skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

امکان اتصال متقابل پیام‌رسان‌های داخلی به یکدیگر فراهم می‌شود

۲۴ اسفند ۱۴۰۱

زمان مطالعه : ۵ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۱۰ تیر ۱۴۰۲

استاندارد و پروتکل‌های لازم برای اتصال متقابل میان پیام‌رسان‌ها از سوی سازمان فناوری اطلاعات تدوین و به پیام‌رسان‌های داخلی اعلام شده و آنان در حال پیاده‌سازی آن استانداردها هستند.

به گزارش پیوست، هم‌اکنون تعدادی از پیام‌رسان‌ها در حال تست برقراری اتصال متقابل برای تعدادی محدود از کاربران خود هستند.

حامد منکرسی، معاون سیاست‌گذاری و اعتباربخشی سازمان فناوری اطلاعات، در گفت‌وگو با پیوست اعلام کرد: هم‌اکنون تعدادی از پیام‌رسان‌ها در حال تست برای برقراری امکان اتصال متقابل هستند اما از میان پیام‌رسان‌ها دو پیام‌رسان بله و ایتا از سایر پیام‌رسان‌ها در انجام تست‌های خود جلوتر هستند و پیش‌بینی می‌شود امکان ارتباط این دو پیام‌رسان تا پایان سال فراهم شود.

پس از پیاده‌سازی کامل این استانداردها، پیام‌رسان‌ها با ارائه یک نسخه به‌روزرسانی‌شده از پیام‌رسان خود، گزینه‌ای را در اختیار کاربران قرار می‌دهند تا آنان، با فعال کردن آن گزینه اجازه اتصال متقابل میان پیام‌رسانی که خود استفاده می‌کنند و سایر پیام‌رسان‌ها را بدهند.

اتصال متقابل امکانی ایجاد می‌کند که با وجود حضور پیام‌رسان‌های مختلف در بازار کاربران بتوانند با مخاطبان خود در پیام‌رسان‌های مختلف ارتباط برقرار کنند.

پیاده‌سازی و اجرای این استاندارد مدت‌هاست در دستور کار قرار دارد اما طی یک‌ سال گذشته وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به صورت مستقیم اجرای این طرح را پیگیری کرد. وعده داده شده بود تا پایان سال امکان اتصال متقابل پیام‌رسان‌ها به یکدیگر فراهم خواهد شد.

حامد منکرسی، معاون سیاستگذاری و اعتباربخشی سازمان فناوری اطلاعات
حامد منکرسی، معاون سیاست‌گذاری و اعتباربخشی سازمان فناوری اطلاعات

معاون سیاست‌گذاری و اعتباربخشی سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات اعلام کرد: این استاندارد هم‌اکنون در اتحادیه اروپا نیز در حال پیاده‌سازی است. او با اشاره به اینکه زمزمه‌های اجرای این استاندارد در اروپا از سال ۲۰۲۱ شنیده می‌شد و از سال گذشته میلادی با ابلاغ قانون رسمی تحت عنوان Digital Market Actیا DMA پیام‌رسان‌های بزرگ را ملزم کردند امکانی فراهم کنند تا کاربران پیام‌رسان‌های کوچک‌تر و محلی نیز بتوانند با مخاطبان آنان ارتباط برقرار کنند.

او ادامه داد یکی از بندهایی که در این قانون بر آن تاکید شده این است که هر کدام از پیام‌رسان‌های بزرگ‌تر نباید کاربران‌شان مجبور به حذف پیام‌رسان یا اپلیکیشن دیگری کنند.

در این مستند اتحادیه اروپا برنامه‌ زمان‌بندی مشخصی برای اتصال متقابل میان پیام‌ر‌سان‌ها تعریف شده است و پیام‌ر‌سان‌ها در فاز اول باید امکان ارسال پیام و فایل را میان خود و پس از آن در یک بازه زمانی دوساله امکان اشتراک‌گذاری گروه‌ها و کانال‌ها را فراهم کنند و در انتها نیز باید کاربران‌شان بتوانند به‌سادگی به صورت صوتی و تصویری با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.

منکرسی اعلام کرد سازمان فناوری اطلاعات نیز بر همان مبنا اقدام به ایجاد گذرگاهی کرده است تا از طریق آن امکان ارتباط پیام‌رسان‌ها با یکدیگر فراهم شود.

اتصال متقابل پیام‌رسان‌ها و رمزنگاری پیام

طبق آنچه پیاده‌سازی شده است، پیام کاربران در پیام‌رسان مبدأ رمزنگاری می‌شود و به صورت رمزنگاری‌شده به گذرگاه تبادل پیام یا MXB (Message Exchange Bus) ارسال می‌شود و از آنجا نیز به همان صورت رمزنگاری‌شده برای مخاطب در پیام‌رسان مقصد ارسال می‌شود.

معاون رئیس سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات در پاسخ به این سوال که آیا امنیت پیام‌ها در این انتقال پیام حفظ می‌شود گفت: یکی از دغدغه‌های اصلی ما و همچنین پیام‌رسان‌ها حفظ امنیت پیام‌های ارسالی کاربران‌شان بود، از همین روست که پیام از مبدأ تا مقصد به صورت کامل رمزنگاری می‌شود و امکان باز کردن این رمز در گذرگاه وجود ندارد.

او در پاسخ به این سوال که هیچ ناظری حتی با حکم قضایی هم نمی‌تواند در گذرگاه یا سوییچ تبادل پیام پیام‌های ارسالی را بخواند گفت: اصلاً چنین امکانی فراهم نیست.

منکرسی در خصوص گذرگاه یا سوییچ تبادل پیام نیز گفت: برای راه‌اندازی این سوییچ از گذرگاه ملی تبادل اطلاعات یا NIX ایده گرفتیم و درست مانند آنجا که تمامی دستگاه‌ها تبادل اطلاعات‌شان را از طریق آن انجام می‌دهند در این گذرگاه یا MXB نیز پیام‌رسان‌ها با یکدیگر ارتباط متقابل برقرار می‌کنند.

او ادامه داد: چنین وضعیتی در شتاب نیز وجود دارد و از طریق آن شبکه تمامی کاربران بانکی بدون اینکه توجه کنند هر کدام از افراد در کدام بانک حساب دارند برای یکدیگر پول واریز می‌کنند.

اتصال متقابل پیام‌رسان‌ها و مدل درآمدی

او در پاسخ به این سوال که آیا مدل اقتصادی تبادل پیام میان پیام‌رسان‌ها مشخص شده است گفت: این مدل هنوز نهایی نشده اما یا روی ترافیک محاسبه خواهد شد یا روی تعداد پیام‌های تبادل‌شده. هم‌اکنون با خود پیام‌رسان‌ها در حال بررسی هستیم تا به مدل بهینه برای تبادل پیام برسیم اما در نهایت هرگونه مدلی که در نظر گرفته شود ارسال و دریافت پیام برای کاربر و استفاده‌کننده از پیام‌رسان هیچ هزینه‌ای ندارد.

او تاکید کرد امکان اتصال متقابل برای کاربران پیام‌رسان‌ها رایگان است.

او در پاسخ به این سوال که اگر یک نفر چند پیام‌رسان داخلی داشته باشد به کدام پیام‌رسان پیام ارسال می‌شود گفت: هر کاربر خودش باید امکان اتصال متقابل با پیام‌رسان‌ها را فعال کند از همین رو اگر کاربر فقط امکان اتصال متقابل را در یکی از پیام‌رسان‌های نصب‌شده روی گوشی خود فعال کرده باشد، پیام برای همان پیام‌رسان ارسال می‌شود اما اگر کاربر این امکان را در چندین پیام‌رسان خود فعال کرده باشد، فرستنده پیام می‌تواند از بین پیام‌رسان‌های گیرنده یکی را به عنوان مقصد انتخاب کند.

اتصال متقابل پیام‌رسان‌ها و فیلترینگ

او همچنین در پاسخ به این سوال که آیا ایجاد این گذرگاه موجب خواهد شد اگر روزی حاکمیت به این نتیجه رسید که پیام‌رسان‌های خارجی را رفع فیلتر کند دیگر در این مسیر گام برندارد گفت: ما پیش از اینکه پیام‌رسان‌های خارجی فیلتر شوند ایجاد این گذرگاه را در دستور کار خود قرار داده بودیم و ایجاد این گذرگاه ربطی به فیلتر پیام‌رسان‌های خارجی ندارد.

او در پایان گفت: از سویی این استانداردها به گونه‌ای طراحی شده است تا در آینده در صورت فراهم شدن شرایط، اتصال متقابل به پیام‌رسان‌های خارجی نیز امکان‌پذیر باشد.

https://pvst.ir/egm

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو