نسل آینده POSها، دستگاههای هوشمندی با امکاناتی فراتر از پرداخت هستند
نسل آینده پایانههای پرداخت الکترونیکی بانکی شامل دستگاههای هوشمندی خواهند بود که امکاناتی فراتر از…
۴ آذر ۱۴۰۳
۲۷ دی ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۸ دی ۱۴۰۱
فعالان حوزه فناوریهای نوین بانکی بر این باورند که فناوریهای نوظهور تنها در تعامل درست با نهاد قانونگذار است که میتوانند رشد و توسعه پیدا کنند. در غیر این صورت دولتها و رگولاتوری به تقابل با فناوریهای جدید میپردازند. از این رو ارائهدهندگان و آورندگان فناوریها باید نقاط تاریک و مبهم فناوری را برای نهاد قانونگذار روشن کنند تا درکی متقابل صورت گیرد.
به گزارش پیوست، نشست چالشهای بهکارگیری فناوریهای نوظهور بلاکچین، متاورس و هوش مصنوعی با حضور محمدحسین محمودی رئیس اداره بانکداری شخصی و بهبود تجربه مشتری بانک ملت، محمد مصطفی فتوحی مدیر مرکزنوآوری گروه بهسازان فردا پلوینو، امیررضا لیلازی معاون راهبرد و فناوری گروه بهسازان فردا، سید مهدی حسینی قائممقام مدیرعامل بانک سپه، و سیامک خاوری مدیرعامل شرکت ناواکو در حاشیه هشتمین همایش تراکنش برگزار شد. در این رویداد لیلازی به عنوان دبیر جلسه با طرح سوال فناوریهای نوظهور در ایران و جهت حرکت آنها از مهمانان گفتوگو را آغاز کرد.
سید مهدی حسینی، قائممقام مدیرعامل بانک سپه، در این باره گفت: برای استفاده از فناوریها باید سه هدف اصلی دنبال شود. ابتدا اینکه توسعه کسبوکاری به چه میزان میتواند در اختیار توسعه کسبوکارها قرار بگیرد و بحث دوم اینکه فناوریها به چه میزان میتوانند در بحث پایداری و امنیت مالی موثر باشند و در نهایت اینکه به چه میزان میتوان از فناوریها در توسعه اقتصادی و رفاه اجتماعی استفاده کرد.
حسینی در ادامه به توجه ویژه به دوره حیات فناوریهای نوظهور نیز اشاره کرد: اگر فناوریها در زمان مناسب ارائه نشوند، مسلماً تاثیر مناسب خود را از دست میدهند.
محمدحسین محمودی رئیس اداره بانکداری شخصی و بهبود تجربه مشتری بانک ملت هم در این باره گفت: فناوریهای نوظهور نیاز به آزمون و خطا دارند و تا در ورطه عمل به آزمایش گذاشته نشوند، کارایی و ایرادهای آنها مشخص نمیشود.
محمودی در ادامه درباره فعالیت در محیطهای بدون تنظیمگری توضیح داد: وقتی فناوریهای جدید ظهور میکنند همیشه قانونگذار از آنها عقبتر است و به این شکل ملاحظات بسیار زیادی در این حوزه پیش میآید. اگر بخواهیم تقابل رگولاتوری، حاکمیت و دولت، با فناوریها کمتر شود باید آورندگان این فناوریها در تعامل صحیح با نهاد قانونگذار قرار بگیرند.
سیامک خاوری مدیرعامل شرکت ناواکو نیز با انتقاد از کندی رگولاتوری در مقابل فناوریها گفت: ما در جریان رمزارزها با اینکه در ابتدا خوب ورود کرده بودیم اما در ادامه به مشکل برخوردیم. آنقدر تکلیف رگولاتوری مشخص نبود که سرمایهگذاری به خارج از کشور رفت و قسمت تخلفها و مشکلات قانونی و کلاهبرداریها به ما رسید. ما باید بتوانیم فناوریها را در نیازهای جامعه جاری و ساری کنیم. مثلاً در بحث تسهیلات بانک مسکن با استفاده از هوش مصنوعی فرایند امور را به قدری هوشمندانه کنیم که امکان سوءاستفاده از زیرساختهای آن برای سوءاستفادهگران و سوداگران فراهم نشود.
محمد مصطفی فتوحی مدیر مرکز نوآوری گروه بهسازان فردا پلوینو هم در این باره گفت: در کنار توجه به دغدغههای مصرفکننده و رفع نیاز آنها باید به حاکمیتها و دغدغههای دولتها و نهادهای قانونگذار نیز توجه کرد. آورندگان فناوری اگر مسئولیت خطیر دولتها در قبال فناوریهای جدید را درک نکنند. حاکمیت به سمت تقابل پیش میرود.
فتوحی در ادامه به بیمیلی مدیران به استفاده از فناوریهای نوظهور اشاره کرد و توضیح داد: ما مشکلات زیادی در زمینه عدم اقبال به یکسری فناوریها داریم. از سویی مدیران دچار روزمرگی شدهاند و فرهنگ فرار از مسئولیت و ترس از تغییر بخش دیگری است که تمایل به استفاده از فناوریها را در میان مدیران ایرانی محدود کرده است.
فتوحی همچنین در مورد تعارض منافع در لایه حاکمیت گفت: متاسفانه اگر بحث تعارض منافع بین لایههای دولت پیش بیاید، آن فناوری نمیتواند به درستی خود را بروز دهد و در واقع جلو توسعه آن گرفته میشود. نکته مهم دیگر این است که یک مدیر میتواند باعث توسعه یک فناوری شود اما گاه با خود فکر میکند که این فناوری در بازه زمانی مدیریتی او جواب نمیدهد و نبود صبر استراتژیک کار را با مشکل روبهرو میکند.
فتوحی همچنین توجه به رقبا و افراد ذینفع و افرادی که از یک فناوری متضرر میشوند را نیز از نکات مهم در توسعه فناوریها برشمرد.
در نهایت در بخش طرح چالشها، چالشهای ادراکی، حاکمیتی، مدیریتی، فرهنگی و چالشهای زیرساختی از مهمترین چالشهای فناوریهای نوظهور در ایران نام برده شد.
محمدحسین محمودی ضرورت آموزش و فرهنگسازی در مدیران ارشد، سرمایهگذاری خطرپذیر و توسعه اکوسیستم را از مهمترین راهکارهای این چالشها دانست و گفت: در حال حاضر در جهان ملاک تسهیلات وثیقه نیست، ملاک اعتبارسنجی هوشمندانه است. سیستم بانکی ایران اعتبارسنجیمحور نیست و وثیقهمحور است و این موضوع به ضعف ریشهای ما در نظام اعتبارسنجی مرتبط است. با اینکه سالهای زیادی، داده و اطلاعات داریم اما سابقه اعتباری و رفتار شهروندی درستی نداریم. ما باید تسهیلات را از قضاوتی به غیرقضاوتی تبدیل کنیم و از دیتاها به بهترین شکل بهره ببریم.
لیلازی دبیر نشست نیز با اشاره به بحران کرونا که چگونه با اجبار فناوری را وارد زندگی روزمره و سیستم آموزشی و حتی درمانی ایران کرد گفت: گاه اجبار عامل تحرک در اکوسیستمهاست گرچه باید توأمان به مفهوم تکنولوژی و اکوسیستم توجه کرد اما قانونگذار و شرکتها باید اجبار را برای توسعه فناوریها ضروری بدانند.
در جمعبندی این رویداد حسینی در نهایت ادراک بیشتر از سمت حاکمیت و بسترسازی مناسب و ایجاد پذیرش عمومی را راهکار توسعه فناوریهای نوظهور در ایران عنوان کرد و محمودی نیز در این باره گفت: تاکید میکنم فناوریها نیاز به سعی و خطا دارند و دولت باید با همراهی بخش خصوصی و ترغیب سرمایهگذاری خطرپذیر در فناوریها باعث توسعه اقتصادی کشور شوند.