وزیر ارتباطات: ماموریت وزارت ارتباطات بررسی فروش فیلترشکن نیست
وزیر ارتباطات با بیان این نکته که ماموریتکاری وزارت ارتباطات، بررسی مبادی فروش فیلترشکنفروشها نیست،…
۲۶ دی ۱۴۰۳
۲۸ دی ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
فعالان حوزه بانکی و BNPL بر این باورند این حوزه در ایران به بلوغ کافی نرسیده است و بازیگران حوزه BNPL هنوز به مرحله رقابت وارد نشدهاند و برای توسعه آن به همکاریهای فراسازمانی نیاز است.
به گزارش پیوست محمدحسین کاشی مدیرعامل شرکت پرداخت الکترونیک سداد، در نشست مکانیزم اعتباردهی در حاشیه هشتمین همایش تراکنش، با اشاره به نقاط قوت BNPL در سیستم اعتباری و توسعه آن در بازار ایران توضیح داد: «گرچه خبرهایی از خدمات اعتباری در ایران شنیده میشود، اما در واقع BNPL در ایران به بلوغ کافی نرسیده است و این سرویسهای اعتباری نیاز به بلوغ و شناخت بیشتری دارند. حاکمیت و بانکها میتوانند وارد جریان شوند و با تجمیع دادهها اتفاقات خوبی را در خرید BNPL رقم بزنند. BNPL از لحاظ ذهنی در میان کاربران تاثیرگذار است و میتواند در اقتصاد کشور موثر باشد. اما تاکید میکنم مبلغ BNPL باید متناسب با شرایط تورمی و توجه به اقتصاد جامعه باشد.»
محمدمهدی تقیپور مدیرعامل شرکت مهندسی سیستم یاس ارغوانی هم در این رویداد به بحث آموزش و توجه به اطلاعرسانیهای درست در این حوزه اشاره کرد و افزود: «هنوز عده زیادی هستند که به قدر کافی از BNPL نمیدانند و با اینکه سرویس در اپلیکیشنهای مطرحی و برای کاربران زیادی فعال شده است اما بسیاری از افراد از نحوه استفاده آن مطلع نیستند و این یعنی باید در این زمینه اطلاعدهی درست انجام شود.»
مصطفی درجزی مدیرعامل همراه کسب و کارهای هوشمند هم به موضوع رگولاتوری اشاره کرد و توضیح داد: «باید به موتور توثیق و موتور اعتبارسنجی و اعتباردهی برای توسعه BNPL در ایران توجه ویژه شود. در واقع دادههای زیادی هستند که میتوانند به شرکتهای این حوزه کمک کنند و ریسک آنها را پایین بیاورند. ضمن اینکه آینده برای اعتباریهاست و ما باید به BNPL به چشم فرآیندی تاثیرگذار نگاه کنیم.»
او در ادامه توضیح داد: «نباید در حوزه اعتباردهی عجله کنیم و ریسک کار را بالا ببریم. سیستم هنوز به بلوغ کافی نرسیده و نه تنها در ایران که در تمام جهان سیستم اعتباردهی پلکانی است و نگاه سودآوری و سود سریع دقیقا سم مهلک این بازار است.»
تقیپور هم در تایید صحبتهای درجزی افزود: «فعلا BNPL در ایران برنده قطعی نداردو بازیگران حوزه اعتباری ایران فعلا همه بازیگرند و هنوز به برنده شدن نرسیدهاند و این موضوع خود نشاندهنده این موضوع است که بازیگران BNPL در ایران باید با همکاری با یکدیگر این بازار را توسعه دهند.»
هومن امینی مدیرعامل دیجیپی هم با اشاره به اهمیت دادهها در فرآیند BNPL افزود: «نگاه به رفتارهای دیجیتال افراد و در عین حال حفظ حریم خصوصی و دادههای کاربران از نکات حائز اهمیت در این حوزه است و در واقع دیتا شاه کلید BNPL است. برای مثال ما در دیجیپی به خرید کاربران توجه میکنیم و مثلا کاربری که ترازو میخرد از دید ما به عنوان کسی که فرد دقیقی است، ممکن است در لیست اعتبار گیرندگان قرار بگیرد.»
درجزی هم در این نشست با اشاره به رفتار تلکامی و نحوه تاثیر آن در اعتباردهی به کاربران گفت:
«رفتارهای تلکامی تنها یک شاخصه است، اما کافی نیست و برای توسعه آن این موضوع تنها یکی از شاخصههاست. در حال حاضر سیمکارتهای دائمی نیز به عنوان توثیق مورد توجه قرار گرفتهاند و این یکی از گامهاییست که همراه اول با بانک مرکزی برداشته که متاسفانه فعلا به نتیجه خاصی نرسیده است.»
مدیرعامل پرداخت الکترونیک سداد هم در ادامه به وجود دیتای کافی اما آنالیز نشده اشاره کرد و گفت بدون اغراق، غرق در دیتا و کشور سامانهها شدهایم. اما دیتای پاک(کلین دیتا) نداریم و همین موضوع اکوسیستم اعتباری را با چالش مواجه کرده است.
او افزود: بحث تضامین میتواند با رفتار دیجیتالی افراد شکل بگیرد و حاکمیت میتواند در این راه کمک کننده باشد. اکوسیستم در حال رشد است و فضا، فضای رقابت نیست. فضای همکاریاست و ما امیدواریم رگولاتوری نیز با نوآوری همکاری کند، چون همیشه نوآوری جلوتر از قوانین است و نباید با آن جنگید.