با مدل زبانی گوگل نوتبوک آشنا شوید: از پرسش و چکیده تا پادکست مقالهها
گوگل نوتبوک الام (Google NotebookeLM) یکی از تازهترین محصولات بخش هوش مصنوعی گوگل است که…
۱۵ آذر ۱۴۰۳
۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
محصولات اپل معمولا استاندارد زرین بازار تکنولوژی را مشخص میکنند. از گوشی آیفون تا اپل واچ، مشتریان هزینه بالایی را برای تجربه بهترین کیفیت پرداخت میکنند اما به گفته افراد مطلع عینک واقعیت افزوده اپل این سنت دیرینه را نقض میکند. محصولی شبیه به عینک اسکی که هنوز در فاز آزمایشی است احتمالا در کنفرانس نرمافزاری ماه ژوئن کوپرتینوییها رونمایی میشود.
به گزارش پیوست، دی ماه سال گذشته بلومبرگ در گزارشی اعلام کرد که خبری از عینک واقعیت افزوده اپل نیست و روند ساخت آن به دلیل مشکلات فنی متوقف شده است. تنها عینک باقی مانده همین عینک واقعیت ترکیبی است که با گذشت هفت سال از روند ساخت و توسعه آن قرار است به عنوان یک محصول آزمایشی رونمایی شود و با اینکه یکی از پیچیدهترین محصولات مصرفی است، شاید کیفیتی که همیشه از اپل انتظار داشتیم را برآورده نکند.
همه ما پافشاری اپل روی ابعاد استاندارد گوشی هوشمند را به یاد داریم. طرفداران این شرکت مدتها برای یک گوشی بزرگتر از جنس اپل منتظر ماندند در حالی که رقبایی مثل سامسونگ و هوایی هرروز گوشیهای بیشتر و با ابعاد مختلف را روانه بازار میکردند. سنت دیرینه و سختگیرانه اپل برای عرضه محصولات جدید شاید بسیاری از طرفداران این شرکت را کلافه کند اما محصول نهایی همیشه استاندارد زرین صنعت تکنولوژی است.
گزارشی از والاستریت ژورنال میگوید اپل این بار سنت دیرینه خود را زیر پا گذاشته و به زودی در کنفرانس نرمافزاری ماه ژوئن از محصولی رونمایی میکند که هنوز در فاز آزمایشی است (البته که در صورت معرفی برای عرضه عمومی آن باید تا پاییز امسال منتظر باشید)
هدست واقعیت ترکیبی اپل، واقعیت مجازی و افزوده را ترکیب کرده و برای استفادههایی مثل بازی یا تجربه جهانهای مجازی کاربرد دارد. اما به گفته افراد مطلع شما میتوانید به لطف دوربینهای رو به بیرون این دستگاه جهان فیزیکی را هم به طور همزمان مشاهده کنید.
اما برخی از کارکنان و عرضه کنندگان اپل از مشکلات ادغام نرمافزار جدید در هدست واقعیت ترکیبی اپل و چالشهای تولید میگویند و به گفته آنها شاید غول کوپرتینویی عرضه این محصول را به تعویق بیاندازد.
معرفی این هدست گرانقیمت ۳ هزار دلاری با روند معمول اپل در معرفی محصولات جدید، که معمولا به عنوان یک محصول نهایی عرضه میشوند، مغایرت دارد و باتری جداگانه آن که در ابعاد یک کف دست توصیف شده هم با طراحی مینیمالیستی این غول تکنولوژی همخوانی ندارد.
مدیران و تحلیلگران تکنولوژی میگویند صبر اپل به سر آمده و طراحی یک محصول ایدهآل به حدی زمان میبرد که قدرت رقابت را از این شرکت میگیرد. رقبایی مثل فیسبوک همین حالا محصولاتی را در این حوزه عرضه کردهاند و در حال تثبیت خود در این بازار نوپا هستند.
عرضه اولین محصول جدید و مهم اپل در یک دهه گذشته پس از اپل واچی که در سال ۲۰۱۴ معرفی شد برای تیم کوک مدیرعامل فعلی اهمیت زیادی دارد. این دستگاه قرار است زمان تفریح و کار مردم در متاورس یا جهان مجازی را به خود اختصاص دهد؛ مفهومی که البته هنوز فراگیر نشده است.
طراحی سنگین این محصول و فاصله گرفتن از رویکرد مینیمالیستی اپل یکی از نگرانیهای ناظران بازار است. یکی از ایدههای اولیه این بود که قدرت پردازشی را برونسپاری کنیم و پایگاهی از راه دور این وظیفه را برعهده گیرد. با این حال مدیر سابق طراحی اپل، جانی آیوی، چنین رویکردی را غیرمنطقی تلقی میکرد و به دنبال یک هدست کامل و مجزا بود. آیوی در سال ۲۰۱۹ از اپل جدا شد و تا سال گذشته به عنوان مشاور خارجی این شرکت مشغول بود.
تیم اپل از آن زمان با تغییر و تحولاتی تمرکز خود را روی استانداردها و زمانبندی شرکت افزایش داده و به دنبال عرضه دستگاهی کارآمد و با ظاهری زیبا است. با اینکه تیم جدید چندین مرتبه در سالهای گذشته برای عرضه این محصول تلاش کرده اما عدم هماهنگی نرمافزار باعث تاخیر و تعویق عرضه آن شده است. اما به نظر میرسد طاقت اپل طاق شده و بالاخره پای این محصول به بازار باز میشود.
بازاری که احتمالا ورود اپل به آن روند حرکتش را دگرگون میکند و تاریخ با محصولاتی مثل اپل واچ و آیپد نشان داده که محصول کوپریتنوییها معمولا با اقبال عمومی و فراگیر شدن یک تکنولوژی همراه است.
نقد و تمجیدهای متعددی از متاورس و تکنولوژیهای حول آن به گوش میرسد. بسیاری معتقدند این بازار تنها محدود به گیمرها است و آنچه درمورد آینده همه شمول متاورس گفته میشود توهمی بیش نیست.
اما برخی دیگر آن را یک تکنولوژی انقلاب و دروازه ورود ما به جهان دیجیتالی فراگیر میدانند. متخصصان کاربردهای متعددی را فراتر از بازی برای این تکنولوژی متصور میشوند و به گفته آنها جدای از متاورس و جهانهای مجازی که هدف نهایی هستند، این تکنولوژی به ویژه در بحث آموزش و تحصیل کاربرد دارد و حتی جراحان هم میتوانند در جراحیهای خود از آن استفاده کنند.
متا (فیسبوک سابق) یکی از بازیگران اصلی بازار هدستهای واقعیت مجازی و ترکیبی است که میلیاردها دلار روی این تکنولوژی هزینه کرده و مارک زاکربرگ آینده شرکت را به آن گره زده است. شرکت والتدیزنی هم بخشی را به توسعه استراتژیهای متاورسی اختصاص داده است.
مجیک لیپ (Magic Leap)، هم استارتاپ کوچک دیگری است که در زمینه واقعیت مجازی و افزوده و محصولات آن فعالیت دارد. مدیرعامل سابق و بنیانگذار این شرکت معتقد است که اپل دست بالا را در رقابت مجازی و متاورس دارد و از آنجایی که شرکتی چند هزار میلیاردی است میتواند به اندازه کافی برای ورود به آن صبر کند.
با این حال بسیاری از این بازار پر ابهام کنار کشیدهاند. شرکتی مثل مایکروسافت که در حال حاضر روی هوش مصنوعی تمرکز دارد، پلتفرم شبکه اجتماعی واقعیت مجازی خود که در سال ۲۰۱۷ خریداری کرده بود را بست و تیم توسعه هدستی که قرار بود در بخشی از پروژه مشترک با ارتش آمریکا ایفای نقش کنند را کوچکتر کرد.
اپل در گذشته به بهترین شکل مشتریان را برای ورود به یک عصر تازه مجاب کرده است و فعالان بازار معتقدند ورود این شرکت چند هزار میلیاردی میتواند سرنوشت بازار را تغییر دهد. بازار موزیک پلیرهای دیجیتالی پیش از آیپاد کوچک بود. گوشیهای هوشمند هم پیش از آیفون با کیبورد فیزیکیشان جذابیت کافی را نداشتند. پوشیدنیها هم پیش از اپل واچ تنها به افرادی خارج از صنعتی تکنولوژی محدود میشد.
برخی از افرادی که عینک واقعیت ترکیبی اپل را امتحان کردهاند میگویند عملکرد بسیار بهتری نسبت به گزینههای فعلی بازار دارد و تجربه فراگیرتری را ارائه میکند. جیتش اوبرانی، مدیر تحقیقات شرکت اطلاعاتی IDC، میگوید: «واقعیت مجازی برای مخاطب گسترده به یک اپلیکیشن چشمگیر خارج از گیمینگ نیاز دارد.»
باید دید اپل بار دیگر میتواند با ورود به بازاری جدید سرنوشت آن را برای خود و دیگر بازیگران دگرگون کند یا تیم کوک و مدیرانش این بار با سنت شکنی در مسیر خود با شکست مواجه میشوند.