گزارش آذر ماه شاپرک: تعداد تراکنشهای شبکه پرداخت در آذر کاهش یافت
تعداد تراکنشهای شبکه پرداخت در آذر ماه نسبت به آبان ماه گذشته ۲.۸ درصد کاهش…
۱۸ دی ۱۴۰۳
۴ تیر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
نتایج نظرسنجی پیوست نشان میدهد تقریباً نیمی از افراد با اصلاح نظام کارمزد موافق و نیمی دیگر مخالف هستند. بر این اساس ۵۷ درصد از شرکتکنندگان با اصلاح نظام کارمزد مخالف و ۴۳ درصد از شرکت کنندگان با آن موافق هستند. همچنین ۵۵ درصد نیز با اخذ کارمزد از تراکنشهای خرید مخالفاند.
به گزارش پیوست، نتایج نظرسنجی پیوست از مخاطبان درباره اصلاح نظام کارمزد نشان میدهد ۴۳ درصد از شرکتکنندگان معتقدند اصلاح نظام کارمزد بر افزایش قیمت کالاها موثر است. از سویی ۲۶ درصد از شرکتکنندگان ضرورت اصلاح کارمزد را در نجات شبکه پرداخت از ورشکستگی دیدهاند و از طرف دیگر، ۲۲ درصد مقاومت اصناف و ۲۲ درصد دیگر در نظر نگرفتن تمام ذینفعان را علت شکست احتمالی این طرح دانستهاند.
بانک مرکزی از امروز ۴ تیرماه قرار است طرح اصلاح نظام کارمزد را در شبکه پرداخت اجرایی کند. در این طرح برای اولین بار از پذیرندگان (صاحبان دستگاههای کارتخوان) به عنوان ذینفع از کارمزد تراکنش خرید اخذ خواهد شد. بانک مرکزی اعلام کرده است در مرحله اول سوپرمارکتها و فروشندگان مواد غذایی و همچنین نانواییها مشمول اخذ کارمزد از تراکنشهای خرید نخواهند شد.
با اصلاح نظام کارمزد پذیرندگان به ازای تراکنشهای تا سقف ۶۰۰ هزار تومان مبلغ ۱۲۰ تومان و برای تراکنشهای بالاتر از سقف تعیینی، دو ده هزارم مبلغ تراکنش به شبکه پرداخت، کارمزد میپردازند. همچنین در این بخشنامه تاکید شده حداکثر کارمزد پرداختی در نظام جدید کارمزد از سوی پذیرنده، مبلغ چهار هزار تومان خواهد بود و به دارنده کارت کارمزد تعلق نمیگیرد.
پیوست در نظرسنجی از مخاطبان و کارشناسان حوزه ICT به سنجش افکار در زمینه طرح جدید اصلاح نظام کارمزد پرداخته است. در این نظر سنجی ۳۹۵ نفر شرکت کردهاند. ۳.۷۹ درصد از شرکت کنندگان از طریق توییتر در این نظرسنجی شرکت کردهاند ۱۸.۹۸ از طریق پرسشنامه و ۷۵.۹۴ درصد نیز از طریق اینستاگرام نظر خود را اعلام کردهاند. میانگین هر کدام از نمودارها براساس تعداد کل افراد شرکت کننده در نظرسنجی محاسبه شده است.
نظرسنجی پیوست نشان میدهد ۵۷.۷ درصد مخالف و ۴۲.۵ موافق اجرای اصلاح نظام کارمزدها هستند. در واقع، اختلاف میان میزان مخالفت و موافقت شرکتکنندگان با اجرای نظام کارمزد ۱۵ درصد است. درصد هر کدام از پلتفرمها براساس شرکت کنندگان در پلتفرم است اما درصد کلی براساس نظر کل شرکت کنندگان در نظر سنجی به دست آمده است. مشخص است تعداد افراد شرکت کننده در نظرسنجی بیشتر از طریق اینستاگرام نظر خود را ثبت کردهاند.
همچنین ۵۴.۸ درصد از شرکتکنندگان در این نظرسنجی با دریافت کارمزد از تراکنشهای خرید مخالف و ۳۰ درصد موافق دریافت کارمزد خرید هستند و هفت درصد نیز در این باره نظری ندارند. بر اساس نتایج حاصله از این پرسش به نظر میرسد اختلاف معناداری میان مخالفان و موافقان برای اخذ کارمزد از تراکنشهای خرید وجود دارد. گفتنی است مهمترین بخش اصلاح نظام کارمزدها به بخش دریافت کارمزد از تراکنشهای خرید برمیگردد و اجرا یا عدم اجرای آن بر کل اکوسیستم پرداخت کشور تاثیرگذار خواهد بود.
نتایج به دست آمده از نظر شرکتکنندگان درباره تاثیر اجرای نظام کارمزد بر افزایش یا کاهش قیمت کالاها نشان میدهد: ۴۳.۳ درصد تاثیر اجرای نظام کارمزد بر قیمتها را زیاد و ۳۳.۴ این تاثیر را کم دانستهاند. همچنین ۱۰.۹ درصد از شرکتکنندگان معتقدند اجرای اصلاح نظام کارمزدها تاثیری در افزایش قیمتها ندارد.
در محور دیگر این نظرسنجی که به مهمترین عامل ضرورت اصلاح نظام کارمزد پرداخته است ۲۶.۶ درصد از شرکتکنندگان نجات شبکه از ورشکستگی را مهمترین ضرورت اصلاح کارمزدها دانستهاند و نزدیک به ۱۷ درصد گسترش زیرساخت شبکه پرداخت را مهمترین ضرورت اصلاح به شمار آوردهاند. همچنین ۱۵.۶ درصد جلوگیری از تراکنشسازی توسط شرکتهای psp و ۷.۳ درصد جلوگیری از رقابت ناسالم شرکتهای psp را مهمترین عامل در ضرورت اصلاح نظام کارمزد قلمداد کردهاند.
در محور آخر نظرسنجی پیوست درباره عامل احتمالی شکست طرح اصلاح نظام کارمزد چهار مولفه عدم آمادگی بازیگران اکوسیستم پرداخت، مقاومت اصناف و گروههایی که با اصلاح نظام فعلی کارمزد متضرر خواهند شد، در نظر نگرفتن تمام ذینفعان و عدم همراهی صاحبان کارت مورد سنجش قرار گرفتهاند.
در این محور ۲۲.۹ درصد مقاومت و گروهها و ۲۲.۷ درصد در نظر نگرفتن ذینفعان را عامل احتمالی شکست طرح اصلاح نظام کارمزد تلقی کردهاند. علاوه بر این، ۶.۵ درصد عدم همراهی صاحبان کارت و ۱.۲ درصد عدم آمادگی بازیگران اکوسیستم شبکه پرداخت را علت شکست طرح اصلاح نظام کارمزد دانستهاند.