب‌وکار لاین‌های درآمدی تعریف کنم اما در اینجا ممکن است مشکل پیش بیاید. رسانه نمی‌تواند خبر فروشی کند اما باید خط درآمدی ایجاد کند. مرز خبر و آگهی باید مشخص باشد. هر چیز که آگهی است باید مشخص باشد که من بابت آن پول گرفته‌ام. صرف گرفتن آگهی بد نیست و رسانه‌ها باید بگیرند زیرا ما بخش خصوصی هستیم پس باید از محصولی که تولید می‌کنیم درآمد داشته باشیم. اما جایی خطرناک است که آگهی منتشر کنم و نگویم این آگهی است.

سردبیر دی‌ام برد نیز در مورد مدل کسب‌وکاری رسانه توضیح داد: مدل کسب‌وکار مهم است، اینکه سنگ بنایش را چطور بگذاریم. این خط قرمز رسانه است که محتوای پولی و غیر پولی کدام است. خیلی کسب‌وکارها به ما زنگ می‌زنند برای مصاحبه یا پادکست. اینها قالب‌هایی نیست که رسانه مجاز باشد بابت آن پول بگیرد.

مهرک محمودی نیز در ادامه گفت: کسب‌وکاری که زنگ می‌زند به خبرنگار و پیشنهاد پول برای خبر می‌دهد، خبرنگار چقدر می‌تواند در برابر آن مقاومت کند. من هر چقدر تلاش کنم نیروی انسانی را با عزت نفس تربیت کنم تا کجا می‌توانم این کار را بکنم. اگر رقم خیلی عجیب و غریبی پیشنهاد شود دیگر مشکل خبرنگار و رسانه نیست، بلکه کار کسب‌وکار غیر اخلاقی است.

آینده به چه سمت است؟

حاضران در بخش پایانی پنل در مورد چشم‌انداز پیش روی رسانه‌ها صحبت کردند. مرادی در این خصوص گفت: خیلی دورنمای خوبی نمی‌بینم. کاربران کمتری خبر می‌خوانند و به شبکه‌های اجتماعی سر می‌زنند. به خاطر فیلترینگ و محدودیت‌ها مخاطب کم شده است. اینکه ما نسبت به سال گذشته رو به رشد نیستیم ناراحت کننده است و نشانه‌ای برای حل آن نمی‌بینیم.

مستکین نیز گفت: من هم آینده روشنی نمی‌بینم. فکر می‌کنم باید بیشتر رسانه داشته باشیم. رسانه‌های حوزه‌های تخصصی دپگر خیلی بیشتر است. در مجموع آینده روشنی برای اکوسیستم و اقتصاد دیجیتال متصور نیستیم. رسانه‌های تکنولوژی با گذر از این مسیر می‌توانند کارشان را ادامه دهند زیرا مخاطب عام را می‌توانند همراه خود کنند.

محمودی نیز بیان کرد: باید کوتاه مدت و بلند مدت نگاه کرد. کوتاه مدت در یکی دو سال آینده کار سخت است اما لحظه‌ای که در آن زندگی می‌کنیم یک چشمک هم نیست. در بلند مدت فکر نمی‌کنم رسانه همین جا تمام شود.

او اضافه کرد:‌ از وقتی مفهوم شهروند خبرنگار وارد شد موضوع رسانه تغییر کرد. زیرا من باید چک و تیک کنم و در نهایت از خبر جا می‌مانم. تحلیل و عمقی که میتوانیم به اخبار دهیم می‌تواند رسانه را زنده نگه دارد. من دوست دارم تعداد رسانه‌های تخصصی این حوزه خیلی خیلی بیشتر شود و فقط ما پنج شش رسانه نباشیم.

https://pvst.ir/fne
علی مومنی
علی مومنینویسنده میهمان

    در دانشگاه علامه اقتصاد خوانده‌ام با اینکه هیچ گاه عاشق آن نبودم. اولین بار در میانه دوره کارشناسی بود که در یک دوره چند ساعته روزنامه‌نگاری اقتصادی شرکت کردم که البته آورده‌ای نداشت اما سودای روزنامه‌نگار شدن را به سرم انداخت. حالا در پیوست می‌نویسم و حوزه‌‌های مورد علاقه‌ام اینترنت، اقتصاد دیجیتال و عرصه‌هایی است که اینها به عالم سیاست گره می‌خورند.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو