skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

آنکتاد اعلام کرد ایران مصرف کننده تکنولوژی‌های نوظهور است

مینا پاکدل تحریریه

۲ فروردین ۱۴۰۲

زمان مطالعه : ۳ دقیقه

ایران در رده‌بندی آنکتاد در زمره کشورهایی قرار گرفته است که از تکنولوژی‌های نوظهور استفاده می‌کند اما خودش نقشی در تولید آن ندارد همچنین طبق همین گزارش ایران از کشورهایی خوانده شده که سطح مهارت‌ها و استعداد افراد در آن بالاست، اما نبود فرصت‌های کافی، مثل مانعی در برابر تخصص عمل می‌کند.

به گزارش پیوست،آنکتاد در گزارش جدید خود اقتصاد ایران را مصرفی اعلام کرد. ۱۷ اقتصاد دنیا در گزارش «فناوری و نوآوری در ۲۰۲۳»  مصرفی خوانده شدند که الجزیره، آرژانتین، بنگلادش، کلمبیا، اندونزی، مکزیک، آفریقای جنوبی، تایلند، ترکیه، ویتنام و ایران از جمله این کشورها هستند. این کشورها در واقع از فناوری‌های نوظهور مثل رایانش ابری، هوش مصنوعی و غیره که باعث کاهش کربن‌دی‌اکسید می‌شود، استفاده می‌کنند، اما خودشان تولیدی در این زمینه ندارند.

پیشتازی اقتصادهای تولیدمحور

فناوری‌های صنعت چهارم در اقصادهای پیشتاز تولید به کار گرفته می‌شوند. بیش از ۹۰ درصد از امتیازهای انحصاری حق اختراع فناوری‌های نوظهور در ۱۰ کشور پردرآمد (به استثنای چین) ثبت می‌شوند. از نظر صادرات نیز این ۱۰ کشور (و از جمله چین) تقریبا سهم ۷۰ درصدی از بازار جهانی را در اختیار دارند. این ۱۰ کشور به‌علاوه چین از پیشتازان فناوری‌های نوظهور به حساب می‌آیند. بعد از این کشورها نوبت ۴۰ کشور بعدی می‌رسد. از این چهل کشور فقط ۲۳ کشور اقتصاد تولیدی دارند، از جمله برزیل و هند.

۱۷ اقتصاد بعدی در گزارش ۲۰۲۳ آنکتاد، مصرفی خوانده شده‌اند که شامل الجزیره، آرژانتین، بنگلادش، کلمبیا، اندونزی، ایران، مالزی، مکزیک، آفریقای جنوبی، تایلند، ترکیه و ویتنام می‌شود. تفاوت در استفاده از فناوری‌ها علاوه بر منطقه، ارتباط مستقیم با صنعت نیز دارد. مثلا صنعت رایانه و ماشین‌آلات پیشتاز است و بیشترین استفاده را از رایانش و چاپ‌سه‌بعدی می‌کند. صنعت حمل‌ونقل نیز از بزرگ‌ترین به‌کارگیرندگان ربات‌های صنعتی است، مثل صنعت اتومبیل‌سازی مراکش.

فرصت و مهارت در کنار هم معنا دارند

کشورهایی که از نظر صنایع تولیدی، حرفی برای گفتن دارند و سطح مهارت‌ها در آنها بالاتر است، بیشتر به سمت تولید هوشمند رفته‌اند.

در نمودار زیر میزان آمادگی با مشخص کردن سطح مهارت‌های و صادرات کالاهای مبتنی بر فناوری به عنوان درصدی از صادرات در کشورهای مختلف نشان داده شده است.

وضعیت کشورهای مختلف از نظر آمادگی فناوری در صنعت چهارم (درصد)

در گزارش آنکتاد، کشورها از نظر وضعیت آمادگی‌شان در صنعت چهارم به چهار دسته تقسیم شده‌اند: دسته اول (که در سمت بالای راست نمودار قرار دارند) از جمله ایالات متحده آمریکا، بسیاری از کشورهای اروپایی و کشورهای جنوب شرقی آسیا، هم از نظر فرصت‌های موجود و هم از نظر مهارت‌ها وضعیت خوبی دارند.

کشورهای دسته دوم (ذیل کشورهای بالا آمده‌اند)، از نظر صادرات محصولات مبتنی بر فناوری وضعیت خوبی دارند، اما مهارت‌های مورد نیاز در صنعت چهارم را ندارند. آنکتاد چین، هند، مکزیک، تایلند و ویتنام را جزء این کشورها قرار داده است.

گروه سوم نیروی کار کافی و لازم را دارد اما بر اساس گزارش آنکتاد، «قوانین کار شرکت‌ها و سازمان‌ها را محدود و مقید نمی‌کند و به این ترتیب از نیروی انسانی در این مناطق بهره‌برداری می‌شود و باعث می‌شود اقتصاد شکوفایی کافی را نداشته باشد و نتواند فراتر برود».  همین مساله باعث می‌شود اقتصاد به صادرات مواد خام مثل نفت یا گندم وابسته شود. آرژانتین، برزیل، شیلی، قزاقستان و نیجریه از جمله این کشورها هستند.

کشورهای گروه چهارم نه بخش‌های فناوری تخصصی دارند، نه نیروی کار لازم؛ وضعیتی که شامل حال اکثر کشورهای در حال توسعه می‌شود.

آنکتاد در گزارش ۲۰۲۳ خود با عنوان «فناوری و نوآوری در ۲۰۲۳» بر فرصت‌هایی تمرکز کرده که فناوری می‌تواند در راستای کاهش دی‌اکسید کربن ایجاد کند.

 

منبع: UNCTAD

https://pvst.ir/ehd
مینا پاکدلتحریریه

    کارشناسی ادبیات انگلیسی را که گرفتم دیگر مطمئن بودم کلمه‌ها را اگر در گفتار شفاهی کم می‌آورم، در نوشتار توی مشتم هستند و از لای انگشت‌هایم لیز نمی‌خورند. در آن سال‌ها ترجمه می‌کردم و ویرایش. در گیرودار پایان‌نامه ارشد فلسفه بودم که برای یکی از ویژه‌نامه‌های پیوست چند گزارش ترجمه کردم و قرار شد پاره‌وقت کار کنم. آن‌موقع‌ها دفتر پیوست خانه دوطبقه قدیمی‌ای بود که حیاطش درخت داشت، ایوانش بزرگ بود و آسمان معلوم. جای‌گیر شدم طبقه هم‌کف در اتاق میثم. در واقع او و مهرک بودند که به من چم‌وخم روزنامه‌نگاری را یاد دادند؛ اینکه چطور باید یادداشت و گزارش نوشت یا کنداکتور بست؛ چطور نباید ترسید و از قالب سفت‌وسخت آکادمیک بیرون آمد. حالا تقریبا ده سالی از آن روز اول می‌گذرد. در این سال‌ها با چند ماهنامه و فصل‌نامه دیگر و نشرهای مختلف همکاری کرده‌ام و همچنان و همیشه در پیوست مشغول بوده‌ام. اینجا محل کار من نیست؛ خانه من است و آدم‌هایش کسانی‌اند که تو را همان شکلی که هستی، می‌پذیرند، با همه ضعف‌ها و قوت‌ها، با همه روشنایی‌ها و تاریکی‌ها.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو