استفاده از کارتخوان برای مودیان معاف از صدور صورتحساب الکترونیکی الزامی شد
مودیانی که از معافیت مالیاتی صدور صورتحساب الکترونیکی استفاده میکنند باید نسبت به نصب و…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۷ فروردین ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
عمر الخدیری، رئیس بانک ملی سعودی و بزرگترین سهامدار بانک کردیت سوئیس (Credit Suisse)، چند روز پس از آنکه اظهارنظرهایش به سقوط سهام کردیت سوئیس و فروش این بانک قدیمی با ورود دولت سوئیس منتهی شد از سمت خود کنارهگیری کرد.
الخدیری که در سال ۲۰۲۱ و در پی تشکیل بانک ملی سعودی با ادغام بانک تجارت ملی و گروه تجاری سامبا به عنوان رئیس این بانک انتخاب شده بود امروز دوشنبه «به دلایل شخصی» از سمت خود کنارهگیری کرد. بانک ملی سعودی نیز با درخواست کنارهگیری الخدیری موافقت کرده است.
کنارهگیری او تنها دوازده روز پس از آن انجام گرفته است که او در مصاحبهای با تلویزیون بلومبرگ گفت بانک ملی سعودی «به هیچ وجه» تمایلی به سرمایهگذاری بیشتر در کردیت سوئیس را ندارد.
پس از اظهارنظر الخدیری در این برنامه سهام بانک کردیت سوئیس به پایینترین سطح خود سقوط کرد. سقوط سهام این بانک به ریزش گسترده سهام بانکهای اروپایی نیز کمک کرد.
محمد علی یاسین، متخصص بازارهای سرمایه و مشاور سرمایهگذاریدر این باره گفت: «رئیس بانک ملی سعودی قربانی اظهارنظر صادقانه در دوران سخت کردیت سوئیس شد. نیمه پر لیوان اینکه با توجه به نرخ خرید کردیت سوئیس توسط UBS، پاسخ او اقدام درستی بود: منتظر روشنتر شدن بحران هستیم.»
الخدیری پس از اظهارنظر خود در تلویزیون بلومبرگ و برای آرام کردن شرایط بازار در مصاحبه دیگری با CNBC گفت وحشتی که به ریزش سهام کردیت سوئیس منتهی شد «کاملا بی پایه و اساس بود.»
با وجود اینکه اظهارنظرهای الخدیری با جبههگیری سابق این بانک سعودی همخوانی داشت اما بسیاری از گفتههای او به عنوان تیر خلاص برای کردیت سوئیس یاد میکنند. چند روز پس از مصاحبه الخدیری با CNBC، گروه بانکداری UBS در یک معامله تاریخی و با پادرمیانی دولت سوئیس بانک کردیت سوئیس را خریداری کرد. دولت با هدف جلوگیری از گسترش بحرانی که دیگر بازارهای جهانی را نیز تحت تاثیر قرار داد وارد میدان شد. UBS قیمت ۳.۳ میلیارد دلار را برای خرید رقیب خود پیشنهاد داد که ضمانت دولتی و تدارک نقدینگی را نیز در کنار خود داشت.
بانک ملی سعودی که ۳۷ درصد آن تحت مالکیت صندوق ثروت مستقل عربستان است، تنها یک ماه پس از خرید سهام ۹.۹ درصدی در بانک کردیت سوئیس شاهد ریزش ارزش سرمایه خود بود. در همین دوره سهام بانک ملی سعودی نیز حدود یک سوم ریزش کرد و پیش از قراردادی خرید کردیت سوئیس توسط UBS، ۲۵ میلیارد دلار از ارزش این بانک کاسته شد.
الخدیری در ماه اکتبر اعلام کرده بود که به رهبری جدید بانک کردیت سوئیس «علاقهمند است» و به دنبال تغییر شرایط هستند اما فعلا خرید سهام اضافی «مقدور نیست.»
سرمایهگذاران ثروتمند خاورمیانه ای سالها است که بسیاری از بانکهای بزرگ جهان از جمله کردیت سوئیس را پشتیبانی میکنند. اطلاعات شرکت Global SWF نشان میدهد که در دوران بحران مالی سال ۲۰۰۸، صندوقهای سرمایه ابوظبی ، قطر و کویت حدود ۶۹ میلیارد دلار روی شرکتهایی مثل بانک بارکلی (Barclays Plc)، مریل لینچ (Merrill Lynch) و سیتیگروپ (Citigroup inc.) سرمایهگذاری کردهاند.
فروپاشی بانک کردیت سوئیس و زیان ناشی از آن یادآور سرمایهگذاریهای متعدد کشورهای حاشیه خلیج فارس در بحران مالی سال ۲۰۰۸ است که بسیاری با ضرر پایان یافت و یا به جدال حقوقی منتهی شد. این مشکلات باعث شده تا سرمایهگذاران منطقه خلیج درمورد هرگونه سرمایهگذاری جدید در بانکهای جهانی احتیاط کنند.
الخدیری متولد سال ۱۹۶۳ میلادی است و فعالیت خود در صنعت مالی عربستان را با مدیریت بسیاری از موسسات مهم این کشور آغز کرد. او پیش از این مدیریت زیرشاخههای گلدمن ساکس و مورگان استنلی در عربستان را نیز برعهده داشته است.
الخدیری همچنین شرکتهای اموال الخلیج و الموال کپیتال پارتنرز را نیز در ریاض و دوبی بنیانگذاری کرده است.
سعید محمد القمدی، مدیر ارشد اجرایی بانک ملی سعودی، جایگزین او خواهد شد. این بانک همچنین طلال احمد الخریجی را نیز به عنوان مدیر ارشد اجرایی انتخاب کرده است.
منبع: yahoofinance